PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki program antywirusowy

Wojciech
21-12-2009, 13:33
Witam

Wlasnie skonczyla mi sie subskrypcja, McAfee w moim netbooku, szybkie pytanie.
Jaki program polecacie, jak wiemy mozliwosci netbookow sa ograniczone, czy ktos ma doswiadczenie
w tym temacie, co zakupic, czy jakis soft darmowy ?!
Dziekuje za sugestie.

Kyle
21-12-2009, 13:41
Z darmowych http://www.clamwin.com/ ... a z płatnych NOD32 (możesz zainstalować wersję testową 30 dniową http://www.eset.pl/pobieranie/pobieranie/wersja-testowa-eset-nod32-antivirus.html ).

kiemlo
21-12-2009, 13:55
Microsoft Security Essentials

J51
21-12-2009, 14:10
Kaspersky Internet Security i masz spokój,jest bardzo skuteczny,chyba najlepszy na rynku.

Articool
21-12-2009, 14:20
Kaspersky Internet Security. Ja nabyłem wersję angielską na alledrogo za naprawdę małe pieniądze. Sprawdza się idealnie. Szczerze Polecam.

jackrabbit
21-12-2009, 14:43
ja mam przedpotopowego lapka i na nim AVG Free, bardzo fajny, nic nie zamula kompa

Ruppel
21-12-2009, 14:56
Ja używam ESET NOD32 i sobie chwalę, licencja na rok coś lekko ponad sto złociszy.

wisa
21-12-2009, 15:14
Polecam NOD32.

Rafał_Sz
21-12-2009, 15:19
NOD32. Szczelny i nie zamula.

qooba
21-12-2009, 15:20
Eset NOD32, zdecydowanie. AVG free przepuszcza to, co NOD zatrzymuje. To z moich doświadczeń. A jak komp już chory na maks, to ściągnąć combofix, wyleczyć i zainstalować NOD32

Woland
21-12-2009, 16:07
a czy jest wersja Noda 64 bitowa? bo mi np na 7 Windowsa nie chce zainstalować

tco99
21-12-2009, 16:31
NOD32..tani i skuteczny...

sebwer
21-12-2009, 16:49
a czy jest wersja Noda 64 bitowa? bo mi np na 7 Windowsa nie chce zainstalować

Była i jest. Pobierz sobie testową wersję i sprawdź
http://www.eset.pl/pobieranie/pobieranie/wersja-testowa-eset-nod32-antivirus.html

pipol
22-12-2009, 14:22
Od 9-ciu lat GData (dawniej AntyViren Kit)

Ostatnio ktoś/coś kilkakrotnie atakował/o stronę którą prowadzimy z kolegą
i muszę powiedzieć że Gdata wyłapywała dopisany kod za każdym razem natomiast NOD i Avast
nie wyłapywał nic.

stig
22-12-2009, 18:29
Od chyba 4 czy 5 lat -- NOD. Aktualnie na Windows 7 w wersji x64. Nic nie zamula, aktualizacje czasami kilka razy dziennie. Zadnych problemow z nim nie mam. Od kiedy go uzywam nie bylo zadnych klopotow z wiramy czy innymi smieciami.

dzejms
22-12-2009, 18:40
Z darmowych http://www.clamwin.com/

Clamwin nie ma rezydentnej ochrony.

Polecam NOD32.

Wojciech
22-12-2009, 20:40
Dzieki za podpowiedzi, to az dziw ze nod sie jeszcze tak utrzymal, mimo malej reklamy i szalonej konkurencji.
Spodziewalem sie innego oprogramowania, juz sciagam trial-a.

Dziekuje

wlopis
22-12-2009, 21:28
W domu trzy komputery od kilku lat, chronione są programem G DATA.

