PDA

Zobacz pełną wersję : Która lampa lub obiektyw? do 900zł

wojtas0009
19-12-2009, 21:23
Witam ;)
wiem, że pojawiło się kilka trochę podobnych tematów, ale mam problem nad którym zastanawiam się już od jakiegoś czasu.

Zbliżają się święta- mam zamiar zrobić sobie prezent- Nikkor'a 35mm 1.8D lub 50mm 1.8G albo lampę Metza 48 af-1, lub Nissina Di866. No i tu pojawia się mały problem- obecnie mam D40- 50mm działa jedynie manualnie, co nie jest dla mnie większym problemem, a poza tym na lato planuje zmianę na D90.

Chciałbym coś użytecznego- lampę mógłbym wykorzystać do makro i doświetlania wszystkiego czego zechcę( no może prawie wszystkiego ;) ), a obiektyw głównie do portretów.
Jak myślicie co byłoby bardziej użyteczne przy moim obecnym zestawie? Jak sprawują się podane lampy przy bezprzewodowym błyskaniu? Macie jakiś lepszy pomysł na wydanie ok. 900zł- w podobnych zastosowaniach :D
zdjęcia jakie głównie robię? http://wojtas0009.digart.pl/ tu są przykłady... :/
mam dylemat... macie jakieś sugestie?

thorcik
19-12-2009, 21:45
Moim zdaniem bierz lampę, a jak wyhaczysz używki to może uda Ci się złapać lampę + 50/1.8 (skoro MF Ci nie przeszkadza) w ramach tych 900zł. Jakieś 500-600zł za np. SB-600 i 300-400 za szkło. A ta sabinka fajna jest na początek zabaw z lampą imho.

EDIT: Co do bezprzewodowego wyzwalania - SB-600 wyzwolisz zdalnie, sama lampa jednak nie będzie wyzwalać innych, tu już trzeba coś droższego.

Nie wypowiem się o lampach przez Ciebie proponowanych bo ich nie znam.

wojtas0009
19-12-2009, 21:57
powiem tak- narazie nie planuje zakupu innych lamp- to na sto procent :) a jeżeli już to w przypadku gdybym wybrał Metz'a, następną lampą byłby wyższy model :) tak żeby działał w tym całym trybie "master"
podane lampy działają podobno tak samo jak sb-600, ale stawiałbym raczej na Metz'a
czyli lepiej brać lampę "najsampierw"... jeszcze trochę pomyśle bo coraz bardziej zastanawiam się pomiędzy Metz'em 48, a Nikkorem 35mm- który podobno jest super szkiełkiem w tej cenie...

Articool
19-12-2009, 22:06
Nissina sobie odpuść, bo póki nie wyjdzie poprawiony firmware to są z nią problemy. Wspomniany przez Ciebie Metz to bardzo dobra lampa i do zastosowań amatorsko - półprofesjonalnych sprawdzi się bdb.

Co do obiektywu to jeśli chcesz portrety to 35tka się średnio nadaje, no chyba że całe postacie... N50tką już można, więc raczej w tym kierunku...

Natomiast to, co Ci się bardziej przyda, to tylko Ty wiesz i Nikt Ci tu nic mądrego nie powie, sam musisz dojść do tego co chcesz ;]

Kol. thorcik bardzo dobrą propozycję Ci podsunął, która jest godna rozważenia i też się mogę pod nią podpisać. :)

Jester
20-12-2009, 11:57
Co do bezprzewodowego wyzwalania - SB-600 wyzwolisz zdalnie, sama lampa jednak nie będzie wyzwalać innych, tu już trzeba coś droższego.

Pamiętaj że kolega ma D40, więc odpalanie SB-600 w CLS i tak na chwilę obecną odpada. Dopiero z D90 sobie poszaleje na maksa :)

thorcik
20-12-2009, 13:50
Pamiętaj że kolega ma D40, więc odpalanie SB-600 w CLS i tak na chwilę obecną odpada. Dopiero z D90 sobie poszaleje na maksa :)

No racja, kierowałem się tym, że kolega zamierza przesiadkę na D90.

Zresztą Metz też chyba tylko jako slave działa. Poprawcie mnie jeśli się mylę.

des009
20-12-2009, 14:06
Nissina sobie odpuść, bo póki nie wyjdzie poprawiony firmware to są z nią problemy. Wspomniany przez Ciebie Metz to bardzo dobra lampa i do zastosowań amatorsko - półprofesjonalnych sprawdzi się bdb...

