Zobacz pełną wersję : d40 - podglad z wizjera na lcd
jaskowski
22-12-2009, 18:22
Witam, trzymam w rekach nowy d40 i przewertowalem juz instrukcje w celu znalezienia odpowiedzi... nie moge nic znaelsc wiec pytam was.
czy moge miec podglad z wizjera na lcd ? zeby nie musiec zawsze patrzec w wizjer ?
gdzie wlaczyc opcje podlgadu na lcd ?
Patrzysz w wizjer - jak w klasycznej lustrzance.. D40 nie ma ,,live view". A swoją drogą jakim cudem udalo ci się dostać nowe d40?
jaskowski
22-12-2009, 18:28
prawie nowy :P gwarancja jeszcze mnie drapie po plecach :D
Jak nie podoba Ci się wizjer to trzeba było kupić dobry kompakt.
jaskowski
22-12-2009, 18:30
czysta ciekawosc odnosnie tego podgladu. zawsze bylem za wizjerem :)
czysta ciekawosc odnosnie tego podgladu. zawsze bylem za wizjerem :)
:mrgreen::mrgreen:
Jak to szybko ludzie potrafią zmienić zdanie i przyzwyczajenia... ;-)
cheyenne
22-12-2009, 18:49
ale się ubawiłem :):):)
kupujemy i potem się zastanawiamy co kupiliśmy
a do d40 pewnie jest tylko zatyczka do body w postaci kita i już mit o kiepskich zdjęciach z lustrzanki zyskuje nowego zwolennika
z ręką na sercu przez 7 miesięcy korzystanie z d90 nie zrobiłem ani jednego kadru na lv i uważam to za rzecz niekonieczna w lustrzance, tak samo jak tryby tematyczne
następne moje body to będzie albo następca s5pro albo d300
piotr_74
22-12-2009, 19:04
a do d40 pewnie jest tylko zatyczka do body w postaci kita i już mit o kiepskich zdjęciach z lustrzanki zyskuje nowego zwolennika
z ręką na sercu przez 7 miesięcy korzystanie z d90 nie zrobiłem ani jednego kadru na lv i uważam to za rzecz niekonieczna w lustrzance, tak samo jak tryby tematyczne
i sądzisz, że kupując s5pro lub d300 będziesz robił lepsze kadry. Radzę Ci dobrze, kup D3x to będą zaje...ste nawet z torby nie będziesz musiał go wyciągać.:D
bo lv to funkcja potrzebna tylko, jak dajesz aparat zonie...;)
jaskowski
22-12-2009, 19:07
nie zmienilem przyzwyczajen i upodoban tylko myslalem ze i jest opcja podgladu na lcd do cudow z podniesionymi rekoma np.
jako raczkujacy pstrykacz nawet nie zwracalem uwagi czy posiada taki podglad myslac ze 90% aparatow takie rzeczy ma :D
wpadlem w moje 10% :P
marciing
22-12-2009, 19:30
nie zmienilem przyzwyczajen i upodoban tylko myslalem ze i jest opcja podgladu na lcd do cudow z podniesionymi rekoma np.
jako raczkujacy pstrykacz nawet nie zwracalem uwagi czy posiada taki podglad myslac ze 90% aparatow takie rzeczy ma :D
wpadlem w moje 10% :P
heh każdy nowy..... D40 nie jest już nowe :D ale służy dobrze :)
rzecz niekonieczna w lustrzance, tak samo jak tryby tematyczne
Przysięgałem że nigdy. Użyłem zielonego. Tak zaplątany na precyzyjnych korektach, dopieszczanych balansach, pasowało na chwilę wyjść w inna sytuację zdkęciową. Co ?
Odp: Zielony program.
Swoją drogą: dwa dopieszczone profile (komplety ustawień), szybko je przełączać, jest na to sposób w dwucyfrowych? W trzycyfrowej serii?
tgollob_jamessuchar
22-12-2009, 20:17
bo lv to funkcja potrzebna tylko, jak dajesz aparat zonie...;)
trafione w sedno sprawy, po co komu LV ! :>
święta prawda! :)
Krzysi3k
22-12-2009, 21:01
noooo ... trochę naciągana opinia z tą zatyczką. Można zrobić dobre zdjęcie kitowym obiektywem, na pewno lepsze niż z kompaktu.
arturmsi
22-12-2009, 21:11
noooo ... trochę naciągana opinia z tą zatyczką. Można zrobić dobre zdjęcie kitowym obiektywem, na pewno lepsze niż z kompaktu.
zgadzam się z tym w 100% ;)
czasem nawet lepsze niż inni z lepszym szkłem ;p
jaskowski
22-12-2009, 22:03
kurcze az buzuje temat przez pytanie laika :D
strasznie sie naswirowal dzisiaj z lampa blyskowa jakto po chwili dopiero zrozumialem ze trwa czas naswietlania :Da ja klikam ! :D
oj bede was meczyl dlugi czas xd
Jacenty Z.
