Zobacz pełną wersję : Która lampa lub obiektyw? do 900zł
wojtas0009
19-12-2009, 21:23
Witam ;)
wiem, że pojawiło się kilka trochę podobnych tematów, ale mam problem nad którym zastanawiam się już od jakiegoś czasu.
Zbliżają się święta- mam zamiar zrobić sobie prezent- Nikkor'a 35mm 1.8D lub 50mm 1.8G albo lampę Metza 48 af-1, lub Nissina Di866. No i tu pojawia się mały problem- obecnie mam D40- 50mm działa jedynie manualnie, co nie jest dla mnie większym problemem, a poza tym na lato planuje zmianę na D90.
Chciałbym coś użytecznego- lampę mógłbym wykorzystać do makro i doświetlania wszystkiego czego zechcę( no może prawie wszystkiego ;) ), a obiektyw głównie do portretów.
Jak myślicie co byłoby bardziej użyteczne przy moim obecnym zestawie? Jak sprawują się podane lampy przy bezprzewodowym błyskaniu? Macie jakiś lepszy pomysł na wydanie ok. 900zł- w podobnych zastosowaniach :D
zdjęcia jakie głównie robię? http://wojtas0009.digart.pl/ tu są przykłady... :/
mam dylemat... macie jakieś sugestie?
Moim zdaniem bierz lampę, a jak wyhaczysz używki to może uda Ci się złapać lampę + 50/1.8 (skoro MF Ci nie przeszkadza) w ramach tych 900zł. Jakieś 500-600zł za np. SB-600 i 300-400 za szkło. A ta sabinka fajna jest na początek zabaw z lampą imho.
EDIT: Co do bezprzewodowego wyzwalania - SB-600 wyzwolisz zdalnie, sama lampa jednak nie będzie wyzwalać innych, tu już trzeba coś droższego.
Nie wypowiem się o lampach przez Ciebie proponowanych bo ich nie znam.
wojtas0009
19-12-2009, 21:57
powiem tak- narazie nie planuje zakupu innych lamp- to na sto procent :) a jeżeli już to w przypadku gdybym wybrał Metz'a, następną lampą byłby wyższy model :) tak żeby działał w tym całym trybie "master"
podane lampy działają podobno tak samo jak sb-600, ale stawiałbym raczej na Metz'a
czyli lepiej brać lampę "najsampierw"... jeszcze trochę pomyśle bo coraz bardziej zastanawiam się pomiędzy Metz'em 48, a Nikkorem 35mm- który podobno jest super szkiełkiem w tej cenie...
Articool
19-12-2009, 22:06
Nissina sobie odpuść, bo póki nie wyjdzie poprawiony firmware to są z nią problemy. Wspomniany przez Ciebie Metz to bardzo dobra lampa i do zastosowań amatorsko - półprofesjonalnych sprawdzi się bdb.
Co do obiektywu to jeśli chcesz portrety to 35tka się średnio nadaje, no chyba że całe postacie... N50tką już można, więc raczej w tym kierunku...
Natomiast to, co Ci się bardziej przyda, to tylko Ty wiesz i Nikt Ci tu nic mądrego nie powie, sam musisz dojść do tego co chcesz ;]
Kol. thorcik bardzo dobrą propozycję Ci podsunął, która jest godna rozważenia i też się mogę pod nią podpisać. :)
Co do bezprzewodowego wyzwalania - SB-600 wyzwolisz zdalnie, sama lampa jednak nie będzie wyzwalać innych, tu już trzeba coś droższego.
Pamiętaj że kolega ma D40, więc odpalanie SB-600 w CLS i tak na chwilę obecną odpada. Dopiero z D90 sobie poszaleje na maksa :)
Pamiętaj że kolega ma D40, więc odpalanie SB-600 w CLS i tak na chwilę obecną odpada. Dopiero z D90 sobie poszaleje na maksa :)
No racja, kierowałem się tym, że kolega zamierza przesiadkę na D90.
Zresztą Metz też chyba tylko jako slave działa. Poprawcie mnie jeśli się mylę.
Nissina sobie odpuść, bo póki nie wyjdzie poprawiony firmware to są z nią problemy. Wspomniany przez Ciebie Metz to bardzo dobra lampa i do zastosowań amatorsko - półprofesjonalnych sprawdzi się bdb...
