Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Monitor ~800 zł

nomek
22-12-2009, 21:32
Witam serdecznie.

Niezbyt często tu piszę, za to zaglądam codziennie :). Ostatnio ze starości padł mi monitor. Niestety nie mam w tej chwili zbyt dużego budżetu - święta i sylwester dają mi już i tak nieźle po kieszeni. Stąd moja prośba o sugestie co do wyboru monitora - najlepiej w okolicach 600 - 800 zł.

Do tej pory miałem starego CRT - 4:3 - teraz widzę same panoramy wszyscy produkują :(
Znalazłem coś takiego :

http://www.ceneo.pl/2374390

Bardzo proszę o pomoc. Zależy mi na jak najlepszych kolorach i kontraście.
Niby można przeczytać wszystko w opisach róźnych modeli, ale często w praktyce sprawa ma juz tak ładnie nie wygląda, dlatego chętnie wysłucham rad osób które jakoś orientują się w temacie.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

BOSS
22-12-2009, 22:04
W tych pieniążkach to polecam LG W2261VP: http://www.ceneo.pl/2523228; (lub bez P na końcu):http://www.ceneo.pl/2121826?gclid=CLHLjuPp6p4CFSKElAodPSYDMQ
od tego Samsunga którego zaproponowałeś LG ma lepszy serwis i posiada złącze HDMI, i tańszy jest.
Obraz jaki daje ten model LG jest jak na takie pieniążki super!

nomek
23-12-2009, 15:10
Dziękuję za odpowiedź ;) Jakoś zawsze starałem się wybierać inne marki sprzętu niż samsung czy LG, ale za te pieniądze chyba nic innego nie znajdę, chyba że sądzicie, że lepiej trochę poczekać i kupić coś lepszego ??

Valdek_Tychy
23-12-2009, 17:00
Dziękuję za odpowiedź ;) Jakoś zawsze starałem się wybierać inne marki sprzętu niż samsung czy LG,
A dlaczego ? samsung jest producentem jednych z najlepszych matryc LCD.

rainer
23-12-2009, 17:39
Ja mam LG W2261V i bardzo sobie chwalę, biorą pod uwagę cenę z jaką można go kupić to myślę że naprawdę warto. ;)

BOSS
23-12-2009, 17:48
Polecałem, bo sam mam LG W2261VP i również jestem baaardzo zadowolony :-)

kZC_
23-12-2009, 20:11
Samsung T220 Rose !!!
najlepszy za swoją cene.

Piotr.S
24-12-2009, 15:09
Polecam Samsunga F2380 - cPVA i nieźle zlinearyzowany fabrycznie. Kosztuje co prawda 999 brutto. Ale wart tej ceny. Niezły towarzysz DTP-owego monitora - u mnie pracuje jako monitor dodatkowy.

Kyle
26-12-2009, 15:25
Polecam Samsunga F2380 - cPVA i nieźle zlinearyzowany fabrycznie. Kosztuje co prawda 999 brutto. Ale wart tej ceny. Niezły towarzysz DTP-owego monitora - u mnie pracuje jako monitor dodatkowy.Tylko nawet ludzie nie zajmujący się grafiką wymieniają jako wadę w tym monitorze brak detali w cieniach (!!!)

... a w tą "niezłą linearyzację" też mi się jakoś wierzyć nie chce.

Kyle
26-12-2009, 15:29
W tych pieniążkach to polecam LG W2261VP: http://www.ceneo.pl/2523228; (lub bez P na końcu):http://www.ceneo.pl/2121826?gclid=CLHLjuPp6p4CFSKElAodPSYDMQ
od tego Samsunga którego zaproponowałeś LG ma lepszy serwis i posiada złącze HDMI, i tańszy jest.
Obraz jaki daje ten model LG jest jak na takie pieniążki super!
Na TN kiepskie kąty znacznie przekłamują barwy ... wyświetl sobie w np. paint na cały ekran kolor pomarańczowy i popatrz na to jak ta tragedia wygląda siedząc idealnie na wprost w odległości np. 65 cm od ekranu.

Monitory które tutaj polecacie w kwestii reprodukcji barw to kompletna tragedia. Najbliżej 800 PLN jest EIZO S1731 17" (PVA, 10 bit korekcja gamma) - ten jest liniowy i kąty wystarczająco dobre by przy patrzeniu na wprost nie było tragedii przy spoglądaniu w obszary bliżej krawędzi. Dodatkowo zakres regulacji jasności jest dosyć szeroki.

Piotr.S
27-12-2009, 23:54
"Kyle" - na początek trza mieć. Potem dobrze mieć coś np LaCie 324, potem wyżej. No i dobrze mieć kalibrator. I potem można coś powiedzieć.

