PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa dla początkujących

ruudex
20-12-2009, 15:49
Mam nikona d60 i zastanawiam sie nad kupnem lampy blyskowej. Co mi możecie w tej sprawie polecic? nie wymagam dużo od tej lampy. Zastanawiałam sie nad sb-400.

XXL
20-12-2009, 16:02
Co radzimy? cofnij się np. na poprzednią stronę i przeczytaj same tematy, ile było o lampach dla początkujących. Jak jeszcze coś Cię będzie interesowało, zadaj precyzyjne pytanie, na pewno ktoś Ci udzieli takiej odpowiedzi.

Mariusz888
20-12-2009, 16:06
Za XXL... ;)

Jednak jak cierpisz na niechęć szukania to odpuść sobie SB400 - to jest dobre max jako sterownik np w D3 ;) lampa w pełnym tego słowa znaczeniu oznacza od SB600 w górę ;)

Mati_007
20-12-2009, 17:06
Jeżeli nie wymagasz dużo od lampy to sb-400 będzie ok. Nie zgodzę się z opinią, że to tylko sterownik:) Posiadałem, używałem, odbijałem światło od sufitu i byłem zadowolony. W mieszkaniu 2,5m wysokości spokojnie dawała sobie radę. Kwestią jest cena w chwili obecnej. Ja za nią dałem 150 zł a teraz chodzą po ponad 300 zł. Nie wiem czy nie lepszym wyjściem jest zakup np. Nissin Di622 nad, którym sam się zastanawiam. Można ją nabyć za około 430 zł. Więc cena mniej więcej ta sama co w przypadku nowej SB-400. A zalet myślę więcej po stronie Nissina.
To takie moje prywatne zdanie.

Jester
20-12-2009, 17:41
SB-400 fajne, poręczne, kieszonkowe. Tylko odbijać nie można od sufitu jak się aparat przekręci do pozycji pionowej - pozostaje odbijanie od ścian :)

Za poprzednikami - dozbieraj chociazby do tego Nissina. Kto ekstremalnie oszczędza ten płaci dwa razy (czy jakoś tak :D)

adolfik9501
20-12-2009, 23:03
(...) SB400 - to jest dobre max jako sterownik np w D3 ;) (...)

Emotka może nie wystarczyć, i za jakiś czas zobaczymy temat/pytanie: POMOCY! Mam D3 i Sb400 czemu nie mogę sterować innymi lampami?!?!?

:mrgreen:

EDIT: zapomniałem o temacie przewodnim wątku ;) : w okolicach 400-430PLN zakupisz Nissina Di622. Jako lampa na aparat ok. Jako lampa zdalna do dupy gdyż nie działa wyzwalana ze środkowego styku. Wiesz z czym to się je więc decyduj Di622 albo Sunpak PZ42X (100 drożej) bo potem to już tylko SB600/M48AF1 i droższe.

Articool
20-12-2009, 23:33
Sb 400 jest ciekawą propozycją, ale.... Posiadałem ją przez pewien czas i nawet dawała radę w domowych pomieszczeniach. Natomiast jej największą wadą to brak odchylania palnika na boki, co skutkuje brakiem możliwości korzystania z niej przy kadrach pionowych. Odbijanie od ścian to już nie to samo, a często gęsto nie są one koloru białego... Mnie to bardzo irytowało i ograniczało, dlatego się jej pozbyłem. Radzę się poważnie nad tym zastanowić. Za dzisiejszą cenę bym się nie zdecydował...
Wiem po sobie, że ciężko na raz wyłożyć więcej kasy, albo uzbierać tyle, ale sam się już przekonałem, że półśrodki cieszą, tylko ta radość trwa krótko niestety...

XXL
20-12-2009, 23:45
...decyduj Di622 albo Sunpak PZ42X (100 drożej) bo potem to już tylko SB600/M48AF1 i droższe.

Sunpak PZ42X ??? Jeśli dobrze Cię zrozumiałem, piszesz o niej jako o lampie wyzwalanej zdalnie. Mam na święta od kolegi lampę Fomei 420D (Sunpak PZ42X), czytałem dokładnie instrukcję i nigdzie na temat zdalnego błyskania nic nie ma!!! Natomiast w opisie Nissina Di622 jast napisane:
"Lampa Di622 posiada bezprzewodowy system zdalnego wyzwalania błysku
- jako lampa sterowana (slave),
- jako lampa sterująca (master), "

adolfik9501
20-12-2009, 23:46
Sunpak PZ42X ??? Jeśli dobrze Cię zrozumiałem, piszesz o niej jako o lampie wyzwalanej zdalnie. Mam na święta od kolegi lampę Fomei 420D (Sunpak PZ42X), czytałem dokładnie instrukcję i nigdzie na temat zdalnego błyskania nic nie ma!!! Natomiast w opisie Nissina Di622 jast napisane:
"Lampa Di622 posiada bezprzewodowy system zdalnego wyzwalania błysku
- jako lampa sterowana (slave),
- jako lampa sterująca (master), "

Ładnie nazwali fotocelę i tyle. Gówno nie system.

