PDA

Zobacz pełną wersję : Światłomierz i jego wykorzystanie

Bos
22-12-2009, 12:57
Witam,
czytam sobie książki Petersona, wszystko bardzo fajnie. Jednak najczęściej mowa jest o światłomierzu i o tym, że bierze światło z np. nieba itp. I ja nie umiem tego wykorzystać. Bo jak to działa?
Chcę zrobić zdjęcie panoramy miasta. Jeżeli najadę na miasto, może być ciemno. A jak najadę na niebo i wrócę na tło miasta to będzie git. Problem w tym, że jak ja mam zrobić, żeby aparat zapisał ustawienia światła?
Użyć tego przycisku pod obiektywem do zatrzymywania perspektywy (chyba tak się to nazywa).?

marszull
22-12-2009, 13:12
Musisz pracowac na manualu
mierzysz swiatlo w jednym miejscu, zapamietujesz
ustawiasz kadr, ustawienia na to co zapamietales
robisz zdjecie
ps w swoim opisie chyba troche namieszales, jak ustawisz przy takim zdjeciu jak na niebo to wyjdzie za ciemno

miron19j
22-12-2009, 13:15
nie musi. Jest taki przycisk AL-L(czy jakoś tak), który blokuje ekspozycję. Można też ustawić blokadę po przyciskiem spustu.

pierzot
22-12-2009, 13:17
Moim zdaniem odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania znajdziesz w instrukcji aparatu. Poczytaj o metodach pomiaru światła i o blokadzie ekspozycji.

Bust
22-12-2009, 13:17
Musisz zablokować ekspozycję a następnie przekadrowac (z pomiarem punktowym lub centralnie warzonym), ja w Nikonie d90 używam do tego przycisku AE-L AF-L w menu można przypisać mu taką funkcję. Można też zablokować spustem migawki wciskając go do połowy, też do ustawienia w menu. Można też wprowadzić odpowiednią korekcję ekspozycji i nic nie blokować :)

Bos
22-12-2009, 13:20
To jest AF-L/AE-L, jednak muszę na manualu, bo przy AF nie ostrzy wtedy.
Wiem, że napisałem, ale nie umiałem tego opisać.
A do czego w takim razie służy ten przycisk pod obiektywem? Jak go wcisnę to tak jakbym robił zdjęcie, ale ono się nie zapisuje. Myślałem, że pobiera jakieś dane, ale nic z tego.
I jak już wcisnę AF-L/AE-L to da się to jakoś zablokować? Bo inaczej muszę ciągle trzymać ten przycisk.

Instrukcję mam po niemiecku. A te internetowe nie lubią moich oczu. :]

miron19j
22-12-2009, 13:33
To jest AF-L/AE-L, jednak muszę na manualu, bo przy AF nie ostrzy wtedy.
a jak masz zdefiniowany ten przycisk w menu? Może na blokadę ekspozycji i AF równocześnie?

A do czego w takim razie służy ten przycisk pod obiektywem? Jak go wcisnę to tak jakbym robił zdjęcie, ale ono się nie zapisuje. Myślałem, że pobiera jakieś dane, ale nic z tego.przymyka przysłonę do wartości roboczej. Czyli takiej, przy jakiej będzie zrobione zdjęcie

I jak już wcisnę AF-L/AE-L to da się to jakoś zablokować? Bo inaczej muszę ciągle trzymać ten przycisk.to się też powinno dać ustawić w menu

pierzot
22-12-2009, 13:46
Zmień funkcję przycisku af-l/ae-l tak, żeby blokował tylko ekspozycję. Ten przycisk pod obiektywem to tak zwany podgląd głębi ostrości.

Bos
22-12-2009, 14:08
Dałem tylko AE. I wszystko działa. Dzięki za pomoc. Chyba wszystko wyjaśnione.

marcepanowa
03-03-2010, 00:20
mierzysz swiatlo w jednym miejscu, zapamietujesz
ustawiasz kadr, ustawienia na to co zapamietales
robisz zdjecie
ps w swoim opisie chyba troche namieszales, jak ustawisz przy takim zdjeciu jak na niebo to wyjdzie za ciemno

zadam pytanie jako typowa początkująca, a nawet jeszcze gorsza ;)

jak się mierzy to światło? (gdzie jego dane się pojawiają i gdzie je później ustawić?)