Grzybu
22-12-2009, 21:36
W firmie zmieniliśmy Kasperskiego właśnie na NODa. W porównaniu do NODa to K trochę bardziej obciążał kompa. W szczególności problemy nasilały się przy słabszych komputerach. Jeśli chodzi o szczelność to parę razy NOD wykrył wiry których nie wykrył K.

gon
22-12-2009, 21:39
KIedys używałem na 40 stacjach g-datę - bardzo skuteczny soft ale mulił strasznie, obecnie NOD32 i wszystko jest OK aczkolwiek puszcza śmieci przez usb.

lechupe
22-12-2009, 21:41
w wiekich sieciach korporacyjnych najczęsciej uzywanym softem jest mcafee

yogur
22-12-2009, 22:15
poczytaj na www.virus.gr (trzeba zaznaczyć wersję angielską)

http://www.virus.gr/portal/en/content/2009-08%2C-10-august-05-september

G-DATA jest na pierwszym miejscu słyszałem, że to jeden z najbardziej równo utrzymujących wysoki poziom zabezpieczeń. Mam go obecnie na próbę i działa o wiele lepiej niż Kaspersky (tak nie przymula komputera) no i jest stosunkowo tani.

raddeli
22-12-2009, 22:22
W domu używam i polecam Kaspersky Internet Security. W robocie ćwiczę ArcaVir'a - zmula kompy koncertowo.

Calme
23-12-2009, 11:14
Avast

sokrates
23-12-2009, 12:04
z tą szczelnością NOD'a to ostanio miałem kilka nieprzyjemności (znajomy - kekacz z forum również, moze to potwierdzić) więc byłbym ostrożny z NODem
Dla mnie mistrzem w prewencji i ew. leczeniu jest Bitdefender 2010. - jest darmowa wersja na 65 dni. W domu na Viście 64 bit używam Kaspersky AV 2009 - napewno dużo lepszy od NODa - a o zamulanie się nie martwię, 2 rdzenie 4GB RAM, szybki RAID

Gusioo
23-12-2009, 12:32
w wiekich sieciach korporacyjnych najczęsciej uzywanym softem jest mcafee
Masz jakieś dowody na popracie tej śmiałej tezy?

Microsoft Security Essentials
Dobrze mówi - używam od dnia premiery i chwalę sobie. Codzienne aktualizacje bazy, społeczność Microsoft SpyNet. Nie zamienię na nic innego.

lechupe
23-12-2009, 13:08
Masz jakieś dowody na popracie tej śmiałej tezy?

Nie, nie mam obecnie liczb. Ale brałem udział w wyborze dostawcy i znam mniej wiiecej rynek.

e..storm
23-12-2009, 13:16
ja używam darmowgo avasta i nie narzekam...

Gusioo
23-12-2009, 13:18
Rynek rynkowi nie równy - firmy wybierają to co im bardziej pasuje i Mcafee nie jest żadnym potentatem. Nie spotkałem się także z "zaleceniami" odnośnie używania czegokolwiek. Znam sieci, które uzywają Forefront, inne uzywają Fortigate, a jeszcze inne Symanteca. I tak wszystko zależy od tego co "centrala" narzuca i ile środków na to daje.

gietrzy
23-12-2009, 15:04
Nod32

dem
24-12-2009, 14:38
Osobiście polecam KIS. Sprawdzałem większość dostępnych antywirusów i bezsprzecznie najlepszym dla mnie okazał się Kaspersky. Na drugim miejscu, co mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło, bo wcześniejsze wersje jakich używałem były totalnymi zamulaczami systemu, postawiłbym Nortona Internet Security 2010, a na trzecim NOD32.

PS. Jeśli ktoś ma telefon komórkowy w Plusie, to przy przedłużaniu umowy (albo podpisywaniu nowej) można otrzymać 2 letnią licencję na KIS za ~9zł. Ja właśnie z takiej korzystam.

irek6311
24-12-2009, 14:41
Norton Antywirus 2010 też nie spowalnia komputera i moim zdaniem godny uwagi .

BlackRoger
25-12-2009, 03:31
Ja stosuję warianty darmowe. Avast na stałe + NOD32 online kiedy pierwszy coś przepuści.
Jeśli ktoś nie lubi tego typu dylematów to wiadomo: OS X ;)

sokrates
28-12-2009, 10:51
BlackRoger - masz mocne nerwy :-) czasami jak już AV przepuści to ciężko połatać system nie mając wiedzy inżynieria oprogramowania systemów antywirusowych (weźmy na przykład infekcję Virutem....)

