Zobacz pełną wersję : d70s na d200? co zyskam?
Zastanawiam się nad zmianą mojego D70s z którego w sumie jestem zadowolony. Ale zaczyna brakować mi bardzo:
- synchronizacji z krótkimi czasami migawki ponieważ gdy chce lekko doświetlić obiekt lampą ogranicza mnie czas migawki 1/500sec,
-większego wyświetlacza o wyższej rozdzielczości - na tym prawie nic nie widać,
-lepszej obudowy, czasami robie zdjęcia w deszczu/sniegu,
-pomiaru światła/potwierdzenia ostrości/większego jaśniejszego wizjera do pracy z manualnymi obiektywami - chętnie kupiłbym sobie np. samyang'a 85/1.4 lub inną jasną portretówke lub kombinowanie z m42.
Bedę miał do wydania 1500-1800zł. Obserwuje alledrogo i spokojnie można kupić egzemplarz w dobrym stanie - moze dlatego ze jest zima? Nie proponujcie ,,dozbierania" do D90 lub innych Dxx bo 1. nie mam kasy, 2. nie ma pomiaru światła z manualami.
Co jeszcze zyskam po takiej przesiadce?
Pozdrawiam, Michał
W gruncie rzeczy wymieniłeś chyba najważniejsze sprawy.
Od siebie dodam, że d200 ma iso 100 i 5 fps
Jaka jest różnica w jasności i wielkości wizjera? Bo nie miałem w rękach d200.
e..storm
19-12-2009, 16:33
róznica w jasności jest dosyć duża a rozmiar tez nie mały...
- synchronizacji z krótkimi czasami migawki ponieważ gdy chce lekko doświetlić obiekt lampą ogranicza mnie czas migawki 1/500sec,
-większego wyświetlacza o wyższej rozdzielczości - na tym prawie nic nie widać,
-lepszej obudowy, czasami robie zdjęcia w deszczu/sniegu,
-pomiaru światła/potwierdzenia ostrości/większego jaśniejszego wizjera do pracy z manualnymi obiektywami - chętnie kupiłbym sobie np. samyang'a 85/1.4 lub inną jasną portretówke lub kombinowanie z m42.
Co jeszcze zyskam po takiej przesiadce?
Co do synchro - w D200 masz max 1/250, więc to chyba trzeba zaliczyć in minus w razie przesiadki.
Co jeszcze zyskasz?
Troche mpxl, lepszy AF, więcej przycisków/przełączników na body (lepsza ergonomia), lepsze iso, CLSa (w d70 chyba nie ma?)... ogólnie wszystko będzie lepsze oprócz max synchro z lampa.
Co do synchro - w D200 masz max 1/250, więc to chyba trzeba zaliczyć in minus w razie przesiadki.
Co jeszcze zyskasz?
Troche mpxl, lepszy AF, więcej przycisków/przełączników na body (lepsza ergonomia), lepsze iso, CLSa (w d70 chyba nie ma?)... ogólnie wszystko będzie lepsze oprócz max synchro z lampa.
Gdyby d70s ma pełną obsługe CLS'a. Korzystam z tego.
W d70s nie mam ,,Auto FP" - czyli synchronizacji z krótkimi czasami migawki.
powerfactorx
19-12-2009, 17:38
Stracisz możliwość robienia zdjęć w podczerwieni :)
ir mnie nie kreci :P Ale chce się upewnić czy d200 ma Auto FP????
e..storm
19-12-2009, 18:36
co zyskasz?, będziesz miał szybka, szczelną, niezawodną puszkę:)
pewnie, zwróć uwagę na exify
http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=1482793&postcount=471
kielbach
19-12-2009, 18:42
Gdyby d70s ma pełną obsługe CLS'a. Korzystam z tego.
W d70s nie mam ,,Auto FP" - czyli synchronizacji z krótkimi czasami migawki.
Co jak co ale akurat czas synchronizacji w przypadku hybrydowej migawki to jest najwięszy plus. Auto FP nigdy ci tego nie da. Przykładowo 1/8000 i SB800 synchronizuje w pełni przy 1/32 mocy dla Auto FP tak na oko przy tym czasie jest sporo poniżej 1/128...
stachmuszel
19-12-2009, 18:42
ir mnie nie kreci :P Ale chce się upewnić czy d200 ma Auto FP????
D200 ma AutoFP. Na czasach krótszych niż 1/250s lampa błyska, jednak z ograniczona mocą. Ale to jedna z cech FP. A tak generalnie to odczujesz ogromną róznicę w komforcie i szybkości pracy.
Naprawdę warto:-)
Pozdr.
eldritch
19-12-2009, 19:23
ja się tak przesiadłem w tym roku - i w skrócie powiem, że nie chciałbym być zmuszony do powrotu do D70s.
To był fajny aparat - kiedyś. Parę lat temu można mu było wiele podstawowych wad wybaczyć - ale teraz to już nie jest to.