EDIT: do PZ42X podepniesz fotocelę, zwykłą stopkę z kabelkiem PC czy radio i zadziała, Nissin nie.

xxxam
20-12-2009, 23:50
Używam SB-400 od prawie roku, Wszystko co koledzy napisali ( no może oprócz tego o sterowniku blysku w D3...) prawdą jest. Za 150-200 zł (tak kosztowały jak kupowałem) jest ok, jednak za "dzisiejsze" pieniądze - w życiu bym nie kupił nówki. Zbieraj na coś ambitniejszego.

coroner
21-12-2009, 17:23
Nissin Di622 to absolutne minimum...

Eliminator
24-12-2009, 14:47
Jeżeli to nie musi być nowa lampa to ja bym polecił sb24, sb26 to są naprawde dobre, wytrzymałe lampy z tym że tylko full manual z d60, ale jak na początek moim zdaniem w sam raz. Można bardzo tanio znaleźć na allegro w okolicach 300-400zł. Sam używam i jak najbardziej polecam!

coroner
24-12-2009, 14:54
Jeżeli to nie musi być nowa lampa to ja bym polecił sb24, sb26 to są naprawde dobre, wytrzymałe lampy z tym że tylko full manual z d60, ale jak na początek moim zdaniem w sam raz. Można bardzo tanio znaleźć na allegro w okolicach 300-400zł. Sam używam i jak najbardziej polecam!

To jest bardzo tanio ?? Za tą cenę kupi nówkę Nissina 622 z gwarancją, automatyką i fotocelą.. Sorry, ale lampy bez iTTL dla amatora to katorga jest. Trzeba sie nauczyć lampy z automatyką, by dobrze doświetlać zdjęcia, a co dopiero bawić sie z manualem...

adolfik9501
24-12-2009, 14:56

Oprócz manuala jest również dostępna automatyka własna lampy (A, zwany Non-TTL Auto).

EDIT:SB24 jakaś kapryśna na akumulatory jest, więc już lepiej nowsze modele.

Eliminator
24-12-2009, 17:07
Oprócz manuala jest również dostępna automatyka własna lampy (A, zwany Non-TTL Auto).

EDIT:SB24 jakaś kapryśna na akumulatory jest, więc już lepiej nowsze modele.

Tak, faktycznie zapomniałem o automatyce, sb26 też ma fotocele. Coroner z tym maualem dla początkujących może masz i troche racji, ale jeżeli komus nie zależy na iTTL to czemu nie.A cenę podałem w zaokrągleniu za swoja sb24 dałem 280zł, a za Nissina tak chyba ok.420zł trzeba dać, o Nissinie nic nie powiem bo nie używałem, a z tymi akumulatorkami w sb24 coś prawdy jest bo już to nie pierwszy raz słyszę, chociaż ja ze swoja sb24 nie mam tego problemu;) Wesołych!

haciasty
26-12-2009, 12:45
Witam! Wiem, ze temat był już milion razy wałkowany, ale szukam opinii ludzi, którzy mieli możliwość użytkowania danego sprzętu, a nie znają go tylko ze specyfikacji (JAK JA :)).
Jako nowy użytkownik nikona (D90+ nikkor 18-70) jestem zainteresowany zewnętrzną lampą błyskowa. Biorąc pod uwagę fakt, że mam dość liczną rodzinę w wieku ślubno-rozpłodowym (chrzciny, roczki itp), oraz to że sam myślę o potomku chce zawczasu uzbroić się w odpowiedni sprzęt. Docelowo ma być jeszcze lampa + jakaś stałka (albo 50 albo 35 mm). i teraz pytanie- do warunków domowych, + niekomercyjne imprezy typu ślub, czy chrzciny- jaka lampa. Czy np. metz 48/ sb-600 dają radę w takich sytuacjach? czy może nissin..? Lampa ma pracować w 99,9% na body, ew od czasu do czasu zdalnie, ale nie w grupach czy coś skomplikowanego.. Chcę się zamknąć w tej właśnie granicy cenowej.
Dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam

