Zobacz pełną wersję : Benro BH-0
Witajcie.
Szukałem ale nie znalazłem tematu odnośnie tej głowicy kulowej.
Udźwig do 4kg, czyli dla mnie w sam raz (d80 + 70-300 a w najbliższym czasie nie dorobię się 300/2.8 :) )
Mam zamiar kupić ją do najdłuższych nóg Goldphoto.
Z tego co czytałem o głowicy kulowej golda, to jest raczej kiepska
A co możecie powiedzieć o tej, wymienionej w tytule?
posiadam, dźwiga d80 +grip + S70-200 i daje radę
Articool
21-12-2009, 20:45
Również posiadam i do Twojego zestawu na pewno się sprawdzi.
dzięki. jutro jeszcze pomacam ją przed kupnem w sklepie
no i zanabyłem. sprawia dobre wrażenie. Mimo, że wygląda na delikatną, to w rzeczywistości jest bardzo porządnie wykonana i solidna. Kula chodzi perfekcyjnie, zatrzask płytki również ok. nawet poziomiczka jest :)
zobaczymy jak będzie się sprawować, bo narazie to brak okazji do przetestowania w terenie.
andrstac
29-12-2009, 00:17
Mam kilka pytań co do BH-0:
- jak wypada w stosunku do MF484RC2 (jeśli ktoś macał obydwie oczywiście)? pytam dlatego bo tę MF mam już w koszyku:)
- czy może się obracać cała głowica a nie tylko kula (ten "kątomierz" na dole mi to zasugerował: https://fotozakupy.pl/img/produkt/8444/750x500,benro-0.jpg )?
- czy średnio ciężki zestaw (w moim przypadku D60+S70-200) nie będzie miał tendencji do opadania przy ustawieniu równolegle do podłoża i ca45* od podłoża?
Slawek Wojtczak
29-12-2009, 01:16
ja bym jednak dołóżył do BH-2, kosztuje bodajże niecałą stówkę.
andrstac
29-12-2009, 13:46
ja bym jednak dołóżył do BH-2, kosztuje bodajże niecałą stówkę.
...chyba niecałą stówkę... więcej, niż BH-0.
Problem w tym że budżet jest jak zwykle ograniczony, i chcę kupić coś co udźwignie 2-2,5kg ale w taki sposób żeby po dokręceniu nie trzeba było korygować tych 2mm.
W tej chwili jestem chyba najbardziej za MF494RC2 (głównie ze względu na tę dodatkową regulację).
Ale z drugiej strony to jak spojrzę na jej wymiary i na inne chińszczyzny z dwa razy większą kulą za 30% ceny MF to już sam nie wiem co myśleć.
Dzisiaj miałem okazję sprawdzić kulę w terenie.
wrażenia jak najbardziej pozytywne.
głowica obraca się również wokół własnej osi - inaczej nie byłoby sensu bo powstawałby ogromny problem przy robieniu zdjęć pionowych.
regulacja jest precyzyjna, wyraźnie czuć moment, kiedy kula jest już dobrze zablokowana.
Nie miałem styczności z żadnymi produktami MF, ale z bh-0 jestem zadowolony.