PDA

Zobacz pełną wersję : Pierścienie Newtona, v700

kubens
22-12-2009, 09:39
Witam !
Mam problem ze skanerem epsona v700, mianowicie chodzi o pierścienie Newtona. Jak się tego pozbyć? bo skan na ramkach to jakaś masakra : /

Wiem, że w labie dostane lepszą jakość, że na forum są ludzie którzy skanują bardzo dobrze, ale chce ugryźć skanowanie. Myślę o kupnie skanera (właśnie v700) bo nie opłaca mi się wysyłać negatywy.

Myślałem o jakimś oleju ...
Zaznaczam, że to pożyczony epson.

PS. Większości skanuje 35mm ale i 120 mi się trafi do skanowania ...

kubens
22-12-2009, 11:39
Okej, padło na razie na produkt tetenala:
http://www.tetenal.com.pl/go/_info/?id=654

Dzisiaj wypróbuje i jak kogoś interesuje to wrzucę fotki.

sevenoo
22-12-2009, 11:40
prostuj klisze. Wloz do ksiazki i bedzie ok:)

kubens
22-12-2009, 11:42
prostuj klisze. Wloz do ksiazki i bedzie ok:)

No już mi na digarcie odpisałeś ;P sprawdze tetenala i prostowanie.

kubens
24-02-2010, 11:10
Miałem się odezwać. Jednym słowem polecam - likwiduję 99% widocznych pierścieni. Tak jak ktoś pisał na digarcie, raz pryśnięty starczy na dzień skanowania.

donkiszot
24-02-2010, 16:29
[...]bo skan na ramkach to jakaś masakra : /[...]

Możesz rozwinąć? Czy dobrze zrozumiałem, że skanujesz negatyw bezpośrednio na szybie? Jakie są zalety takiego postępowania?

kubens
24-02-2010, 16:39
Możesz rozwinąć? Czy dobrze zrozumiałem, że skanujesz negatyw bezpośrednio na szybie? Jakie są zalety takiego postępowania?

tak bezpośrednio na szybie.

Poniżej podaje różnice (wszystkie ustawienia te same - bez wyostrzania i redukcji pyłków)
Zdjęcie testowe :D więc nie oceniajcie :P

01. Normalny skan na ramkach

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://dl.dropbox.com/u/2309187/tetenal/nikon_f80_001_ramka.jpg)

02. Normalny skan na szybce (wyraźnie widać prążki newtona)

źródło (http://dl.dropbox.com/u/2309187/tetenal/nikon_f80_002_szkielko.jpg)

03. Normalny skan na szybce z pryśniętym tetenalem

źródło (http://dl.dropbox.com/u/2309187/tetenal/nikon_f80_003_tetenal.jpg)

Mam nadzieje, że zdjęcia wyjaśnią różnice

Czornyj
24-02-2010, 16:41

Spróbuj zeskanować 120-tkę z ramki, jeśli film nie będzie idealnie płaski (a zwykle jest wygięty) :D

kubens
24-02-2010, 16:43
Spróbuj zeskanować 120-tkę z ramki, jeśli film nie będzie idealnie płaski (a zwykle jest wygięty) :D

to też prawda, nawet 35mm potrafi się wygiąć (wybrzuszyć?)

Czornyj
24-02-2010, 17:01
Na Coolscanie nie miałem nigdy problemów z kliszą 35mm, ale 120 to był jakiś p... koszmar. Problem rozwiązała dopiero obłąkańczo droga ramka ze szkła antynewtonowskiego. W V700 chyba ogólnie ramki nie sprawdzają się zbyt dobrze, nie wiem czy tam wogóle jest Autofocus? Jest do niego natomiast zestaw do skanowania na mokro, ostatnio coś słyszałem, że ponoć w promocji można go było dostać ze skanerem gratis...

marszull
24-02-2010, 17:40
Miałem się odezwać. Jednym słowem polecam - likwiduję 99% widocznych pierścieni. Tak jak ktoś pisał na digarcie, raz pryśnięty starczy na dzień skanowania.