BlackRoger
28-12-2009, 11:28
W ostateczności zostaje mi pełne przywrócenie systemowej partycji. Na szczęście z tego powodu jeszcze tego nie robiłem ;)

annocun
28-12-2009, 11:28
Nod32 Smart Security i basta.:-D

Waldy
28-12-2009, 20:30
Również Nod32, poprzednio Kaspersky (kupiony i aktualizowany) wpuścił tyle śmieci, że komp stanął. Od kiedy używam Nod'a żadnych kłopotów. Dodam, że klienci na pendrivach i kartach pamięci przynoszą tyle paskudztwa, że kto nie widział, to nie uwierzy.

downunder
29-12-2009, 00:49
Używam NOD32 na moim osobistym komputerze.
Dodatkowo, ponieważ wsadzam pendrive'a w różne inne komputery zainstalowałem na nim specjalną pendrivową wersję McAfee. :D

Fortaigne
29-12-2009, 00:56
krótki test :
Zapodałem kilka wirusów, Kaspersky znalazł wszystkie ale połowy nie mógł usunąć, leczył poprzez kwarantanne, prosił o restart...i nic
Nod32 - wykrył wszystkie - usunał wszystkie (Jedynie kopie wrzuca do kwarantanny jeśli się chce ) - zwycięzca :)
oprócz tego mój stary acer ledwo zipie pod Kasperem, pod Nodem płynnie - dla mnie NOD32

Calme
29-12-2009, 11:07
W linku poniżej wyniki kolejnego testu popularnych programów antywirusowych robionego przez AV-comparatives.org

http://www.av-comparatives.org/images/stories/test/performance/performance_dec09.pdf

swider
29-12-2009, 11:39
Ja używam Aviry i jestem bardzo zadowolony.

PS.
Widzę, że zalinkowany przez Calme test potwierdza moje odczucia.

rafulec
29-12-2009, 16:37
osobiście używam eset nod32, choć
choć z rankingu jakiegoś czasopisma komputerowego typy chip
wynika że obecnie bitdefender antivirus 2010 jest najlepszy

irek6311
29-12-2009, 19:42
Ja mogę tyle na pisać o Norton Antywirus 2010 że wirusy i trojany mu niestraszne ;)
na laptopie otwierałem zainfekowane strony i zasysałem syf ... wszystko usunął i nie dał zainstalować zainfekowanej aplikacji :D
Norton Internet Security 2009/10 też takie testy przeszły i też bez syfu OS pozostał ,
testuje różne antywirusowe programy ale wolę jednak Nortona na PC ... 3 GB RAM w XP to duży zapas na aplikacje w tle pracujące .

c-man
29-12-2009, 20:02
AVG przepuszcza mnóstwo syfu, narobił mi kiedyś niezłych kłopotów. Potem bardzo długo uzywałem ESET NOD32 - jest naprawdę OK, ale zawiódł mnie w tamtym roku... (tylko jeden raz, ale spociłem się wtedy nieźle...) Od jakiegoś czasu mam Kasperky Internet Security - to chyba najlepsze możliwe rozwiązanie. Chroni doskonale przed wszelkim paskudztwem (baza wirusów, trojanów, rootkitów i cholera wie jeszcze czego jest chyba jedną z największych na świecie) i przed atakami sieciowymi. Dodatkowo masz masę innych zabezpieczeń (typu blokowanie autouruchamiania podłączanych napędów, pełna klawiatura ekranowa, kontrola rodzicielska itp)
Norton którym się niektórzy zachwycają strasznie muli system i przede wszystkim - niesamowicie zaśmieca dysk (kolega miał, musieliśmy nieźle po nim "sprzątać")
Jeśli mam polecać, to:
1) Kaspersky Internet Security
2) Malwarebytes' Anti-Malware - już raz mi uratował tyłek (wtedy gdy NOD32 zawiódł i myślałem że stracę już całą zawartosć dysku...) Potrafi usunąć świństwa z którymi inne programy sobie nie radzą - skaner jest darmowy, jak się spodoba to możesz wykupić licencję i wtedy masz ochronę w czasie rzeczywistym.
http://www.malwarebytes.org/mbam.php

ozi1024
29-12-2009, 20:09
F-secure, na moim notebooku z 3GB ramu i Vistą śmiga całkiem dobrze, a sam program IMO najlepszy.