coroner
26-12-2009, 12:50
Ja robię Metz'em 48 chrzest, wesele domowe - spokojnie wystarcza. SB-600 również. Co prawda piszesz o wykorzystaniu niekomercyjnym, ale chrzest / ślub jest raz w życiu (przynajmniej zazwyczaj), więc stawiałbym na sprzęt, na którym mógłbym 100% polegać. Metz 48 / SB-600 w połączeniu z jasną stałką daje baardzo zadowalające efekty. A co do bezprzewodowego wyzwalania - ani się nie obejrzysz, jak zaczniesz to stosować nałogowo ;)

haciasty
26-12-2009, 12:57
Dzięki za odzew.
Właśnie o to mi chodzi- czy np na ślubie, chrzcie, roczku ( w kościele) nie braknie mocy tych lampek...? A co do błyskania bezprzewodowego- to racja- z każdym dniem nowe możliwości sie pojawiają i wciągają :).

coroner
26-12-2009, 13:32
W małym ciemnym kościele oświetlanym światłem żarowym mocy z SB-600 miałem aż nadto. A Metz 48 jest jeszcze mocniejszy.

raddeli
09-01-2010, 20:13
A co myślicie o Nissin Di466 do D60? Czy miał ktoś z tą lampą do czynienia?

adolfik9501
09-01-2010, 20:22
A co myślicie o Nissin Di466 do D60? Czy miał ktoś z tą lampą do czynienia?

Nie licząc:

- wymiarów;
- mniejszej mocy (lp 22 zamiast 32);
- braku obracania palnika na boki;
- dwóch trybów fotoceli;

to Nissin Di622.

coroner
09-01-2010, 20:34
Nie licząc:

- wymiarów;
- mniejszej mocy (lp 22 zamiast 32);
- braku obracania palnika na boki;
- dwóch trybów fotoceli;

to Nissin Di622.

Czyli taka wyższa SB-400... Lepiej już dołożyć te 70 zł do 622

adolfik9501
09-01-2010, 20:49
Czyli taka wyższa SB-400... Lepiej już dołożyć te 70 zł do 622

No ba!

gromi
09-01-2010, 22:12
...Jako nowy użytkownik nikona (D90+ nikkor 18-70) jestem zainteresowany zewnętrzną lampą błyskowa. Biorąc pod uwagę fakt, że mam dość liczną rodzinę w wieku ślubno-rozpłodowym (chrzciny, roczki itp), oraz to że sam myślę o potomku chce zawczasu uzbroić się w odpowiedni sprzęt. Docelowo ma być jeszcze lampa + jakaś stałka (albo 50 albo 35 mm). i teraz pytanie- do warunków domowych, + niekomercyjne imprezy typu ślub, czy chrzciny- jaka lampa. Czy np. metz 48/ sb-600 dają radę w takich sytuacjach? czy może nissin..? Lampa ma pracować w 99,9% na body, ew od czasu do czasu zdalnie, ale nie w grupach czy coś skomplikowanego.. Chcę się zamknąć w tej właśnie granicy cenowej.
Dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam

Jeżeli nie masz zamiaru ściągać lampy z body to Nissin Di622 będzie wg mnie bardzo dobrym wyborem. Mam, używam z D200 głównie w takich okolicznościach i sprawdza się bardzo dobrze. Nie jest to lampa bez wad (napisano na ten temat sporo; jest cały wątek o niej) ale jeżeli nie planujesz ściągać jej z body ani robić zdjęć z kilkoma lampami to raczej mała szansa żebyś je odczuł. Zaletą jest na pewno cena i moc. Jest około 2 razy tańsza i jednocześnie mocniejsza od SB-600. Oczywiście SB-600 jest droższa nie tylko dlatego, że jest "firmowa" :-) CLS, lepsze wykonanie, bezprzewodowe sterowanie, lepsza ergonomia, wyświetlacz itp. to kosztuje. Tak więc musisz zdecydować czy będziesz tego potrzebował. Jeżeli nie to kupując ją zmarnujesz trochę pieniędzy (tyle co na używane 50/1.8D :-) )
Metza nie znam więc nie wiem jak wypada w porównaniu z SB-600.

