PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki jasny obiektyw do d70s

kobelco
29-10-2006, 23:17
Z gory dziekuje za odpowiedzi w sprawie porownania lustrzanek do kompaktow.

Biorac pod uwage to ze jestem poczatkujacym fotoamatorem i posiadaczem lustrzanki Nikon d70s 18-70 i 70 - 300G prosilbym o rade jaki wybrac dodatkowy obiektyw do mojego aparatu.
Slysze czesto slowo "jasny obiektyw" to znaczy ze moj AF-S 18-70 f/3.5-4.5G IF ED nie jest "jasny". Ktory z waszej praktyki okazal sie o wiele lepszy, i odrazu dalo sie to dostrzec roznice w jakosci zdjec. Nie chodzi mi o to zebyscie sie duzo na ten temat rozpisywali - a do czego ci potrzebny, czy plener , makro, czy portret moze universal- chodzi tylko o to ze taki a taki uzywam do tego jest super a taki a taki do tego. Dopiero zaczynam zajmowac sie fotografowaniem czesto czytam wasze posty na fotum ale nie do konca wszystko łapie jak byscie mogli mi cos wyjasnic akurat w tej sprawie to bardzo dziekuje:)

Valdek_Tychy
29-10-2006, 23:28
Jasny to znaczy taki który ma większy otwór przeslony od 3,5 i tu np.Tamron 28-75 f/2,8,Tokina 28-70 f/2,8 lub stałoogniskowe np. Nikkor 50 f/1,8 czy Nikkor f/1,4

spiritchaser
29-10-2006, 23:36
Więcej na tema różnych szkieł do różnych zastosowań znajdziesz tutaj: http://www.forum.nikon.org.pl/forumdisplay.php?f=12
Pozdrawiam
Spiritchaser