Zobacz pełną wersję : 28mm f1,4 - czy ktoś miał/ma przyjemność?
Witam
Chciałbym zapytać czy ktoś z forumowiczów posiada, bądź miał okazję testować Nikkora 28mm f1,4 (obecnie nieprodukowany). Słyszałem gdzieś, że to znamienite szkło, dość rzadkie, ale jedne z ciekawszych. Chętnie posłuchałbym wypowiedzi posiadaczy, ew jakieś sampelki.
Cena włosy jeży, tylko czy z uwagi na rzadkość? czy magiczność jak w N85 f1,4, do którego budowy się ją porównuje..?
..nobody..?
hmm no to faktycznie rzadkość...
lodzermensch
22-12-2009, 14:18
Marzę o tej przyjemności.
Co do ceny: duuuużo droższy od 85tki.
BlackRoger
22-12-2009, 21:53
Z zasłyszanych opini szkiełko średnio się sprawdza z cyfrą. Przy obecnych cenach to raczej szkło dla kolekcjonera niż dla racjonalisty.
Mariusz888
22-12-2009, 22:19
Bo przy obecnych cenach bardziej się opłaca kupić 24/2AIS albo 24/2.8 + FX dla mniejszych szumów ;) cena tego szkła jest powalająca z uwagi na jego kolekcjonerską wartość - niestety chwilowo nie za bardzo jest co podpiąć jeśli chcemy po prostu fotografować ;) jedyna alternatywna to stałki Sigmy 20 lub 24 lub 28mm (wszystkie 1.8) jednak mam wrażenie że to trochę nie ta jakość aczkolwiek są to całkiem spoko szkła za przynajmniej normalne pieniądze ;)
...ostatnio była 1 szt na ebay. Zapytałem o cenę minimalną - gość zaśpiewał 3500 USD (tu powinienem wkleić zdjęcie swojej skwaszonej miny).
Natknąłem się na wypowiedź Rockwella, ceny już w 2008 potrafiły sięgać 4000usd :( (na marginesie niedawno na ebay poszedł af 600mm w starszej wersji za ok 4500usd :/).
Opisy jednak niezwykle obiecujące - ostrość nawet po rogach od f1,4, zero komy przy pełnym otworze, minimalna winieta przy f1,4 znika przy f2. Niezwykle trudno o rozblaski... Bajeczna budowa jak w N 85/1,4.
Z opowiadań Kena wynikałoby, że to również jeden z najciekawszych (jeśli nie wogóle) obiektywów szerokokątnych.
Po nabyciu wspomnianej 85ki marzy mi się również coś podobnego z szerokich...
lodzermensch
23-12-2009, 17:41
W każdym bądź razie to jedno z tych marzeń, które dość ciężko będzie zrealizować. Nie tylko ze względu na cenę.
Obok 50/1,2NOCT jak dla mnie najlepszy prezent...
Obok 50/1,2NOCT jak dla mnie najlepszy prezent...
chyba miałeś na myśli 58 1.2 NOCT a nie 50