Kyle
28-12-2009, 04:55
"Kyle" - na początek trza mieć. Potem dobrze mieć coś np LaCie 324, potem wyżej. No i dobrze mieć kalibrator. I potem można coś powiedzieć.Que ? Co "trza mieć" ? Pieniądze na EIZO ? ... miało być coś za ~800PLN a EIZO S1731 to 987 zł ... czyli jakieś tam okolice 800 są.

A może chodziło Ci o to że "trza mieć" tego samsunga by stwierdzić że zabija detale w cieniach ? ... tak ... ci którzy go mają to stwierdzili.

ps. i co ma oznaczać ten wyskok z Lacie ?

Tom01
28-12-2009, 13:23
A dlaczego ? samsung jest producentem jednych z najlepszych matryc LCD.

A co to ma za związek z jakością monitora?

fonu
28-01-2010, 14:18
http://www.benq.com/products/lcd/?product=1566

a co sadzicie o tym Benq - jako taniej alternatywie (600-700zl)

Kyle
28-01-2010, 14:30
http://www.benq.com/products/lcd/?product=1566

a co sadzicie o tym Benq - jako taniej alternatywie (600-700zl)To nie jest alternatywa dla sprzętu nadającego się do pracy z kolorem ... jeśli chcemy się tym kolorem zajmować.

Ten BENQ to w 100% zabawka.

irek6311
28-01-2010, 22:49
Mam w domu LCD LG Flatron L1952s jako dodatkowy monitor < szału w grafice nie ma ale tani i moim zdaniem dobry .

nazca
28-01-2010, 23:09
Jakby w takiej cenie był, to ja bym brał takiego ;)
http://www.allegro.pl/item901527200_aplle_cinema_display_23_cale.html

MARS CooL
28-01-2010, 23:16
kilka dni temu kupowałem monitor dla dzieciaków szwagra. Wybór padł na http://www.lge.com/pl/sprzet-komputerowy/monitory/LG-premium-W2343T-PF.jsp. Przez prawie trzy godziny zabawa w porównywanie monitorów. Ten miał najładniejszą biel, nawiecej było widac w cieniach - wyrazniej o ok 2-3 podziałki nawet od eizo za 4,4k pln. Gdyby nie kąty góra dół (zreszta dobre jak na TN) to powiedziałbym ze świetny wybór. KOszt monitora 600zł - niestety nie ma HDMI. Obraz z LG W2361VP znacznie słabszy/nierówny a za dodatkowe złaczka 280zl wiecej

heniek85
28-01-2010, 23:39
Tylko nawet ludzie nie zajmujący się grafiką wymieniają jako wadę w tym monitorze brak detali w cieniach (!!!)

... a w tą "niezłą linearyzację" też mi się jakoś wierzyć nie chce.

No właśnie. Jak to jest z tymi Samsungami? F2380 i F2080. Ostatnio myślałem o tym drugim, mniejszym.
Ogólnie opinie jakie znalazłem były w większości pozytywne. Ale już sam nie wiem. Szukam również czegoś nie drogiego, bo obróbka czy może bardziej próby obróbki na laptopie doprowadzają mnie do rozpaczy.
Generalnie w mojej sytuacji wszystko lepsze niż matryca laptopa. Ale chętnie poczytam opinie bardziej doświadczonych kolegów czy koleżanek :).

nazca
28-01-2010, 23:45
Samsung F2380 nie jest taki zły. Oczywiście zależy do czego go odnosimy, bo wiadomo, że najlepiej mieć EIZO serii CG albo jakiegoś NECa SV. I żadne porównania tego Samsunga z klasą wyższą o jeden poziom nawet nie mają sensu.
Moim zdaniem ma jednak sens kupienie go, jeśli takie ktoś ma możliwości finansowe, bo praca na nim [matryca cPVA] będzie o niebo wygodniejsza niż na laptopie. Poza tym, jak go ktoś kupi, postawi w domu i nie będzie porównywał bezpośrednio do jakiegoś EIZO stojącego obok to moim zdaniem będzie całkiem usatysfakcjonowany zakupem.

Kyle
29-01-2010, 08:45
Samsung F2380 nie jest taki zły. Oczywiście zależy do czego go odnosimy, bo wiadomo, że najlepiej mieć EIZO serii CG albo jakiegoś NECa SV. I żadne porównania tego Samsunga z klasą wyższą o jeden poziom nawet nie mają sensu.
Moim zdaniem ma jednak sens kupienie go, jeśli takie ktoś ma możliwości finansowe, bo praca na nim [matryca cPVA] będzie o niebo wygodniejsza niż na laptopie. Poza tym, jak go ktoś kupi, postawi w domu i nie będzie porównywał bezpośrednio do jakiegoś EIZO stojącego obok to moim zdaniem będzie całkiem usatysfakcjonowany zakupem.

