Zobacz pełną wersję : SB 900 jak wyłączyc przedbłyski próbne
Slawek2703
20-12-2009, 16:47
Mam wielkoą prośbę o radę. Lampa SB 900 + D90. Nie potrafię wyłączyc przedbłysków próbnych, jest to o tyle wkurzające że chcąc zrobić zdjęcia komuś w ruchu np. dziecku, nim migawka "trzaśnie" lampa błyska kilkakrotnie na próbę a dziecko zrobi 3 piruety.
Oszukuje to przechodząc na trym "portret" ale przecież nie o to chodzi. Zaznaczam, ze czytałem instrukcję lampy i aparatu ale się poddaję. Prosze o radę: czy powinienem wejść w memu lampy czy body. i w jakiej opcji to zmienić.
Z góry dziękuję
a nie masz ustawionej redukcji czerwonych oczu w body? Jeśli tak to wyłącz
Slawek2703
20-12-2009, 17:10
Snikers
Masz w Kielcach piwko.
POMOGŁO
dzieki
Przedbłysków pomiarowych nie można całkowicie wyłączyć w trybie i-TTL, a one trochę opóźniają wyzwolenie migawki, i często pozwalają obiektowi zamknąć oczy dokładnie w chwili zdjęcia.
Można to obejść na dwa sposoby - albo zrezygnować z pomiaru i-TTL na rzecz AA albo M, albo też używać pamięci pomiaru błysku - błysk pomiarowy wykonuje się wcześniej ręcznie, aparat zapamiętuje tę wartość, a potem przy wyzwoleniu migawki lampa błyska natychmiast, bez przedbłysków pomiarowych, z zapamiętaną mocą - warunkiem jest, żeby scena nie za bardzo zmieniła się przez ten czas (ta sama odległość, ustawienie obiektu, itd.).
albo wystarczy wyłączyć redukcje czerwonych oczu :D Nie ma za co :) pozdrawiam ;)
Slawek2703
20-12-2009, 21:15
dzięki za pomoc jeszcze raz
bawię się Sabinką i jestem pod wrażeniem jej mozliwości.
Jako ciekawostke podam ,że byłem w MM, Vobis, RTV Euro AGD, i sklepie specjalistycznym !!! i nikt mi nie pomógł.
Akurat wszyscy mieli Canony :-D
Autentycznie