Zobacz pełną wersję : PIXEL Radiowe wyzwalanie z iTTL :D
Nie wiem czy już widzieliście
http://www.optyczne.pl/2499-nowość-Wyzwalacz_radiowy_iTTL_Pixel_TR-331.html
Mnie ta informacja ucieszyła...cena mniej, ale znowu najtragiczniej też nie jest, a mamy pełną kontrolę nad lampami systemowymi bez żadnych kabelków :d
Innervoice
18-12-2009, 17:54
Powiem szczerze że, też jestem ciekaw tego wynalazku i z radością przyjmuje postęp techniczny w dzisiejszych czasach :-D
właśnie aż oczy przecieram ze wzruszenia!- wreszcie ktoś się zlitował nad użytkownikami szybszej niż 1/250 migawki! a cena wg mnie miazga w porównaniu do su który jednak ma mniejszą funkcjonalność
Innervoice
18-12-2009, 18:00
właśnie aż oczy przecieram ze wzruszenia!- wreszcie ktoś się zlitował nad użytkownikami szybszej niż 1/250 migawki! a cena wg mnie miazga w porównaniu do su który jednak ma mniejszą funkcjonalność
Ciekaw jestem, jak to cuś będzie działać przez ściany.
Zasięg 65 m - nie jest źle, cena też nie wygląda strasznie :)
Ciekaw jestem, jak to cuś będzie działać przez ściany.
Zasięg 65 m - nie jest źleNo wlasnie... Ciekawe ile z tych 65 odpadnie w przypadku scian, zalomow, etc.
Innervoice
18-12-2009, 18:11
No wlasnie... Ciekawe ile z tych 65 odpadnie w przypadku scian, zalomow, etc.
Pozostaje czekać na testy ochotników, bo w te robione przez portale i gazety to nie wierzę.
temat tych zabawek był już poruszany na Strobist i flickr
http://strobist.blogspot.com/2009/11/new-chinese-ttl-remotes-surfacing-for.html
http://www.flickr.com/groups/strobist/discuss/72157622664286875/
No wygląda to interesująco... jeśliby rzeczywiście dobrze wspołpracowało z CLSem i miałem chociaż te 30-40m zasięgu to będzie pięknie.
na razie dopiero zassałem instrukcję, ale mam nadzieję że można z poziomu tego gadżetu ustawiać moc dla każdej lampy osobno bo nie uśmiecha mi się biegać z tele 50m po kilka razy w jakimś śniegu czy bagnie żeby skorygować moc ;).
A co do zasięgu to stresuje określenie "maksymalny" 65m....więc może się okazać że normalnie to ma 50m ;) - choć to i tak lepiej niż su, a do tego su w ogóle przez ściany nie chodzi więc tu może byc tylko lepiej
jak nie wysiedzę w domu to może wpadnę do fototipa we wtorek :D
kielbach
18-12-2009, 20:00
Przykra wiadomość nie można.
No bo jak się zastanowić to trochę by to było skomplikowane. Każda lampa na osobnym kanale albo jakiś system rozkazów dla każdej lampy z osobna. Czy są jakieś systemy radiowe które to robią, za przyzwoite nazwijmy to pieniądze ?
A jak z tymi bateryjkami ? Czy łatwo je będzie dostać ? Nie są to zwykłe paluszki.
No bo jak się zastanowić to trochę by to było skomplikowane. Każda lampa na osobnym kanale albo jakiś system rozkazów dla każdej lampy z osobna. Czy są jakieś systemy radiowe które to robią, za przyzwoite nazwijmy to pieniądze ?
Skyporty Elinchroma. Wczoraj z nich korzystalem. Tylko nie znam ceny wiec nie wiem czy bedzie ja mozna nazwac przyzwoita.
skoro można to robić sterując nawet błyskiem wbudowanej to nie widzę większego problemu żeby sygnał radiowo był tak samo podawany, skoro już jest TTL.....szkoda :/
A jak z tymi bateryjkami ? Czy łatwo je będzie dostać ? Nie są to zwykłe paluszki.
klasyk jeśli chodzi o radyjka, sterowniki itp - 15-25zł / szt w każdym sklepie co ma coś ponad AA ;)
Skyporty Elinchroma. Wczoraj z nich korzystalem. Tylko nie znam ceny wiec nie wiem czy bedzie ja mozna nazwac przyzwoita.
tzn że to też jakaś nowinka się pojawia z możliwością CLSa, FP i TTLa?
maciek.evo
19-12-2009, 10:35
one tak działają tylko z lampami elnchroma o ile dobrze pamiętam :)
marszull
19-12-2009, 11:33
one tak działają tylko z lampami elnchroma o ile dobrze pamiętam :)
dobrze pamietasz ;-)
Tak "se myślę", że cena to zdecydowane przegięcie.
Koszt winien zamykać się kwotą 100-150 zł, a i wówczas zarobek by mieli godziwy.
Wszak elektronika jest stosunkowo tania, a tam w środku krasnoludki nie siedzą.
Koszt winien zamykać się kwotą 100-150 zł, a i wówczas zarobek by mieli godziwy.
To popatrz na cene PocketWizardów.
i z lampą (co najmniej) sb900 w zestawie :D
wiadomo też bym tak chciał ale bez przegięć wg mnie takie coś w zestawie na dwie lampy jest warte około 1000zł (w sensie nie kosztu produkcji, ale ceny do jakiej ludzie i tak to kupią ;) )
Skyporty Elinchroma. Moment, ale mówimy o radiowym TTLu, więc skyporty odpadają. Na razie ten cały Pixel to jedyny radiowy TTL na nikona. Pocket Wizard będzie drugi. No i jest jeszcze jeden (wcześniejszy) dziwnie zrobiony system radiowo-światłowodowy jak ja go określam :)
"godziwy", "przegiecie" - stricte ekonomiczne zwroty:). krasnoludki softu do tego tez nie napisaly.... nie doceniasz jak trudna jest technologia pomiaru blysku.
to jest ittl i zadne (oprocz radioproper) dostepne aktualnie narzedzie nie moze z tym konkurowac.
Moment, ale mówimy o radiowym TTLu, więc skyporty odpadają. Na razie ten cały Pixel to jedyny radiowy TTL na nikona. Pocket Wizard będzie drugi. No i jest jeszcze jeden (wcześniejszy) dziwnie zrobiony system radiowo-światłowodowy jak ja go określam :)
piszesz o radioproperze?
Tak czy inaczej, ja sie napalilem na to ustrojstwo. Do canona mam PW ttl. jak tylko kupie postaram sei podzielic bezposrednim porownaniem.
Tak, o radiopopperze :-D
czekam na PW, bo mam PLUS II i mam Sekonica DR, więc do zestawu bardzo mi prasuje to co ma być na nikona w styczniu. Niestety zapewne wiele droższe od Pixela.
kielbach
19-12-2009, 15:57
Tylko, że radiopopper przenosi AWL a Pixel nie. Do tego masa problemów zgłaszanych przez uzytkowników Pixela od samego momentu wprowadzenia do obrotu nie zachęca do zakupu.
Andrzej Olender
19-12-2009, 16:01
Hmm, ja w dalszym ciągu więc wyczekuje Pocketów dedykowanych dla Nikona. Na razie wolę używać CLSa niż chińszczyzny radiowej. Pixel jednak już jest ciekawym krokiem na przód.
marszull
19-12-2009, 16:35
Miejmy nadzieje, ze tak sie przeciaga wprowadzenie pocketow, przeniesie sie na jakosc wykonania i rozwiazanie zawczasu problemow.
Tak, o radiopopperze :-D
czekam na PW, bo mam PLUS II i mam Sekonica DR, więc do zestawu bardzo mi prasuje to co ma być na nikona w styczniu. Niestety zapewne wiele droższe od Pixela.
to takie już jakieś konkretniejsze info z tym styczniem? co jak co PW to PW i nawet jakby trzeba dołożyć to pewnie warto będzie.
Moment, ale mówimy o radiowym TTLu, więc skyporty odpadają. (...)
A to przepraszam. Nie zwrocilem uwagi ze wczesniej bylo TTLu
niestety w przypadku PW do canona sa niedoróbki, mam nadzieję, że wyciągną wnioski i w wersji na nikona ich nie będzie.:-D
Dobra, koniec OT. Ktos kupił Pixela?
niestety w przypadku PW do canona sa niedoróbki, mam nadzieję, że wyciągną wnioski i w wersji na nikona ich nie będzie.:-D
Dobra, koniec OT. Ktos kupił Pixela?