Tak na marginesie: SB-400 da sie wykorzystać w kadrach pionowych, ale wymaga to nieco "chałupniczych" metod pt. gumka-recepturka + kartonik = odbłyśnik :-) Da się na pewno - jeden z moich znajomych robi w ten sposób bardzo ładne fotki swojej małej córeczce.

adolfik9501
09-01-2010, 22:23
(...) ew od czasu do czasu zdalnie, ale nie w grupach czy coś skomplikowanego.. (...)

Najmniej skomplikowany zdalnie jest CLS. Więc celuj w SB600/M48AF1

Damian.P
10-01-2010, 00:44
wydaje mi sie ze lepiej odrazu sb-66 najlepiej kupic

Jurecki
10-01-2010, 17:00
No i cóż z tego, że jesteś początkujący... czujesz się źle z tym?....
SB-900 - masz systemową i max to co Nikon proponuje. Cena wg mnie przegięta i inne tańsze lampki kuszą. Mam, używam i jestem zadowolony... następne świecidełko też będzie SB-900.
Taki troszkę ortodoksyjny jestem :)

carcrusher
11-01-2010, 20:49
Na początek witam wszystkich, bo to mój pierwszy post ;)
szukam lampy do niedawno nabytej lustrzanki i niestety im więcej czytam tym bardziej wiem, że nic nie wiem :) tyle tych automatyk, rodzajów TTLów, CLSów, esów i floresów, że głowa zaczyna boleć. Stąd też postanowiłem się podpiąć pod ten wątek i zapytać was o lampę spełniającą moje oczekiwania, które poniżej postaram się w miarę jasno sprecyzować:

1. Chciałbym mieć możliwość ręcznego ustawiania mocy błysku (tak jak w menu aparatu - od pełnej do 1/xxx) tak, że niezależnie od wszystkiego błysk zawsze będzie identyczny mocny/słaby i równie długi/krótki - najlepiej żeby dało się zejść do 1/30000-1/50000 sek.
2. Bardzo mile widziana byłaby synchronizacja na krótkie czasy migawki <1/1000
3. Chcę wykorzystywać lampę również do makrofotografii - czyli wyzwalanie z innego miejsca niż stopka na aparacie; możliwość podpięcia w przyszłości drugiej lampy, lub pierścienia
4. Poza tym standardowe zastosowania wnętrza/plener
5. Kwestia finansowa - 1300pln to dla mnie dużo za dużo

Zaznaczam, że w tej kwestii jestem totalnie zielony i jeśli jakieś głupoty napisałem to z góry przepraszam ;) Nadmienię również, że niedawno przyjaciel poprosił o udokumentowanie chrzcin jego dziecka, toteż porady odnośnie technik fotografowania takiej uroczystości przyjmę z wielką wdzięcznością, dodatkowo boję się, żeby nie oślepiać dziecka podczas robienia zdjęć...

adolfik9501
11-01-2010, 21:11
(...)
1. Chciałbym mieć możliwość ręcznego ustawiania mocy błysku (tak jak w menu aparatu - od pełnej do 1/xxx) tak, że niezależnie od wszystkiego błysk zawsze będzie identyczny mocny/słaby i równie długi/krótki - najlepiej żeby dało się zejść do 1/30000-1/50000 sek.
2. Bardzo mile widziana byłaby synchronizacja na krótkie czasy migawki <1/1000
3. Chcę wykorzystywać lampę również do makrofotografii - czyli wyzwalanie z innego miejsca niż stopka na aparacie; możliwość podpięcia w przyszłości drugiej lampy, lub pierścienia
4. Poza tym standardowe zastosowania wnętrza/plener
5. Kwestia finansowa - 1300pln to dla mnie dużo za dużo

(...)

ad.1 - każda poważna lampa ma podział błysku w manualu od 1/1 do 1/xx. Różnią się tylko tym jak daleko ten podział sięga. Sigma 530ST nie jest każda i ma 1/1 i 1/16 ;)
ad.2 - SB600/800/900, M48AF1/M58Af1, Di866Pro, Sigma EF-530DG SUPER
ad.3 - Kwestia wyboru sposobu wyzwalania. Jeśli CLS to patrz ad.2
ad.4 - Pełno tego
ad.5 - Skreśl SB900, M58AF1

Reasumując: SB600 lub M48AF1 lub Sigma EF-530DG SUPER (mało popularna, więc mało informacji z praktyki, a i droższa) lub Di866Pro (tutaj dalej czekamy na firmware poprawiający bugi ).

Wobec powyższego pozostają sprawdzone SB600 lub M48AF1 lub używka SB800.

EDIT: porady odnośnie używania flesza są np tu (http://foto.jasiu.pl/).