Zobacz pełną wersję : Problem ze zmianą prześłony w 50/1.8
Witam,
od wczoraj w moim D80 czas otwarcia migawki to ok. 1s. Myślałem, ze to wina ISO, jednak nie. Z lampą jest dalej to samo. Na manualnym ostrzeniu też. Nie wiem, co mogłem spieprzyć..
Może ktoś doradzić?
Rozgryzłem, że to przesłona, mam taką blokadę, odblokowuję i chcę zmienić z 22 na np. 1.8, ale nie da się potem zablokować tego... Chyba, ze jestem jakiś inny. Bo koło przesłony jest ten dzyndzelek pomarańczowy i kręcić się da dolną częścią obiektywu, ale już nie zasteguję go na innej przesłonie niż 22 :(
A jaki masz tryb ustawiony w aparacie?
M, ale niezależnie od trybu, nie da się dać innej przesłony niż 22 :(
Najlepiej było by inny obiektyw podpiąć do aparatu i tak sprawdzić.
Witam,
od wczoraj w moim D80 czas otwarcia migawki to ok. 1s. Myślałem, ze to wina ISO, jednak nie. Z lampą jest dalej to samo. Na manualnym ostrzeniu też. Nie wiem, co mogłem spieprzyć..
Może ktoś doradzić?
Rozgryzłem, że to przesłona, mam taką blokadę, odblokowuję i chcę zmienić z 22 na np. 1.8, ale nie da się potem zablokować tego... Chyba, ze jestem jakiś inny. Bo koło przesłony jest ten dzyndzelek pomarańczowy i kręcić się da dolną częścią obiektywu, ale już nie zasteguję go na innej przesłonie niż 22 :(
eeee... a po polsku?
No to chcę zmienić przesłonę, żeby to zrobić muszę odblokować taki zatrzask, żeby przesłona została "zaakceptowała", muszę ten zatrzask ponownie zatrzasnąć. Jednak na żadnej innej przesłonie niż 22, nie da się nic zrobić. Wiem, że chaotycznie, ale nie umiem tego inaczej opisać :P
Aha i jak nie zatrzasnę tej blokady to aparat pokazuje FEE (chyba błąd) na wszystkich przesłonach poza 22 (wtedy jest 3.5 lub 4.5).
No to chcę zmienić przesłonę, żeby to zrobić muszę odblokować taki zatrzask
W D80 nie ruszasz tego zatrzasku. Masz zablokować na f22 i zmieniasz przesłonę z pokrętła w body.
jackrabbit
20-12-2009, 21:44
a po prawej stronie masz takie dwa koleczka, przeczytaj w instrukcji obslugi do czego sa
o tej przeslonie tez pisze w instrukcji dolaczonej do obiektywu
Dobra, rzeczywiście działa (te pokrętło D40 jedynie przewijało foty, a tu zmienia mi przysłonę). Jak zwykle moja wina. Jednak dalej czas otwarcia migawki jest dziwnie długi (koło sekundy, może mniej).
arturmsi
20-12-2009, 23:04
Dobra, rzeczywiście działa (te pokrętło D40 jedynie przewijało foty, a tu zmienia mi przysłonę). Jak zwykle moja wina. Jednak dalej czas otwarcia migawki jest dziwnie długi (koło sekundy, może mniej).
a robisz w pomieszczeniu? jeśli tak to nie dziwne, bo w niejasnym pomieszczeniu to i 1.8 cudów z czasami nie daje..
Ale jeżeli masz tryb M to sprawdź jak masz tam ustawiony czas.
sprawdź czy nie masz przestawionej kompensacji ekspozycji.
BTW w D40 to kółko też zmienia przysłonę..
Już odkryłem wszystko, a w D40 w podręcznym menu wszystko ustawiałem (przysłonę też). Problem raczej rozwiązany :)
Co do migawki, przez przypadek włączyłem opóźnienie i to z pilotem :P
Dziękuję Wam bardzo za pomoc :)