też właśnie czytam tę książkę i nie wiem o co chodzi.. i nie odsyłajcie mnie do instrukcji, bo jak tam patrze to i tak mi wiele nie mówi, więc jeśli mógłby ktoś to prosiłabym o łopatologiczne wytłumaczenie. Z góry wielkie dzięki :)

marcepanowa
03-03-2010, 00:22
a i jak coś to mam nikona d90

swider
03-03-2010, 12:10
jak się mierzy to światło? (gdzie jego dane się pojawiają i gdzie je później ustawić?)
No nie jest to skomplikowane :D Ustawiasz w swoim aparacie rodzaj pomiaru światła (w tym przypadku ma być punktowy), celujesz obiektywem w miejsce z którego chcesz ściągnąć pomiar i obserwujesz drabinkę naświetlania... Tyle :)

marcepanowa
03-03-2010, 13:17
No nie jest to skomplikowane :D Ustawiasz w swoim aparacie rodzaj pomiaru światła (w tym przypadku ma być punktowy), celujesz obiektywem w miejsce z którego chcesz ściągnąć pomiar i obserwujesz drabinkę naświetlania... Tyle :)

no dobrze obserwuję tę drabinkę, mam rozumieć, że to jest to w wizjerze co nazywa się "elektroniczna skala ekspozycji", tak? To wspomnieliście już, że przycisk AE-L/AF-L ją blokuje, to wystarczy? ja jakoś nie widzę różnicy w takim razie ze zmierzonym dobrze światłem a nie, czyli nadal coś nie tak robię.. jeżeli w ogóle dobrze Cię zrozumiałem ;)

i jeszcze jedno, bo czymś na czym będę się na razie wzorować jest książka "Ekspozycja bez tajemnic" Petersona i on w niej pisze tak: "Niezależnie od aparatu i obiektywu, jakiego używamy, wybieramy przysłonę f/5.6. Ustawiamy osobę na tle domu albo jakieś dwa metry od krzaków. Patrzymy przez wizjer i nastawiamy ostrość na nasz model. Wybieramy czas naświetlania do momentu, aż światłomierz aparatu wskaże w wizjerze właściwą ekspozycję i robimy zdjęcie. Właśnie wykonaliśmy prawidłową ekspozycję!". Niby ma być banalnie, ale jak widać nie dla każdego.. Tylko weźmy pod uwagę, że to jest tylko przykład z tego co napisał :) No to tak zmieniam sobie czasu naświetlania do pewnego momentu, ale kiedy jest ten moment na tym światłomierzu, że wiadomo, że wszystko już jest odpowiednio ustawione? (światłomierz to tak jak rozumiem ta "elektroniczna skala ekspozycji", zgadza się?) Tylko co i jak powinno się na niej wyświetlić? No chyba, że to coś innego wskazuje właściwą ekspozycję..

Pewnie wyszłam na ciemniaka, ale lepiej na forum z którego mogę się czegoś dowiedzieć i to zrozumieć, niż do końca życia lub przynajmniej przez jego część robić podstawowy błąd w czymś banalnym :/

swider
03-03-2010, 13:39
no dobrze obserwuję tę drabinkę, mam rozumieć, że to jest to w wizjerze co nazywa się "elektroniczna skala ekspozycji", tak?

[...] kiedy jest ten moment na tym światłomierzu, że wiadomo, że wszystko już jest odpowiednio ustawione? (światłomierz to tak jak rozumiem ta "elektroniczna skala ekspozycji", zgadza się?) Tylko co i jak powinno się na niej wyświetlić? No chyba, że to coś innego wskazuje właściwą ekspozycję..
Tak, to jest to... I nie widzisz jak przesuwa Ci się ta skala? W zależności czy prześwietlasz czy może nie doświetlasz... lezie w jedną, bądź w drugą stronę. Jeśli będzie na środku — jest taki dynks na drabince oznaczający... hmmm... powiedzmy sobie "0" — to znaczy, że ekspozycja jest ustawiona prawidłowo. Ja tego nie potrafię inaczej (lepiej) wytłumaczyć :)

Naprawdę polecam lekturę instrukcji. Jeśli nie zrozumiałaś za pierwszym razem trza czytać kolejny — do skutku. Pytasz o rzeczy niesłychanie podstawowe... Nie dziw się jak zaraz pojawią się, w wątku, komentarze pokroju: To po coś se kupiła lustrzankę skoro nawet nie wiesz co to drabinka naświetlania... :)

marcepanowa
03-03-2010, 13:53
Boże już wiem! Nie wiem dlaczego myślałam o jednym a robiłam drugie.. Zamiast zmieniać czas naświetlania to ja bawiłam się przyciskiem pomiaru i chciałam ustawić "drabinkę" na zero, no cóż głąb ze mnie, ale już się wyjaśniło :)

dzięki wielkie :)

swider
03-03-2010, 14:12
[...] już się wyjaśniło :)
To chwała! :)