10mpx zamiast 6mpx - jest z czego kadrować;
Większy wyświetlacz;
Większy wizjer, a w zasadzie powinienem powiedzieć, że ma wizjer - bo 70tka tylko "światełko w tunelu";
Więcej informacji w wizjerze;
Lepsze synchro;
Dużo więcej przydatnych funkcji w menu - schowki + menu często zmienianych ustawień;
Lepiej umiejscowiony przycisk PGO
Przycisk funkcyjny;
100x lepszy autofokus - o niebo szybszy, lepiej rozlokowane pola;
przyciski sterowania AFem wyprowadzone na obudowę;
lepszy układ przycisków - mniej dwu funkcyjnych - nie myli sie obsługa;
histogram RGB;
znacznie lepsze ISO - iso 100 nie szumi do 640 mało szumi na 800;
dokładniejsze informacje o stanie naładowania baterii;
znacznie sztywniejsza obudowa;
uszczelnienia;
"prawdziwa" migawka do 1/8000 s - bez efektu bloomingu
synchro z krótkimi czsami migawki;
obsługa gps;
interwał;
wielokrotna ekspozycja;
zdjęcia B+W prosto z puszki;
możliwość robienia NEF + JPEG Large FINE!!!
więcej ustawień kompresji (nefa i jpg);
używalny ISO AUTO - gdyż po pierwsze spokojnie można działać w zakresie 100-800 (70s tylko 200-400 z uwagi na szum) - można zadać max wielkość ISO do której ma podnosić !!!
DUŻO LEPSZY AUTO BW!!! O ile w 70 był nieużywalny o tyle teraz można na nim w większości sytuacji polegać;
sterowanie BW w kelwinach;
pamięci ustawień indywidualnych BW;
przełącznik AF-S - AF-C na obudowie - czego nie ma w d70s (sic!);
wrażenie, że trzymasz w ręku aparat marki Nikon a nie jego substytut - bezcenne!!!*
* jakiś czas temu przyjechała do mnie kuzynka z mężem - też fotografuje i czyta forum (pozdrowienia) - który chodził z opuszczonym do nogi (do buta) D3. Zastanawiałem się, że tez się kurcze nie boi, że nie przyfasoli w coś niskiego na podłodze i szlak nie trafi apratu - teraz już wiem, że jak się ma Dxxx albo Dx - to sobie można dyndać aparatem 10 cm nad ziemią... z Dxx nie polecam, chyba że komuś nie zależy albo ma nerwy ze stali. Ja tak poprzedni robiłem tylko z Zenitem.
i jeszcze parę rzeczy by się znalazło.
Różnica jest kolosalna!!!
z twojego opisu wynika że to fajna puszka :)
gdybys napisał to wcześniej zdecydowalbym sie szybciej, ale i tak mam od paru dni...
No. W sumie teraz juz wiem że warto.
Mariusz888
19-12-2009, 21:27
Bo warto na prawdę ;) mam też D80 które niby jest tym samym co D200 wg większości specyfikacji itd a wg mnie jest spora różnica ;) jak ktoś chwyci oba to będzie wiedział dlaczego... jak poużywa jeszcze chwilę to tylko się w tym utwierdzi ;) Dxx to dobre puszki ale to jednak czuć że to nie jest Dxxx ;)
robin102
19-12-2009, 22:21
Pomiar światła:
D200 - jest i efektywnie działa
D70 - toto lotto - choć to uczące bardzo jest :)
ciekawy temat, tez mam d70s i się zastanawiam, d200 na którego stać mnie juz teraz czy dozbierac jakies 2k pln i d300 (tylko to trochę potrwa...:/)..co robić?
ciekawy temat, tez mam d70s i się zastanawiam, d200 na którego stać mnie juz teraz czy dozbierac jakies 2k pln i d300 (tylko to trochę potrwa...:/)..co robić?
polecam miedzy innymi te wątki
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=50279
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=66167
polecam miedzy innymi te wątki
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=50279
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=66167
czytałem czytałem :D i jeszcze większy mętlik w głowie mi się zrobił :D Muszę pomyśleć czy d300 tak naprawde byłby mi potrzebny...
czytałem czytałem :D i jeszcze większy mętlik w głowie mi się zrobił :D Muszę pomyśleć czy d300 tak naprawde byłby mi potrzebny...
Przez pewien moment też myślałem o D300 ale w moim przypadku przeważyły względy ekonomiczne. Na chwilę obecną grudzień 2009 D200+grip można kupić za około 2,5 kzł, wiadomo cena może się zmieniać w zależności od stanu, przebiegu i wyposażenia. D300 to minimum 3,5 kzł bez gripa. Można sobie zerknąć na dane syntetyczne na stronie DOXmark (http://www.dxomark.com/index.php/eng/Image-Quality-Database/Compare-cameras/%28appareil1%29/203%7C0/%28appareil2%29/295%7C0/%28onglet%29/0/%28brand%29/Nikon/%28brand2%29/Nikon). Tak jak napisałem wcześniej różnica(e) w funkcjonalności i obrazowaniu nie są dla mnie warte dodatkowego 1000 zł. Poza tym to i tak będzie półśrodek bo za jakiś czas przyjdą myśli o tzw FX, bo tu skok w obrazowania jest znaczący tylko aktualnie cena mocno zniechęca.
Co do różnic D70/D200 to przedmówcy z grubsza opisali wszystko, ze swojej strony dodam, że tzw "trzymanie" tej puszki (z podpiętym gripem) jest nieporównywalne choć D70 leży całkiem nieźle. Aktualnie używam równolegle obydwu ale z większą ochotą sięgam po 200, jest to po prostu lepiej skonstruowane i wykonane narządzie no może poza gumami ;-)
Pozdrawiam