Tak mam Pw i potwierdzam. duzo problemow. naprawiaja z kazdym nowym FW. na dzien dzisiejeszy juz pewnie ma z rok i dopiero jest stabilne ze wsyzstkimi aparatami C ( nie pisze o najnowszych 1d4 bo to jeszcze nie wiadomo)
A w jakim paśmie pracuje "chińszczyzna" ? Mam cuś takiego i wystarczy stanąć za filarem i już dupa - nie wyzwala w cieniu przeszkód. Zastanawiam się czy to (PIXEL) poradzi sobie z przeszkodami typu filar. I nie chodzi tu o ściany ale właśnie kolumny i filary gdyż najczęściej są w nich pręty stalowe. Elinchromy ponoć sobie radzą ale tam zasięgo to chyba ze 100 m ale cena też ze 2 razy wyższa - no i iTTL tu nie zadziała. Tyle, że ja i tak najczęściej z lampami w terenie na manualu robie bo jakoś w te automaty nie wierzę. Z tym, że tu może być rzeczywiście ciekawie skoro to dedykowane pod iTTL NIKONA jest.
na 2,4 GHz czyli powinno mieć dobry zasięg, nawet mimo przeszkód.
kruszyna
21-12-2009, 11:17
Cena dobra w porównaniu do PW. Ale czy system ten obsługuje tylko jedną grupę lamp? Trochę słabo by było. A zasięg może być o ile będzie skuteczny.
Czarny73
22-12-2009, 18:11
A ja mam pytanko. Czy mając tego Pixela i D60+Sb-600, będzie wszystko działało, to znaczy czy będzie działała cała automatyka między aparatem a lampą? bo już się pogubiłem w tych wyzwalaczach itp.:-P
Pozdrawiam.
BlackRoger
22-12-2009, 18:20
A ja mam pytanko. Czy mając tego Pixela i D60+Sb-600, będzie wszystko działało, to znaczy czy będzie działała cała automatyka między aparatem a lampą? bo już się pogubiłem w tych wyzwalaczach itp.:-P
Pozdrawiam.
Za optycznymi:
Urządzenie to pozwala na synchronizację aparatów i lamp błyskowych firmy Nikon ze wszystkimi dostępnymi w nich funkcjami, takimi jak iTTL, FP, BL, RPT, A, AA, M oraz GN.
Czarny73
22-12-2009, 18:33
Czytałem, czytałem ale chciałem się upewnić:smile: Dzięki.
Pozdrawiam.
andrstac
27-12-2009, 22:40
Nigdzie nie jest wyjaśnione na jakiej dokładnie zasadzie to działa. Zrozumiałem to tak, że nadajnik symuluje dla Body urządzenie Su-800. Wtedy działało by również z body poniżej d90(80). Dobrze myślę?
Kombinujesz pewnie dobrze ale czy oni tak kombinowali to trudno powiedzieć. Czekamy nadal na relacje pierwszych -odważnych.
Andrzej Olender
28-12-2009, 08:43
Jeśli działa na zasadzie SU-800 to lampa musi być pewnie ustawiona w tryb remote, działało by to równocześnie z tradycyjnym CLS, mylę się? :)
Tyle, że SU działa w podczerwieni a nie radiowo :-/ więc obawiam się, że albo Pixel albo tradycyjny CLS.
andrstac
28-12-2009, 22:06
Trochę poczytałem w cytowanym wątku na Flickr i wydedukowałem że to jednak nie wireless CLS. Wygląda na to że tor radiowy działa jak kabel SC-28, z tym że może być kilka lamp sterowanych jednocześnie. Z nadajnika można (teoretycznie) ustawić kompensację na poszczególnych lampach (?). Tylko nie zrozumiałem za bardzo podziału na master i slave w układzie lamp.
Ale za to wygląda na to że lampy zdalne na odbiorniku wcale nie muszą być TTL i można nimi (?) sterować w manualu.
Jutro chyba naskrobię coś do polskiego dystrybutora, może coś się dowiem...
No więc ja sobie kupiłem Pixela :)
1 nadajnik i 2 odbiorniki.
W sumie nie miałem okazji tego jeszcze przy robocie przetestować ale jakieś 30 min się pobawiłem.
Zestaw testowy to D700 + SB800 + SB900
To faktycznie działa trochę jak kabel SC28 :)
Obie lampy włączone tak jak gdyby były przypięte do korpusu i pokazują to samo co na korpusie.
Jeden odbiornik musi być Masterem, a drugi Slave.
Na otwartym powietrzu daje redę z 50m, wicej nie sprawdzałem bo tylko taki magazyn miałem do dyspozycji, a na mróz nie chaiało mi się wyłazić.
Lampy pracują na jednym kanale, jedyne zróżnicowanie jakie można zadać trzeba wprowadzić na każdej z osobna na jej panelu, mogą mieć np. różną korektę ekspozycji i to mnie wystarcza.
Globalną korektę ekspozycji lamp można już zrobić z korpusu bez problemu, a ustawienia korekcji na konkretnej lampie dalej są utrzymywane.
Reszta działa chyba dokładnie tak jak gdyby mieć lampę przypiętą do korpusu, nawet wspomaganie AF działa i widać że świeci inaczej w różnych trybach pracy AF.
Jak do tej pory znalazłem dwa minusy:
- utrudniony dostęp do guzików na terminalach ale do przeżycia
- drugi poważniejszy występujący przy jednoczesnym stosowaniu 2 odbiorników to gubienie się co jakiś czas odbiornika ustawionego jako Slave.
Mnie w ciągu 30 min zabawy trafiło się to 3x.
Problem moim zdaniem softwareowy, mając dwa odbiorniki i dwie lampy wykluczyłem praktycznie możiwość że to konkretny odbiornik jest walnięty.
Problem można zlikwidować włączając i wyłączając aparat więc też da się obejść ale muszą coś z softem poprawić.
Natomiast chcę zaznaczyć że odbiornik Master nie zgubił mi się ani razu.
Gadałem już z Foto-Tipem i mogę wszystko odesłać ale chyba to jednak zostawię bo mi się podoba a z w/w wadami radzę sobie bez problemu.
Mając 24 miesiące gwarancji o nowy firmware lub wymianę zawsze mogę ich jeszcze pomęczyć.
Jak już będę miał okazję z tym popracować to pewnie coś jeszcze tu skrobnę :)
andrstac
04-01-2010, 13:10
Czyli teoretycznie mając jeden komplet (nadajnik i odbiornik) dało by się zrobić "przedłużacz CLS".
Nadajnik na body, odbiornik na sb800(900)skonfigurowanej jako master, pozostałe jako remote w CLS (już bez odbiorników).
Ma to sens, gdy fotografujemy coś z większej odległości a plan doświetlamy kilkoma lampami.
Możesz "kryhu" tak spróbować?
Globalną korektę ekspozycji lamp można już zrobić z korpusu bez problemu, a ustawienia korekcji na konkretnej lampie dalej są utrzymywane.
Reszta działa chyba dokładnie tak jak gdyby mieć lampę przypiętą do korpusu, nawet wspomaganie AF działa i widać że świeci inaczej w różnych trybach pracy AF.
brzmi już bardzo przyjemnie
Czyli teoretycznie mając jeden komplet (nadajnik i odbiornik) dało by się zrobić "przedłużacz CLS".
Nadajnik na body, odbiornik na sb800(900)skonfigurowanej jako master, pozostałe jako remote w CLS (już bez odbiorników).
Ma to sens, gdy fotografujemy coś z większej odległości a plan doświetlamy kilkoma lampami.
Możesz "kryhu" tak spróbować?
Sprawdziłem, działa.
SB900 w trybie commander z przypiętym odbiornikiem wyzwala przez CLS SB800 bez przypiętego odbiornika.
Czyli jednym kompletem Pixela właściwie można "załatwić" resztę lamp po CLSie
Sprawdziłem, działa.
SB900 w trybie commander z przypiętym odbiornikiem wyzwala przez CLS SB800 bez przypiętego odbiornika.
No fajnie tylko jak z zasięgiem ? Te pozostałe lampy chyba na 60 m od sterującej lampy nie pociągną bez radia bo to IR tylko zostanie
czy sie mylę ? No i chyba muszą sie "widzieć" master i slave w prostej lini czy niekoniecznie ?
