PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Zima, mam i ja!

Greg77
21-12-2009, 11:46
Cieplutki material z godz "mojej" 9:00.....pierwsze promyki laskoczace czubki drzew.....widok nie czesty w Irlandii...snieg!!!!
Na ulicach chaos, 75% ludzi spoznionych do pracy.......stluczki i karetki wyjace do okola:D Oczywiscie troche wyolbrzymilem ale wesolo nie jest....strach pomyslec co bedzie jak jeszcze popada:D
No ale widoki sa przednie......oto widok z mojego okna:D

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/12/2drxxmu-1.jpg
źródło (http://i46.tinypic.com/2drxxmu.jpg)

Pienia
21-12-2009, 12:46
zima...to chyba za duże słowo...dziś w sanoku było -25 st, śniegu od czorta i na dodatek wieje jak szlak...a tak poważnie kolory oki, co do kadru to wolałbym je z poziomy podłogi, ale to moje zdanie...ogólnie się podoba...

Greg77
21-12-2009, 12:47
zima...to chyba za duże słowo...dziś w sanoku było -25 st, śniegu od czorta i na dodatek wieje jak szlak...a tak poważnie kolory oki, co do kadru to wolałbym je z poziomy podłogi, ale to moje zdanie...ogólnie się podoba...

No tak, z poziomu podlogi.......park byl jeszcze zamkniety bo pracownicy nie dojechali na czas.....to klepalem z okna:D

krzysztofz24
21-12-2009, 13:17
Ladne, delikatne niebo i calkiem przyjemny widok z okna ,szkoda ze nie dalo rady z nizszej perspektywy.

Seeth
21-12-2009, 13:39
Fajne miękkie światło, podoba się :)

Locter
21-12-2009, 14:26
Fajny widoczek, ładnie zaświeciło :)

wojtek6308
21-12-2009, 14:31
Ładny masz widoczek z okna :) ładne kolorki i światło.

Greg77
21-12-2009, 17:47
Dziekowac chlopaki!

malasana
21-12-2009, 17:56
A mi sie wlasnie wysoka perspektywa tu podoba. To wlasnie ona wraz ze swietnymi kolorami sprawiaja, ze odbior tego zdjecia jest bardzo pozytywny:)

PABLOOK
21-12-2009, 18:01
Fajna ta Twoja IR-zima. Podana z ciekawej perspektywy, o dziwo "ciepło-zimowych" kolorkach i bdb obróbce.
Mi się widzi. Jest OK :).

Al Koholik
21-12-2009, 18:07
Nie najgorsze to zdjęcie. Ma same plusy... Ładne światło, kolorystycznie dobre, kadr nie banalny ale coś jest z nim nie tak :( Nie wiem co ale coś tu mi nie leży... może to nawet kolejny jego plus

Hoobie
21-12-2009, 21:30
Nooo powiem Ci, że widoczek z okna masz nielichy :D Z drugiej strony zaskoczony jestem ilością śniegu :D U mnie zum beispiel tak jeszcze nie było ani razu :( Ale może niedługo sie to zmieni (mam cichą nadzieję).
Kadr, jak już wcześniej napisano, bardzo ładny, miły w odbiorze... do tego pora popełnienia kadru zrobiła tutaj swoje... Niczego się nie czepiam, bo mi się podoba! :D
PZDR!

Arthuros
21-12-2009, 22:09
Nie najgorsze to zdjęcie. Ma same plusy... Ładne światło, kolorystycznie dobre, kadr nie banalny ale coś jest z nim nie tak :( Nie wiem co ale coś tu mi nie leży... może to nawet kolejny jego plus

tiaaa... mam podobne wrażenie, choć kadr ciekawy, widzę tu jakieś 12 może 14mm ..
może coś więcej o techniczych aspektach tego zdjęcia?

Greg77
21-12-2009, 22:19
tiaaa... mam podobne wrażenie, choć kadr ciekawy, widzę tu jakieś 12 może 14mm ..
może coś więcej o techniczych aspektach tego zdjęcia?

7 kadrow pionowych z reki.....Tamron 17-50 na f8.....klejone w ptGUI, potem poprawki w NXie a na koniec dopieszczone PSem:)
Cos jeszcze?
Udalo sie uwiecznic ten bajkowy klimat:D

Klarens
21-12-2009, 22:24
u mnie na polnocy wiecej sniegu ...ale czasu na pstryki nie mam :( ...mam wnerwa!
A fotka przyjemna , kolorki miodzio

Arthuros
21-12-2009, 22:28
7 kadrow pionowych z reki.....Tamron 17-50 na f8.....klejone w ptGUI, potem poprawki w NXie a na koniec dopieszczone PSem:)
Cos jeszcze?
Udalo sie uwiecznic ten bajkowy klimat:D

enough :)
fotka fajna, spodziewałem się że to ryba, ładnie złączone.

Angadil
21-12-2009, 22:29
Greg jako, że 99% Twoich zdjęć to panoramy mam jedno pytanie bo coś mi dzwoni ale nie wiadomo gdzie...
Wczytałem kiedyś, gdzieś, że panoramy lepiej jest robić w pionie ale nigdzie nie znalazłem wytłumaczenia - dlaczego ?
Jeśli przykładowo ma się obiektyw 18-55 to więcej łapie w poziomie aniżeli pionowo, dodatkowo w pionie potrzeba chyba więcej kadrów niż dla tego samego obrazu w poziomie...
Tak więc czemu pion ?