Ja mam nissina di866 pro który pracuje z d90.Jak dotąd żadnych problemów nie zauważyłem, a wręcz przeciwnie śmiga wspaniale a sb-600 nie ma z nim najmniejszych szans... ;) pozdrawiam
serafin1
20-12-2009, 14:25
Ja mam nissina di866 pro który pracuje z d90.Jak dotąd żadnych problemów nie zauważyłem, a wręcz przeciwnie śmiga wspaniale a sb-600 nie ma z nim najmniejszych szans... ;) pozdrawiam
Witam
Czyli można by rzec, że nissin di866 pro jest dobrą, tanią alterntywną lampą anologicznie do SB 900? (wiem wiem, 900-tka to dla profi) Czy nissin di866 pro wystarczy zaawansowanemu fotografowi (podkreślam, bez ambicji zarobkowych) Myślałem o kupnie SB 900 ale czy jest sens wydać 1,500 pln? Dzięki za rady. Przepraszam autora wątku o nagłe wtargnięcie :)
wojtas0009
20-12-2009, 17:47
:D takie wtargnięcia pomagają, więc nie ma problemu ;)
Sam nawet nie myślę, że z D40 pobawię się CLS'em ;) ale trzeba myśleć przyszłościowo, więc jak na wiosnę/lato kupię D90, warto by było wykorzystać sprzęt jak się tylko da ;)
kupuje Metz'a, :) trochę poczekam i będę go miał najprawdopodobniej na sam koniec grudnia ;) mam nadzieję, że trochę się z nim pobawię ;) a 35mm pewnie i tak kupię... tylko potem :)
pozdrawiam
Articool
20-12-2009, 17:56
Wiele osób ma z nią problem i większość czeka właśnie na nowy firmware od firmy. Jest wątek o tym... może nawet nie jeden. Ja bym nie kupował i wyraziłem swoje zdanie :)
Witam
Czyli można by rzec, że nissin di866 pro jest dobrą, tanią alterntywną lampą anologicznie do SB 900? (wiem wiem, 900-tka to dla profi) Czy nissin di866 pro wystarczy zaawansowanemu fotografowi (podkreślam, bez ambicji zarobkowych) Myślałem o kupnie SB 900 ale czy jest sens wydać 1,500 pln? Dzięki za rady. Przepraszam autora wątku o nagłe wtargnięcie :)
Ja bym na Twoim miejscu poszukał ładnej, zadbanej i nie wyeksploatowanej SB 800, która pochodzi od foto amatora, a zdarzają się takowe na naszej giełdzie. Ja taką trafiłem i jestem mega zadowolony, a miałem kupić nowego Metza 48, mimo to nie żałuję, że moja SB jest używana, bo wygląda jak nowa i działa wyśmienicie.
Natomiast jeśli koniecznie chcesz nową to bierz Metza 48. Na forum są dwa obszerne wątki odnośnie tej lampy, warto poczytać.
Witam
Czyli można by rzec, że nissin di866 pro jest dobrą, tanią alterntywną lampą anologicznie do SB 900? (wiem wiem, 900-tka to dla profi) Czy nissin di866 pro wystarczy zaawansowanemu fotografowi (podkreślam, bez ambicji zarobkowych) Myślałem o kupnie SB 900 ale czy jest sens wydać 1,500 pln? Dzięki za rady. Przepraszam autora wątku o nagłe wtargnięcie :)[/
Heh... ja też bym tak rzekł, ale pewnie "znawcy" nikona mnie zjedzą, prawda jest taka: nie warto wywalać kasy na sb-900 kiedy możesz mieć nissina odpowiadającego tej właśnie lampie ;) jeśli jesteś czy nie jesteś "pro: ;D
[QUOTE=Articool;1644989]Wiele osób ma z nią problem i większość czeka właśnie na nowy firmware od firmy. Jest wątek o tym... może nawet nie jeden. Ja bym nie kupował i wyraziłem swoje zdanie :)
Ja bym na Twoim miejscu poszukał ładnej, zadbanej i nie wyeksploatowanej SB 800, która pochodzi od foto amatora, a zdarzają się takowe na naszej giełdzie. Ja taką trafiłem i jestem mega zadowolony, a miałem kupić nowego Metza 48, mimo to nie żałuję, że moja SB jest używana, bo wygląda jak nowa i działa wyśmienicie.
Natomiast jeśli koniecznie chcesz nową to bierz Metza 48. Na forum są dwa obszerne wątki odnośnie tej lampy, warto poczytać.
Ja kupiłem lampę 2 miesiące temu nie ma problemów, więc może warto zaufać użytkownikom zamiast teoretykom?? ;) Szkoda kasy, którą zapłacisz za nazwę "Nikon" nie ważne jak by się nazywała 800 czy inaczej ;) Prawda jest znana od dawna: kupujesz Nikon płacisz za markę... ;)
Articool
20-12-2009, 23:09
Heh... ja też bym tak rzekł, ale pewnie "znawcy" nikona mnie zjedzą, prawda jest taka: nie warto wywalać kasy na sb-900 kiedy możesz mieć nissina odpowiadającego tej właśnie lampie ;) jeśli jesteś czy nie jesteś "pro: ;D
Ja kupiłem lampę 2 miesiące temu nie ma problemów, więc może warto zaufać użytkownikom zamiast teoretykom?? ;) Szkoda kasy, którą zapłacisz za nazwę "Nikon" nie ważne jak by się nazywała 800 czy inaczej ;) Prawda jest znana od dawna: kupujesz Nikon płacisz za markę... ;)
Może przytoczę ów wątek Link (http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=112662)
Myślę, że osoby wypowiadające się tam są raczej praktykami, a nie teoretykami.