Jeszcze jedno, jak znajdziesz chwilę i możliwość to sprawdź jeszcze te zasięgi dokładniej. Czyli np 100 m w prostej linii bez przeszkód albo 50 m zza filara. Chciałbym wyłapać jakie są praktycznie ograniczenia tego urządzonka w tej kwestii.
andrstac
06-01-2010, 10:33
No fajnie tylko jak z zasięgiem ? Te pozostałe lampy chyba na 60 m od sterującej lampy nie pociągną bez radia bo to IR tylko zostanie
czy sie mylę ? No i chyba muszą sie "widzieć" master i slave w prostej lini czy niekoniecznie ?
Te które chodzą po CLS mają jego ograniczenia (bezpośrednia widoczność, ca10m zasięgu). No i wada całości: żeby zmienić parametry (poza globalną korektą mocy błysku) musisz do Mastera CLS (tego na odbiorniku Pixel) podejść.
Marcin_gda
06-01-2010, 16:24
No więc ja sobie kupiłem Pixela :)
1 nadajnik i 2 odbiorniki.
W sumie nie miałem okazji tego jeszcze przy robocie przetestować ale jakieś 30 min się pobawiłem.
Zestaw testowy to D700 + SB800 + SB900
To faktycznie działa trochę jak kabel SC28 :)
A próbowałeś sztuczki z ustawieniem jednej z lamp jako slave? Rozumiem, że jedna musi być master.
Interesuje mnie jak toto obsługuje kanały, czyli czy może zapewnić sterowanie takie jak CLS w sytuacji słabej widoczności? Domyślam się, że nie, bo lampa "Slave" oczekuje na sygnał wyłącznie optyczny (chyba, że się mylę).
Na Flickr była dyskusja, i pisali tam, że piksel nie obsługuje kanałów. Możesz rozwiać moje wątpliwości?
Sprawdziłem, działa.
Posiadam Nikon D40 czyli to w moim przypadku się nie sprawdzi? Chyba, że jest jakiś inny sposób na coś podobnego?
andrstac
07-01-2010, 11:59
Chyba nie zrozumiałeś kolego - to że masz d40 (który nie może sterować wbudowaną lampą CLS) nie ma nic do rzeczy. Tu sterownikiem jest SB900 (na odbiorniku Pixel) i steruje już dowolną lampą CLS
Moje pytanko, czy odpalę dwie sb-600 z jednego zestawu Pixel, tzn nadajnik na body, odbiornik na jednej sabince i czy od niej odpali druga?
Andrzej Olender
10-01-2010, 00:49
Moje pytanko, czy odpalę dwie sb-600 z jednego zestawu Pixel, tzn nadajnik na body, odbiornik na jednej sabince i czy od niej odpali druga?
Nie uda ci się. SB-600 nie jest w stanie wyzwolić drugiej SB-600. Musiał byś mieć dla każdej z lamp odbiornik.
Sprzedałem Powerluxa 10 kanałowego i zamówiłem to.Ciekawe czy będę żałował.Tam była synchro do 180 a ten widze ma wiecej wiec może to jeden z plusów tej zamiany.
Te które chodzą po CLS mają jego ograniczenia (bezpośrednia widoczność, ca10m zasięgu). No i wada całości: żeby zmienić parametry (poza globalną korektą mocy błysku) musisz do Mastera CLS (tego na odbiorniku Pixel) podejść.
Ja myślę o zestawie 1 nadajnik i 4 odbiorniki - każdy steruje swoją lampa (niekoniecznie naaparatową). I chciałbym wiedzieć czy to będzie niezawodne w dużych salach gdzie czasem filar lub podobna przeszkoda się trafi, a odległości jak to na dużych salach ok 50 m bywają. (obecnie mam "zwykłą chińszczyznę", a ta niestety szwankuje - często nie odpala, nawet jak moja osoba jest na drodze nadajnik-odbiornik. Możesz coś tu doradzić - czy ten PIXEL tu się sprawdzi ?
faktycznie ,że dostęp do przyciskow odbionika po podpięciu lampy na sanki wymaga sprytnych paluszkow i to na slepo bo nie widac wyswietlacza zbyt dobrze. Ni cholery nie moge zaskoczyc jak sterowac z poziomu body tym ustrojstwem.Generalnie działa i wyzwala i nawet jest synchro z czasem 1/1000 tyle dojechałem) .Narazie brak czasu na zaawansowana nauke i próby.
Piotr W.
18-01-2010, 03:09
tez planuje kopic te Pixele :) ale jeszcze czekam na więcej opinii na ich temat , ciakawa rzeczą jaka wyczytałem an flickr jest ze odbiorniki można ustawić jako master / slave , czyli np:
mając 3 odbiornik ustawione na master (3x sb-900) mamy 3x sb-900 jako commander :)) a co się z tym wiąże już chyba nie muszę pisać:)) , co do czasów , na flickr pisali ze działa nawet przy 1/8000s przy lampie ustawionej moc na max.
.mając 3 odbiornik ustawione na master (3x sb-900) mamy 3x sb-900 jako commander :)) a co się z tym wiąże już chyba nie muszę pisać:)) jednak napisz, bo nie wiem co niezwykłego masz na mysli
, co do czasów , na flickr pisali ze działa nawet przy 1/8000s przy lampie ustawionej moc na max.Co nie znaczy, że moc lampy nie spadnie drastycznie, jak to w trybach FP.
Pierwsze 500 klatek z tym ustrojstwem i rozczarowanie a raczej stres. Ustawienia to nadajnik na master, odbiornik na master podpiety pod SB 900 i ona na master jako sterujaca pozostałymi dwoma SB 800. Sterowanie działa,nie musze latac po wszytkich lampach tylko steruje sobie z panela tej pierwszej czyli SB900. Pierwszy dzień pracy w studio i na około 250 strałow 18 nie wypaliło (policzyłem klatki nienaswietlone) .Tu pomogło wyłaczenie body. Na drugi dzień ustawienie takie samo i sytuacja podobna z tym ,ze coraz wiecej czarnych klatek i na dodatek nadajnik zawiesza sie.Nie pomaga reset puszką, nie działa przycisk POWER w nadajniku.Pomaga wyjęcie baterii. Wyobraźcie sobie modelke w pozycji zaprzeczajacej prawom grawitacji ,a ja jej mówie zosytan tak bo muszę radio zresetować. Napisałem do Foto Tipa i czekam co oni na to.
Redskull
18-01-2010, 13:27
kurcze, to mnie zmartwiles leszeg :( A już myślałem, że mam perpetum mobile...
Andrzej Olender
18-01-2010, 13:37
Miałem w przyszłym miesiącu zakupić te radyjka, wstrzymam się jednak z zakupem, zostanę przy wyzwalaniu CLS i pośledzę dalszy rozwój wypadków.
Zestaw odesłalem do serwisu tak jak kazali. Czekam na finał tej sprawy. Nie podobał mi sie juz od poczatku jak tylko przypiołem do lampy ktora od czasu do czasu pobłyskiwała sobie sama ale potem jakby juz jej przeszło. Przyznam ,że nie zdązyłem rozgryźć sterowania za pomocą body bo chciałem użyc tego to trzech lamp i tu mnie zaskoczyło bo faktycznie da sie to zrobic z poziomu jednej lampy.Pozostałe słuchaja jej. W sumie to wydaje mi się ,że jest to zbyt piekne (tanie) żeby było prawdziwe (dobre)
mam i ja.. nadajnik i 2 odbiorniki :)
giberes przestaje wyzwalać po ok 25m lampa za filarem ja za szklanymi drzwiami, pomiar TTL wydaje się dość nie precyzyjny, kilka zdjęć ostro prześwietlonych ale pewnie trzeba się go nauczyć używać.
Piotr W.
18-01-2010, 18:09
jednak napisz, bo nie wiem co niezwykłego masz na mysli.
Nie pisałem ze to coś niezwykłego, tu jest przykład takiego rozwiązania.
1)
* bierzemy nadajnik TX podłączamy do body
* bierzemy sb-900 ustawiamy ja w tryb master (Commander) i podpinamy do odbiornika RX w trybie master
- teraz nasza sb-900 + odbiornik RX ustawiamy powiedzmy 30m na prawo od body.
- wszytskie funkcje cls dzialaja, grupy, ustwienie mocy itp.
- "podpinamy" 3 x sb-600 do naszego Commandera na kanale 1 grupy A(moc 1/1) B(1/2) C(1/4) .
2)
* bierzemy kolejna sb-900 ustawiamy w tryb master (Commander) i podpinamy RX w trybie master
- sutacja sie powtarza jak w punkcie 1 tylko załóżmy ze tym razem druga sb-900 jest w odległości 45m i na lewo
- "podpinamy" kolejne 3xsb-600 do naszego drugiego Commandera na kalane 2 grupy A(TTL -0.7EV) B( 1/8 ) C(1/16) .
