PDA

Zobacz pełną wersję : 70-200 + D80 a Speedway

Dymek
24-12-2009, 23:51
Witam wszystkich. Postanowiłem podzielić się tutaj moim egzystencjalnym problemem a mianowicie stoję przed pewnym wyborem. Potrzebuję dobrego jasnego tele do czarnego i brudnego sportu jakim jest żużel. 'Walka' rozgrywa się tylko pomiędzy Sigmą a Tamronem (na systemowe 70-200 mogę co najwyżej popatrzeć z nosem przed gablotką). Nie ukrywam, iż fundusze odgrywają tu znaczącą rolę. Posiadam D80 jednak chciałbym poznać opinię innych użytkowników tego (lub podobnego parametrami body) zestawu. Czytałem, że Sigma ma przewagę w kwestii AF i szybkości natomiast Tamron jest lepszy optycznie. Toteż idąc dalej tymi rozważaniami bardziej przychylam się do Sigmy. Jednak miło by było gdyby ktoś z obecnych na forum żużlowych majstrów (a są tacy :-D) posłużyłby radą i pomógł mi w wyborze. Oczywiście inni 'sportowcy' fotografujący fotografujący takim zestawem są mile widziani. Z góry dziękuję za rady i pomoc.

prz3mo
25-12-2009, 00:17
Zdecydowanie polecam Sigmę, naprawdę bardzo dobre szkło. Tamron, owszem lepszy trochę optycznie, ale ze zdecydowanie wolniejszym AF.
Inna sprawa, że ani Sigma ani Tamron nie są uszczelnione. Trzeba uważać. Obecnie użytkuję drugi już egzemplarz Sigmy, w pierwszym padł HSM - bardzo prawdopodobne, że przyczynił się do tego pył, gdyż kłopoty zaczęły po jednym z meczów, gdzie Sigma ostro dostała w d... ;)

ps. Poczytaj archiwum bo naprawdę o tych szkłach jest na forum dosłownie "wszystko" :)

marciing
25-12-2009, 11:41
Tamron jeżeli chodzi o optykę to jest naprawdę żyleta ale AF to żółw... do sportu niestety tylko Sigma.

AsKier
25-12-2009, 12:03
to się podepnę z pytaniem...a jeżeli sport rzadko? powiedzmy że przyroda...to tamron czy sigma?

dem
25-12-2009, 12:19
Jeśli przyroda typu, krajobrazy, to tamron jak najbardziej, ale jeśli zwierzęta, to raczej sigma ze względu na szybszy AF. Ja osobiście się wstrzymałem z zakupem długiej rury. Doszedłem do wniosku, że kupię jedyną słuszną armatę, czyli N70-200VR. Tyle, że będę miał ją nieco później niż np. tamrona, czy sigmę. Ale wiem, że to słuszna decyzja.

Tommy
25-12-2009, 12:43
nie fotografowałem żużlu, ale jak widzę po fotkach to 90% jest z boku ewentualnie po skosie, ale nie pamiętam jakichś od przodu. A jak wiadomo im bardziej z profilu tym AF mniej nas obchodzi.
Przyznam AF w tamronie jest wolny, ale czy wszyscy narzekacze sprawdzali go w akcji?
Problem się zaczyna gdy nie znajdzie ostrości i mieli cały zakres (moze raz na 300 strzałów u mnie) lub gdy focimy makro a następnie krajobraz...ale to chyba tu nie będzie istotne ;)
A tu kilka fot robionych na AF-C , wszystko focone też 5 kl/s żeby wybrać sobie najlepsze ujęcie pod względem akcji nie ostrości- zapewniam że cała seria zawsze trafiona w 100% z AF, aha i przykłady z roweru to najazd prosto na mnie, a w nartach ode mnie- nic z profilu więc najwięcej roboty dla af

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.tommysuperstar.com/pfo-teaser/_tjr4789a.jpg)

źródło (http://www.tommysuperstar.com/bike-cup/_tjr6429a.jpg)

źródło (http://www.tommysuperstar.com/bike-cup/_tjr6524a.jpg)

JAKIEŚ ZASTRZEŻENIA?

Dymek
25-12-2009, 17:14
No żadnych! Tylko ja nie mogę sobie pozwolić na 5 kl/s :-D I widać, że miałeś raczej dobre oświetlenie sceny, a ja muszę jeszcze brać pod uwagę używalność ISO w D80. Raczej będę nastawiał się na Sigmę, ale to po nowym roku.
prz3mo chyba musiałeś iść prosto na szprycę że tak się usyfiła. Nie no żartuje znam możliwości płynące spod kół żużlowców.

prz3mo
25-12-2009, 18:52
prz3mo chyba musiałeś iść prosto na szprycę że tak się usyfiła. Nie no żartuje znam możliwości płynące spod kół żużlowców.

