PDA

Zobacz pełną wersję : Lightroom się rozkraczył

jaś
19-12-2009, 14:34
Jak w tytule, obajwy:
1. Po kilku klikach w fotografie wypisuje "no photo selected" i nie pokazuje fotki tylko czarny ekran
2. nie pokazuje fotki bo ma kłopoty ze zrobienirm preview zarón 1: jak standard
3. jak wybierę z menu żeby zrobił preview (wszystkich zdjęć) to zwykle nie kończy procesu, robienie preview trwa okropnie długo (minuty) i sie nie kończy
4. miał również taki objaw zmieniam jakiś parametr np. expozycję o np .33 a lightroom zmienia ją na powrót na zero :), wymusiłem zapis plików xmp i chyba pomogło ale ten objaw pojawił się łacznie z poprzednimi więc podaję.

reinstalacja lightroma połączona z usunięciem bazy (4lata fotografowania :) - wcześniej zapisałem xmp żeby mi coś zostało z moich modyfikacji) usunięcie pozostałości w rejestrze i na dysku
reinstalacja sterowników do karty graficznei na najnowsze

Jeśli ktoś ma jakieś pomysły i nie jest to reinstalacja całego systemu to poproszę.

B.K.
19-12-2009, 14:44
ACR Cache wyczyszczony?
Wolne miejsce na dyskach jest (tam gdzie katalog, tam gdzie zdjęcia i tam gdzie ACR cache)?
Naprawiony katalog?(Edit -> Catalogue Settings -> Generel -> Relaunch and Optimize?

Tak samo kiepsko działa na NOWYM (pustym) katalogu?
Który LR?

jaś
19-12-2009, 15:31
wolne miejsce jest
naprawiłem ale to nie przyspieszyło operacji
aktualnie w katalogu ma ok 100 zdjęć katolog jest świeżo założony
obecnie 2.6 ale sprawdziłem również na niezaleznej instalacji bety 3.0 działa na swoim katalogu zupełnie neizależnie od właściwej instalacji, beta ma identyczne problemy stąd pomysły z reinstalacją karty grafiki.

B.K.
19-12-2009, 20:21
Mnie to wygląda - jako laikowi :( - na kłopot raczej z bazą danych SQL. Żaden inny soft działający w tle nie ma własnego drivera albo engine SQL?
Ewentualnie antywirus na tym dysku? Defragmentator w tle?

Niestety, nie kojarzę podobnego przypadku z żadnego z forów. Karta grafiki wpływała jak do tej pory tylko na szybkość Local Adjustments...

Katalog to chyba niepotrzebnie był usuwany...

A taki folder nazwakatalogu_Previews.lrdata skasowany?
Dysk nie ma bad sectorów?

jaś
19-12-2009, 21:02
a to ma sqla jako bazę ? nie mam żadnego serwera sql na komputerze o którym bym wiedzial :) i raczej jest to prawda, wyłączenie antywirusa nie pomaga sprawdziłem na początku ale zapomniałem napisać, żyję z tym problemem od 2-3 misięcy ale w końcu postanowiłem go wykończyć,

wyczytałem na internecie że powinno być 50% dysku wolnego??? tego na którym jest baza - tak dobrze to u mnie nie jest i wątpię żeby w najbliższej przyszłości było ale zrobiłem "lekkie przeczyszczenie" + defragmentacja, i jest jakby odrobinę lepiej ale nadal mam wrażenie że jeszcze przed wakacjami śmigał szybciej - znacznie szybciej.

usuwać katalogu tez nie chciałem ale zapisałem xmp wcześniej więc pewnie nam poprawki do zdjęć, a nawet jak nie mam to trudno :).

złe wieści są takie źe 1:1 render previews dalej chyba nie robi zawisł na 12% i nie jedzie dalej. Standard size preview zrobił, a rani mu sie nie udawało :(.

B.K.
19-12-2009, 22:12
SQLlite o ile kojarzę.
Previews są generowane w folderze mieszczącym się tam gdzie plik z katalogiem - może i to zapycha dysk, ale dla 100 zdjęć?
U mnie dla katalogu 900MB (40.000 zdjęć) previews mają 7GB
Może spróbuj generować previews mniejsze i gorsze (Catalog settings -> File handling -> Standard preview size = 1024 i Quality = Low)?
Na marginesie: dobrze katalog jest mieć na oddzielnym dysku - innym niż ACR Cache i zdjęcia.

Szybki test.
Dla katalogu zawierającego 1 zdjęcie z D300 LR2.6 wygenerował jeden plik 1:1 preview (ale po co???) o objętości 2,5 MB.
No właśnie: po co generować 1:1 na zapas?