3)
* wciskamy migawke i odpalilsmy 6x sb-600 kazda z inna mocą :)
4)
* można chyba tak w nieskończoność aż nam zabraknie odbiorników RX :)
* ograniczeniem może tu być odległość z jaka działają TX z RX i system cls oraz liczba kanalow dla trybu cls
Co nie znaczy, że moc lampy nie spadnie drastycznie, jak to w trybach FP.
to co wyczytalem na flickr: przy migawce 1/8000s i lampie ustawionej ponizej pelnej mocy mozna bylo zauwazyc roznice zdjecia byly zaciemnione do polowy lub na gorze
andrstac
18-01-2010, 20:44
ciakawa rzeczą jaka wyczytałem an flickr jest ze odbiorniki można ustawić jako master / slave , czyli np:
mając 3 odbiornik ustawione na master (3x sb-900) mamy 3x sb-900 jako commander :)) a co się z tym wiąże już chyba nie muszę pisać:))
A próbowałeś tak?
IMO wszystko wskazuje na to że nie da się tak zrobić. Za instrukcją: Jedna lampa na odbiorniku ma być Master, a pozostałe Slave (lub remote CLS - w przypadku gdy ta pierwsza będzie jako sterownik).
Dzieje się tak dlatego że ta na odbiorniku master jest niejako na sankach aparatu.
Zastanawia mnie jak to wszytko nie pogłupieje .Włączyłem w body lampke wspomagania autofokusa w układzie z nadajnikiem i SB 900 na odbiorniku. SB 900 master odbiornik i nadajnik master. Swieci lampka wspomagania autofokusa w SB900 a nie w body. Lampka wspomagania SB 900 swieci w czasze parasola wiec powinno mi ostrosc ustawic na odległosc do parasola:) ,jednak autofokus ustawia sie ok. Dobra ,może to głupie co tu pisze ale lampka wspomagajaca Af w body bardzo sie przydaje jako kontrolka pracy radia. Temat bardzo prosty.Jeśli zapali sie lampka wspomagania AF w body(co widac na modelu np) to znaczy, że nasze radio zawisło i nie mamy co liczyc na błysk lampy.
Witam.Właśnie dziś dostałm na urodziny. Troche się głowię z uruchomieniem tego Pixela. Może ktoś z was mi podpowie jakie ustawienia wprowadzić. Mam Nikon D40 i SB900.
Chyba coś nie tak z moim zestawem, oto dwa zdjęcia o identycznych ustawieniach na jednym przyrypało pełną mocą, zbyt często dzieją się takie akcje. Próbuję znaleźć jakąś analogię tych pomyłek ale trudno wyciągnąć wnioski
Mam pytanie do posiadaczy, czy TTL często wam się myli?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img63.imageshack.us/i/dsc7597.jpg/)
źródło (http://img138.imageshack.us/img138/3507/dsc7596.jpg)[/url]
Ustawienia to nadajnik na master, odbiornik na master. Nie rozumiem jak ustawić nadajnik na master?
Nadal nie udało mi się wyzwolić lampy.
Nie rozumiem jak ustawić nadajnik na master?
Mecyja - jest dołączona instrukcja do opakowania. Czytałaś?
Nie rozumiem jak ustawić nadajnik na master?
nadajnik na i-TTL
odbiornik na MASTER
i ten sam CHanel
Mecyja - jest dołączona instrukcja do opakowania. Czytałaś?
Czytałam,jest po angielsku i nie wszystko łapię, ale jak wiesz to może napisz, proszę.
A na lampie sb-900 jak ustawić?
Czytałam,jest po angielsku i nie wszystko łapię, ale jak wiesz to może napisz, proszę.
Hmm - a w opakowaniu nie masz drugiej książeczki po polsku?
I druga podpowiedź - nie ma czegoś takiego jak ustawianie NADAJNIKA jako MASTER.
Zgrałaś kanały?
A na lampie sb-900 jak ustawić?
na lampie TTL
Ustawiłam lampę na master i nic nie działa. Co robię źle?
na lampie TTL
Ale chodzi mi o to jak ustawić ten przełącznik na sb-900 jest napis On,Remote I master.
Ale chodzi mi o to jak ustawić ten przełącznik na sb-900 jest napis On,Remote I master.
tylko "ON"
Ustawiłam lampę na master i nic nie działa. Co robię źle?
Mecyja - nie zrozum mnie opacznie - ale skad mamy wiedzieć co robisz źle?
Może nie właczyłaś nadajnika lub odbiornika - ba! może bateryjki nie włożyłaś? Powtarzam - nie zrozum tego źle - ale my tu mamy przepisać instrukcję punkt po punkcie szukając co jest źle u Ciebie?
Od początku więc - masz to ustrojstwo z Foto-Tipa? Jeśli tak, to są tam 2 książeczki. Jedna po polsku. Bierz ją w rękę i kartkuj po kolei i rób jak jest napisane.
Mam z allegro od Fortis, i tylko po angielsku instrukcja. Robiłam już wcześniej takie opcje jak mi piszecie i nie działało nic, więc myślałam, że mam złe ustawienia wprowadzone. To moze jednak ten Pixel jest felerny. Czy dioda na nadajniku powinna się świecić bo u mnie nie świeci, może inny kanał poszukać?
Mam z allegro od Fortis, i tylko po angielsku instrukcja. Robiłam już wcześniej takie opcje jak mi piszecie i nie działało nic, więc myślałam, że mam złe ustawienia wprowadzone. To moze jednak ten Pixel jest felerny. Czy dioda na nadajniku powinna się świecić bo u mnie nie świeci, może inny kanał poszukać?
W skrócie. Tym bardziej, że piszę z głowy. I zaraz wracam do pracy.
Nadajnik na aparacie na ttl. Odbiornik pod lampą na master. Na nadajniku i odbiorniku ten sam kanał. Lampa ustawiona normalnie jakby była założona wprost na aparat. Spróbuj doczytać o kolejności włączania - co przed czym aby wszystko pomiędzy sobą dobrze się odczytało.
dioda powinna świecić na początku na czerwono a jak znajdzie odbiornik to na niebiesko,
ustaw ten sam kanał obojętnie który, w nadajniku i-ttl w odbiorniku master, jak nie działa to do reklamacji
andrstac
20-01-2010, 11:04
Mam z allegro od Fortis, i tylko po angielsku instrukcja.
Instrukcja po polsku jest tutaj (http://www.foto-tip.pl/aukcje/Pixel/instrukcja%20TR-331.pdf)
Wystarczy ściągnąć i poczytać. Ech...
Wystarczy ściągnąć i poczytać.
Wczoraj już pobrałam. Dokładnie przeczytałm i nic. Jedynie to jak lampa jest w STBY i przycisne spust migawki to podświetla się tylko jej wyświetlacz ale żadnych zmian nie idzie dokonać przez aparat ani wyzwolić błysku.
Dioda na odbiorniku pulsuje na czerwono, a na nadajniku mignie czerwona i potem już nic.
Dzięki wszystkim za odpowiedzi i cierpliwość. Wygląda na to, że chyba nadajnik szwankuje. Do 14 dni można oddać bo nie wiem czy bawić się w serwisy, chyba, że wymienią na nowy.
W instrukcji do Pixel TR-331 RX jest napisane, że współpracuje z:
Lampy systemowe SB-900, SB-800, SB-600, SB-400
Zaintrygowała mnie zwłaszcza ta ostatnia, czy to oznacza, że może ona pracować jako lampa SLAVE w I-TTL, czy też tylko jako lampa manualna sterowana czymś na wzór fotoceli?
Czy ktoś mógłby to sprawdzić w praktyce? (pewnie nikt z Was nie ma tej lampy:confused:, ale zapytać nie zaszkodzi :).
jeżeli działa to jak radiowy zamiennik kabla ittl to powinna działać, na kablu przecież sb 400 błyska
Sory za pomyłkę wcześniej,nadajnik ustawiłem na iTTL nie MASTER.
Moja reklamacja zestawu została rozpatrzona błyskawicznie.W poniedziałek wysłalem zestaw do serwisu , a w czwartek miałem go juz w domu. Oczywiście ten sam z adnotacja ,że sprzet działa prawidłowo a przyczyna zawieszeń mogło byc złe montowanie odbiornika na sankach. Chyba tych do jazdy na sniegu bo nie wiem jak mozna źle zamontować odbiornik na sankach jak włożyc da sie tylko w jedna stronę i dokręca sie srubę kontrującą. Ciekawe ,ze u mnie zawieszał sie nadajnik a oni piszą o odbiorniku. Myślę ,że mój zestaw został poprostu przepakowany w nową kopertę i odesłany.
