PDA

Zobacz pełną wersję : Opinie o www.iportfolio.pl - warto założyć tam galerie?

mmmak
23-12-2009, 10:15
Ciągle szukam miejsca do założenia galelerii a jako, że nie znam jezyków programowania i ni jak nie umiem sam stworzyć stronki chętnie skorzystałbym z/w serwisu lub jemu podobnych.
Na iportfolio maja fajne szablony które odp moim potzrebą.
Cena do zaakceptowania

Mozecie napisać swoje opinie na ich temat?
-jak ze stabilnościa całej platformy?
-na co zwrócic uwage?

Zastanawia mnie tylko wpis regulaminu :

"b) wszelkie dane osobowe, fotografie i inne informacje składające się na Stronę Użytkownika przekazuje do Serwisu w sposób dobrowolny oraz wyraża zgodę na upublicznienie Strony Użytkownika przez Administratora, co oznacza, iż dostęp do tych danych będzie miał lub może mieć nieograniczony krąg użytkowników Internetu."

czy to oznacza ze takze maja prawo do zdjec ?

a moze polecicie cos innego?

próbowałem z simlpe viewer itp. ale nie umiem tego "ogarnąć", a w tej cenie raczej nikt mi galerii nie zrobie

timi
23-12-2009, 11:06
Wpis b o którym piszesz powoduje z np robisz swoja galerie i jest może być ona pokazana jako przykład , bądź promowana w najnowszych galeriach. Gdzie mogą mieć do niej wgląd osoby trzecie. Duza cześć użytkowników skarży się na serwer pod katem opieszałości administracji w wprowadzenia nowych szablonów, czy możliwości wstawiania własnych, przygotowanych przez siebie.

pukas
23-12-2009, 11:06
teraz są też kombajny gotowe stworzyć ci stronkę, galerie itp. za pomocą 3 kliknięć - efekty są różne, w większości wypadków to lipa ale niektóre są fajne

Mata_Hari
23-12-2009, 12:46
teraz są też kombajny gotowe stworzyć ci stronkę, galerie itp. za pomocą 3 kliknięć - efekty są różne, w większości wypadków to lipa ale niektóre są fajne

Możesz podrzucić, jakiś przykład, jakiś link? Szukam czegoś takiego, bo sama niestety na webmastera się nie nadaję ;) Mnie się jednak nie udało znaleźć nic ciekawego, co mogłoby funkcjonować jako stronka, a nie zwykła, netowa galeria.

prz3mo
23-12-2009, 14:05
Możesz podrzucić, jakiś przykład, jakiś link? Szukam czegoś takiego, bo sama niestety na webmastera się nie nadaję ;) Mnie się jednak nie udało znaleźć nic ciekawego, co mogłoby funkcjonować jako stronka, a nie zwykła, netowa galeria.

Może takie coś:
http://www.iportfolio.pl/start

Tylko z tego co widzę to chyba tylko 10 dni jest za darmo...

mmmak
23-12-2009, 15:36
to jak moi drodzy - warto w to wejsc ?:)

cranium84
23-12-2009, 16:58
jak masz pieniądze na porządną strone to nie warto w to wchodzić bo i tak bedziesz chciał czegoś lepszego ... od roku nie aktualizowano zadnych szablonów mimo zapewnień ze ciągle pracują nad nowymi .... po za tym to strony przewaznie fleshowe wiec raczej tego nie wypozycjonujesz .... jezeli ma to byc tylko mala galeria zdjeć i odpowiada Ci nawigacja, szablony i prędkość i sposób wczytywania się zdjęć to wystarczy ....

Mata_Hari
23-12-2009, 17:00
Może takie coś:
http://www.iportfolio.pl/start

Tylko z tego co widzę to chyba tylko 10 dni jest za darmo...

To akurat już znam, zresztą, było w wątku już wymienione. Ja pytałam, czy poza tą stroną znane są jakieś inne, bo ja się z innymi nie spotkałam.

mmmak
23-12-2009, 17:44
po za tym to strony przewaznie fleshowe wiec raczej tego nie wypozycjonujesz

to gdzie załozyc pf co by mozna wypozycjonowac?
na strone nei mam kasy a i sam nei zrobie bo nie umiem

Prorok78
23-12-2009, 17:55
To akurat już znam, zresztą, było w wątku już wymienione. Ja pytałam, czy poza tą stroną znane są jakieś inne, bo ja się z innymi nie spotkałam.

Sprobuj moze na przyklad Jalbum..

Wykupujesz miejsce na hosting (albo korzystasz z darmowego), wpisujesz do programu dane ktore dostaniesz od administratora (haslo, nazwa uzytkownika itd), wrzycasz zdjecia, klikasz i juz masz fajna galerie. Duzo szablonow, prosciutka obsluga i dobre wsparcie... jest na forum kilka watkow na ten temat :)

mmmak
23-12-2009, 18:04
Sprobuj moze na przyklad Jalbum..

Wykupujesz miejsce na hosting (albo korzystasz z darmowego), wpisujesz do programu dane ktore dostaniesz od administratora (haslo, nazwa uzytkownika itd), wrzycasz zdjecia, klikasz i juz masz fajna galerie. Duzo szablonow, prosciutka obsluga i dobre wsparcie... jest na forum kilka watkow na ten temat :)

juz próbowałem - nie ogarniam tego. nie da rady znac sie na wszystkim. :)

mam juz wykupione miejsce na serwerze tam gdzie mam bloga , ale blog to nie to co chciałbym miec.

z moich znajomych nie mam nikogo kto sie na tym zna a jak pisalem nie moge zapłacic wiecej niz tyle co wychodzi za iportfolio.