W jaki sposob dziala ten plyn? Pryskasz i czekasz za wyschnie czy jak? moglbys cos napisac wiecej

axer
24-02-2010, 18:02
Z mojego doświadczenia to właśnie 135 się zwijają w łódeczkę, płaskość 120 jest wręcz idealna. Gdy jednak trafi się jakiś krnąbrny, pogięty negatyw - wystarczy władować go w ramkę V700 "do góry nogami" (emulsją w dół). Ramka dociska go i spłaszcza dużo lepiej niż w zalecanej przez Epsona pozycji - emulsją w górę. Trzeba tylko pamiętać o zrobieniu lustrzanego odbicia zeskanowanego obrazu.

Próbowałem skanować bezpośrednio na szybie - ostrość idzie wtedy w kosmos. Najlepsze rezultaty mam przy ramce ustawionej 3,5mm nad szybą. I jako jeden z nielicznych nie narzekam na ramki Epsona.

donkiszot
24-02-2010, 22:28

Nigdy nie miałem wygiętych negatywów. Zaraz po wywołaniu zwijam film "na lewą stronę", tak na ~24h. Po tym zabiegu negatyw jest prosty niczym obsługa FM2 (choć przyznam, że 120 to nie moje progi), może dlatego nie narzekam na ramkę w epsonie.

Ale jeśli ostrość, czy naświetlenie miałoby się poprawić, to warto spróbować.

kubens
25-02-2010, 09:19
W jaki sposob dziala ten plyn? Pryskasz i czekasz za wyschnie czy jak? moglbys cos napisac wiecej

Pryskasz gdzieś 1/2m żeby nie było zacieków, czekasz minutkę i włola! szybka powinna być troszeczkę matowa.
Z usuwaniem preparatu też nie ma problemów, płyn anty-statyczny i skaner czyściutki.

Próbowałem skanować bezpośrednio na szybie - ostrość idzie wtedy w kosmos. Najlepsze rezultaty mam przy ramce ustawionej 3,5mm nad szybą. I jako jeden z nielicznych nie narzekam na ramki Epsona.

No ja właśnie narzekałem, a powiedz, dociskałeś negatyw drugą szybką ? bo ostrość może "idzie w kosmos" dlatego, bo "beczkuje" Ci negatyw. ( górna pokrywa nie dociska, w momencie wyjęcia przystawki do skanowania dokumentów)

Axer, oglądałeś przykładowe skan który wrzuciłem? zobacz jakie masz szczegóły na flokati jak skanujesz na szybce.

...nie wiem czy tam wogóle jest Autofocus?
Z tego co mi wiadomo, ten model nie ma autofocus'a i ostrość jest zaraz za szybką, a jego głębia jest dość płytka.
A pisze tylko z doświadczenia i testów własnych, więc mogę się mylić.

donkiszot
25-02-2010, 09:34
[...]

Pryskamy szybę skanera płynem anty, kładziemy nań negatyw, przyciskamy drugą również spryskaną szybą (jak robiąc stykówkę pod powiększalnikiem) i voila? można skanować po staremu?

Proszę, napisz kolejne kroki postępowania, bo może są jeszcze jakieś kruczki, które mogą się nie nasuwać.

kubens
25-02-2010, 09:39
Pryskamy szybę skanera płynem anty, kładziemy nań negatyw, przyciskamy drugą również spryskaną szybą (jak robiąc stykówkę pod powiększalnikiem) i voila? można skanować po staremu?

Proszę, napisz kolejne kroki postępowania, bo może są jeszcze jakieś kruczki, które mogą się nie nasuwać.

Tak, dokładnie jak piszesz (oczywiście zamykasz pokrywę :D). Przetestuj sobie na razie bez tetenala. zobaczysz efekty.

