PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Mężczyzna w czerwonym zawsze rozprasza uwagę.

elix
20-12-2009, 00:25
Coś z szuflady bo mój Nikoś nie lubi wychodzić na takie mrozy.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://files.elixphotography.eu/forum/web_DSC_0008147_L700_F.jpg)

axer
20-12-2009, 00:49
Bardzo mi się ten kadr podoba. Proponowałbym mały kroczek w lewo, tak by latarnia była dokładnie na rogu budynku i mały kroczek do tyłu by nie wystawała nad dach. I winieta mnie nie przekonuje. Reszta na zdecydowane tak.

elix
20-12-2009, 11:16
axer - dzięki za konkrety - sugestie ciekawe, ale nie dane mi ich będzie sprawdzić w praktyce (przynajmniej na razie). Co do winiety to zapewne jak zwykle zdania będą podzielone ;)

Hoobie
20-12-2009, 13:10
Mnie z kolei ciekawi reszta zasłoniętej wieżyczki :D Czyli dwa kroki w prawo i byłaby cała :)
Mimo tego ladnie uchwycone, przyjemnie się na to patrzy...
Co do winiety - nie jest za mocna i jak na moje oko bardzo tutaj pasuje :)

malasana
20-12-2009, 14:05
Klimatyczne zdjecie, pomimo, ze z pozoru scena niezbyt ciekawa, to zdjecie swietne w odbiorze.

Gosia
20-12-2009, 14:30
kamieniczka ladna, ale dla mnie to zdjecie troche plaskie. przez jednakowe swiatlo na kamienicy na pierwszym i drugim planie obie zlewaja sie dla mnie w calosc co daje 'plaskie' wrazenie. popracowalabym nad stworzeniem tu glebi optycznej...

elix
20-12-2009, 21:29
Dzięki wszystkim za konkretne wypowiedzi :)

Mnie z kolei ciekawi reszta zasłoniętej wieżyczki :D Czyli dwa kroki w prawo i byłaby cała :)

Cała by nie była bo jest to część dość dużej znanej budowli - na tyle dużej, że nie mieściła mi się za cholerę w kadrze ;)

Inkognito
20-12-2009, 22:11
Winietę dałbym mocniejszą.
Nad niebem trzeba by tutaj jakoś popracować. Sam przerabiam podobny temat, ciężki orzech do zgryzienia.
Jedno co mi przeszkadza - to brak jakiejś takiej przestrzenności w tym obrazie. Widzę, różne plany, ale dysproporcja pomiędzy nimi jest niewielka.
A szkoda. Bo zdjęcie a może raczej miejsce ma potencjał, choć wielu przeszłoby obok nie zauważywszy go :)

Dlatego jest dobrze, ale moim zdaniem brakuje jakiejś kropki nad i.

ostrytux
20-12-2009, 22:30
Bardzo fajny przemyślany kadr, podoba mi się ta fotografia.

Mężczyzna w czerwonym zawsze rozprasza uwagę.
Jak nic :D

elix
21-12-2009, 09:39
Winietę dałbym mocniejszą.

Nie wątpię :)

Nad niebem trzeba by tutaj jakoś popracować. Sam przerabiam podobny temat, ciężki orzech do zgryzienia.

Mi osobiście akurat w tym przypadku to nudne niebo niespecjalnie przeszkadza i raczej pasuje do reszty. Poza tym nie miałbym chyba specjalnie pomysłu co z nim zrobić ;)

Jedno co mi przeszkadza - to brak jakiejś takiej przestrzenności w tym obrazie. Widzę, różne plany, ale dysproporcja pomiędzy nimi jest niewielka.

O tym samym chyba już pisała wcześniej Gosia więc coś w tym chyba jest - wydaje mi się, że to spłaszczenie jest efektem ubocznym takiej obróbki i następnym razem muszę zwrócić na to większą uwagę.

Jeszcze raz dzięki wszystkim za bardzo konkretne wypowiedzi.

Inkognito
21-12-2009, 10:13
No i ten twój (zielonkawy?) zafarb... ;)

elix
21-12-2009, 10:15
No i ten twój (zielonkawy?) zafarb... ;)

Z tym to mnie zaskoczyłeś :) Żadnych zafarbów nie dawałem - natomiast WB jest tu dość mocno zmieniony tak aby całość była cieplejsza.

Inkognito
21-12-2009, 10:54
Z tym to mnie zaskoczyłeś :) Żadnych zafarbów nie dawałem - natomiast WB jest tu dość mocno zmieniony tak aby całość była cieplejsza.

No to też zafarb przecież ;)
To kwestia gustu jedynie.