Ja mam nissina di866 pro który pracuje z d90.Jak dotąd żadnych problemów nie zauważyłem, a wręcz przeciwnie śmiga wspaniale a sb-600 nie ma z nim najmniejszych szans... ;) pozdrawiam

serafin1
20-12-2009, 14:25
Ja mam nissina di866 pro który pracuje z d90.Jak dotąd żadnych problemów nie zauważyłem, a wręcz przeciwnie śmiga wspaniale a sb-600 nie ma z nim najmniejszych szans... ;) pozdrawiam

Witam

Czyli można by rzec, że nissin di866 pro jest dobrą, tanią alterntywną lampą anologicznie do SB 900? (wiem wiem, 900-tka to dla profi) Czy nissin di866 pro wystarczy zaawansowanemu fotografowi (podkreślam, bez ambicji zarobkowych) Myślałem o kupnie SB 900 ale czy jest sens wydać 1,500 pln? Dzięki za rady. Przepraszam autora wątku o nagłe wtargnięcie :)

wojtas0009
20-12-2009, 17:47
:D takie wtargnięcia pomagają, więc nie ma problemu ;)

Sam nawet nie myślę, że z D40 pobawię się CLS'em ;) ale trzeba myśleć przyszłościowo, więc jak na wiosnę/lato kupię D90, warto by było wykorzystać sprzęt jak się tylko da ;)

kupuje Metz'a, :) trochę poczekam i będę go miał najprawdopodobniej na sam koniec grudnia ;) mam nadzieję, że trochę się z nim pobawię ;) a 35mm pewnie i tak kupię... tylko potem :)
pozdrawiam

Articool
20-12-2009, 17:56

Wiele osób ma z nią problem i większość czeka właśnie na nowy firmware od firmy. Jest wątek o tym... może nawet nie jeden. Ja bym nie kupował i wyraziłem swoje zdanie :)

Witam

Czyli można by rzec, że nissin di866 pro jest dobrą, tanią alterntywną lampą anologicznie do SB 900? (wiem wiem, 900-tka to dla profi) Czy nissin di866 pro wystarczy zaawansowanemu fotografowi (podkreślam, bez ambicji zarobkowych) Myślałem o kupnie SB 900 ale czy jest sens wydać 1,500 pln? Dzięki za rady. Przepraszam autora wątku o nagłe wtargnięcie :)

Ja bym na Twoim miejscu poszukał ładnej, zadbanej i nie wyeksploatowanej SB 800, która pochodzi od foto amatora, a zdarzają się takowe na naszej giełdzie. Ja taką trafiłem i jestem mega zadowolony, a miałem kupić nowego Metza 48, mimo to nie żałuję, że moja SB jest używana, bo wygląda jak nowa i działa wyśmienicie.
Natomiast jeśli koniecznie chcesz nową to bierz Metza 48. Na forum są dwa obszerne wątki odnośnie tej lampy, warto poczytać.

des009
20-12-2009, 22:10
Witam

Czyli można by rzec, że nissin di866 pro jest dobrą, tanią alterntywną lampą anologicznie do SB 900? (wiem wiem, 900-tka to dla profi) Czy nissin di866 pro wystarczy zaawansowanemu fotografowi (podkreślam, bez ambicji zarobkowych) Myślałem o kupnie SB 900 ale czy jest sens wydać 1,500 pln? Dzięki za rady. Przepraszam autora wątku o nagłe wtargnięcie :)[/

Heh... ja też bym tak rzekł, ale pewnie "znawcy" nikona mnie zjedzą, prawda jest taka: nie warto wywalać kasy na sb-900 kiedy możesz mieć nissina odpowiadającego tej właśnie lampie ;) jeśli jesteś czy nie jesteś "pro: ;D

[QUOTE=Articool;1644989]Wiele osób ma z nią problem i większość czeka właśnie na nowy firmware od firmy. Jest wątek o tym... może nawet nie jeden. Ja bym nie kupował i wyraziłem swoje zdanie :)

Ja bym na Twoim miejscu poszukał ładnej, zadbanej i nie wyeksploatowanej SB 800, która pochodzi od foto amatora, a zdarzają się takowe na naszej giełdzie. Ja taką trafiłem i jestem mega zadowolony, a miałem kupić nowego Metza 48, mimo to nie żałuję, że moja SB jest używana, bo wygląda jak nowa i działa wyśmienicie.
Natomiast jeśli koniecznie chcesz nową to bierz Metza 48. Na forum są dwa obszerne wątki odnośnie tej lampy, warto poczytać.

Ja kupiłem lampę 2 miesiące temu nie ma problemów, więc może warto zaufać użytkownikom zamiast teoretykom?? ;) Szkoda kasy, którą zapłacisz za nazwę "Nikon" nie ważne jak by się nazywała 800 czy inaczej ;) Prawda jest znana od dawna: kupujesz Nikon płacisz za markę... ;)

Articool
20-12-2009, 23:09
Heh... ja też bym tak rzekł, ale pewnie "znawcy" nikona mnie zjedzą, prawda jest taka: nie warto wywalać kasy na sb-900 kiedy możesz mieć nissina odpowiadającego tej właśnie lampie ;) jeśli jesteś czy nie jesteś "pro: ;D

Ja kupiłem lampę 2 miesiące temu nie ma problemów, więc może warto zaufać użytkownikom zamiast teoretykom?? ;) Szkoda kasy, którą zapłacisz za nazwę "Nikon" nie ważne jak by się nazywała 800 czy inaczej ;) Prawda jest znana od dawna: kupujesz Nikon płacisz za markę... ;)

Może przytoczę ów wątek Link (http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=112662)

Myślę, że osoby wypowiadające się tam są raczej praktykami, a nie teoretykami.

