Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Narodowy Park Killarney 2
Chcialem to dokleic do poprzedniego watku ale uwazam ze moglo by zginac.....a jest warte zobaczenia....
Na dzis koniec.....
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/12/qo8tns-1.jpg
źródło (http://i45.tinypic.com/qo8tns.jpg)
Zdaje się, że ktoś tu miał dzisiaj udany plener...:twisted: Piękne miejsce... a i kadr niczego sobie :D
P.S. Mówisz, że warte zobaczenia? To ja się piszę :D
Al Koholik
22-12-2009, 23:43
Ja nie wierzę!!! Bez wiatru!!! Widzę, że bedzie co oglądać przez następne dni.
Nikonozaur
23-12-2009, 00:23
Piękna fota, cieszy oko.
ostrytux
23-12-2009, 00:23
To ja rozumiem :) świetne lusterko - bardzo udana fotografia.
Piękny widok , odbicie świetnie wyszło....super ! ;)
GUINNESSts
23-12-2009, 01:16
Zdaje się, że ktoś tu miał dzisiaj udany plener...:twisted: Piękne miejsce... a i kadr niczego sobie :D
P.S. Mówisz, że warte zobaczenia? To ja się piszę :D
Chcesz miec kijki w kadrze, to sie pisz;):)
Warto z pewnoscia:)
Tez ladna fotka. Ciekawsza kolorystycznie:)
jezeli sie mozna wepchnąc w ten tłum...to poza samym ujeciem, które jest mz za szerokie i góra i dołem, mam takie uwagi:
- masz tendencje do przeostrzania
- zapisujesz zdjecia w nieoptymalnym profilu dla www, tracąc przy tym i tak mało wyrazioste barwy
- nie probujesz wydobyc koloru
- nie probujesz podkreślic tej sceny swiatłem, jest równomiernie i płasko. Z taką sama uwagą traktujesz kazdy piksel fotki (równomierne rozjaśnianie), podczas gdy w krajobrazie raczej podkreslanie planów powinno odgrywac wiekszą rolę
jezeli sie mozna wepchnąc w ten tłum...to poza samym ujeciem, które jest mz za szerokie i góra i dołem, mam takie uwagi:
- zapisujesz zdjecia w nieoptymalnym profilu dla www, tracąc przy tym i tak mało wyrazioste barwy
- nie probujesz podkreślic tej sceny swiatłem, jest równomiernie i płasko. Z taką sama uwagą traktujesz kazdy piksel fotki (równomierne rozjaśnianie), podczas gdy w krajobrazie raczej podkreslanie planów powinno odgrywac wiekszą rolę
To ja sie pod tym podpiszę :-)
Co ty p....mowisz??
masz tendencje do....albo masz zly dzien....!
-fotka nie jest przeostrzona
-zapisuje w sRGB co byc moze dla ciebie jest "nieoptymalnym" profilem dla www
-hehe teorie snuc potrafi kazdy, nie byles tam i nie wiesz z czego to bylo wyciagane......daze do takich kolorow jakie mnie sie podobaja.......chmmmm moze tak kalibracja monitora?!?!?
-hehehehe jak chcesz to sie do wszystkiego przyczepisz.......ja tutaj widze wyrazne oddzielenie planow......
Na szczescie kazdy moze miec swoja teorie spiskowa.......nawet Ziobro....
Powodzenia!
Jak mówiłem - dla mnie jest dobrze i nic bym nie zmieniał ;)
Aberrator
23-12-2009, 10:02
.............. masz tendencje do przeostrzania
.........
Niestety ale ja tez widze przeostrzenie (i to na duzym 19 calowym monitorze) wiec cos jest na rzeczy.
Lewa strona (linia drzew i krzakow) tez wyciagniete na granicy szumow co jest widoczne i wyglada deczko sztucznie.
Ogolnie kadr dobry.
Bartekkw
23-12-2009, 10:44
No niestety Kolega w powyższej wypowiedzi ma sporo racji (uwagi z profilem nie rozumiem - chyba lepsze jest dla zwykłego moniora sRGB niż AdobeRGB..). Natomiast odpowiedź Autora na ww. uwagi świadczy o tym iż ma za mało dystansu do swoich prac........:(
Bardzo fajnie Ci się odbiło :mrgreen:.
Miejscówa, kadr i kolorki na plus.
Podoba się :).
december
23-12-2009, 11:42
piękne odbicie
krzysztofz24
23-12-2009, 12:02
Bardzo dobry kadr ,swietne lustrzane odbicie ,kolorki bardzo mi pasuja - to na plus...
A na minus,(jak niektorzy juz wspominali) ,fotka jest dla mnie troche przeostrzona i widze to u siebie na 26 calowym monitorze ,najwyrazniej w lewej czesci kadru po srodku na tej kepie drzew
(ponizej zielonego drzewa) i w prawym dolnym rogu ,na kepie trawy.
Natomiast odpowiedź Autora na ww. uwagi świadczy o tym iż ma za mało dystansu do swoich prac........:(
u mnie na 22'' full HD nie wyglada to tak ostro ale wezme to pod uwage;) Co do mojej odpowiedzi to faktycznie troche przesadzilem ale jak zobaczylem wmawianie mi ze zle zapisuje pliki do www to mnie ponioslo;) Nie zgodze sie rowniez z opinia o kolorach!