Osobiście wolałbym kupić na dzień dzisiejszy Metza 48 AF-1 aniżeli tego Nissina i takie też miałem zamiary, które uległy małej modyfikacji i jestem mega zadowolony.
Wyrażam tylko swoją opinię, a każdy i tak robi/zrobi jak uważa i jeżeli będzie szczęśliwy po zakupie Nissina, to ja go nie zamierzam unieszczęśliwiać. :)
Może przytoczę ów wątek Link (http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=112662)
Myślę, że osoby wypowiadające się tam są raczej praktykami, a nie teoretykami.
Osobiście wolałbym kupić na dzień dzisiejszy Metza 48 AF-1 aniżeli tego Nissina i takie też miałem zamiary, które uległy małej modyfikacji i jestem mega zadowolony.
Wyrażam tylko swoją opinię, a każdy i tak robi/zrobi jak uważa i jeżeli będzie szczęśliwy po zakupie Nissina, to ja go nie zamierzam unieszczęśliwiać. :)
Szczerze powiem, że nie mam żadnego z tych problemów (odpukać w niemalowane)... jakieś wyjmowanie baterii bo lampa nie działa, nie błyska, albo błyska i różnie zdjęcia naświetla... jestem trochę zaskoczony. Z drugiej strony w razie podobnych problemów na podstawie reklamacji mogę taką lampę reklamować a w ostateczności dostać zwrot kasy więc straty dużej nie będzie ;)
Panowie, ZTCW Nissina nadal nie da się radiem odpalić. W związku z tym, ja bym obstawiał Metza 48 AF1 Digital.
adolfik9501
21-12-2009, 15:55
Panowie, ZTCW Nissina nadal nie da się radiem odpalić. W związku z tym, ja bym obstawiał Metza 48 AF1 Digital.
Brak możliwości odpalenia ze środkowego styku dotyczy mniejszych modeli lamp Nissina (Di466, Di622). Di866PRO sobie doskonale radzi tak ze środkowym stykiem jak i kabelkiem jako, że posiada złącze PC.
Jednakże poczekałbym na nowy firmware bo póki co to nie jest to co miało być ;)
wredniak1
23-12-2009, 00:05
:D takie wtargnięcia pomagają, więc nie ma problemu ;)
Sam nawet nie myślę, że z D40 pobawię się CLS'em ;) ale trzeba myśleć przyszłościowo, więc jak na wiosnę/lato kupię D90, warto by było wykorzystać sprzęt jak się tylko da ;)
kupuje Metz'a, :) trochę poczekam i będę go miał najprawdopodobniej na sam koniec grudnia ;) mam nadzieję, że trochę się z nim pobawię ;) a 35mm pewnie i tak kupię... tylko potem :)
pozdrawiam
Jak Ci potem fundusze pozwolą śmiało bierz 35mm :) Obecna cena tego szkła to powyżej 700zł, ciekawe jak w nowym roku... Ja akurat kupiłem AF-S 35mm/1.8G (rozważałem 35mm/2D) i nie żałuję, trochę jakby mi dioptrii na oku przybyło :) (na później planuję szkło z okolicy portretowej).
Co do lampy to też mój wybór padł na metza 48af1...
Jakby co to "doradzam" zakup metza48 lub stałkę 35mm, bowiem na to i na to cenie 900 zł za nówki sie nie zmieścisz :)
Dziś prawie nówka Metz 48 poszedł poniżej 800 zł, a za 350 można kupić używkę 50/1.8 Jak dla mnie świetny sposób spożytkowania pieniędzy. Mam jedno i drugie, w trójkącie z D90 dają spore możliwości i ładny obrazek.
Za 400zł kupisz półroczne 50/1.8 na gwarancji. Plusem jest to, że jest ich tyle, że można cenę targować.
wojtas0009
23-12-2009, 11:16
50mm prawie na pewno kupię i tak przy kupnie D90... taki mam plan :) ale na teraz myślałem nad Metzem albo 35mm. Myślę, że najpierw kupie Metz'a, a szklarnie z czasem się rozbuduje o te 35mm, potem 50mm no i 60mm :D
pozdrawiam, dzięki za podpowiedzi i życzę Wesołych Świąt ;)
cheyenne
23-12-2009, 11:22
potwierdzam
marciing
23-12-2009, 11:38
Szczerze powiem, że nie mam żadnego z tych problemów (odpukać w niemalowane)... jakieś wyjmowanie baterii bo lampa nie działa, nie błyska, albo błyska i różnie zdjęcia naświetla... jestem trochę zaskoczony. Z drugiej strony w razie podobnych problemów na podstawie reklamacji mogę taką lampę reklamować a w ostateczności dostać zwrot kasy więc straty dużej nie będzie ;)
potwierdzam :) też nie mam żadnych problemów a sb-600 sie chowa przy Nissinie :)