Już lepszym wyborem jest DELL 2209WA od tego Samsunga - przynajmniej "coś" w cieniach jest, ... jeśli ma być koniecznie 22". Bo jeszcze pozostaje EIZO S1731 .

Kyle
29-01-2010, 08:47
Mam w domu LCD LG Flatron L1952s jako dodatkowy monitor < szału w grafice nie ma ale tani i moim zdaniem dobry .

To jest TN ? ... w takim razie ten monitor to pomyłka. "Szału w grafice" to nie ma na podstawowych PVA/IPS ... bo na TN to jest tragedia.

kilka dni temu kupowałem monitor dla dzieciaków szwagra. Wybór padł na http://www.lge.com/pl/sprzet-komputerowy/monitory/LG-premium-W2343T-PF.jsp. Przez prawie trzy godziny zabawa w porównywanie monitorów. Ten miał najładniejszą biel, nawiecej było widac w cieniach - wyrazniej o ok 2-3 podziałki nawet od eizo za 4,4k pln. Gdyby nie kąty góra dół (zreszta dobre jak na TN) to powiedziałbym ze świetny wybór. KOszt monitora 600zł - niestety nie ma HDMI. Obraz z LG W2361VP znacznie słabszy/nierówny a za dodatkowe złaczka 280zl wiecejA ja jestem Matka Teresa z Kalkuty

MARS CooL
29-01-2010, 13:23
A ja jestem Matka Teresa z Kalkuty[/quote]

:) chyba nie myślisz porównywać tych dwóch monitorów, stwierdziłem tylko ze akurat ten monitor z 30 innych bardzo ładnie sobie radził na tle tych droższych. Co do szarości i czerni bardzo sie wyróżniał kasując wszystkie szajsungi juz na starcie. Była widoczna cała podziałka w czerniach no moze dwa ostatnie sie zlewały, W eizo tez było mniej widoczne w czerni. Poprostu juz fabrycznie był ładnie skonfigurowany + niewielka cena znaczy że da sie coś dobrego do noramlnych zastosowań zrobić

Tom01
29-01-2010, 13:33
Była widoczna cała podziałka w czerniach no moze dwa ostatnie sie zlewały,

Baju, baju. Monitor który pokaże wszystkie oprócz dwóch najciemniejszych odcieni kosztuje o jedno zero więcej. Monitor nie tyle "sobie radził", co ma regulację podchodzącą pod Pana gust. Nic więcej, a na pewno nie należy mieszać do tego jakości, która w tym monitorze jest tak głęboko ukryta że jej wcale nie widać.

Kyle
29-01-2010, 13:38
:) chyba nie myślisz porównywać tych dwóch monitorów, stwierdziłem tylko ze akurat ten monitor z 30 innych bardzo ładnie sobie radził na tle tych droższych. Co do szarości i czerni bardzo sie wyróżniał kasując wszystkie szajsungi juz na starcie. Była widoczna cała podziałka w czerniach no moze dwa ostatnie sie zlewały, W eizo tez było mniej widoczne w czerni. Poprostu juz fabrycznie był ładnie skonfigurowany + niewielka cena znaczy że da sie coś dobrego do noramlnych zastosowań zrobićGdyby zmierzyć ten monitor kolorymetrem (by sprawdzić czy jest liniowy ... czyli ładna gamma 2.2) to okazało by się jak bardzo kłamie. Tak więc to że na oko wyświetlał "ładnie" jeszcze nie wiele mówi.

Jeśli na tego typu TN nie ma bandingu to można być pewnym że jest bardzo nieliniowy (brak bandingu przy prostej 8 bit elektronice oznacza brak korekcji gammy przy wyświetlaniu 8 bit obrazu ... a skoro matryce TN są fizycznie nieliniowe to ... otrzymamy nieliniową reprodukcję gammy choć bez bandingu).

Cały "fun" graficznego EIZO jest taki że odzwierciedla liniowość gammy ... i to bez bandingu/podbarwień itp. ... a do tego potrzeba już znacznej nadmiarowości przy przetwarzaniu i dokładna kalibracja w fabryce/kalibracja sprzętowa w domu.

MARS CooL
29-01-2010, 15:30
To jest TN ? ... w takim razie ten monitor to pomyłka. "Szału w grafice" to nie ma na podstawowych PVA/IPS ... bo na TN to jest tragedia.

A ja jestem Matka Teresa z Kalkuty

Baju, baju. Monitor który pokaże wszystkie oprócz dwóch najciemniejszych odcieni kosztuje o jedno zero więcej. Monitor nie tyle "sobie radził", co ma regulację podchodzącą pod Pana gust. Nic więcej, a na pewno nie należy mieszać do tego jakości, która w tym monitorze jest tak głęboko ukryta że jej wcale nie widać.