Jest w ogóle ktoś komu ten zestaw pixel działa prawidłowo, z wszelkimi ustawieniami i zawsze?
Obecnie mam Phottix Strato i myślę czy ładować się w ten nowy wynalazek, czy jednak poczekać aż to dopracują i wtedy ew. się zdecydować...
Jak wygląda synchro z krótkimi czasami? Działa to dobrze?
Sprzedałem Powerluxa 10 kanałowego i zamówiłem to.Ciekawe czy będę żałował.
No i żałujesz? Ja też mam z nim problem, ani razu nie udało sie wyzwolić lampy.W poniedziałek wysyłam ale nie wiem czy chcieć zwrotu pieniędzy czy zgłaszać reklamację, niewiadomo czy z następnym nie będzie problemu?
Jest w ogóle ktoś komu ten zestaw pixel działa prawidłowo, z wszelkimi ustawieniami i zawsze?
U mnie lipa, iTTL nie przewidywalny, często wali pełną mocą.
Andrzej Olender
23-01-2010, 14:34
Huh, chyba pozostaje kupić drogie Pockety mimo braku TTL pewne rozwiązanie, nie lubię loterii ;). W Pixelach najbardziej kusiło mnie przenoszenie FP.
Huh, chyba pozostaje kupić drogie Pockety mimo braku TTL pewne rozwiązanie, nie lubię loterii ;) najbardziej kusiło mnie przenoszenie FP.
PW masz manual a Pixel w manualu śmiga elegancko, wczoraj na evencie na 300 zdjęć 100% skuteczność.
Andrzej Olender
23-01-2010, 14:49
PW masz manual a Pixel w manualu śmiga elegancko, wczoraj na evencie na 300 zdjęć 100% skuteczność.
Zbyt dużo głosów słyszę z kolei że nawet w manualu zawodnie działa, w sensie jednym wyzwala innym losowo nie.
Może masz akurat szczęście :)
Mecyja jesteś w lepszej sytuacji bo twój zestaw nie działa wiec w serwisie temat prosty. Mój siew zawiesza u mnie ,a w serwisie nie. Więc mam problem ale nie załuję bo jak nie tak to siak i da sie przewidziec kiedy nie błysnie.
Wysłałam do reklamacji, dziś dostałam inny zestaw Pixela. I to samo tzn, nic. Już mam wątpliwości czy czegoś nie mam źle ustawionego, chyba,że mam pecha i trfił sie drugi felerny. Mam jeszcze pytanie. Na lampie po włączeniu wszystkiego wyskakuje ustawienie TTL BL FP nie idzie ustawić samego TTL bez FP?
jestes pewien ,że inny zestaw? spisałes numery ?
Na pewno to jest inny zestaw, tamto pudełko zaznaczyłam i było w środku uszkodzone. A to jest nie naruszone ale za to niestety nadajnik jest lekko sztachnięty w lewo,że aż trudno zamocować na aparacie.
Wysłałam do reklamacji, dziś dostałam inny zestaw Pixela. I to samo tzn, nic. Już mam wątpliwości czy czegoś nie mam źle ustawionego, chyba,że mam pecha i trfił sie drugi felerny. Mam jeszcze pytanie. Na lampie po włączeniu wszystkiego wyskakuje ustawienie TTL BL FP nie idzie ustawić samego TTL bez FP?
FP to funkcja którą sie włącza w aparacie i dopiero wtedy na lampie pojawia sie tryb FP. Wiem bo sam tego szukałem lecz niestety w moim d60 takiego czegoś nie ma. To co napisałem tyczy się lampy gdy jest umieszczona w stopce aparatu ale skoro PIXEL przekazuje wszystkie dane bezprzewodowo to podejrzewam że przy użyciu tego urządzenia jest podobnie.
ThomasVoland
02-02-2010, 03:57
Na lampie po włączeniu wszystkiego wyskakuje ustawienie TTL BL FP nie idzie ustawić samego TTL bez FP?
Bracketing/lampa błyskowa > Tryb Auto FP > Off
Bracketing/lampa błyskowa > Tryb Auto FP > Off
U mnie takiego czegoś nie ma.
andrstac
02-02-2010, 11:43
BO w d40, d40x i d60 trybu FP nie ma (jak i CLS i bardzo nad tym boleję:( )
Podobno wybór kanału nie ma znaczenia, wiem,że na nadajniku i odbiorniku ma być ten sam. To po co jest wybór, który kanał?
Podobno wybór kanału nie ma znaczenia, wiem,że na nadajniku i odbiorniku ma być ten sam. To po co jest wybór, który kanał?Jak to po co? Zeby sie przestawic na inny, jesli ktos (inny w poblizu fotograf), bedzie uzywal takiego, jak Ty. :)
Dzięki. Już myślałam,że muszę po kolei sprawdzać czy na jakimś kanale mi w końcu ten Pixel zadziała.
Jak to po co? Zeby sie przestawic na inny, jesli ktos (inny w poblizu fotograf), bedzie uzywal takiego, jak Ty. :)
najlepiej w celu podkradnięcia błysku, gdy ktoś inny ma lepsze lub więcej lamp ;)
źródło (http://zso10.gliwice.pl/bon/jez/foto/blog/pfo/_MG_3058.jpg)
No i oddałam drugi egzemplarz Pixela, bez problemu zwrócili kase. Może do trzech razy sztuka ale dla mnie to już bylo frustrujące, że nie działa. Może za jakiś czas znów się na niego skuszę, chyba nie dokońca są dopracowane te Pixele. Teraz będę się zastanawiać co zmiast tego kupić do wykorzystania wyłącznie amatorsko, byle by było i dzialało. Może jakiś kabel sc albo phottix aster, muszę poczytać. Powodzenia z Pixelami.
trzeba poczekać na drugą generację ...
Redskull
15-02-2010, 13:49
Pyknę wątek na powierzchnię....Bardzo interesują mnie te wyzwalacze. Głównie pod kątem wyzwalania CLS(bezprzewodowa kontrola i wyzwalanie lampy master, która wyzwoli swoim clsem resztę). Nie interesuje mnie ittl. Czy ktoś może sprawdzić na swoich pixelach, czy takie coś działa bez problemu ?
I jak tam dalsze próby, tez przymieżam się i chętnie czytam Wasze uwagi. Chyba trzeba będzie poczekać na versje 2 bo jakoś nie było dotąd nikogo komu by to działało bez zarzutu.
Panowie co taka cisza ? Może ktoś już odpalił to cudo bez problemów ?
szymanskil
03-03-2010, 12:28
sek w tym ze jak narazie wypowiedzialy sie na ten temat 3 osoby....z czego jedna kompletnie nie ogarnia tematu:D za 350zl... to chyba nie ma co sie dziwic ze to dziala jak chce... a juz mialem kliknac "kup teraz" na allegro... i mocno sie zastanawiam... w studiu dzialam na nadajnikach i odbiornikach za 100zl... bez autmatyki... z czasem na 1/125 i wszystko jest oki:) dziwie sie po co do studia kupowac taki zestaw...:) przeciez to sterylne warunki... chyba ze wychodzimy w teren z armia d800 i kapitanem d900:) ale tu znow... sterylnie:) bo przeciez nie rozkladamy lamp:) na polu walki gdzie zmienia sie ciagle miejsce akcji... a spacery sa zdrowe:) poza tym optymalne ustawienie swiatla... to chyba podstawa fotografii... kazdy zrzedzi na temat sprzetu... a nasi dziadkowie robili zdjecia otworkami... lub co bardziej nowoczesni aparatami analogowymi... i nie wiedzieli za co wyjdzie do czasu odwiedzenia ciemni... sadze ze za wiele wymagamy za nie wielki naklad finansowy... typowe podejscie polaka... duuuzo za malo... a potem sie czyta ze grip sie zlamal bo byl z delty a nie MB-D10 nikona... ze lampa blyska jak chce bo jest z firmy kogucik a nie seria SB... eh... proponuje kupienie dobrej lampki z abazurem:D i w tedy ttl nie bedzie swirowal:d bo najlepiej jest tam gdzie nas nie ma :D i najlepiej dziala to co nie istnieje:D hehehe
Andrzej Olender
07-03-2010, 11:48
Mnie w dalszym ciągu korci by kupić te pixele, już nawet nie potrzebuje automatyki, ważne by sprawnie działało w manual i przenosiło FP.