Bartekkw
23-12-2009, 12:55
Never mind...:) Ważne żeby robić zdjęcia dalej..;) Wesołych Świąt życze :)
[...]
-zapisuje w sRGB co byc moze dla ciebie jest "nieoptymalnym" profilem dla www
-...!
ta fotka zapisana jest jako untagged RGB
-hehehehe jak chcesz to sie do wszystkiego przyczepisz....
Nie chcę. I wiecej juz nie będe.
wojtek6308
23-12-2009, 14:01
Ładna ta górka i jej odbicie, kolorki też ciekawe :)
ta fotka zapisana jest jako untagged RGB
plik zapisany poprzez "save for web" w PSie i zawsze tak zapisuje, kolory pozostaja dokladnie takie jak w sofcie np NX czy PS wiec raczej prawidlowo:) Mysle ze zamiast robic sobie jazdy lepiej jak zlozymy sobie zyczenia Wesolych Swiat Tobie zycze i pozdrawiam
... Mysle ze zamiast robic sobie jazdy lepiej jak zlozymy sobie zyczenia Wesolych Swiat Tobie zycze i pozdrawiam
Amen !
borregaard
23-12-2009, 19:09
Powiem tak,jeśli wstawiał z NX-a, to nawet gdyby nie zapiął profilu to ma srgb...,bo taki tam jest ,natywnie..NKsrgb to jest to samo....
Wesołych Świąt..! :-D
plik zapisany poprzez "save for web" w PSie i zawsze tak zapisuje, kolory pozostaja dokladnie takie jak w sofcie np NX czy PS wiec raczej prawidlowo:) Mysle ze zamiast robic sobie jazdy lepiej jak zlozymy sobie zyczenia Wesolych Swiat Tobie zycze i pozdrawiam
obiecałem wprawdzie, ze juz nie bede, bo pewnie i tak nie zburzę twojej pewności co do tego zdjecia, ale ....
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img24.imageshack.us/img24/4501/74654957.jpg)
zdjecie górne, to twoj oryginalny jpg, zdjecie dolne jest przekonwertowane na sRGB...
A tak na marginesie samo save for web nie zapisuje automatycznie profilu sRGB (przynajmniej w CS4 trzeba kliknąc ptaszka w stosownej opcji)
obiecałem wprawdzie, ze juz nie bede, bo pewnie i tak nie zburzę twojej pewności co do tego zdjecia, ale ....
zdjecie górne, to twoj oryginalny jpg, zdjecie dolne jest przekonwertowane na sRGB...
A tak na marginesie samo save for web nie zapisuje automatycznie profilu sRGB (przynajmniej w CS4 trzeba kliknąc ptaszka w stosownej opcji)
Wieszs co.....rozumiem twoje aluzje ale patrzac na to co mi pokazales to gorne zdjecie z moim "oryginalem" wogole nie przypomina mojego zdjecia i mojej kolorystyki......natomiast dolne to 100% moje kolory....wiec nie rozumiem skad ten problem sie bierze......
Zdjecie gorne ktore pokazujesz jest przesaturowane z kosmicznymi kolorami ktorych bym nigdy nie pokazal!!!!
Ciekaw jestem co na to inni i jak inni to widza?!
Pisze szczera prawde....dolna fota to moje kolory a gorna to jakis kosmos!
Pozdrawiam i dziekuje tobie za szczera opinie.....teraz prosze wyjasnij mi jak jest mozliwe to ze Ty widzisz to tak kosmicznie a u mnie i np: u Loctera jest normalnie.....
Aaaaa mam zaznaczone ptaszkiem sRGB.....sam nie rozumiem problemu.....jednak kiedys wdalem sie w identyczna dyskusje z jednym uzytkownikiem u ktorego jpg byl zapisany z takim samym profilem jak rzekomy moj......po wrzuceniu go do PSa dopiero zobaczylem to co chcial pokazac;)
Zawsze daze do kolorow zblizonych do natury......zdjecie ktore pokazalem jest kontrastowe i powiem ze zrobilem je tak poniewarz Locter wspomnial ze tak bedzie lepiej, nie czesto slucham kogos ale tym razem posluchalem.....
Coz kontrastowe ale nie przesaturowane!
U mnie widać w kolorach "niekosmicznych", czyli wersja dolna, druga :-D.
Potwierdzam, górne zdjęcie to jakas masakra, dolne jest normalne, tak jak Grzesiek pokazał.
wrzuciłem tez do PS-a ale CS3 i pokazuje sie w normalnych kolorach
ten zrzut ekranu nie oddaje oczywiscie tego co widac w PSie otwierając oryginalny jpg.
W PSie nie ma az takiej nienaturalnosci. Ale rzecz nie w tym.
Rzecz w tym, ze twoj jpg otwiera sie w PSie jako untagged RGB a po przekonwertowaniu do sRGB widac roznice pomiedzy obiema wersjami.
Potwierdzam, górne zdjęcie to jakas masakra, dolne jest normalne, tak jak Grzesiek pokazał.
wrzuciłem tez do PS-a ale CS3 i pokazuje sie w normalnych kolorach
No niestety......tak samo u mnie na CS4......
Nie wiem co jest nie tak ale moze to kwestia ustawien systemu....lub profilu kolorow w kompie.....
Też potwierdzam.