PDA

Zobacz pełną wersję : SB-800 czy izolowanie styków konieczne?

Nikonos
19-12-2009, 03:17
Witam,

Czy przy zamocowaniu SB-800 na takim przegubie(szeroka metalowa szyna pod stopę lampy) trzeba izolować styki lampy aby jej nie uszkodzić w trakcie pracy:
http://abitus.pl/skleprodukt.do?idk=50&idp=169

XXL
19-12-2009, 13:46
Wydaje mi się że nie ma takiej potrzeby, mam na myśli styki boczne, nie centralny. Gdyby było inaczej to producenci lamp na pewno ostrzegali by przed takim montażem lamp w statywach itp. gdzie styki stykają się z płytką metalową. Dużo urządzeń tego typu ma jednak w środku wycięcie w metalowej płytce a pod spodem plastik, czyli jednak nie chcą aby styki po włożeniu lampy zostały zwarte. Na wszelki wypadek ja bym też na taką netalową powierzchnię nakleił jakiś cienki kawałeczek plastiku, lub przynajmniej nakleił pasek zwykłej taśmy typu "Scott". Inna sprawa że w każdej lampie (z wyjątkiem nielicznych) wyzwalny jest błysk poprzez zwarcie styku centralnego z stykiem który jest z boku stopki i styka się z sankami. W takim statywie, listwie, itp. po wsunięciu lampy styki te są zwarte i tu problem. Jeśli jest inaczej poprawcie mnie. Sam nigdy nie miałem okazji tego sprawdzić. Moje lampy zawsze montowałem tylko w sankach aparatu.

Jatin
20-12-2009, 13:23
Wygląda na to że w tym statywie centralny styk jest izolowany

snikers
20-12-2009, 19:12
Wygląda na to że w tym statywie centralny styk jest izolowany

też mi śię tak wydaje, więc sądzę ze nie powinno być problemu. Sam kilka razy zakładałem lampę na statyw i nie było żadnych problemów.

XXL
20-12-2009, 23:13
Uchwyt (ten z Twojego linka) , patrząc na zdjęcia, ma wycięcie w metalu i styk centralny będzie odizolowany. Ale gdyby był bez tego wycięcia, to co? Lampę trafi? Przecież styki, centralny i boczny będą zwarte. Czy będzie się bez przerwy ładować i nie naładuje się (bo styki zwarte i jest na bieżąco rozładowywana). Stare aparaty kiedyś nie zawsze miały sanki do mocowania lampy. Trzeba było dokupić specjalną szynę. Mam jeszcze taką, oczywiście całą bez tego wycięcia i pamiętam że przy jej pomocy zakładałem lampę do Exakty która nie miała sanek. Lampa jakiś National z Pewexu miała centralny styk, ale ja ją podłączałem kabelkiem, nie myśląc o konsekwencjach zwarcia styków. Być może kabelek po włożeniu do gniazda w lampie rozłączał styk w stopce i to uratowało moją lampę.

prz3mo
20-12-2009, 23:20
Ja mam takie statywy do lamp, że styki lampy bodajże stykają się z pow. stopki statywu, która jest metalowa.
Jakiś czas tak użytkowałem sb600 i 900 i nic się złego nie stało, dopiero po jakiś czasie nakleiłem (po lekturze forum, że coś może się stać) taśmę izolacyjną na stopkę statywów.

Nikonos
21-12-2009, 02:15
Dzięki, zatem się uspokoiłem.