PDA

Zobacz pełną wersję : instalacja Win7

Grzybu
22-12-2009, 22:52
Normalnie już mnie szlag trafia :/
Nie mogę zainstalować W7. Wykrzacza się przy "rozpakowywaniu plików windows" czy jakoś tak.
Po bootowaniu z płytki i przejściu pierwszej fazy (instalacja na czystą partycję) następuje kopiowanie plików. Trwa to dosłownie sekundę (niemalże przeskok z 0% na 100%), po czym zaczyna się rozpakowywanie. Po dłuższej chwili postoju na 0% komp się zawiesza a obraz zaczyna dziwnie "skakać". Wczoraj czekałem ze 2h bo myślałem że jednak coś ruszy.

Inna sprawa jest jak próbuję zrobić upgrade z Win XP. Tutaj kopiowanie plików trwa trochę dłużej. Widać jak procenty "narastają". Przy rozpakowywaniu, dochodzi do pewnego momentu (ok 10%) po czym następuje restart systemu (zapewne to normalne), a następnie zawiesza się przy ok 35%. Objawy przy zwisie dokładnie takie same jak poprzednio. Testowane tylko na 32b.

Nie ma znaczenia czy to wersja 32b czy 64b, winda wisi tak samo. Jeśli chodzi o kompa to jest to AMD X2 5000+ na płycie GA-MA78G-DS3H (BIOS aktualny).

Spotkał się może ktoś kiedyś z czymś takim

Kuba Borysko
22-12-2009, 22:58
Instalowałem ostatnio 7 i u mnie poszło bez problemu.

Grzybu
22-12-2009, 23:00
No właśnie! Ja też instalowałem ostatnio W7 na innych kompach i w zasadzie wszystko poszło od strzała :/ Pierwszy raz spotkałem się z czymś takim.

irek6311
22-12-2009, 23:09
Z moich doświadczeń to raczej problem sprzętowy (procesor , płyta główna , karta graficzna albo pamięć) ,
na początek jak masz 3x kości RAM na jednej popróbował ,
jeśli PC składak to cuda różne się dzieją ... trudno na odległość pomóc ,
może sterowniki do dysków niezgodne z win 7 ... aktualny Bios tu nic nie pomoże ( poszukaj na stronie producenta płyty głównej > najnowszych sterowników )

jackrabbit
22-12-2009, 23:11
a nie masz czasem w Biosie wlaczonego "antywira"?

Grzybu
22-12-2009, 23:33
Z moich doświadczeń to raczej problem sprzętowy (procesor , płyta główna , karta graficzna albo pamięć) ,
na początek jak masz 3x kości RAM na jednej popróbował ,
jeśli PC składak to cuda różne się dzieją ... trudno na odległość pomóc ,
może sterowniki do dysków niezgodne z win 7 ... aktualny Bios tu nic nie pomoże ( poszukaj na stronie producenta płyty głównej > najnowszych sterowników )

Mam 2 kości RAM i próbowałem już instalację z pojedynczą kością. Na wszelki wypadek pożyczyłem jeszcze jedną kość, ale z nią jeszcze nie próbowałem. Spróbuję jeszcze motyw ze sterownikami do dysku.

a nie masz czasem w Biosie wlaczonego "antywira"?

A mógłbyś mniej więcej określić gdzie on się znajduje??

irek6311
22-12-2009, 23:48
Jeśli coś zmieniałeś w biosie na wyłącz ... Ustawienia fabryczne proponuję ,
Antywirus standardowo wyłączony jest (ja tak mam na 2 PC) ,
Instalator win7 może też nie dogadywać się kartą graficzną ... ale nie będę zapeszać .

Grzybu
23-12-2009, 00:02
W biosie przestawiałem tylko dyski na AHCI, ale na IDE też próbowałem i dzieje się to samo. Teraz właśnie jestem po testach ze sterownikami do dysku.
Niestety za pierwszym razem komp się zrestartował podczas instalowania sterowników, za drugim razem się zawiesił. Co do grafiki to też może coś z tym być nie tak. Ale o ile pamiętam, to na płycie jest tam jakiś Radeon chyba HD3200 czyli nie jakaś bardzo egzotyczna karta. Może uda mi się pożyczyć na testy coś innego, ale to dopiero po świętach więc nie wiem czy wytrzymam :/

Grzybu
23-12-2009, 00:03
Aha no i żeby było śmieszniej, to jakąś godzinę temu postawiłem XP na tym kompie bez żadnego problemu.

Grzybu
23-12-2009, 13:32
OK udało się!!!
Okazało się, że gryzły się napędy CD z DVD :/

Dzięki za waszą pomoc.
W zasadzie można już ten wątek skasować.

Robert_P
23-12-2009, 14:48
OK udało się!!!
Okazało się, że gryzły się napędy CD z DVD :/

Dzięki za waszą pomoc.
W zasadzie można już ten wątek skasować.

Czyli Ty już znalazłeś rozwiązanie problemu to inni już nie mogą się o tym dowiedzieć ?
Oj nie ładnie :mrgreen:

Grzybu
23-12-2009, 17:15
Czyli Ty już znalazłeś rozwiązanie problemu to inni już nie mogą się o tym dowiedzieć ?
Oj nie ładnie :mrgreen:

W sumie faktycznie głupio zabrzmiało. Chodziło mi o zamknięcie. Pozdro ;)