Me_how
31-12-2009, 11:54
Od wielu lat używam Symantec`a. Jak do tej pory wyłapywał wszystko co do mnie trafiało.

kZC_
31-12-2009, 18:41
Od wersji 3lat używam Kaspersky Internet Security, nie widzę na rynku lepszego blockera :)

maciey75
16-03-2011, 12:09
Odgrzeje kotleta ;)

Avast, ktory sprawowal sie bardzo dobrze od paru ladnych lat, ostatnio mnie zawiodl i przepuscil jakis badziew. Po zalogowaniu do banku mialem probe wyludzenia kodow wiec pomyslalem, ze chyba czas na zmiane antywira. Czy caly czas podtrzymujecie ze NOD32 jest taki dobry czy moze zwrocic uwage na cos innego? Jak bedzie darmowe to nawet lepiej ;)

Articool
16-03-2011, 12:31
Moim zdanie są 3 programy liczące się na rynku:

Kaspersky
Norton
NOD32

Osobiście używam Kaspersky'ego ale cała trójka jest na najwyższym poziomie. Chcesz mieć spokój i względne bezpieczeństwo to wybierz coś z tego.

National
16-03-2011, 14:14
Witam
Powiem wam tak, nie jestem pewien co do dzisiejszego działania programów wszelkiej maści ale swojego czasu miałem że tak powiem "hopla" na punkcie sprawdzania programów antywirusowych - nie podam wyników bo i tak by były one mało wiarygodne na dzień dzisiejszy, ponad dwa lata to dużo czasu na różne zmiany - Z reguły jest tak że każdy chwali swój programik lub też nie - bo mu działa lub też nie - do momentu gdy coś się zaczyna walić.
Niestety każdy program ma swoją wadę i zaletę oraz jakieś błędy.

Techniczne działanie przeanalizowałem pod względem;
- Bazy danych ( tu trzeba zaznaczyć że bazy dany muszą być systematycznie uzupełniane ale nie oznacza to że po tygodniu brak jakiegoś szkodnika to trzeba wpadać w panikę ;)
- Skuteczności usuwania wirusów ( bo bardzo ważne jest by zainfekowane dane był usuwane z pliku i nie naruszyły jego istoty działania, większość darmowych sobie z tym nie radzi. Niestety nawet płatnych wymienionych na forum!!! Często usuwa a my się cieszymy że go unicestwił a później coś się dzieje z naszym sprzętem )
- Skuteczności ochrony i zabezpieczeń ( Czyli usuwanie skutecznego wszelkiego natrętnego świństwa i jego blokowanie głównie ze stron internetowych )
- Interfejsem obsługi ( Głównie to czy można ustawić priorytet pracy, włączyć i wyłączyć różne możliwości programu oraz czy możemy go wyłączyć na jakiś czas, czasem się przydaje by nie męczyć systemu )
- Oraz tym co drażni, czyli czy muli nasz sprzęt ( Tu niestety niektóre programy mulą na potęgę inne prawie nie - bo udają że coś robią!, oczywiście zależne jest to głównie od naszego sprzętu, ale trzeba niestety założyć jakąś poprawkę bo z czasem zawsze będzie czegoś w naszym sprzęcie przybywało np. programów, danych, inaczej się po prostu nie da ;)
- Itp ( Było tego jeszcze ale nie ma co się rozpisywać )

Ja od prawie dwóch lat postawiłem na Kaspersky Internet Security na dwóch różnych sprzętach dwie licencje za ok 16zł przy podpisaniu umowy z Plus-em!!!
Działa, śmiga nic się nie dzieje z systemem przez ten czas! Wszystko informuje nawet jak jest wyłączony to z nośników wykryje świństwo! Daje komfort pracy ale ustawiam na aktualizacje raz w tygodniu bo zbyt często to zaczyna skanowanie i wtedy spadek komfortu pracy spada. Przy uruchomieniu należy czasem odczekać ale potem śmiga. Niestety pełne skanowanie lepiej zostawić na noc bo pracować jest ciężko chyba że super-hiper sprzęt!
( Program ten miał też jakiś mały błąd gdzie nie działał prawidłowo ale po zgłoszeniu i aktualizacji szybko go rozwiązali, ale myślę że każdy program ma swoją małą ciemną stronę mocy, której do końca nie poznamy. Czy nam nie na miesza w systemie? - Nigdy nie ma gwarancji że będzie ok. )

