Zobacz pełną wersję : 18-55 VR a 18-70
Chciałbym się dowiedzieć jakie jest wasze zdanie na temat:
Czy warto zamienić 18-55 VR na 18-70? A jeśli tak to dlaczego?
Co nieco już poczytałem na temat tych dwóch obiektywów, ale chętnie bym usłyszał opinie osób, które miały odczynienia z obydwoma szkłami. Ponieważ suche statystyki nie zawsze pokrywają się z empirycznymi doświadczeniami.
Z góry dzieki za szybkie odp.
fotouśmieszek
23-12-2009, 23:33
www.optyczne.pl porownasz wszystkie parametry;) www.ceneo.pl porownasz ceny sa tez opinie EMPIRYCZNE userow;p
:-)pozdrawiam swiatecznie
s.
Zależy do czego będziesz używać :) Zyskujesz 2/3 EV na dłuższym końcu + dłuższy koniec o 15 mm dłuższy. Poza tym 18-70 jest chyba trochę solidniej zbudowany. Tracisz co prawda VR, ale być może wcale nie jest Ci on przydatny. Musisz się chyba zastanowić.
Ja na 18-70 przesiadłem się ze zwykłego 18-55 (bez VR) jeszcze jak używałem D50 i byłem naprawdę zadowolony ze zmiany. Polecam!
Czy warto zamienić 18-55 VR na 18-70?
Jak już masz to nie warto zmieniać. Zysk niewielki.
Jakbyś nic nie miał to warto brać pod uwagę 18-70. Solidniejszy, ciut lepszy optycznie, jaśniejszy. Przy ogniskowych 18-55 można przeżyć bez VR.
Lepiej odkładaj na T/S ~15-50 ze światłem f2.8.
arturmsi
24-12-2009, 00:58
ja natomiast ze swojej strony nie polecam przesiadki ani na 18-70 ani na 18-105 vr..szkoda kasy, a juz na pewno na 18-70, 18-105 jeszcze przejdzie jesli ktoś potrzebuje minimalnei dłuzej..a tak to lepiej zostac przy 18-55 vr, wiem to bynajmniej z własnego doswiadczenia bo wolałem miec ta rożnice cen w portfelu i jednak dalej 18-55 vr ;) ale to tylko subiektywna opinia..
Lepiej odkładaj na T/S ~15-50 ze światłem f2.8.
otóż to ;)
Kundzior
24-12-2009, 01:02
18-55VR w porównaniu do 18-55 jest ostrzejszy i bardziej kontrastowy. Myślę ze ta przesiadka dała by ci kilka milimetrów więcej a jakości nic. Mam wszystkie 3 obiektywy. 18-55 został mi z dawna dawna, 18-55VR spuścizna po D80, a w miedzy czasie kupiony 18-70. Dlatego wnioskuje ze między 18-55VR a 18-70 niczego pozytywniejszego nie zyskasz.
Zamienił stryjek siekierkę na kijek. Znasz to przysłowie? :) Jeśli chcesz zmienić swój standardowy zoom KIT'owy to zainwestuj trochę grosza w jasny obiektyw (może nawet stałoogniskowy), a nie pożałujesz.
stałeczke to mam póki co 50 1.8 ktora calkiem ladnie spisuje się na mojm D80 ;) a sie poprostu zastanawiałem nad typowym spacerzoomem który będzie do wszystkiego ;) - tak tak wiem. jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego ;p
Ostatnio na naszej giełdzie widziałem Tamrona 17-50/2.8 za 800zł (a może to Sigma była? Nie pamiętam) i myślę, że taka opcja dla Ciebie jest najlepsza.
(...) a sie poprostu zastanawiałem nad typowym spacerzoomem który będzie do wszystkiego ;) - tak tak wiem. jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego ;p
Kolega myśli o wiekszym zakresie więc myślę, że nie ma sensu doradzanie T 17-50. O ile nie chodzi o światło.
Ch0 - potrzeba więcej światła czy wygodnego obiektywu na spacery i wycieczki ?
Kolega myśli o wiekszym zakresie więc myślę, że nie ma sensu doradzanie T 17-50. O ile nie chodzi o światło.
Fakt, chyba się trochę pogubiłem. Jeśli chodzi o zakres ogniskowych to stracisz zamiast zyskać. Jeśli ma być spacerzoom to 18-105VR powinien być ok.
Chociaż w sumie nie koniecznie straci ;) W ciasnych pomieszczeniach to ten 1mm na szerokim będzie o wiele bardziej przydatny niż te 5mm na długim końcu - zawsze można zrobić krok do przodu, a jak się nie da to zdjęcie lekko przykadrować.
No ale jeżeli ma być spacer to 18-105VR będzie idealny chyba.
Moim zdaniem zamiana KIT'a na KIT'a to tylko strata pieniędzy. Jak Ch0 chce coś bardzo uniwersalnego, spacerowego to na jego miejscu zastanowiłbym się nad 18-200, ew. 16-85.
Jestem podobnego zdania co kolega swider. Sam chciałem kupić różne spacer-zoomy, ostatecznie zdecydowałem, że zbieram do N18-200, a do tego stałki.