PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki program do obróbki dla początkującego

ozim
20-12-2009, 16:50
Hello
Jaki proponujecie program do obróbki dla nowicjusza bo próbowałem NX 2 i chyba jeszcze dla mnie za wysokie progi.
pozdro

irek6311
20-12-2009, 18:28
Nero ma proste w obsłudze funkcje grafiki foto ,
do kompaktów dodają darmowy soft i masa free softu w Necie ;)

http://www.e.iprogramy.net/programy/8_10

bahuone
20-12-2009, 19:16
Gimp ??

jarek76
20-12-2009, 19:31
Photoshop Elements 8

ozim
20-12-2009, 19:47
Chyba będę próbował z Photoshop Elements 8, przynajmniej będę miał podstawy do bardziej rozbudowanych wersji.

horhe
28-12-2009, 20:04
Dobra decyzja.

Psychoflesz
29-12-2009, 01:05
Witam, pierwszy post na forum.

Pytanie czy dla osoby dopiero rozpoczynającej poznawanie tajników obróbki zdjęć potrzebny jest program za który trzeba zapłacić ok 400zł. Na sam początek poleciłbym wspomnianego już wcześniej GIMPa. Ewentualnie ściągnięcie wersji testowej Photoshop Elements 8 i zorientowanie się czy ten program także nie będzie za wysokim progiem.

Pozdrawiam.

jarek76
29-12-2009, 09:58
Poleciłem ten program ponieważ, jest do niego najwięcej tutoriali i poradników, z których można się wiele samemu nauczyć.
Pozdrawiam

Psychoflesz
29-12-2009, 16:12
Poleciłem ten program ponieważ, jest do niego najwięcej tutoriali i poradników, z których można się wiele samemu nauczyć.
Pozdrawiam
Program jak najbardziej wart polecenie ze względu na swoje możliwości i ilość tutoriali na początek do nauki, ale czy nie lepiej rozpocząć naukę od też dobrego program ale darmowego? Osobiście wolałbym rozpocząć naukę z obróbką zdjęć od takiej formy. Zwłaszcza że jest taka możliwość, a zakupu programu można dokonać w każdym momencie.

Pozdrawiam.

jarek76
29-12-2009, 16:15
Program jak najbardziej wart polecenie ze względu na swoje możliwości i ilość tutoriali na początek do nauki, ale czy nie lepiej rozpocząć naukę od też dobrego program ale darmowego? Osobiście wolałbym rozpocząć naukę z obróbką zdjęć od takiej formy. Zwłaszcza że jest taka możliwość, a zakupu programu można dokonać w każdym momencie.

Pozdrawiam.

Zawsze na początek można ściągnąć wersję darmową i sprawdzić przez miesiąc, czy to jest to o co nam chodziło.

MartaXS
05-01-2010, 23:38
Witam
polecam GIMP-a. Jeśli chodzi o dostępność tutoriali nie ma żadnego problemu. Są "przejrzyste" filmy choćby na youtoube :) Sama ostatnio korzystałam. Pozatym na stronie www.gimpuj.info jest bardzo dużo jasnych i przydatnych w nauce obsługi informacji. Myślę, że taka darmowa wersja zaspokoi twoje potrzeby na długo :) Poza tym spokojnie może stanowić wstęp do obsługi bardziej skomplikowanych programów w dalekiej przyszłości.

Pozdrawiam

P.S. Nie wiem w jaki sposób zabierasz się nauki obsługi programu. Nie polecam błądzenia na ślepo ;) (szkoda czasu) Warto zrobić najpierw podstawowy wywiad co i jak, a dopiero potem przesuwać suwaki i wybierać opcje dla uzyskania najlepszych rezultatów.

mirtius
06-01-2010, 03:15
A ja polecę Photofiltre Studio :) Przejrzysty i łatwy w obsłudze program, wielość funkcji, no i jest darmowy :mrgreen: a przynajmniej starsze jego wersje, co wcale nie przeszkadza mi bynajmniej ;)

rocky_gt
06-01-2010, 16:31
Polecam Photoshopa wersja obojętna i YouTube, jest tam wszystko i krok po kroku nauczysz się :)

borowik23
11-01-2010, 18:54
Corel Paint Shop Pro Photo XII bodajże - używałem, bardzo przydatne samouczki dla początkujących, spolszczony - wart polecenia moim zdaniem :)