Tak więc moje wnioski sprzed lat się sprawdzają :)
Bezapelacyjnie Kaspersky Internet Security !!!
Pozdrawiam

Majek
16-03-2011, 15:18
A ja polecę jednak MS Security Essentials. Darmowy, pod warunkiem wszak, że do użytku domowego. Miałem jakiś czas temu przypadek, że NOD wpuścił jakiś syf i nawet go nie wyłapywał przy pełnym skanowaniu. Nie poradził sobie z tą francą ani AVG, ani McAffe, ani Kasperski. Dopiero MS SE pomógł. Generalnie używam NODa, bo mam powykupowane licencje, ale chyba będę zmieniał na MS, jak licencje się pokończą. Mówię o kompach domowych, bo w firmie nie mogę używać.

Articool
16-03-2011, 15:33
Zapewne każdy miał tego typu przypadek w swojej karierze z antywirami. Jakby je wszystkie zliczyć to okazałoby się że każdy antywirus jest zły, bo coś komuś przepuścił. Nie ma programu idealnego, a tym bardziej antywirusowego.
Natomiast pewne jest to że za darmo nic nie ma i nie można oczekiwać po darmowym oprogramowaniu takiego samego poziomu jak od płatnych.
Nie mówię że ten MS SE jest zły bo darmowy, ale miałem sporo darmowych antywirów i w porównaniu do płatnych to Niebo a Ziemia.

Tom01
17-03-2011, 03:04
Zapewne każdy miał tego typu przypadek w swojej karierze z antywirami. Jakby je wszystkie zliczyć to okazałoby się że każdy antywirus jest zły, bo coś komuś przepuścił. Nie ma programu idealnego, a tym bardziej antywirusowego.

To prawda. Nie ma co szukać absolutów bo każdy czasem coś przepuści. Raczej trzeba skupić się nad swoim działaniem, bo ono jest w 90% przyczyną zainfekowania jakimś dziadostwem.

bialogardzianin
17-03-2011, 12:50
Norton Internet Security, licencja ponad sto zł, ale nic nie przepuszcza i ma fajną opcję, że jak odchodzimy od kompa, to włącza się automatycznie skanowanie dysków.

sokrates
17-03-2011, 14:12
Antywirus to wg mnie tylko jakieś 20 - no może 30% ochrony. Pozostałe % to poziom Oleum w głowie użytkownika. Czym mniej oleum tym mniejsze szanse ma zainstalowany AV.

żonkil
17-03-2011, 23:32
Przez ostatni rok używałem Kaspersky Internet Security (darmowa licencja do pendrive'a Goodrama), wszystko śmigało cacy. System nie miał z niczym problemów. Licencja się skończyła.

Obecnie do tych penów dodają G-Data Internet Security na 5 miesięcy. Słyszałem o nim dobre opinię. Niestety ale używałem go raptem tydzień. Tak strasznie zamula kompa, że nie da się pracować. Po uruchomieniu Lightrooma wszystkie dźwięki w systemie zacinały się, nie dało się słuchać muzyki, dysk mielił jak oszalały. A komp do starych nie należy bo AMD Phenom II X4 po 3,6GHz i 8GB ramu, dyski też świeże.

Obecnie mam na próbę ESET Smart Security i problemy zniknęły. :)

BEnDix
18-03-2011, 01:16
Norton Internet Security, licencja ponad sto zł, ale nic nie przepuszcza i ma fajną opcję, że jak odchodzimy od kompa, to włącza się automatycznie skanowanie dysków.

Tak ale z tym antywirusem masz np 4GB RAMU a komputer Ci chodzi jak mialbys 512MB nie polecam NORTONA! kompa muli jak zaden inny antywirus!

Antywirusy ktore moge smialo polecic to KASPERSKY ktorego sam uzywam i NOD32

Zolty
18-03-2011, 01:54
>BEnDix: Probowales NIS 2010/2011???? Ja uzywam i jest nieporownywalnie szybszy od starszych "zamulaczy" Nortona - moze nie szybszy niz ESET Antyvirus (mailem), ale w porownaniu do pakietu ESET'a wcale nie odstaje na minus.