22-12-2009, 22:11
Fajnie mieć wizjer (gdy spojrzałem na elektroniczny wizjer w kompakcie, to się załamałem, jak rok mogłem pracować z "czymś takim"). Natomiast czego mnie, niestety, nauczył wizjer optyczny w lustrzance, to... bardziej niechlujnego kadrowania. Gdy widziałem 100 % kadru, to musiało być wszystko dokładnie - teraz, gdy ucieka mi kilkanaście procent, muszę się zdawać na ślepy los, że nie będzie tam jakichś "śmieci" - i do tego Live View by się przydało ;)
emmilius
23-12-2009, 12:05
Inną zaletą LV+jeszcze odchylany ekran (jak w moim przypadku) jest kiedy robię zdjęcia szmat na ziemi. Statyw maksymalnie rozłożony (ok 180cm) no i aparat pionowo skierowany w dół. No po prostu nie sięgam do wizjera (chodź wolałbym) a warunki są jakie są...
ThomasVoland
23-12-2009, 13:40
Tak uogólniacie, że live view jest niepotrzebne, to powiedzcie to ludziom od fotografii macro
Cytat:
Napisał cheyenne
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=1648313#post1648313)
ale się ubawiłem :smile::smile::smile:
Pewnie że naciągana. Ja na 18-55II złego słowa nie powiem:)
A wracając do tematu to przez chwilę miałem nadzieje, że ktoś zdolny wpadł jak domowym spodobem wyczarować live view do d40;)
voltariel
23-12-2009, 22:28
Również na kita D40 złego słowa powiedzieć nie dam :P
Live View się przydaje. Ostatnio robiłem zdjęcia nad tłumem i przydawało się, tylko to ostrzenie trwało wieki. Muszę jeszcze wypróbować jedną rzecz, Live View, Nikon Control Pro, netbook i kabelek USB 10 metrów. Taki zestaw może być ciekawy w wielu zastosowaniach. Aparat na wysięgniku, fotografowanie ptaszków. W sumie LV rozszerza możliwości aparatu, więc krzyczenie, że jest be, jest bezsensu.
kamillo44
24-12-2009, 00:43
Live View się przydaje. Ostatnio robiłem zdjęcia nad tłumem i przydawało się, tylko to ostrzenie trwało wieki. Muszę jeszcze wypróbować jedną rzecz, Live View, Nikon Control Pro, netbook i kabelek USB 10 metrów. Taki zestaw może być ciekawy w wielu zastosowaniach. Aparat na wysięgniku, fotografowanie ptaszków. W sumie LV rozszerza możliwości aparatu, więc krzyczenie, że jest be, jest bezsensu.
to nie jest głupie rozwiązanie, tylko pamiętaj, że jeżeli na monitorze w laptopie masz live view, to ostrzy tak jak byś miał lv włączony w aparacie, czyli nie jest to za szybkie. Na szczęście da się robić fotki bez lv i wtedy ostrzy moment, np. kadrujesz sobie na lv, potem wyłączasz i wtedy ostrzy jak przez wizjer.
a propos głównego tematu, co to w ogóle za pytanie jest?? czy d40 ma live view?? może by tak najpierw do instrukcji zajrzeć, co? moja rada dla osób które pierwszy raz mają kontakt z lustrzanką: jeżeli rodzi się jakieś pytanie i po przeszukaniu forum nie znajdujesz odpowiedzi, to na 99,9% znajdziesz odpowiedź w instrukcji.
Tak uogólniacie, że live view jest niepotrzebne, to powiedzcie to ludziom od fotografii macro
Chętnie posłucham :D Robię makro.
Rafał_Sz
24-12-2009, 13:17
Chętnie posłucham :D Robię makro.
Jeśli ostrzy się manualnie nie korzystając z potwierdzenia ostrości, a bazując tylko na własnym oku, to ma to jakiś tam sens. Biorąc jednak jasność i wielkość wizjera np. w D300, sens używania LV zaczyna już zanikać.
Jacenty Z.
24-12-2009, 14:19
Jeśli ostrzy się manualnie nie korzystając z potwierdzenia ostrości, a bazując tylko na własnym oku, to ma to jakiś tam sens. Biorąc jednak jasność i wielkość wizjera np. w D300, sens używania LV zaczyna już zanikać.
Na wizjerze D60, nawet używając dalmierza (który w trybie "M" dodatkowo nie pokazuje poprawek odległości, a jedynie działa na zasadzie "tak - nie") dość ciężko jest to zrobić.
Jednak gdy używałem zaawansowanego kompaktu (Panasonic FZ7), nawet większa (nie-lustrzankowa) GO i możliwość powiększenia wycinka obrazu na LCD lub EVF w trybie MF wcale nie sprawiały, by było to łatwiejsze.
Na pewno Live View + obrotowy LCD przyda się w jednej sytuacji - gdy chcę np. zrobić "żabie ujęcie" roślin w porannej rosie bez konieczności kładzenia się na mokrej łące. No i na pewno samo LV przyda się o wiele bardziej, gdy ma czas reagowania taki jak w Sony A500 (co sprawdziłem namacalnie), a nie tak długi jak widać to na filmiku o D90.