Zobacz pełną wersję : obiektywy tokina 28-70 pytanie techniczne
czy te obiektywy maja wewnetrzna zmiane ogniskowej tzn nie zmieniaja dlugosci podczas zmiany ogniskowej?
a czy ktorys z nich - bo jest kilka 28-70 28-80 jest godny uwagi?
Najlepszą prasę mają Tokina ATX-Pro 28-70/2.6-2.8 oraz Tokina ATX-Pro 28-80/2.8
a z tych 2ch? przepraszam za zameczanie pytaniami ale chce poczytac troche o tych szklach a informacji na sieci minimalna ilosc...
Ponoć 28-80/2.8 jest lepsza
uzywales lub uzywasz moze tego szkla? jak on sie zachowuje w przedziale 2.8-4
Polecam ten temat:
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=9820&highlight=tokina
i temat, do którego link podałem w ostatnim poście powyższego tematu... ;)
No więc właśnie trudno mi coś konkretnego powiedzieć o 28-80, bo na oczy jej nie widziałem. Mam 28-70/2.6-2.8, i o niej mogę powiedzieć tyle że na f/2,8 nie jest rewelacyjna, na f/4 jest ok.
czornyj - dziekuje bardzo.
czy te obiektywy maja wewnetrzna zmiane ogniskowej tzn nie zmieniaja dlugosci podczas zmiany ogniskowej?
Te obiektywy nie maja wewnetrznego ogniskowania, ale nie zmieniaja dlugości ani przy zmianie ogniskowej, ani przy ostrzeniu - maja one jak gdyby dodatkowa obudowę, w środku ktorej porusza sie część optyczna.
Ze wszystkich obiektywów standardowych Tokiny polecić można ATX 270 proII - 28-70/2,6-2,8 oraz ATX 280 pro - 28-80/2,8.
ATX 280 pro jest nieco ostrzejsza, ma ostrość znacznie bardziej wyrównaną na calym kadrze (formatu 135), za to ATX 270 proII jest trochę lepsza przy zdjęciach pod światło - lepiej przenosi kontrast. Obie Tokiny odwzorowuja dość "żywo" kolory (niektórym sie to podoba, innym nie).
Obydwa obiektywy są niezwykle solidne, ATX 270 proII do złudzenia przypomina w użyciu tradycyjne manualne obiektywy, ATX 280 pro wyglada nieco "nowocześniej", ma znacznie wygodniejsze przełączanie ostrzenia z AF na manual i jest wyraznie dłuższa i jeszcze cięższa od ATX 270 proII.