PDA

Zobacz pełną wersję : Jak wykręcić filtr UV?

jonash
22-12-2009, 23:18
Witam, mam nietypowy problem a mianowicie dostałem nikkora 16-85 VR niestety jest na nim nakręcony filtr UV, dość niefortunnie wkręcony :( bo krzywo. Pomimo wielu prób wykręcenia nie udało mi się; filtr ani drgnie. Macie może jakiś pomysł na mój problem?

irek6311
22-12-2009, 23:22
Gumowe rękawiczki gospodarcze jak gwint jest ok > powinno wystarczyć .

jonash
22-12-2009, 23:24
No ,no,no :) Jest to jakiś pomysł

Michał Jędrak
22-12-2009, 23:24
Albo rękawiczki do zmywania. Jednak po takim odkręcaniu mogą być pocięte. Działa też taka obejma do odkręcania słoików

irek6311
22-12-2009, 23:25
Można jeszcze kilka kropel WD-40 zaaplikować przed odkręcaniem (najpierw spróbuj na sucho) ;)

MYSZ
23-12-2009, 00:44
Jak się nie uda za pomocą kawałka gumy, to większość filtrów (inwazyjne) ma metalowy pierścień wokół szkła. Można go wyjąć i szkło wypadnie z obręczy. Wtedy szerokie szczypce płaskie i musi się odkręcić. Filtr będzie niestety zniszczony, ale zdjęty... Uwaga na przykładaną siłę, bo obiektyw dostanie luzów :)
WD-40 jak wejdzie gdzieś dalej to pewne plamy na optyce.
A może, zostawić tak jak jest? Czyli krzywo, ale działa? :)

flat.eric
23-12-2009, 23:48
Mnie się udało odkręcić filtr po wcześniejszym posmarowaniu łączenia obiektywu z filtrem jakimś środkiem
typu wd-40. (psiknięte troszkę na patyczek higieniczny i raz maźnięte dookoła) Poszedł jak po maśle.
Pomaga też postawienie filtrem do dołu na jakiejś "tępej" powierzchni typu guma i kręcenie obiektywem.

ADAS
23-12-2009, 23:53
Bułka z masłem.
Chwytasz obiektyw i kładziesz go filtrem na otwartej dłoni (by cały filtr dotykał - jak największa powierzchnia - mniej więcej równo) i powolutku kręcisz, a on się odkręca.
Jeden mankament - filtr trzeba wyczyścić.:-D

jonash
24-12-2009, 12:08
Uff, cieszę się że mogę uznać wątek za zamknięty :)
ADAS, próbowałem wcześniej twojego sposobu ale jak pisałem wcześniej filtr został krzywo wkręcony i ta metoda nie pomogła. Filtr ani drgnął. Również metoda z rękawiczkami zawiodła. Ostatecznie pomógł uchwyt do odkręcania słoików i to taki solidny, metalowy z ząbkami na obrzeżu ;) Mocny chwyt, obrót i filtr już był w ręku a i obiektyw cały :) Dzięki wszystkim za porady i Wesołych Swiąt oraz udanych fotek z zimą w tle.

mmost
24-12-2009, 12:33
To ja dla przyszlych szukaczy dodam jeszcze, ze mozna calosc do zamrazarki wstawic, wtedy obrecz filtra powinna sie nieco skurczyc. Mnie pomoglo ja aparat spadl na filtr i ten sie troche zdeformowal.

wesu
24-12-2009, 12:45
JA w torbie mam zawsze gume do wekow :) Zajmuje malo miejsca i jest niezawodna.

wrocek
24-12-2009, 16:40
Jest też specjalny klucz do filtrów, chociaż w tym przypadku mógłby okazać się nieskuteczny:
http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Lens-Filter-Wrench-Review.aspx

jonash
25-12-2009, 12:53
Biorąc pod uwagę siłę z jaką musiałem działać w moim przypadku to rzeczywiście ten specjalny klucz mógłby okazać się nieskuteczny.