T&T
18-03-2011, 08:38
Potwierdzam. Obecnie używam Nortona 360 i jestem bardzo zadowolony. Twierdzenie, że Norton zamula kompa to już historia. Obecne wersje są nieporównywalne pod tym względem do tego co było kiedyś.

KS
18-03-2011, 09:15
Dalej działają na silniku IE? Kiedyś NAV wymagał IE (jakieś elementy były oparte na silniku IE). Jak wirus zaatakował IE, to o Nortonie można było zapomnieć. ;)

Ja używam już od wielu lat tandemu NOD32 + Outpost Firewall i jest bardzo dobrze.

BEnDix
18-03-2011, 10:00
>BEnDix: Probowales NIS 2010/2011???? Ja uzywam i jest nieporownywalnie szybszy od starszych "zamulaczy" Nortona - moze nie szybszy niz ESET Antyvirus (mailem), ale w porownaniu do pakietu ESET'a wcale nie odstaje na minus.

Co prawda nie uzywalem juz dlugi czas Nortona ale jak 2-3 lata temu sprawdzalem to byla masakra. Moze warto bedzie sprobowac jak skonczy mi sie licencja KASPERSKY

maciey75
18-03-2011, 11:46
Macie racje, ze nie nalezy serfowac bo "dziwnych" stronach. Dla dociekliwych napisze, ze wirus sie przyplatal ze strony sklepu internetowego z artykułami szkolnymi dla dzieci wiec nie ma reguły gdzie sie go zalapie. Co ciekawe ad-aware go znalazl ale nie mogl usunać. Dr Cure it znalazl go w koszu i w katalogu avasta....

W tej chwili testuje AVG pozniej pojdzie na tapete polecany NOD32.

JarekJaszczyk
18-03-2011, 12:04
Witam

skonczyla mi sie subskrypcja, McAfee w moim netbooku
co zakupic, czy jakis soft darmowy ?!

Na wiekszosci komputrerow w sieci mam McAfee.
Polecam NODa :-)

Pozdrowienia,

KS
18-03-2011, 12:05
Z darmowych polecam Avirę.

hydra_nt
18-03-2011, 15:08
Nie będę odkrywczy, od kilku lat używam NOD'a 32. Nie miałem jeszcze z nim problemów. Aktualizacje codzienne, nie obciąża systemu ( XP, WIN7, 2000, Serwer2003). Niewidoczny do momentu znalezienia szkodnika lub stron o podejrzanej treści. Może nie jest najtańszy ale mz. opłacalny w sensie jakość/cena. Używałem przeróżnych innych antywirusów (od Nortona, starego mkvira, przez Kasperskiego itd) , nie mam zastrzeżeń, ale Nod jakoś do mnie "przemówił" i został.
AAA i zapomiałem dodać , przypomina o aktualizacjach .. systemu ..:P

piotr_u.
18-03-2011, 19:31
Polecam McAfee, u mnie się sprawdza - zero problemów.

sokrates
20-03-2011, 10:44
w firmie zmigrowałem z NODa na F-Secure - ten drugi zdecydowanie lepiej wspomaga userów z niskim poziomem Oleum :-) Z tym że zaawansowane funkcje np. deepGuard wymaga dość mocnego kompa, i zdecydowanie przewyższa wymagania NIS 2011 (taki mam w domu, i wogóle nie czuję że mam na systemie z Core i3 i 4GB RAM)

maly5
22-03-2011, 13:45
dwa razy testowalem Fsecura i zdecydowanie niechetnie. wielka zamulajaca kobyla ze sklonnoscia do dziwnych, niczym nie uzasadnionych samowolek. marketing po firmach to maja konkret. prawie rownie jak beznadziejna panda.

fumio
22-03-2011, 15:08
Zostań przy McAfee. Jeśli darmowy to AVG lecz czasem go trzeba "popchnąć" aby pobrał aktualizacje.

Pozdr.

fumio
22-03-2011, 15:09
A i Kasperski i te jego dwa "motory" sprawdzające strasznie zamulają kompa.

Pozdr.