(BTW, jak widzisz, są ciekawsze miejsca w IRL niż klify ;) )

barbi
21-12-2009, 22:34
Mieć takie widoki przez okienko- tylko pozazdrościć. :)

Al Koholik
21-12-2009, 22:37
Greg jako, że 99% Twoich zdjęć to panoramy mam jedno pytanie bo coś mi dzwoni ale nie wiadomo gdzie...
Wczytałem kiedyś, gdzieś, że panoramy lepiej jest robić w pionie ale nigdzie nie znalazłem wytłumaczenia - dlaczego ?
Jeśli przykładowo ma się obiektyw 18-55 to więcej łapie w poziomie aniżeli pionowo, dodatkowo w pionie potrzeba chyba więcej kadrów niż dla tego samego obrazu w poziomie...
Tak więc czemu pion ?

(BTW, jak widzisz, są ciekawsze miejsca w IRL niż klify ;) )

Czemu w pionie? Ja też często robię panoramy i zazwyczaj też stosuje kadry pionowe bo w ten sposób w jednym kadrze ma więcej nieba i więcej podłogi - mam wyższe zdjęcie. A że kadrów trzeba więcej to to już bzdura :wink: kadrów robi się tyle ile trzeba :)

Angadil
21-12-2009, 22:48
Czemu w pionie? Ja też często robię panoramy i zazwyczaj też stosuje kadry pionowe bo w ten sposób w jednym kadrze ma więcej nieba i więcej podłogi - mam wyższe zdjęcie. A że kadrów trzeba więcej to to już bzdura :wink: kadrów robi się tyle ile trzeba :)

Hmmm ale robiąc szerokim kątem można walnąć 3 zdjęcia w tym po jednym dla samego dołu i góry i chyba wychodzi to samo.
Poza tym z tego co czytałem to w Pionie należy robić zdjęcia tak aby co najmniej 1/3 lub 1/2 pokrywało się z poprzednim zdjęciem co chyba daje większą ilość kadrów...
Dlatego tak się zastanawiam, czemu pion skoro można tak samo w poziomie.. Chyba tak samo.;)

Al Koholik
21-12-2009, 22:58
Hmmm ale robiąc szerokim kątem można walnąć 3 zdjęcia w tym po jednym dla samego dołu i góry i chyba wychodzi to samo.
Poza tym z tego co czytałem to w Pionie należy robić zdjęcia tak aby co najmniej 1/3 lub 1/2 pokrywało się z poprzednim zdjęciem co chyba daje większą ilość kadrów...
Dlatego tak się zastanawiam, czemu pion skoro można tak samo w poziomie.. Chyba tak samo.;)

Nie do końca jest tak samo... Z tego co zauważyłem to Grzesiek lubi szeeeeeerooookieeeee kadry. Jak ustawisz ogniskową na 18mm to w poziomie masz szeroko, ale jak robisz kadr pionowy to w tedy masz wysoko, a szerokość regulujesz ilością kadrów. Im bardziej na siebie zachodzą tym lepiej jest je składać

Greg77
21-12-2009, 23:08
No i All wyjasnil wszystko.....!
Robie tez poziome kadry ale zeby osiagnac to co tutaj musial bym zrobic 6 kadrow trzy nieba i trzy podlogi.......co za tym idzie bylby wiekszy problem ze sklejeniem a raczej z dopasowaniem kadrow......najczestrzy problem w przypadku poziomych kadrow to galezie (czyt. drzewa), tak naprawde jest mniej do dopasowywania......
Dla porownania to zdjecie skladam w ptGUi z 6 poziomych w ok 1,5min (skladam a potem obrobka), a pionowe kadry skladam ok 30-40sek. to chyba jasno daje do zrozumienia ze laczenie jest latwiejsze a co za tym idzie dokladniejsze.......
Znajomy kucharz zawsze mi mowil "nie kombinuj bo najprostrze zawsze smakuje najlepiej";)

Angadil
21-12-2009, 23:13
Czyli rozumiem, że pionowe kadry w panoramie także eliminują problem dystorsji na krawędziach.. ?
A i jszcz jedno pytanie - Panorama z reki/statywu powinna być wykonywana w miejscu, konkretniej z jednego punktu i "strzelane" dookoła osi obrotu głowicy statywu/własnej czy w jakiś magiczny sposób przesuwając się o krok lub dwa? ;)
pytam, bo czasem przy większej ilości zdjęć zaczyna mi się zakrzywiać obraz i nie bardzo mogę sobie z tym poradzić..

Greg77
21-12-2009, 23:15
Czyli rozumiem, że pionowe kadry w panoramie także eliminują problem dystorsji na krawędziach.. ?

Zmniejszaja ten problem.....wlasnie przez dystorsje trudniej sie klei poziome.....ale zaznaczam ze wtedy gdy masz poziome kadry w kilku poziomach (podloga kilka i gora kilka).....

Locter
21-12-2009, 23:16

Dystorsja zalezy od ogniskowej, ale ciężej jest o dystorsje w pionowym kadrze niż w poziomym, bo obejmuje mniej obszaru.

borregaard
21-12-2009, 23:27
Greg,no wsio piknie,ale ja tu zimy nie widzę....co gorsze brak jest śniegu,bo to szare z prawej i piaskowe z lewej kompletnie go nie przypomina..Gdzie zgubiłeś biel...?

Greg77
22-12-2009, 01:23
Greg,no wsio piknie,ale ja tu zimy nie widzę....co gorsze brak jest śniegu,bo to szare z prawej i piaskowe z lewej kompletnie go nie przypomina..Gdzie zgubiłeś biel...?

Tak jak licze sie z twoim zdanie tak sie tutaj nie zgodze.........szare po prawej to snieg w cieniu (cien z mojej chalupki zreszta) a ten piaskowy z lewej to juz za to nie moge......zrobilo sie tak kolorowo na moment a jak wiadomo snieg potrafi odbijac takie swiatlo......chmura sniegowa po prawej stworzyla taki klimat.....