TOM01 masz całkowitą rację (ja tez w cuda nie wierzę) ale zastanawia mnie bo przeciaż nie bede sobie wmawiał ze tak nie było, gdzie tutaj tkwi haczyk? MOnitory sprawdzałem odpalajac kilka zdjęć na pozycjam mnie interesujących a ze stał bardzo ładny eizo to wziałem pkt odniesienia do niego. Być moze było coś nie tak ale naprzykład samsungi czy inne monitory wyswietlały znacznie gorzej, nierównomiernie na zdjeciach było brak szczegółów w cieniach, lub biel w odcieniach. Specjalnie sie jednak nad nimi nie pastwiłem, bo to tylko monitor dla dzieciaków. Zagladałem takze do meni ale regulacja w wiekszości przypadków nic nie dawała. A ten LG w sumie odrazu fajnie grał - tym bardziej ze udało sie drugiego wyciagnac z pudełka i było podobnie.

Tom01
29-01-2010, 15:38
zastanawia mnie bo przeciaż nie bede sobie wmawiał ze tak nie było, gdzie tutaj tkwi haczyk?

Są conajmniej dwa sposoby, ale obywda ze skutkami ubocznymi w innych aspektach obrazu. Nie ma co się nad tym rozwodzić. TN to produkt kierowany dla mas i nie ma większego sensu doszukiwać się w nim niuansów.

korsarz
06-04-2010, 17:41
Odgrzeję trochę temat. Dałoby się coś lepszego teraz kupić do 800 zł? (teraz: spadło euro i dolar, ceny opadły w dół)... Co byście polecali? Mówię o 19-22 cale.

Berry
20-05-2010, 10:11
Witam
Jeśli zależy Ci na odwzorowaniu kolorów i ich ilości to o czymś takim jak TN i monitory nowe w cenie do 800zł które dobrze odwzorowują kolory to zapomnij, to wręcz chłosta i nic godnego nie znajdziesz w sklepie...
Tu masz
NEC
1970 NXp (zakres kolorów 8bit)
1990FX
szukaj używek dopadniesz takie we wzorowym stanie do 400zł
jak odpalisz taki monitor NECa i porównałbyś zdjęcia z TNem to
Ci szczena opadnie.
Możesz też polować na
DELLa
http://allegro.pl/item1030535647_monitor_dell_2209wa_22_1680x1050_ip s_dvi_0bad_px.html
godny monitor, co prawda standard eIPS ale i tak miażdży TN

Tworas
26-05-2010, 12:03
to może teraz ja zapytam :P
myślałem nad jakimś LG Samsungiem do 800zł ale z tego co się naczytałem wynika, że to nie będzie najlepsza inwestycja...

jakie macie propozycje NAJTAŃSZYCH NOWYCH monitorów OBECNIE dostępnych w sklepach nadających się do obróbki zdjęć?
chodzi mi o najtańsze godne uwagi monitory do zdjęć ;)

Tom01
26-05-2010, 12:38
EIZO S1721 ok 1 tys zł.
To ostatnie sztuki, zaraz ich nie będzie.

Tworas
26-05-2010, 12:50
ok dzięki! faktycznie już ich mało...
jak nie zdążę go kupić to na co jeszcze zwrócić uwagę?

Tom01
26-05-2010, 12:54
ok dzięki! faktycznie już ich mało...
jak nie zdążę go kupić to na co jeszcze zwrócić uwagę?

Następny w kolejności to NEC P221W. Ale już minimum 1600-1700 zł.

Tworas
26-05-2010, 13:10
1600zł to jak dla mnie zbyt wiele...
jeśli nie uda mi się kupić EIZO S1721 to będę miał poważny problem...

Tom01
26-05-2010, 13:52
jeśli nie uda mi się kupić EIZO S1721 to będę miał poważny problem...

W magazynie Eizo jest jeszcze 2 szt, więc radzę zarezerwować.

Tworas
26-05-2010, 14:12
hehe kupić go chciałem najszybciej za 2 tygodnie więc raczej lipa :D

Tworas
26-05-2010, 14:22
a mam jeszcze pytanie czy 17 cali to wystarczająca wielkość do wygodnej obróbki zdjęć? ( jak na razie obrabiam na laptopie 15' ale cicho :P )

Tom01
26-05-2010, 14:28
a mam jeszcze pytanie czy 17 cali to wystarczająca wielkość do wygodnej obróbki zdjęć? ( jak na razie obrabiam na laptopie 15' ale cicho :P )

Trend jest w stronę coraz większych. Kiedyś robiło się na 15" CRT, które miały widoczne ok 13,5" i było wygodnie a teraz mniej niż na 22" to się nic nie mieści. :)

17" to w kontekście dzisiejszych trendów maluch, ale 1280x1024 i mała plamka pozwalają na całkiem normalną pracę.