Jolania
21-08-2011, 09:42
Jak w Nortonie ustawić by po włożeniu niśnika (karta, pendrive) pytał/proponował sam skanowanie?

robin102
21-08-2011, 12:28
Jeszcze komputer potrafię naprawić lub złożyć, ale na programach się nie znam :(
Używam AVAST od kilku lat i rozumu własnego co by sobie kompa nie zaśmiecić.
Powiedzcie czy to dobry programik ? jest coś lepszego lżejszego, co by tak komputera nie angażowało i jednocześnie było tak przyjazne w użytkowaniu ? Bo ostatnio avast zaczął mi jakieś kiksy robić np. powodując komunikat, że mam odłączony kabel sieciowy :(

c-man
22-08-2011, 09:29
Jak lekki program, to Avira (http://www.avira.com/en/avira-free-antivirus) - był chyba nawet założony temat "lekki antywirus" czy coś w ten deseń.

sokrates
22-08-2011, 09:50
Z lekkich i darmowych mogę polecić MS Security Essensials - niedoceniany i mało znany antywir od Microsoftu.

mtu
22-08-2011, 10:01
Robin, ja też używam Avasta.
Nie obciąża bardzo systemu i nie miałem jeszcze problemów.
Może powinieneś zrobić aktualizację programu.
Nie szukam żadnego innego a jak pytałem informatyków w firmie to potwierdzili że to niezły wybór.

Benjamin
22-08-2011, 14:17
Jeszcze komputer potrafię naprawić lub złożyć, ale na programach się nie znam :(
Używam AVAST od kilku lat i rozumu własnego co by sobie kompa nie zaśmiecić.
Powiedzcie czy to dobry programik ? jest coś lepszego lżejszego, co by tak komputera nie angażowało i jednocześnie było tak przyjazne w użytkowaniu ? Bo ostatnio avast zaczął mi jakieś kiksy robić np. powodując komunikat, że mam odłączony kabel sieciowy :(

Avast potrafi czasem robić jaja z wykrywaniem samego siebie (!) jako wirusa włącznie :D
jak chcesz coś lżejszego, to szukaj czegoś w chmurze np. Immuntet Protect albo nawet lepiej Panda Cloud z dłuższą tradycją
skuteczność powyższych na pewno nie gorsza od avasta

T&T
23-08-2011, 07:45
Jak w Nortonie ustawić by po włożeniu niśnika (karta, pendrive) pytał/proponował sam skanowanie?
Chyba się nie da. Przynajmniej w Nortonie 360 skanowanie takiego nośnika możliwe jest po użyciu prawego przycisku myszy z menu kontekstowego.

Aeon88
23-08-2011, 11:58
pewnie mnie wyśmieją ale też używam Avasta.

codziennie sam się aktualizuje, ja dbam o to żeby kompa nie zaśmiecić jakimś syfem - nie wchodze na redtube itp (o zgrozo :D) nie otwieram linków z dziwnych domen, nie właże na maile/obrazki/animacje typu "YOU WON 1 000 000 000 $ !!! CLICK HERE...", nie zdzieram torrentów, nie siedze na p2p ani innych sieciach wymiany plików, a Avast dba o mnie - jak żona wróci z uczelni z zasyfionym pendrivem zawsze wszystko wykryje i wywali w piz....

Od kilku lat nie instalowałem systemu ani razu z powodu wirusów, ale ja ogólnie pedant jestem, wszystko mam na kompie poukładane, zero bałaganu, programy tylko te których używam - żadnych smieci, więc system chodzi mega stabilnie (win7) i nie zaczyna mulić z czasem tak jak dawniej na XP się to działo także ogólnie jakiekolwiek reinstalki nie są potrzebne chyba, że sobie nowy dysk kupię :D

thorunium
23-08-2011, 21:00
co sądzicie o Comodo IS? Przez pół roku nie miałem problemów, zainstalowany na pc i laptopie, dodatkowo w niektórych testach wypada najlepiej (z darmowych).. Aktualizacje również często.

