Zobacz pełną wersję : D50 i SB-600
Być może temat już był omawiany ale niestety nie mogę znaleźć nigdzie odpowiedzi na to czy bezprzewodowo można wyzwalać SB-600 i D-50…?
Kupiłem używaną lampę bez instrukcji (powody finansowe) – i nie mogę uruchomić bezprzewodowego łącza. W lampie mam załączony bezprzewodowy sygnał i ustawione na 1 i grupę A natomiast w instrukcji aparatu nie znajduję nic na ten temat pyzatym że należy ustawić TTL… Bardzo proszę o podpowiedź.
Nie. D50 nie obsluguje CLSa, a tylko w takim trybie mozna wyzwalac SB-600. Mozesz dokupic fotocele nawet na pierwszy blysk i w D50 lampe przestawic na manual aby blyskala jednokrotnie.
Dziękuję za odpowiedź. Szkoda że tej informacji nie było w instrukcji - pewnie wsztrzymał bym się z zakupuem dzieki i pozdrawiam.
Poszukaj , wyjsciem z sytuacji jest chyba fotocela czy jakies inne urzadzenie - nie pamietam ... bylo o tym na pewno.
mati_wrc
03-11-2006, 16:31
A czy D70s może radiowo wyzwolić sb-600?? Czy będzie wtedy kontrola mocy błysku lampy?
w trybie commander na d70 wyzwolisz bezprzewodowo SB-600, możesz korygować naświetlenie z poziomu korpusu
spiritchaser
05-11-2006, 02:16
A czy D70s może radiowo wyzwolić sb-600?? Czy będzie wtedy kontrola mocy błysku lampy?
NIE i TAK
D70 NIE może wyzwolić lampy radiowo, a jedynie może sterować lampami bezprzewodowo za pomoca wbudowanej lampy działającej w trybie Commander.
TAK - każdy aparat może sterować lampami radiowo po zastosowaniu odpowiedniego systemu wyzwalaczy radiowych.
Nie. D50 nie obsluguje CLSa, a tylko w takim trybie mozna wyzwalac SB-600. Mozesz dokupic fotocele nawet na pierwszy blysk i w D50 lampe przestawic na manual aby blyskala jednokrotnie.
D50 jak i każdy inny nowy korpus obsługuje CLS-a. Niestety jego wbudowany błyskograt nie pracuje w trybie COMANDER MODE. I dlatego gołym korpusem nie da się skorzystać z dobrodziejstw kreatywnego oświetlenia.
Wystarczy jednak zapiąć SB800 lub sterownik SU800 i można tworzyć.