Tworas
26-05-2010, 14:36
przyznam się, że nastawiałem się od początku na 19"...
ten NEC P221W ma 22" (trochę sporo) i teraz pytanie czy jest równie dobry do obróbki zdjęć jak EIZO 1721 ? na ceneo znalazłem go za 1425zł i teraz myślę nad jakimiś krótkimi ratami ;)

Tom01
26-05-2010, 14:50
przyznam się, że nastawiałem się od początku na 19"...
ten NEC P221W ma 22" (trochę sporo) i teraz pytanie czy jest równie dobry do obróbki zdjęć jak EIZO 1721 ? na ceneo znalazłem go za 1425zł i teraz myślę nad jakimiś krótkimi ratami ;)

P221W jest lepszy i gorszy jednocześnie. Lepszy bo większy, ma zdecydowanie większe możliwości regulacji, nawet sprzętowo (wewnątrz monitora). Gorszy bo nierówny jakościowo, fabrycznie silnie nieliniowy, źle podświetlony, ma problemy z pikselami.

A z ofertami odbiegającymi 20% od średniej to ja byłbym ostrożny.

Tworas
26-05-2010, 14:59
czyli lepiej EIZO
rozumiem, że odpowiednikiem 19" jest EIZO S1921 a jak jest z EIZO S1901 ?

Tom01
26-05-2010, 15:11
rozumiem, że odpowiednikiem 19" jest EIZO S1921 a jak jest z EIZO S1901 ?

S1721 i S1921 o to samo poza wielkością. S1901 to TN. Omijać szerokim łukiem. :)

Tworas
26-05-2010, 15:29
ok :D
Tom01 dzięki za pomoc

jak się uda to kupie S1721 jak nie to S1921 na raty ;)

Tworas
26-05-2010, 21:40
Tom01, mam jeszcze pytanko odnośnie modelu EIZO S1932? godny uwagi?

Tom01
26-05-2010, 21:57
Tom01, mam jeszcze pytanko odnośnie modelu EIZO S1932? godny uwagi?

Jak najbardziej. Jest to wersja S1921 wzbogacona o dopalacz i lepszą regulację.

Tworas
26-05-2010, 22:57
niby wszystko napisane ale wole spytać się fachowca ;)
pięknie dziękuje ;)

piterdm
30-05-2010, 10:57
Przyłączę sie do tematu ponieważ też jestem na etapie kupna jakiegoś panela. Mam pytanie odnosnie modelu Eizo 2032.
Czym on się różni od 1921 poza wielkością, czasem reakcji, i ceną (jest tańszy?). Czy poza obróbką będzie się nadawał jeszcze np. do ogladania filmów itp.?

Kyle
30-05-2010, 11:23
Przyłączę sie do tematu ponieważ też jestem na etapie kupna jakiegoś panela. Mam pytanie odnosnie modelu Eizo 2032.

Taki model nie istnieje.

piterdm
30-05-2010, 11:35
Taki model nie istnieje.

No tak, chodziło mi oczywiście o 2023 ;-).

Tom01
30-05-2010, 11:40
No tak, chodziło mi oczywiście o 2023 ;-).

Eizo EV2023 to jednostka projektowana do biur. Lepsza co prawda od masówki, ale od serii S dzieli ją wiele. Przede wszystkim S jest dużo bardziej liniowa.

martin204
03-06-2010, 09:15
Ze swojej strony mogę polecić NECA 1980SX... na rynku wtórnym teraz kosztuje grosze... mam takie dwa i tak dla przykładu mogę powiedzieć że Spyder 3 elit dosyć dobrze je oprofilował (pracuje w dualu)... acha o ile się nie mylę mają one kalibrację sprzętową...
Pozdrawiam

Tom01
03-06-2010, 12:53
na rynku wtórnym teraz kosztuje grosze...

Nie bez powodu.

martin204
03-06-2010, 20:32
Nie bez powodu.
Mam wrażenie czytając Pana posty ... że tak naprawdę coś co jest używane to jest złe... uszkodzone ... albo może od razu na złom się nadaje... ja zaproponowałem na podstawie moich doświadczeń ten a nie inny monitor który można kupić spokojnie w bardzo rozsądnej cenie (o ile się nie mylę to na Pana stronie w opisie tego monitora napisane jest to "monitor profesjonalny do zarządzania kolorem"... wiem że go już nie produkują i ma swoje lata) albo napiszę inaczej jak monitor nie nazywa się eizo... i nie kosztuje kilku tysięcy złotych to jest beee.... proszę tego nie brać do siebie... po prostu ja tak wnioskuję z Pana poprzednich postów ( a naczytałem się ich całą masę... chcąc kupić monitor)
Pozdrawiam