Kiedyś też stosowało się glicerynę do usuwania prążków (w powiększalniku, karetka) więc też można spróbować na skanerze. Aczkolwiek nie biorę za to odpowiedzialności :)

axer
25-02-2010, 21:37
Pryskasz gdzieś 1/2m żeby nie było zacieków, czekasz minutkę i włola! szybka powinna być
No ja właśnie narzekałem, a powiedz, dociskałeś negatyw drugą szybką ? bo ostrość może "idzie w kosmos" dlatego, bo "beczkuje" Ci negatyw. ( górna pokrywa nie dociska, w momencie wyjęcia przystawki do skanowania dokumentów)

Axer, oglądałeś przykładowe skan który wrzuciłem? zobacz jakie masz szczegóły na flokati jak skanujesz na szybce.

Oczywiście, oglądałem. I tylko ślepy stwierdzi, że nie ma różnicy, Rzeczywiście, w Twoim egzemplarzu skanowanie na szybie daje bardzo dobre rezultaty. U mnie (a negatyw był płaski jak stół, więc nie trzeba go było dociskać) skaner wypluwał totalne mydło.

Z tego co mi wiadomo - V700 nie ma AF, a ostrość powinien ustawiać od 2,5 do 3,5mm nad szybą (w takim zakresie można regulować wysokość seryjnej ramki Epsona). Widać Twój egzemplarz jest pod tym względem walnięty i ostrość ustawiana jest na szybie (co, jak widać wyszło Ci na zdrowie). Źle świadczy to tylko o kontroli jakości w Epsonie.

donkiszot
07-05-2010, 02:32
Przetestowałem w końcu swoją V200 i wyszło na to, że najlepszy efekt pod względem ostrości mam normalnie w ramce. Nic więcej nie wycisnę ani na szybie, ani wyżej niż normalnie leży ramka.
:) W sumie, to nawet dobrze, bo na ramkę nie narzekam.

Przy okazji, macie jakiś patent na ustawianie ekspozycji w Epson scan? Korzystacie z auto, czy ręcznie dobieracie parametry na histogramie?
Szczególnie chodzi mi o dobór odpowiedniego balansu szarości (oczywiście zakładając, że na zdjęciu nie ma niczego neutralnie szarego).

Nie ma to jak Cz-B :D o wiele mniej problemów.

pedro
23-06-2010, 12:30
Pozwolę sobie odświeżyć temat: czy ktoś z Was zetknął się ze szklanymi nakładkami ScanAssist (dostępnymi na tej aukcji (http://www.allegro.pl/item1084600477.html)) i ma jakieś doświadczenia lub uwagi, którymi zechciałby się podzielić?

marszull
23-06-2010, 12:56
tez szukam kogos kto tego uzywa, oprocz kolegi axera ktory, jak sie orientuje, sprzedaje te szybki ;) Wprawdzie wydatek nieduzy, ale wolalbym zeby ktos wczesniej podzielil sie wrazeniami

Sputnik_Wwa
23-06-2010, 15:46
Ja mam te szkiełka ;) Działają ^^ W moich ramkach tylko szubka pod 35mm nie daje się wsunać do końca więc skanuje o jedną klatkę mniej na raz, ale starczy spiłować ramkę (przy cenie 50zł za komplet to nie problem) i jest git :) Do 120tki pasuję ładnie

mizerek
28-06-2010, 20:00
no dobra, wszyscy o epsonach a ja mam skaner Canona 8800F i też kombinuję ze skanowaniem na szybie bo w holderze mi cosik nie gra. Lada chwila umieszczę zdjęcia więc jak ktoś chętny do dyskusji to zapraszam

Sputnik_Wwa
28-06-2010, 20:01
pokażesz to zobaczymy :) A co Ci nie pasuje w holderach?

conik
23-02-2012, 15:13
apropos scanassista z allegro.... polecam udac sie do najblizszego szklarza i zapytac o matowy glass dekor...bedzie jakies...6-7 zl a nie 30
sam kupilem tylko dlatego ze rozbilem wlasnie taka szybke od szklarza a liczylem na prawdziwe antynewtonowskie szklo o niewidocznej strukturze zmatowienia....
spelnia swoja funkcje ale nie ma co przeplacac