Osobiście wolałbym kupić na dzień dzisiejszy Metza 48 AF-1 aniżeli tego Nissina i takie też miałem zamiary, które uległy małej modyfikacji i jestem mega zadowolony.

Wyrażam tylko swoją opinię, a każdy i tak robi/zrobi jak uważa i jeżeli będzie szczęśliwy po zakupie Nissina, to ja go nie zamierzam unieszczęśliwiać. :)

des009
21-12-2009, 12:40
Może przytoczę ów wątek Link (http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=112662)

Myślę, że osoby wypowiadające się tam są raczej praktykami, a nie teoretykami.

Osobiście wolałbym kupić na dzień dzisiejszy Metza 48 AF-1 aniżeli tego Nissina i takie też miałem zamiary, które uległy małej modyfikacji i jestem mega zadowolony.

Wyrażam tylko swoją opinię, a każdy i tak robi/zrobi jak uważa i jeżeli będzie szczęśliwy po zakupie Nissina, to ja go nie zamierzam unieszczęśliwiać. :)

Szczerze powiem, że nie mam żadnego z tych problemów (odpukać w niemalowane)... jakieś wyjmowanie baterii bo lampa nie działa, nie błyska, albo błyska i różnie zdjęcia naświetla... jestem trochę zaskoczony. Z drugiej strony w razie podobnych problemów na podstawie reklamacji mogę taką lampę reklamować a w ostateczności dostać zwrot kasy więc straty dużej nie będzie ;)

Averne
21-12-2009, 15:42
Panowie, ZTCW Nissina nadal nie da się radiem odpalić. W związku z tym, ja bym obstawiał Metza 48 AF1 Digital.

adolfik9501
21-12-2009, 15:55
Panowie, ZTCW Nissina nadal nie da się radiem odpalić. W związku z tym, ja bym obstawiał Metza 48 AF1 Digital.

Brak możliwości odpalenia ze środkowego styku dotyczy mniejszych modeli lamp Nissina (Di466, Di622). Di866PRO sobie doskonale radzi tak ze środkowym stykiem jak i kabelkiem jako, że posiada złącze PC.

Jednakże poczekałbym na nowy firmware bo póki co to nie jest to co miało być ;)

wredniak1
23-12-2009, 00:05
:D takie wtargnięcia pomagają, więc nie ma problemu ;)

Sam nawet nie myślę, że z D40 pobawię się CLS'em ;) ale trzeba myśleć przyszłościowo, więc jak na wiosnę/lato kupię D90, warto by było wykorzystać sprzęt jak się tylko da ;)

kupuje Metz'a, :) trochę poczekam i będę go miał najprawdopodobniej na sam koniec grudnia ;) mam nadzieję, że trochę się z nim pobawię ;) a 35mm pewnie i tak kupię... tylko potem :)
pozdrawiam

Jak Ci potem fundusze pozwolą śmiało bierz 35mm :) Obecna cena tego szkła to powyżej 700zł, ciekawe jak w nowym roku... Ja akurat kupiłem AF-S 35mm/1.8G (rozważałem 35mm/2D) i nie żałuję, trochę jakby mi dioptrii na oku przybyło :) (na później planuję szkło z okolicy portretowej).
Co do lampy to też mój wybór padł na metza 48af1...
Jakby co to "doradzam" zakup metza48 lub stałkę 35mm, bowiem na to i na to cenie 900 zł za nówki sie nie zmieścisz :)

coroner
23-12-2009, 01:28
Dziś prawie nówka Metz 48 poszedł poniżej 800 zł, a za 350 można kupić używkę 50/1.8 Jak dla mnie świetny sposób spożytkowania pieniędzy. Mam jedno i drugie, w trójkącie z D90 dają spore możliwości i ładny obrazek.

Bos
23-12-2009, 10:55
Za 400zł kupisz półroczne 50/1.8 na gwarancji. Plusem jest to, że jest ich tyle, że można cenę targować.

wojtas0009
23-12-2009, 11:16
50mm prawie na pewno kupię i tak przy kupnie D90... taki mam plan :) ale na teraz myślałem nad Metzem albo 35mm. Myślę, że najpierw kupie Metz'a, a szklarnie z czasem się rozbuduje o te 35mm, potem 50mm no i 60mm :D
pozdrawiam, dzięki za podpowiedzi i życzę Wesołych Świąt ;)

cheyenne
23-12-2009, 11:22

potwierdzam

marciing
23-12-2009, 11:38
Szczerze powiem, że nie mam żadnego z tych problemów (odpukać w niemalowane)... jakieś wyjmowanie baterii bo lampa nie działa, nie błyska, albo błyska i różnie zdjęcia naświetla... jestem trochę zaskoczony. Z drugiej strony w razie podobnych problemów na podstawie reklamacji mogę taką lampę reklamować a w ostateczności dostać zwrot kasy więc straty dużej nie będzie ;)

potwierdzam :) też nie mam żadnych problemów a sb-600 sie chowa przy Nissinie :)