Tom01
03-06-2010, 20:38
Naprawdę Pan uważa, że każdy sprzedający dobrej klasy monitor za ułamek jego pierwotnej ceny to altruista który żyje ideą uszczęśliwiania bliźnich? Nie czarujmy się, to jest sprzęt który jest sprzedawany, a bardziej słusznie pozbywany, z jakiegoś powodu. Na przykład zużycia. Wielokrotnie pisałem że wśród "poleasingowego" złomu można trafić coś interesującego, ale proszę zauważyć, że to sformułowanie jest dalekie od prostego "polecam".

martin204
03-06-2010, 21:21
Naprawdę Pan uważa, że każdy sprzedający dobrej klasy monitor za ułamek jego pierwotnej ceny to altruista który żyje ideą uszczęśliwiania bliźnich? Nie czarujmy się, to jest sprzęt który jest sprzedawany, a bardziej słusznie pozbywany, z jakiegoś powodu. Na przykład zużycia. Wielokrotnie pisałem że wśród "poleasingowego" złomu można trafić coś interesującego, ale proszę zauważyć, że to sformułowanie jest dalekie od prostego "polecam".
Nie twierdzę że wszystko co używane i tanie tzw. "polesingowe" jest super ... bo na pewno nie... ale od zarania dziejów istniał rynek wtórny który rządzi się swoimi prawami... albo kupujesz nowe i drogie albo podejmujesz ryzyko zakupu czegoś za "ułamek ceny" ... podobnie jak z samochodami... kupujemy nowy ... i po opuszczeniu salonu już tracimy na starcie około 20 a może nawet 30% wartości... podobnie jest z monitorami ... telefonami kom. aparatami foto... można kupić rodzynka za naprawdę rozsądne pieniądze... bo np. ktoś kupił jest dla niego "za mały" albo "za duży" a to nie pasuje do biurka... a to nie pasuje do ścian a może się żonie kolor nie podoba... ja np. mam D200 od prawie 5 lat... i ma przebieg 12000tyś ... zapłaciłem za niego około 7500zł (o ile dobrze pamiętam), a że wychowałem się na analogu to nie pstrykam nim jak z karabinu maszynowego... a jeśli teraz chciałbym go sprzedać to ile za niego wezmę?...1500zł i to MAX a przebieg 12000 to dla niego rozgrzewka... podobnie jest z innymi dziedzinami wraz z monitorami również... Tak na marginesie mój znajomy kupił kilka lat temu jakiegoś "ful wypasionego" MACA za naprawdę grube pieniądze po to aby stał u niego na biurku ...jest szefem dużej agencji reklamowej i wg. niego pasował do wystroju...i tworzył prestiż...a w rzeczywistości to dobrze po internecie nawet na nim nie pochodził bo mu interfejs nie pasował... i po kilku miesiącach znudziło mu się kurz z niego zbierać ... pomimo niskiej ceny miał kłopot ze sprzedażą bo "pewnie non-stop pracował i pewnie jest przegrzany i powypalany i Bóg wie co jeszcze... a klient który kupił jest pewnie do tej pory "meganiezadowolony"...
To na tyle moich wywodów... ja z całą odpowiedzialnością polecam sprzęt używany ale nie na zasadzie kupna kota w worku... tylko przed zakupem dokładnie sprawdzić wszystko, ( w miarę możliwości oczywiście) ...
Pozdrawiam

Tom01
03-06-2010, 21:54
Zapomniał Pan że monitory starzeją się błyskawicznie w stosunku do sprzętu który Pan wymienił. Wystarczy kilka lat w biurze, ustawiony na 100% jaskrawości od rana do wieczora i to już jest złom.

martin204
03-06-2010, 22:30
Zapomniał Pan że monitory starzeją się błyskawicznie w stosunku do sprzętu który Pan wymienił. Wystarczy kilka lat w biurze, ustawiony na 100% jaskrawości od rana do wieczora i to już jest złom.
Gdzieś wyczytałem z Pana postów wcześniej że "matryce w monitorach lcd się bardzo mało zużywają czy cos w tym stylu... w tej chwili nie pamiętam gdzie w którym z tematów ... chyba w takim gdzie ktoś porównywał żywotność crt...
ja myślę że można tak czy inaczej to sprawdzić nawet tak na oko ... równomierność podświetlenia danego koloru... itp... w końcu nie ryzykujemy kwotą kilku tysięcy złotych a powiedzmy w przedziale 300-600 ... skoro ktoś podejmuję się zakupu używki z takim ryzykiem musi się liczyć ... a co do mojego postu wyżej co do stopnia zużycia i "starzenia sprzętu" np. CANONA nie można zbadać przebiegu.... ( chyba że serwis) ... a samochód... może być wypucowany i cofnięty licznik... telefon kom. moze byc dziesięć razy zalany... albo może CANON ma prawdziwy przebieg... samochód ma nie cofany licznik... a telefon nie został zalany ... wracam do mojego wywodu prawie wszystko można sprawdzić...
A nie wszystkich stać na nowe ... ja wybrałem używane monitory za dwa zapłaciłem 750zł fakt ze pojechałem po nie do Warszawy (mieszkam w Kielcach ) ale miałem możliwość sprawdzenia na miejscu... czy są plomby na obudowie, czy śruby były odkręcane, czy obudowa nie popękana, czy na matrycy nie ma jakiś placków, przebarwień, a i gwarancję rozruchową 3miesięczną dostałem... Pragnę również nadmienić iż stać mnie na nowe EIZO nawet to z najwyższej półki tylko po co... skoro nie zajmuję się zarobkowo fotografią... i do moich zastosowań wystarczą... do tego zakupiłem kolorymetr SPYDER 3 Elit ...ale zaraz Pan napisze że złom... lecz do moich zastosowań wystarczy...
A tak na marginesie nie bardzo chce mi się wierzyć że firma DATACOLOR zainwestowałaby grube miliony dolarów bez sprawdzenia jakości swojego produktu...
Pozdrawiam