Ma ktoś może z Tychów lub okolic pixele? (tak Mecyja, Ciebie mam na myśli :)) przetestował bym jak to się mniej więcej zachowuje. Na Pockety się raczej nie doczekam :)
Mnie w dalszym ciągu korci by kupić te pixele, już nawet nie potrzebuje automatyki, ważne by sprawnie działało w manual i przenosiło FP.
Ma ktoś może z Tychów lub okolic pixele? (tak Mecyja, Ciebie mam na myśli :)) przetestował bym jak to się mniej więcej zachowuje. Na Pockety się raczej nie doczekam :)
No właśnie, pomijając TTL to jak sprawa wygląda z synchro z krótkimi czasami? Działa to DOBRZE I POWTARZALNIE? :)
Ma ktoś może z Tychów lub okolic pixele? (tak Mecyja, Ciebie mam na myśli :))
Niestety już nie posiadam, miałam dwa egzemplarze i oba ani razu nie odpaliły lampy. Szkoda, że wcześniej się nie zgadaliśmy ale i tak by nie zadziałał na twoim sprzęcie bo też próbowałm na pożyczonym, więc nic byśmy nie zdziałali.
lepiej poczekać az Pocket Wizard zrobi nadajniki, wtedy chinczyki skopiują kod i sprzedadzą za ćwierć ceny.
ZoomTeam
12-03-2010, 22:56
ale przecież zrobili. tylko czekać aż bedą w sprzedaży
http://www.youtube.com/watch?v=8PrALQszhWc&feature=player_embedded#
Sprawdziłem, działa.
A działa Tobie w takiej konfiguracji w trybie FP? u Mnie tylko do 1/250, potem jest pasek na zdjęciu i nie wiem czy nie reklamować :/
Może dorzucę parę moich uwag. Mam dwa odbiorniki podpięte pod SB-900ki. Generalnie nie korzystam często i najcięższe boje jeszcze przede mną ale już widać kilka problemów.
Po przejściu lampy w stan uśpienia, lampy powinny ożyć po wciśnięciu do połowy spustu, tak samo jakby były przypięte do body. No i problem polega na tym że nie zawsze im się chce. Czasami włączy się jedna, czasami druga. Zazwyczaj włączają się obie i wtedy wszystko chodzi dobrze tzn. na ttl efekt jest powtarzalny i prawidłowy (bez przepaleń i niedoświetleń). Problem występuje raz na jakieś 5 stentbajów. Jedyne remedium jakie zastosowałem to zwiększenie czasu po jakim lampa przechodzi w stan uśpienia.
Używam - od wczoraj - Pixeli z D3s i SB-900. Wszystko chodzi płynnie, TTL powtarzalny i pewny (testowałem na razie tylko do kilkunastu metrów), lampa z trybu stdby wychodzi za każdym razem. Działa też zmiana ogniskowej palnika. Trzeba tylko pamiętać, żeby przed zrobieniem zdjęcia wcisnąć guzik trochę wcześniej do połowy aby nadajnik zdążył wysłać informacje do odbiornika w lampie. Inaczej lampa w ogóle nie wyzwoli. Funkcjonuje też tryb seryjny aż do wyczerpania energii w kondensatorze lampy oraz czasy do 1/8000.
No i korekcja mocy błysku w trybie iTTL z poziomu aparatu - rzecz przydatna kiedy nie możemy tego zrobić w lampie - tylko w trybie "M" - ale działa do +/- 5.
No chyba, że tą korekcją się da inaczej, też w innych trybach to takim razie proszę o oświecenie bo ja w Nikonie od niedawna :-)
siwyyy77
02-05-2010, 11:14
Zanabyłem i ja ten wyzwalacz, kilka spostrzeżeń...
-Jak już wspomniano, kiepska obsługa odbiornika gdy jest zalożona lampa.
-Generalnie w ITTL lampa pracuje jakby była podpięta do gorącej stopki... jednak czasy synchronizacji u mnie nie schodzą do 1/8000, od ok. 1/3200 zaczyna się pojawiac czarny pasek na górze, to chyba jedyny mankament w ITTL
-W Trybie manualnym, aby zejść z czasami poniżej synchronizacji aparatu (D300) czyli odpowiednio 1/250, ew 1/320 trzeba ustawić 1/1 pełną moc w innych wypadkach.
-Zasięgu na razie nie mogłem sprawdzić na zew. ze względu na brak czasu, w pomieszczeniu to kilkanaście metrów, przez trzy ściany, wyzwala bezproblemowo.
Generalnie jak na moje czysto amatorskie potrzeby dobry sprzęt:)
-Generalnie w ITTL lampa pracuje jakby była podpięta do gorącej stopki... jednak czasy synchronizacji u mnie nie schodzą do 1/8000, od ok. 1/3200 zaczyna się pojawiac czarny pasek na górze, to chyba jedyny mankament w ITTL
Czyli nie działa tak jak deklaruje producent. A deklaruje, że synchro działa do 1/8000 i przenoszony jest FP.
-W Trybie manualnym, aby zejść z czasami poniżej synchronizacji aparatu (D300) czyli odpowiednio 1/250, ew 1/320 trzeba ustawić 1/1 pełną moc w innych wypadkach.
czyli że nie można użyć np 1/4 mocy przy czasie 1/1000 ? bo nie wiem czy dobrze rozumiem?
czyli że nie można użyć np 1/4 mocy przy czasie 1/1000 ? bo nie wiem czy dobrze rozumiem?
U mnie to funkcjonuje bez najmniejszego problemu do 1/8000...
Zwodniczym może być tryb "M" w tych Pixelach. Na nim synchro jest tylko do 1/250.
Jeśli chcemy mieć krótkie czasy w lampie systemowej to wyzwalacze mają być w trybie "iTTL" a sama lampę ustawiamy na "M" z żądaną mocą błysku.
kupiłem i póki co po domowych testach wszystko super!
odbiornik podłączyłem nawet do SU 800 który odpalony radiowo wyzwalał mi 3x sb900 - wszystko z czasami FP :)
tak samo podłączyłem odbiornik do sb900 którą ustawiłem jako commander i nią wyzwalałem pozostałe dwie 900.
No i na koniec podłączyłem odbiornik do sb900 i dałem ją w M w zwykłym trybie świecenia (nie commander i nie slave) i jej błyskiem wyzwalałem studyjniaki 600 W z czasami FP :)
wszystko w trybie iTTL na radiu.
zapowiada się świetliste lato :):):)
Na allegro są aukcje, gdzie jest napisane "nowa poprawiona wersja", a więc może producent rzeczywiście uporał się z problemami i wreszcie WSZYSTKO działa jak należy... :)
Mam problem z wyzwoleniem przez PC . Nadajni i odbiornik w trybie M , po załączeniu aparatu , odbiornik odmawia pracy (dioda z niebieskiej przechodzi na czerwoną). Da się wyzwolić migawkę , ale tylko raz bez błysku . Nadajnik blokuje się i wyłączyć go można tylko przez wyjęcie baterii . Teraz nie wiem , czy jakieś ustawienia w puszce mam źle pokonfigurowane ? Mam S5 Pro , gdyby komuś to chodziło , to może przez analogie bym jakoś doszedł ? Jeszcze jedno , do czego ten otworek w nadajniku ?
Albert44
13-05-2010, 15:27
Mam problem z wyzwoleniem przez PC . Nadajni i odbiornik w trybie M , po załączeniu aparatu , odbiornik odmawia pracy (dioda z niebieskiej przechodzi na czerwoną). Da się wyzwolić migawkę , ale tylko raz bez błysku . Nadajnik blokuje się i wyłączyć go można tylko przez wyjęcie baterii . Teraz nie wiem , czy jakieś ustawienia w puszce mam źle pokonfigurowane ? Mam S5 Pro , gdyby komuś to chodziło , to może przez analogie bym jakoś doszedł ? Jeszcze jedno , do czego ten otworek w nadajniku ?
Przypuszczam, że z S5pro nie szarpnie...próbowałem ten wyzwalacz jak chciałem zakupić... i objaw był ten sam z moją S5. Zrezygnowałem z zakupu.. i zanabyłem RF-602.
A czy może ktoś testował PC z Nikonem ? Natomiast z Metzem 54Mz4 pracuje w trybie A, M i strobo , iTTL powoduje blokowanie nadajnika po pierwszym odpaleniu lampy ale też i lampa nie posiada tego trybu .
