PDA

Zobacz pełną wersję : Głowica do monopodu Manfrotto 234RC

JacekCz
24-12-2009, 22:40
Pytania do posiadaczy w/w głowicy Manfrotto 234RC:
a) czy posiada w kompletacji redukcję do monopodu zakończonego gwintem 1/4? Sama głowica wg oficjalnej karty ma 3/8. Dystrybutor zapewnia że pasuje, ale coś mu nie wierzę... Monopod jest innej firmy i nie ma takiej przejściówki.
b) czy płytka szybkozłączki pasuje jeszcze do czegoś, co by mnie kierunkowało do wyboru jakiś głowic? Oficjalny opis milczy na ten temat.

Czy warto rozważać jakieś inne głowice? Mnie ujęła specjalizacją monopodową, że dokładnie 2 wymiary i nie ma przeszkadzających w monopodzie długich dzwigni. Czy mam się jednak przekonać uniwersalnych do modeli kulowych?

BlackRoger
25-12-2009, 00:20
Jaki konkretnie masz monopod? Głowica faktycznie pasuje do monopodów na 3/8" ale większość modeli ma uniwersalny "chowany" gwint 3/8" i 1/4".
Płyta szybkozłączki tej głowicy (200PL-14) pasuje do innych głowic Manfrotto jeśli o to Ci chodziło.

JacekCz
25-12-2009, 13:35
Mam monopod Slik 350. Wnioskuję z opisów (za czasów intenetu, teraz wszyscy się znają nie tylko na medycynie i polityce, ale na wszystkim), że w filozofii MF to monopod (a nie głowica) jest przygotowany na 1/4 i 3/8. Slik tego przygotowania nie ma.

W ogóle to w nocy pasowalo mi robić zdjęcia z pochyleniem w dół. Jednak taka głowiczka 2D, jak mi sie podoba, tego by mi nie dała. Mocne pochylenie całego monopodu do przodu, to nogi i ręce pracują, drżą i właściwie z całego pomysłu niewiele zostaje.... wziąć kulową? Czy kulowa w pochyleniu 90st na bok utrzyma body, metalowy telezoom i lampę? I żeby nie ważyła 0.7kg. Z drugiej strony 2D przekonuje mnie rozmiarem (mały moment gnący) i śrubą ...

BlackRoger
25-12-2009, 16:59
A jaki sens ma tak naprawdę pochylenie głowicy w monopodzie o 90 stopni w dół? Żeby w kadrze złapać sam monopod?

docxxx
25-12-2009, 17:17
Mam glowice 234RC. Nic wiecej nie potrzeba.
ps. Znajac zycie zaraz zacznie sie flejm, czy taka glowica jest lepsza/gorsza od kulkowej...

JacekCz
25-12-2009, 17:39
A jaki sens ma tak naprawdę pochylenie głowicy w monopodzie o 90 stopni w dół? Żeby w kadrze złapać sam monopod?

Bo mam nowe adidaski z metką ;) Albo kupie se fiszaja.

Serio to nieprecyzyjnie sie wyraziłem. 90 w bok, do kadru pionowego. 30 w dół (to rozsądne), może 60 w górę do jakiś ptaszków na drzewie ;)

BlackRoger
25-12-2009, 23:36
Do kadrów pionowych ok. Ja wychodzę z założenia że monopod to pójście i tak w stronę minimalizmu tam gdzie nie chce się nam zabierać statywu. W większości przypadków staram się tak kombinować aby obyć się w ogóle bez głowicy i mocować sprzęt bezpośrednio na nodze. Tutaj Manfrotto jest rozwiązaniem idealnym gdzie mamy podwójny gwint i nagle przyjdzie ochota lub potrzeba zamocować jakąś głowicę. Nie wiem czy inne/tańsze firmy nie rozwiązują tego w podobny sposób - warto poszukać.
Wracając do tematu wątku zostaje ci jeszcze poszukać samej przejściówki 1/4"-3/8". W Manfrotto ma ona oznaczenie 088LBP.

JacekCz
26-12-2009, 18:47
Wracając do tematu wątku zostaje ci jeszcze poszukać samej przejściówki 1/4"-3/8". W Manfrotto ma ona oznaczenie 088LBP.

Widzisz, powinni Cię zatrudnić jako sprzedawcę ;)

Potwierdziłeś mi, że mimo dwukrotnego tłumaczenia o co pytam, nie poczułem że u dystrybutora kompetentnie odpowiadają mi ni moje pytanie.
Nie wiedziałem przez net, na czym polega podwójny gwint monopodów MF (też niepełne mają strony www, polską i główną) - prawdopodobnie bym wydał 20zł więcej aby to mieć. Mam Slik'a, dość pozytywny, ale bez tego ficzeru.

Śrubek 3/8-1/4 miałem w życiu kilka, ale to giną takie drobiazgi. Śrubka 5zł, transport 20.

JacekCz
20-01-2010, 20:03
Mam, wywalczyłem, dostałem.
Fajnie się foci. 105mm 1/8 sek. ostrość jak żyleta.

Marketing, wsparcie zarówno centrala ManFrotto (animacje, flashe, pierdu pierdu) jak i dystrybutorzy mają d/d.
Jak przyszło, moja 234RC okazuje się JEST kompatybilna z gwintem statywowym 1/4.
Jestem pierwszy człowiekiem w Polsce, który to wie???????

Wątek można zamknąć.

pedro88
27-04-2011, 12:35
Wątek nie został zamknięty, więc pozwolę sobie tu zadać moje pytanie. Czym się różnią te modele,oprócz ceny?

- Manfrotto 234RC Monopod QR Tilt Top

- Manfrotto 234 Monopod Tilt Top

markB
27-04-2011, 12:56
Płytką: w pierwszym jest szybkozłączka, drugi jest bez szybkozłączki.

pedro88
27-04-2011, 16:00
Dzięki za szybką odpowiedź.
Tak dla pewności jeszcze o jedno zapytam, domyślam się, że szybkozłączka Velbona QB-157 nie jest kompatybilna z tą głowicą?