sidek
23-08-2011, 22:58
Comodo mogę polecić. Używam już od kilku lat i zarażam nim innych. A przy tym jest darmowy nawet do użytku komercyjnego. Antywirus sprawdza się dość dobrze, ale ja go cenię głównie ze względu na firewalla. Chociaż trzeba go troszkę konfigurować i mniej zaawansowanym użytkownikom może sprawiać kłopoty, ale jednak daje dobrą kontrolę nad tym co się dzieje na kompie. Żaden program bez mojej wiedzy niepotrzebnie nie łączy się z netem :> ...zawsze można też zmienić profil działania firewalla czy też antywirusa i dostosować program do poziomu użytkownika.
Może pomoże Ci : Test darmowych programów antywirusowych 2011 (http://www.dobreprogramy.pl/Test-darmowych-programow-antywirusowych-2011,Artykul,21381.html)

jarvik
25-08-2011, 13:01
hm.. tylko i wyłącznie NIS 30zl roczna subskrybcja wersja elektroniczna, ok 60zl wersja box .. jedyny minus dla niektórych :P to jak nie zdążysz wyłączyć ochrony wywala wszystkie generatory kluczy, craki i inne badziewia w kosmos :D nody aviry avasty po co to komu? NIS od roku 2009 zupełnie nie zamula komputera no ale jak kto woli.. ps o niebo lepszy od ruskiego Kaspersky

Kurtz
25-08-2011, 22:09
A nie starczy Ci skanowanie wszelkich operacji I/O ?
Norton przypadkiem nie robi tego automatycznie? U mnie po wlozeniu "zawirusowanego" pendrive autmoatycznie usunal zagrozenie.
Jezeli ma sie mocna maszyne i stosuje komputer do opracji wrazliwych, to uwazam ze pakiet Norton jest dobrym rozwiazaniem. Jednym z najciezszych, ale i najskuteczniejszych.
Kazdemu kto poleca Avasta, radze zainteresowac sie metasploit framework i porobic testy :)

ku6i
02-05-2013, 02:42
Odgrzeję kotleta - muszę kupić coś do firmy (firewall też mile widziany) - co polecacie? Eset? Norton? A może coś jeszcze innego?

Johanan
02-05-2013, 08:20
Eset, dość tani, lekki, łatwy do ustawienia, w sumie same zalety.

Jest tylko jedno ale, trzeba mu ustawiać skanowanie w tle takich powierzchni jak dysk twardy, tylko poza godzinami naszej pracy, bo po trafi wtedy tak zmulić komputer, że szok.

GeparD
02-05-2013, 13:07
Odgrzeję kotleta - muszę kupić coś do firmy (firewall też mile widziany) - co polecacie? Eset? Norton? A może coś jeszcze innego?

Teraz w firmie używamy Sophos. W poprzednim miejscu pracy używałem F-Secure. Oba mogę polecić.

Jolania
12-08-2014, 20:12
Chcę pożegnać się z KIS-em na rzecz BitDefender Total Security. Jakie są Wasze opinie na temat tego drugiego?

Kurtz
14-08-2014, 11:13
Warto przeczytać, aczkolwiek może być potrzebna odrobina wiedzy informatycznej.

http://www.syscan360.org/slides/2014_EN_BreakingAVSoftware_JoxeanKoret.pdf

gALL
14-08-2014, 13:03
Nie znam lepszego programu antywirusowego od rozwiazania hardware'owego - wyjac wtyczke od sieci. Wszystko darmowe/dla domowego uzytkownika ma million bezurzytecznych wodotryskow (wlaczajac glos pani Czubowny), wyskakujace okienka, oferty na nowe/lepsze cos tam i zzera ponad polowe zasobow systemowych. Przerobilem platnego BitDefendera, McAfee, CA i pare innych ... cholery mozna dostac. Nie ma nic dla szarego zjadacza chleba co by bylo niewidoczne, nie wpierdzielalo sie tam gdzie go nie powinno byc i dzialalo sprawnie. Jak na razie jedyny program, ktory jako tako sobie i nie przeszkadza to McAfee Enterprise.

docxxx
14-08-2014, 13:15
gALL, wyjąć wtyczkę powiadasz? Hmmm, nie głupie. Tylko czy świat to zniesie?

Kurtz, przeczytałem ten dokument. Bardzo ciekawy, dał mi dużo do myślenia.

gALL
14-08-2014, 13:22
Swiat jak swiat ... ale my wytrzymamy bez sieci. Niektorzy moga dostac drgawek, przestac oddychac. :D

foto4deg
16-08-2014, 00:30
gALL - zarejestrowany grudzień 2004, liczba postów 3400. Średnia liczba postów rocznie - 340, na dzień - around 0,95.

Twierdzi, że wytrzyma bez sieci=forum.nikoniarze.pl.

:mrgreen: :twisted: