Zobacz pełną wersję : Pytanie do użytkowników D700 i Tamron 28-75/2.8
stachmuszel
19-12-2009, 21:08
Witam serdecznie!
Planuję zrobić sobie świąteczny prezent w postaci duetu D700+Tamron 28-75/2.8. Chcę zamówić u Sławka w Imfoto. I tu mam pytanie. Czy mogę w ciemno zamawiać w/w duet przez kuriera czy jednak obecność moja przy zakupie będzie konieczna, w celu sprawdzenia działa tego duetu pod kątem BF/FF, ostrości itp. Przyznam, że czasu mało przed świętami:-). Podobno jakość nowych Tamronów jest lepsza niż produkcje wcześniejsze. Jakie macie doświadczenia w tej materii?
Dziękuję i pozdrawiam!
imho bardzo dobry duet, a gdyby nawet, odpukać, trafił Ci się egzemplarz z defektem, to myślę, że z Imfoto się dogadasz. Przed zakupem porozmawiaj ze sprzedawcą najlepiej.
duet bardzo dobry
jednak przy wyborze wybrałem z 3 sztuk, ale mam podejżenia, że może miec delikatyny ff na długim
wg mnie lepiej byc przy kupnie i sprawdzic chyba, że masz zaufanego sprzedawce
udanej zabawy
izobacz koniecznie jak na nieskonczonosci pracuje (lewa i prawa strona kadru)
Ja swojego tamiego sprawdzałem na d700 kolegi - trafiał ładnie tam gdzie trzeba.
Ja miałem kompletnie nieostrą lewą stronę kadru. Kolega z kolei miał mydełko. Niestety trzeba przebierać.
quietstorm
20-12-2009, 10:37
Ostrość, brzegi to jedno, ale nie zapominajmy o BF/FF.
Znajomemu trafił się egzemplarz z takim backfocusem, że nie wystarczyła 20-sto jednostkowa skala korekcji w D700. Tylko wymiana (choć pewnie w foto-technice by mu to z puszką skalibrowali, ale po co czekać, lepiej wymienić).
Ja zakupiłem egz. używany, na forumowej giełdzie, więc założyć można było że sprawdzony i ostry. I tak też było w istocie. Może więc stachumuszel zastanów się nad sprawdzoną, przetestowaną używką...
ja bym jeszcze dodal, ze starsze szkla bez silnika maja sprawniejszy i szybszy AF. Dlatego bralbym uzywke
Ja też teraz byłbym mądrzejszy i brał sprawdzoną używkę (poprosiłbym o pliki) i bez silnika.
jeśli trafi Ci się Tokina AF 28-80mm f2.8 (wiem, że tu mowa o Tamronie) to nie polecam, miałem wypożyczone to szkło i mega mydło, mam pliki NEF mogę podesłać dla zobrazowania :)
Tamron w centrum kadru jest jak najbardziej ok, gorzej na brzegach robi się nam już mydełko. Trzebe przebierać w kilku egzemplarzach by trafić "Dobra sztukę"
sprawdzenia działa tego duetu
Działo czasem też trzeba sprawdzić. :)
stachmuszel
20-12-2009, 18:08
Działo czasem też trzeba sprawdzić. :)
Widzę, że moderatorzy mają ścisły podział obowiązków. ekonet odpowiada za ortografię :-)
Dziękuję za poprawkę.
Wracając do tematu, przemyślałem sprawę i prawdopodobnie zamiast Tamrona 28-75/2.8 dokupię do mojego N85/1.8D dwie stałki: 50-kę i coś szerokiego. Może mniej wygodne, ale bezpieczniejsze rozwiązanie i napewno z korzyścią dla fotek.
Pozdr.
Widzę, że moderatorzy mają ścisły podział obowiązków. ekonet odpowiada za ortografię :-)
Obudził się... ;)