Jesli jest ktos kto moze zaoferowac pomoc przy zrobieniu stronki z szablonów - dajcie znac

morzon
24-12-2009, 10:53
fotea.pl <- coś jak iportfolio, ale ciekawsze imo. Więcej szablonów, dobrze konfigurowalne, przyjazne w obsłudze. I chyba tańsze z tego co pamiętam, ale nie dam głowy ;D

kedazi
24-12-2009, 21:20
fotea.pl <- coś jak iportfolio, ale ciekawsze imo. Więcej szablonów, dobrze konfigurowalne, przyjazne w obsłudze. I chyba tańsze z tego co pamiętam, ale nie dam głowy ;D

ewentualnie www.selia.pl bo fotea i pod tym adresem występuje.
Osobiście polecam.. założyłem i jestem zadowolony..
cena to około 100 pln/rok (zresztą na stronie wszystko ładnie pisze)

sebwer
24-12-2009, 21:37
Napisz co chcesz mieć konkretnie. Podaj jakiegoś linka do tego co Ci się podoba i jak to widzisz. Może Ci jakoś pomogę w wolnej chwili.

jivaro
25-12-2009, 06:55
Jasne że lepsza będzie duża własna dobrze umieszczona strona, ale ten serwis działa generalnie niezawodnie (ja nie miałem żadnych przykrych sytuacji), bardzo łatwo się przebudowuję, znośna szybkość no i bez problemu siedząc np. w Meksyku zakładasz nowy katalog i wrzucasz zdjęcia. Oczywiście ma swoje ograniczenia, mógłby mieć więcej miejsca na tekst i parę innych. Weź sobie uruchom w wersji promocji startowej na te parę dni, pokaż paru osobą sam zobacz czy Ci odpowiada i sprawa będzie jasna.

wywar
25-12-2009, 16:25
Miałem przez rok iportfolio. Na plus tego serwisu należy zaliczyć prostotę obsługi i cenę. Minusem mz jest to ,że wgrywane zdjęcia są dodatkowo kompresowane. Raz była jakaś awaria i wszystko poszło w kosmos. No i szablony - przydało by się więcej i częściej - już chyba od ponad roku nic nie dodali nowego. Jeszcze rzuć okiem na carbonmade.com (http://www.carbonmade.com/). Pozdr.

mmmak
26-12-2009, 15:13
Miałem przez rok iportfolio. Na plus tego serwisu należy zaliczyć prostotę obsługi i cenę. Minusem mz jest to ,że wgrywane zdjęcia są dodatkowo kompresowane. Raz była jakaś awaria i wszystko poszło w kosmos. No i szablony - przydało by się więcej i częściej - już chyba od ponad roku nic nie dodali nowego. Jeszcze rzuć okiem na carbonmade.com (http://www.carbonmade.com/). Pozdr.

nie moge tam znalezc szablonów aby podejzec co i jak:/

zrobiłem takie cos na proponowanej selia.pl
http://www.dawidwdowiak.selia.pl - ale wciaz sie wacham pomiedzy iportfolio.

Na selia jest ograniczona ilosc katalogów i zdjec na iportfolio nie.
Chciałbym jeszcze aby była statystyka odwiedzin oraz mozliwosc dodania komentarzy ale to chyba nie jest mozliwe na zadnej ze stron ?

sebwer
27-12-2009, 18:38
Chciałbym jeszcze aby była statystyka odwiedzin oraz mozliwosc dodania komentarzy ale to chyba nie jest mozliwe na zadnej ze stron ?

jeśli zależy Ci na komentarzach to dobrym rozwiązaniem była by adaptacja skryptu "imgallery25" i oczywiście osadzenia go na przygotowanej wcześniej stronie. Dość łatwo potem zarządzać zdjęciami i jest oczywiście możliwość oceny i komentarzy. Wszystko warto jak napisałem wcześniej osadzić w odpowiedniej grafice i przemyśleć koncepcję strony. Do działania skryptu potrzebny jest serwer z php i bazą danych.

Prorok78
28-12-2009, 11:02
no tak... wszystko pieknie ale kolega juz wczesniej pisal ze nie da sobie rady z pisaniem strony samemu i szuka gotowca ....imgalery to zdecydowanie gotowiec nie jest :)

sebwer
28-12-2009, 21:31
no tak... wszystko pieknie ale kolega juz wczesniej pisal ze nie da sobie rady z pisaniem strony samemu i szuka gotowca ....imgalery to zdecydowanie gotowiec nie jest :)

Zgodzę się, że to nie jest gotowiec, ale w poście wcześniej pisałem, że mogę w miarę możliwości pomóc. Wszystko zależy jak ma konkretnie wyglądać ta strona i czy sam podołam wymaganiom.

slivus
28-12-2009, 23:33
czyli nie da się wypozycjonować iportfolio? ktoś się orientuje?

sebwer
29-12-2009, 11:54
Nie znam tego się orientuje (nie znam tego serwisu) jest on napisany we flashu. Trudniej tu z pozycjonowaniem, ale nie jest to niemożliwe. Jeżeli podczas zakładania strony pyta Cię o nazwę serwisu, słowa kluczwe, opis strony, to znaczy, że szablon uwzględnia tgz. metatagi bardzo ważne w pozycjonowaniu. Jeśli jednak poszczególne słowa nie są pisane na stronie w html, czy xhtml to znów troszkę trudniej. Nie próbowałem jak jest z mapą strony potrzebną dla google w stronach flashowych. Na pewno trudniej, ale nie jest to niemożliwe.

artdarek
29-12-2009, 11:56
Fajna flaszowa galeria www.imagevuex.com, licencja nie jest droga a obsługuje/administruje się to bardzo prosto i przyjemnie