PDA

Zobacz pełną wersję : Troche Elinchroma. Takie ogolne wrazenia po pierwszym kontakcie

Strus
19-12-2009, 02:24
Tu mnie jeszcze nie bylo :D Znaczy w tym dziale. W koncu nie wytrzymalem i musze sobie pogadac :D

Na co dzien mam studio zaaranzowane w domu - czarne i biale tlo na scianie, 2 lampki CY100 wyzwalana chinskimi PT-04. I pewnie nadal cieszylbym sie jak dziecko z takich zabawek gdyby....... No wlasnie. Gdybym nie musial dzisiaj zrobic sesji w prawdziwym studiu. Bylo zlecenie ktorego w domowych warunkach nie szlo zrobic. Miala byc cala postac a na moich kilku metrach musialbym chyba do 12mm zjechac :D Groziloby to linczem ze strony klienta. Bezpieczna opcja bylo wynajecie studia na kilka godzin (szczegolnie ze klient pokrywal koszt (oczywiscie w granicach rozsadku)).
jako ze to byl moj pierwszy raz w prawdziwym studiu (na pewno nie ostatni bo juz planuje kolejna sesje) to lapki sie trzesly strasznie. Na szczescie wlasciciel byl bardzo pomocny. Pomogl ze sprzetem i z ustawieniem. Super. A naprawde super byl sprzecik z ktorym mialem przyjemnosc pracowac. jako ze sam wiem o lampach niewiele to moze zweryfikujecie moje zachwyty. Otoz mialem do dyspocyji 4 lampy Elinchrom BXRi 500 odpalane oczywiscie Skyportami. Pierwszy szok przezylem kiedy dotarlo do mnie ze zmiana mocy lampy wcale nie pociaga za soba koniecznosci lazenia do tej lampy :D Nie mialem pojecia ze Skyporty umozliwiaja osobna zmiane mocy blysku dla az 4ech grup. Nie wiem ile lamp mozna polaczyc w grupe ale ja pracowalem z 2 lub 3 lampami wiec nawet nie drazylem tego tematu. Rozwiazanie swietne po prostu, szczegolnie ze lampy BXRi500 maja wbudowane odbiorniki. Normalnie dawno nie mialem takiej radochy :D Lampy same w sobie swietne i w porownaniu do tego czego uzywam w domu.....no oczywiscie nie ma porownania. A ze cena tego sprzetu jako calosci w sklad ktorej wchodza: 2 lampy BXRi500 + torba, 2 softboxy portalite, 2 statywy +torba, nadajnik sztuk 1; jest chyba calkiem do przyjecia (950 funciakow) (EDIT - Wlasnie wyparzylem ten zestaw na Alledrogo i krzycza za niego jakies 1600 zl drozej niz w UK !!!!)to taki zestaw jest chyba bardzo ciekawa propozycja.
Oczywiscie nie dla mnie bo ta moca to w swoim duzym pokoju moglbym modelce oczy wypalic :D Ale moze kiedys....

Ciekaw jestem czy ktos z Was pracowal z w/w sprzetem i czy mozecie podzielic moj (prawie) laicki zachwyt nad tym zestawem czy moze w tej kwocie sa sprzety rownie dobre, dajace rownie duzy komfort pracy.

Pewnie hameryki z tymi cudami nie odkrylem ale wiecie jak to jest..... taki przeskok sprzetowy chociaz na kilka godzin cieszy jak snieg na gwiazdke :D

jopektomasz
19-12-2009, 08:42
no sprzęcik bardzo fajny do mnie własnie pędzi ze szwajcari jak dojdzie na gwiazdkę w co watpie to podziele sie wrażeniami :D :)

Strus
19-12-2009, 09:18
No to gratulacje. ja juz się nie mogę doczekać kolejnego spotkanie z tymi cacuszkami :D

Jacek_Z
19-12-2009, 13:24
najtańsza propozycja z radiowym sterowaniem moca lamp to teraz Powerluxy. Zestaw o jakim pisałeś (2 lampy 500 WS i osprzęt) by kosztował mniej niż 3 tysiące.

Strus
19-12-2009, 21:35
Dzieki za info Jacku. Jak napisalem- ja to w zasadzie kompletny laik w tych sprawach. Choc niestety musze to traktowac raczej jako ciekawostke niz jako ewentualny zakup.
W przypadku Powrluxow masz na mysli pilota czy sterowanie z podpietego do sanek nadajnika?

jopektomasz
20-12-2009, 08:29
No nie wiem czy tak ponizej 3 kola ja dałem ponad 4 w http://www.milso.pl

Jacek_Z
20-12-2009, 11:26
Ja pisałem, że za mniej niz 3 koła dostaniesz 2 Powerluxy z podobną funkcją.

Strus
20-12-2009, 18:38
No nie wiem czy tak ponizej 3 kola ja dałem ponad 4 w http://www.milso.pl

4500 to IMO bardzo dobra cena za ten zestaw.

jopektomasz
22-12-2009, 19:38
zgadzam sie warto wyłozyc troche i kupic w zestaiwe niz osobno, jak liczyle pojedynczo to wyszlo kolo 7 kola ;D