Kupiłem i ja-po pierwszych testach coś nie tak z ostrością na zdjęciach .... cały czas przestrzeliwuje-przy naciśnięciu spustu do połowy widać , ze AF trafia ok , a później du.., robiłem różne testy od bateryjkowych na osobach kończąc -oczywiście podpinałem różne szkła i dalej to samo. Wszystko ok na ręcznym ostrzeniu -jestem w szoku co ma Af wspólnego do tego co się dzieje-sprawdzę jeszcze dzisiaj na innym body.
ps. oczywiscie jak lampa na sankach w body to wszystko ok.
Czy ktoś wiem o co chodzi...? -dzieki za info z góry.
Pozdrawiam
Kupiłem i ja-po pierwszych testach coś nie tak z ostrością na zdjęciach .... cały czas przestrzeliwuje-przy naciśnięciu spustu do połowy widać , ze AF trafia ok , a później du.., robiłem różne testy od bateryjkowych na osobach kończąc -oczywiście podpinałem różne szkła i dalej to samo. Wszystko ok na ręcznym ostrzeniu -jestem w szoku co ma Af wspólnego do tego co się dzieje-sprawdzę jeszcze dzisiaj na innym body.
ps. oczywiscie jak lampa na sankach w body to wszystko ok.
Czy ktoś wiem o co chodzi...? -dzieki za info z góry.
Pozdrawiam
Ale o co kaman?
Co mają wyzwalacze radiowe do celności AF? :)
Ale o co kaman?
Co mają wyzwalacze radiowe do celności AF? :)
No właśnie .. dziwna sprawa...
nie mam żadnych problemów z AF:
- body + optyka,
- body + optyka + sb 800 na body,
ale jak używam wyzwalaczy dzieja sie takie jaja-ani jedna fotka nie jest trafiona...
i o co kaman ? :(
Może ma coś na rzeczy lampka AF na Sabince ? Sprawdź w dobrych warunkach i w złych .
tymancjo
18-05-2010, 14:20
Sprawdź, czy te problemy z AF występują gdy jest AF-C i/lub gdy w lampie na odbiorniku wyłączymy AF assista.
I daj znać czy to coś zmienia. Bo się nie będę wychylał z teoria niepotwierdzoną :)
Pozdrawiam,
Tomek
Sprawdź, czy te problemy z AF występują gdy jest AF-C i/lub gdy w lampie na odbiorniku wyłączymy AF assista.
I daj znać czy to coś zmienia. Bo się nie będę wychylał z teoria niepotwierdzoną :)
Pozdrawiam,
Tomek
no mistrzuniu tak na szybko:
- AF-S nigdy nie trafia
- AF-C zawsze trafia :)
co to za teoria??
tymancjo
18-05-2010, 23:58
U mnie podobnie robił d300 z jedną sigmą.
I mam taką teorię, że af zakłada, że będzie ostrzył na czerwoną siatke z lampy i ze względu na to wprowadza jakaś korektę w AF. A gdy lampa jest poza sankami to nie koniecznie ostrzymy na czerwony wzorek i cos sie sypie.
Moja sigma na d300 zawsze nie trafiała na czerwony kolor, stąd moja koncepcja.
AF-C nie używa wspomagania, więc nie modyfikuje algorytmu w przypadku obecności lampy.
Ale to tylko teoria.
flakon, czy twoje Pixele to nowa wersja poprawiona, czy jeszcze stara. Przymierzam się do kupna tego ale to co czytam tutaj to widzę, że same jaja są z tymi wyzwalaczami.
adamski1971
20-05-2010, 21:26
Odebrałem właśnie Pixela i jestem po testach.
Wszystko chodzi wyśmienicie,TTL osiągnięty dzisiaj czas synchro 1/4000 zasięg ok 10m
Jedyny mankament to uciążliwe dojście do przycisku wł/wył w RX kiedy mamy podpiętą sabinkę.
Za namiastkę ceny PW myślę, że spełni moje oczekiwania.
racja - guziki niefortunnie umieścili. i druga śmieszna sprawa że gdy mamy sabinę na Pixelu zamontowaną i pomimo że pixel jest wyłączony to lampa go widzi - a mianowicie miałem podpięte do sabiny radio przez PC a lampa stała na pixelu - gdy brakło mi zasięgu wyłączyłem pixele i szybko zmieniłem nadajnik na aparacie a tu niespodzianka - nie wyzwalało lampy - dopiero wszystko zadziałało gdy zdjąłem lampę z pixela , ale nie była to komfortowa żonglerka
Witam.
Dopiero dzisiaj znalazłem chwilkę na testy.
Co do mojego problemu jeżeli chodzi z tym ostrzeniem to nie tylko na sigmie 50 1.4 to miałem-na 85 1.4 również zawsze trafiało poza cel z ostrością.
Problem rozwiązywało przełączanie z AF-S na AF-C lub wyłączanie wspomagania w lampie.
Co do wyzwalaczy to mam jeden nadajnik + 2 odbiorniki z czego oba odbiorniki odsyłam ponieważ:
- na pierwszym wypadła blaszka i często ciężko go wyłączać przez power tylko trzeba wyciągnąć baterię.
- na drugim mam nie czytelny wyświetlacz ( nie wiadomo w jakim trybie się pracuje).
Po dzisiejszych testach dziwi mnie jedna rzecz:
- nadajnik i odbiornik w trybie TTL,
- body na M
- lampa na ttl praktycznie zawsze przepał nawet przy korekcji na -3
Zdziwiło mnie jak przełączyłem lampę na A -praktycznie w tym trybie zawsze ok :)
Oczywiście czasy rzędu 1/8000 wszystko ok
Co do odległości to 30-40 m -bez problemu- z przeszkodami bywa rożnie.
Działa tez korekcja siły błysku z body
Czy warto było kupować pixele-uważam ze tak (o ile odeślą mi sprzęt ok ) - za cena niecałe 700 pln mamy 2 odbiorniki i 1 nadajnik gdzie PW to koszt 3000 PLN
pozdrawiam
flakon, czy twoje Pixele to nowa wersja poprawiona, czy jeszcze stara. Przymierzam się do kupna tego ale to co czytam tutaj to widzę, że same jaja są z tymi wyzwalaczami.
Podepnę się pod post kolegi. Twoje pixele to tzw. poprawiona wersja, czy stara, bo na alledrogo pokazała się rzekomo poprawiona wersja w sprzedaży, a wiele osób z forum, między innymi ja wstrzymało się z kupnem tych wyzwalaczy . Mam również prośbę do innych użytkowników tych, rzekomo nowych pixeli, żeby się wypowiedzieli na temat ich użyteczności w odniesieniu do wad poprzedników. Ze swojej strony powiem, że napisałem do sprzedawcy tych nowych pixeli z pytaniem, co się zmieniło w stosunku do poprzedniej wersji. Odpowiedź padła bardzo wyczerpująca: oprogramowanie.:shock:
Dzwoniłem do serwisu ze będę odsyłał same odbiorniki, a gość mi powiedział, że jest dużo zwrotów i prosi żebym odesłał wszystko co mam i prawdopodobnie mogą oddać kasę.
Co do wersji jaką mam to nie mam pojęcia gdzie to sprawdzić.
Ja kupiłem rzekomo wersję poprawioną nie czekając na wasze opinie. Teraz po błyskaniu mnie tak nosi, że mam ochotę je wywalić przez okno. Co czwarty błysk wali z pełną mocą a co chwila jakieś głupie spięcia się pojawiają. Jeszcze lampkę mi rozpieprzy i serwis będzie miał troszkę więcej do oddawania niż za same pixele.
Czyli nie ma co sobie zawracać głowy na razie Pixelami. Szkoda kasy, skoro to nie działa na 100 %. A zapowiadał się dobrze, zarówno w zakresie możliwości, jak i ceny. Trudno, będę na razie hołubił sprzętowy CLS :-|, ewentualnie "charakter" w nogach sobie poprawię :D
Nie ma co. Jutro pakują się i jadą do Łomianek. Na dodatek nie wiem czy to jest wina Pixeli bo z tyłu lampa też świeciła na SU-4 ale takiego koszmarnego mydła to ja jeszcze nie widziałem (a robiłem stałkojeb*ą 24-70). Dzisiaj tylko się nabawiłem zielenizny przed oczyma przez walenie lampą na full i mam płaczącą modelkę, że nic nie widzi.