Tom01
03-06-2010, 22:32
Matryce tak, ale podświetlenie nie. Powiem Panu, że w swojej pracy widuję monitory z rynku wtórnego, tzw "poleasingowe" i rzadko kiedy jest sprawny.

Czornyj
03-06-2010, 22:36
A tak na marginesie nie bardzo chce mi się wierzyć że firma DATACOLOR zainwestowałaby grube miliony dolarów bez sprawdzenia jakości swojego produktu...
Pozdrawiam

Wypowiedź kolesia z Quatoqraphics:

To reply on the wish about frank opinions from other scientists: We´ve evaluated at least 20 and up to 100 units of the following devices in the past 18 months to get an idea about the precision, repeatability and inter instrument agreement in real world usage for a scientific research project. The devices have been stock units - not especially selected ones to avoid any manufacturer selection. The Munki is missing because there is no real third party support for it.
- Eye One Display 2
- Spyder 3 Elite
- DTP94b
- EyeOne Pro Rev D
We´ve used a Minolta CS200, CS1000 and CS2000 to get reference values. The test have been done on stabilized displays with the following base specs:
- 72% NTSC display with LG S-IPS and CCFL Backlight
- 72% NTSC display with LG S-IPS and pseudo white LED (blue LED + yellow phosphor) Backlight
- 92% NTSC display with LG S-IPS and CCFL Backlight (WCG)
- 102% NTSC display with LG S-IPS and CCFL Backlight (extended WCG)
- 108% NTSC display with LG S-IPS and RGB LED backlight
I will summarize the findings we had so far:
1) Inter instrument agreement between at least 20 units:
- EyeOne Display 2 - max 18E, mean 8 E
- Spyder 3 Elite - max 15 E, mean 7 E
- DTP94b - max 3 E, mean 1,5E
- EyeOne Pro Rev D - max 3 E, mean 2 E
As recommended by others, one should only make use of one (1) EyeOne D2 or Spyder 3 unit for all installed displays, because the tolerances between these devices are much too high to get consistent results. Even the 3E max tolerance of the DTP94 or EyeOne pro can be too high. However, both devices show a much better inter instrument agreement.
2) Measurement quality
We used the "best" set of the evaluated units to perform some quality tests. All selected colorimeters showed an acceptable performance on the 72% NTSC CCFL display. However, on a white LED unit, the readings differ a lot from the reference. The spectra of a white LED unit differs a lot from a standard CCFL it replaces and the colorimeters are trained on a specific panel type and spectra. As soon as the spectra differs too much, the device tends to report wrong readings. The Wide Gamut CCFL and RGB-LED readings showed - as expected- even larger deviations. When the colorimeters are trained on the specific panel/spectra, their readings again reach an acceptable quality. However, the filter set of the DTP94 proofed to be farer away from the CIE standard observer than the ones from the EyeOne Display 2 or the Spyder. It needs therefore a higher correction for wide gamut display. Although, the EyeOne Dispaly 2´s and Spyder 3´s filter may match better to the CIE curves, they are still far off. As a result, all colorimeters need a correction for
wide gamut (and white LED according to our test). Some display vendors use specially trained sensors for their wide gamut displays, others use standard ones and implement the training on the specific panel/spectra in the calibration software. The result should be always the same. But, keeping the large deviations from (1) in mind , it´s at least questionable if the single EyeOne Display 2 or Spyder 3 Elite matches the correction curve (either in Hardware or in Software). For the sensors that come bundled with a display, one can only hope that the inter instrument agreement is better than with standard retail units.

