PDA

Zobacz pełną wersję : Korekcja dioptrii a ustawianie ostrosci... PROBLEM

slaw74
29-10-2006, 20:35
Witam i prosze o pomoc wszystkich ktorzy byc moze zetkneli sie z tym problemem.

Otoz od jakiegos czasu nurtuje mnie pytanie - czy wada wzroku ma wplyw na poprawne ustawianie ostrosci w manualu....?

Banal. Niby oczywista jest odpowiedz: TAK ale...???

Na matowce w NIKONIE FM2 znajduje sie raster oraz klin ktore ulatwiaja prawidlowe ustawienie ostrosci. Zatem czy wada wzroku (- 1 dp) ma wplyw na poprawne zlozenie dwoch polowek klina???

Sobie mysle ze chyba nie, bo przeciez czy z okularem czy bez klin widac wyraznie... no ale pewien nie jestem.
Prosze Was o wypowiedzi na ten temat.

szymony
01-11-2006, 17:50
Kliny to bardzo fajna sprawa i teoretycznie nawet przy większej wadzie wzroku powinno się za ich pomocą prawidłowo wyostrzyć. Niestety kliny i raster maja tą nieprzyjemną cechę że są bezużyteczne w słabych warunkach oświetleniowych. W takim przypadku pozostaje tylko matówka.
Załóż na wizjer soczewkę korekcyjną, lub naucz sie ostrzyć w patrzałkach.

slaw74
01-11-2006, 18:07
Wielkie dzieki za odpowiedz!

MzMarcin
02-11-2006, 03:37
Witam i prosze o pomoc wszystkich ktorzy byc moze zetkneli sie z tym problemem.

Otoz od jakiegos czasu nurtuje mnie pytanie - czy wada wzroku ma wplyw na poprawne ustawianie ostrosci w manualu....?

Banal. Niby oczywista jest odpowiedz: TAK ale...???

Na matowce w NIKONIE FM2 znajduje sie raster oraz klin ktore ulatwiaja prawidlowe ustawienie ostrosci. Zatem czy wada wzroku (- 1 dp) ma wplyw na poprawne zlozenie dwoch polowek klina???

Sobie mysle ze chyba nie, bo przeciez czy z okularem czy bez klin widac wyraznie... no ale pewien nie jestem.
Prosze Was o wypowiedzi na ten temat.
Spoko jasny wizjer Fm-ki i tak zazwyczaj wygra w nawet najlepszym AF-em wada wzroku nie ma znaczenia. Jeśli masz wadę wzroku tak jak ja, to po prostu widzisz „o tyle” mni4ej wyraźnie klin :).

MzMarcin
02-11-2006, 03:40
Aha i tak dodam nawiasem... ;) ;) Ostatnio podniecałem się WIELKIM JASNYM wizjerem "me super". DUPA liczy się wielkość klina... Liczy się klin, a wizjer w manualu i tak jest zajebisty. :) Nikok to najkon ot wszstko :)

slaw74
02-11-2006, 21:31
Dzieki wielkie Marcin! Uspokoilem sie troche... a pytalem bo na ebayu sa do kupienia soczewki korekcyjne do efemek.... ale sobie teraz odpuszcze, oszczedze 20 dolcow. Pozdrawiam!