Niekoniecznie. Jak pewnie wiesz wystarczy, że długo nie leją i kurz jest wszechobecny na żużlu :) Ja i tak maniakalnie dbam o sprzęt i często chowam nawet korpus ze szkłem "pod pazuchę" gdy akurat nie pstrykam, a się kurzy... Niestety taki urok tego sportu :) Ale i piękno - zapach, kurz, atmosfera... :)

Dymek
25-12-2009, 20:11
Ależ oczywiście, kurz jest wszechobecny. Tylko akcja łukiem przejdzie, coś ustrzelisz i od razu chowamy sie wraz ze sprzętem ;) Niektórzy zakrywają się pokrowcami ale jak dla mnie to ogranicza manewrowość.

lukaszD1x
02-01-2010, 22:09
Napewno nie Tamron wolny AF tragedia naprawede w Sigmie HSM śmiga jak zły:)

prz3mo
03-01-2010, 14:43
Ależ oczywiście, kurz jest wszechobecny. Tylko akcja łukiem przejdzie, coś ustrzelisz i od razu chowamy sie wraz ze sprzętem ;) Niektórzy zakrywają się pokrowcami ale jak dla mnie to ogranicza manewrowość.

Kupiłem kiedyś na allegro taki nylonowy ochraniacz na korpus i obiektyw, ale jakoś nigdy nie chciało mi się tego zakładać, bo niezbyt to poręczne. Problem może być też przy ściąganiu tego, trzeba to robić chyba bardzo umiejętnie bo cały piach pokrywający nylon może się zsypać na sprzęt i to dopiero może być problem...

siedemczwartych
04-01-2010, 16:27
robiłem żużel D300 + 80-200 f/2.8 ED
Wg mnie świetny zestaw, chociaż są tacy co twierdzą, że 80-200 czasem sie gryzie z D300.
Nie wiem jak się ma sprawa z D80.
Ale myśle, że warto rozważyć też tę opcję.
Tym bardziej, że jak zakręcisz filtr, to masz zamknięte szkiełko.

Dymek
04-01-2010, 17:36
Kupiłem kiedyś na allegro taki nylonowy ochraniacz na korpus i obiektyw, ale jakoś nigdy nie chciało mi się tego zakładać, bo niezbyt to poręczne. Problem może być też przy ściąganiu tego, trzeba to robić chyba bardzo umiejętnie bo cały piach pokrywający nylon może się zsypać na sprzęt i to dopiero może być problem...

Taki urok tego sportu niestety albo i stety. Rozumiem jeszcze coś takiego na deszcz albo widziałem gdzieś takie pokrowce na 'wysięgniku' które zaczepiało się do gorącej stopki. Ale to i tak słabe rozwiązanie. Trzeba się pogodzić z tym piachem.

Co do 80-200 to nie ukrywam, iż przez chwilę zastanawiałem się nad tym szkłem, ale tak jak mówisz nie wiem jak to będzie współgrać. Zależy mi na dobrej jakości w całym zakresie ogniskowej przy świetle 2.8 (wiem, że Sigma ma z tym problem), ponieważ no niestety D80 nie ma wysokiego a zarazem używalnego ISO które by się często gęsto przydało. Albo stanie się cud i starczy na Nikkora albo wybiorę Sigme.

Cold
04-01-2010, 23:26
Szczerze powiem, że d80 na żużel to trudna sprawa. Początek i koniec sezonu mogą być trudne bo będzie ciemno. AF'em tak bardzo bym się nie przejmował. Jeśli dobrze pociągniesz to nawet N70-210 f4 da radę, a ślimak to nad ślimaki. Sigma 70-200 f2,8 świetnie daje radę. Tamron, choć wolniejszy też (co prawda nie zapinałem do Nikona, ale kolega z C 1D MkII miał go na testach i nie skarżyl się ani słowem). Kurzu i szprycy bym się nie obawiał, poniżej ekstraklasy - można wchodzić na murawę i gruz cię nie dosięgnie. A ustawiając się po zewnętrznej tak naprawdę sypie tylko na 1 łuku. Później da się wytrzymać. grunt to nie mieszać za bardzo słoikami bo wtedy czyszczenie komory lustra jeśli nie matrycy murowane. I polecałbym od razu założyc jakiś filterek UV, niekoniecznie najdroższy bo przez sezon zmienisz go ze 2-3 razy. :)

Dymek
05-01-2010, 00:54
Wiem że trudna ale nikt nie mówił, że będzie łatwo :) Niestety fundusze zostaną mocno nadszarpnięte samym obiektywem, więc o wymianie body w tym roku nawet nie myślę. Trochę skrócił się teraz terminarz, ale masz rację. Jak dojdzie do tego deszcz nawet lekki to już w ogóle bosko. Raczej postawię na Sigmę ze względu na cenę.
Fakt I liga gdzie obecnie leżymy daje możliwość poruszania się całej stawce po tafli. Eliga pozwalała na tylko jednego pstrykacza na trawniku. Co do mieszania to przed meczem parking - coś krótkiego, potem ewentualnie do prezentacji i od razu przepinka ;) I praktycznie do końca meczu jedziemy na jednym szkle. A potrzeba UV jest bezsprzeczna. W kieszonce grucha czy inna pompka bo na pewno się przyda.