3) Differences between Colorimeter and Spectro during the tests
The only visible deviations that we´ve seen was a quite noticeable difference in the dark tone represenation on the selected displays. The older 72% NTSC unit had a lowest black of 0.5cd/m2. Here, the EyeOne Pro
Rev.D performed equal to the colorimeters. On the 72% white LED and 92% NTSC CCFL with only 0.3cd/m2, the EyeOne pro started to created more noise in the darks and had a lot of questionable readings. As far as I know, the Spectro is not able to set individual integration times with different luminance levels (in contrast to the colorimeters). The visible result can be described as drowning dark tones (no matter if they were real blacks or dark colors). This gets even worse with the RGB LED backlighted 108% NTSc unit. This unit had a blackpoint of only 0.1cd/m2 and here we´ve seen even more drowning and colorfull (noisy darks with visible colorshifts and high Kelvins) darks - to be fair, the EyeOne Pro is not specified for dark readings below 0.2cd/m2. However, even the EyeOne Display and the Spyder created more noise on this display than on the thers. The DTP94 created the best results - in terms of details and neutrality - in the darks but is also well known for being the slowest device at all. The dark readings of the DTP94b take even more time as the device adjusts the integration time (like the other colorimeters, too). The EyeOne pro uses - compared to the 1nm reporting of the CS2000 - a wider sampling interval. It has been often discussed, that the relatively small peaks of CCFL displays (discontinous spectral characteristic of CCFLs) may cause interpolations errors with the EyeOne pro, because they can be spectrally located between two 10nm measurement steps. This can be noticed on both, the 92% and 102% unit in comparison to the Minolta Spectroradiometers. However, there is no visible difference between the Colorimeters and the EyeOne pro in real world perception tests. Therefore - according to our tests - there is a limitation of the EyeOne regarding the spectral interval, but is has no or little effect on the color representation on the selected displays.
To summarize, the EyeOne Pro Rev D (the A/B Revs performed far less good) is well suited for today´s displays except the extreme dark readings. All Colorimeters need an additional correction matrix on wide gamut and white LED displays. Additionally, 2 of the 3 evaluated colorimeters suffer from poor inter instrument agreement. The DTP94 (not available from Xrite any more) performed close to the EyeOne Pro in regards of inter instrument agreement and with a correction for wide gamut, it showed the best results even on the displays with lower black luminances.
I hope this makes the image a bit clearer.

martin204
03-06-2010, 22:49
Wypowiedź kolesia z Quatoqraphics:

Niestety nie znam angielskiego...
a tłumacz google napisał bzdury...
Ja znalazłem mały test http://pcarena.pl/articles/show/86357/Kalibracja-monitora-i1-Display2-Spyder3-test-kolorymetrow.html?from=25
gdzie ten spyder nie wyszedł aż tak źle... powtarzam do zastosowań domowych ... tak jak w moim przypadku...
pozdrawiam

Tom01
03-06-2010, 22:51
Ja znalazłem mały test (...) pcarena

Przykro to stwierdzić, ale P. Redaktor nie ma zielonego pojęcia o czym pisze.

Czornyj
03-06-2010, 23:09
Niestety nie znam angielskiego...
a tłumacz google napisał bzdury...
Ja znalazłem mały test http://pcarena.pl/articles/show/86357/Kalibracja-monitora-i1-Display2-Spyder3-test-kolorymetrow.html?from=25
gdzie ten spyder nie wyszedł aż tak źle... powtarzam do zastosowań domowych ... tak jak w moim przypadku...
pozdrawiam

W tekście, który zacytowałem niemiecki naukowiec opisuje, jak to sobie potestowali kalibratory - kupili w sklepie po 20-100 sztuk każdego rodzaju, do tego wzięli laboratoryjne spektroradiometry Minolty za kilkadziesiąt tysięcy dolarów sztuka jako punkt odniesienia, a potem porównali uzyskane pomiary.

W teście PCarena jakiś chłop dostał od kogoś dwa kolorymetry i porównał se jeden z drugim, starając się wyciągnąć wnioski z tego, które wykresiki są ładniejsze.

pierote
07-06-2010, 11:30
Ja się podepnę pod dyskusje. Jest szansa z kalibracją moich zabytków: crt Dell 992 na trynitronie i lcd Iiyama E433?
W lcdku po ręcznej zmianie kolorków na kartę testową od czornyja biel przestała być ZIELONA!? i przybrała ładnego b. niminalnego zafarbu czerwieni (tak jak lubię)
Po zabawie programem Gamma Panel według tej porady (http://www.obiektywni.pl/czytelnia/artykul-204-2.php) monitor wreszcie przestał straszyć przy-brązowioną krzaczastą czernią ale kolorki trochę się rozmyły.
Po tych zabawach fotki i tak się różnią na na tych monitorach i z fotolabu, jedyną miarodajną oceną jest u mnie nowa drukarka Canon IP4700 na oryginalnych tuszu i oryginalnym papierze - wiadomo fabryczne profile.
Mogę kupić P221W za 1000.- ale jak to ma być 1 sztuka z wystawy to chyba nie warto się interesować?