Czy ktoś wie już może ile będą kosztować PW z iTTL do Nikona? Jak to będzie trochę więcej niż to gówienko to nie zastanawiam się.
marszull
02-06-2010, 10:34
biorac pod uwage cene PW plus II i mini tt do canona to raczej troche wiecej niz troche
Czy ktoś wie już może ile będą kosztować PW z iTTL do Nikona? Jak to będzie trochę więcej niż to gówienko to nie zastanawiam się.
hahahaha - ja czekałem półtora roku (bo tyle minęło od premiery dla Canona) - gdyby to był tylko tak trywialny problem jak $$ to bym się nie zastanawiał - ale na razie nadal nie ma nad czym bo nie ma PW :)
dziwne z tymi pixelami - ja mam już pierwszą sesyjkę za sobą i nadal wszystko wypas - pełna lampa około południa czasy 1/500 - 1/1000 odległość do 30m i bez zarzutów
a ostatnio nawet studyjne dzięki pixelowi odpaliłem RADIOWO na 1/1000 i szybciej :)
prawdopodobnie w piątek pojadę dokupić pixelków bo jednak w słońcu jedna lampa na jeden statyw to mało więc teraz zmontuję zestaw 2x2lampy na patyku, więc też i podpytam się w foto-tipe o co kaman że są jakieś problemy
No to skoro u niektórych pixele hulają bardzo dobrze, a u innych nie da się pracować, to może wskazywać na wadliwe poszczególne egzemplarze. Być może użyte elektroniczne bebechy mają produkcji dawnej CEMI - każdy inne parametry. I stąd takie rozbieżne opinie.
hahahaha - ja czekałem półtora roku (bo tyle minęło od premiery dla Canona) - gdyby to był tylko tak trywialny problem jak $$ to bym się nie zastanawiał - ale na razie nadal nie ma nad czym bo nie ma PW :)
dziwne z tymi pixelami - ja mam już pierwszą sesyjkę za sobą i nadal wszystko wypas - pełna lampa około południa czasy 1/500 - 1/1000 odległość do 30m i bez zarzutów
a ostatnio nawet studyjne dzięki pixelowi odpaliłem RADIOWO na 1/1000 i szybciej :)
prawdopodobnie w piątek pojadę dokupić pixelków bo jednak w słońcu jedna lampa na jeden statyw to mało więc teraz zmontuję zestaw 2x2lampy na patyku, więc też i podpytam się w foto-tipe o co kaman że są jakieś problemy
Co do ceny PW to się dopiero teraz dowiedziałem po ile to lata do C. "Troszeczkę" więcej niż pixele ha ha ha.
Patrzyłem na stronę foto tipa ale nic tam niema o tych wyzwalaczach. Czyżby wycofali? :-)
faktycznie! mam nadzieję że mnie nie udupią i wróci to do sprzedaży
marszull
02-06-2010, 15:15
ja licze ze jednak pockety po wakacjach sie pojawia
tylo tez wiem ze moge sie przeliczyc :-)
rownie dobrze moga sie wtedy pojawic przed nastepnymi wakacjami...
siwyyy77
02-06-2010, 21:09
podpytam się w foto-tipe o co kaman że są jakieś problemy
Jak brałem u nich (osobiście) to pytalem o ew. zwroty, reklamacje mówił, że są ale na normalnym poziomie jak to chińska elektronika...
Mówił, ze jak coś bez problemu wymienią oddadza kase.
Jak na razie nie oddaję, nie wymieniam , nie reklamuje...
Na zewnątrz delikatny pasek pojawia się tylko na 1/8000 i to nie zawsze :)
Z wybudzaneim problemow brak... jest OK.
Odesłałem i napisali mi tak:
"Piszę do Pana w sprawie przesyłki, która dotarła do naszego serwisu.
Są to dwa produkty Pixel. Niestety będziemy zmuszeni oddać Panu
gotówkę, ponieważ jak się okazało, przytrafiła się nam wadliwa seria
sprzętu."
Pytanko do Was-które to są te lepsze (poprawione) ??
pozdrawiam
...
Pytanko do Was-które to są te lepsze (poprawione) ??
pozdrawiam
Jeszcze do niedawna były co najmniej dwie aukcje na alle. W tej chwili nie ma żadnej. A rzekomo poprawione wersje widziałem na tej: klik (http://www.allegro.pl/show_item.php?item=1050319097)
Ja już kupiłem te poprawione. W poniedziałek idą do zwrotu :-)
Ja wysłałem ze 2 tyg temu stare Pixele kupione jeszcze w grudniu, bez słowa przysłali nowe. Stare często waliły pełną mocą, nowe po pierwszych kilkudziesięciu strzałach tego nie zrobiły ani razu. Natomiast jeden z dwóch odbiorników raz się nie wybudził tak jak to bywało w starych. Jeśli dalej będzie to tak działać to za te pieniądze IMO warto.
fotoGRAFIK
11-06-2010, 22:17
To jak to jest ?
Lepsze są nowe czy stare? Czy sie nie pchać w to i dołożyć do PW ?
Ile i jak chcesz dołożyc do czegoś, czego nie ma?
marszull
12-06-2010, 12:52
Ile i jak chcesz dołożyc do czegoś, czego nie ma?
:)
fotoGRAFIK
15-06-2010, 09:38
hmm
fakt np na allegro są tylko PW do Canona ...hmmm
no to jak to jest? Brać pixele te "poprawione" czy jakiekolwiek ?
plusfoto
15-06-2010, 09:59
Czy ma ktoś to cóś w Łodzi lub okolicy
hmm
fakt np na allegro są tylko PW do Canona ...hmmm
no to jak to jest? Brać pixele te "poprawione" czy jakiekolwiek ?
Jak widać z wypowiedzi kolegów, trzeba trafić na egzemplarz wolny od wszelkich wad. Jeśli masz możliwość kupienia gdzieś w pobliżu miejsca zamieszkania, to bierz cały majdan do sklepu i testuj przy sprzedawcy. Jak nie, to musisz się liczyć z poniesieniem kosztów za przesyłkę do Ciebie i z powrotem :mrgreen: w przypadku, gdy coś będzie nie tak działać.
plusfoto
16-06-2010, 10:52
Pytanie do posiadaczy - czy da się pod 700 podłączyć zarówno nadajnik np. w gniazdo boczne i w sanki lampę tak żeby wykorzystać zarówno w jednym jak i drugim możliwość pełnego przekazywania danych.
A drugie czysto techniczne tak tylko z ciekawości - ttl wykorzystuje do obliczenia prawidłowego naświetlenia jako jeden z elementów odległość od obiektu a odległość ta jest brana z pomiaru AF - więc jak to się ma przy zdalnym błyskaniu gdy odległośc aparatu ma się nijak do tego gdzie stoją lampy.
...A drugie czysto techniczne tak tylko z ciekawości - ttl wykorzystuje do obliczenia prawidłowego naświetlenia jako jeden z elementów odległość od obiektu a odległość ta jest brana z pomiaru AF - więc jak to się ma przy zdalnym błyskaniu gdy odległośc aparatu ma się nijak do tego gdzie stoją lampy.Moc nie jest obliczana na podstawie odległości, a na podstawie ilości światła (z przedbłysku) docierającego do matrycy. Byc może informacja o odległości jakoś minimalnie czasami koryguje te moc włąściwego błysku.
System TTL nie musi miec informacji o odległości, działa (właściwie tak samo dobrze) z obiektywami nie przekazującymi informacji o odległości.
marszull
16-06-2010, 13:45
ttl jak sam nazwa wskazuje mierzy prze z obiektyw, wiec nie ma dla niego znaczenia gdzie sa lampy tylko gdzie jest obiektyw :-)
i do tego tez przy blysku sa potrzebne przedblyski
plusfoto
19-06-2010, 13:41
Cholera - czy aż tak dobre, czy aż tak złe, że praktycznie zniknęły
Agnieszka Porada
21-06-2010, 13:49
Wyzwalacz radiowy iTTL Pixel TR-331 - ten kupiłam i od razu musiałam odesłać bo lampa mi z sanek wypadła - pan ze sklepu powiedział, że cała partia 250 jest uszkodzona i dryfuje z powrotem do Chin....
plusfoto
21-06-2010, 13:53
co to znaczy partia 250 - są to sztuki czy nr seryjny
na nadajniku mam 30300986 a na odbiorniku 30400986 - i one działają wyśmienicie :)
Agnieszka Porada
25-06-2010, 00:45
partia dwustupięćdziesięciu sztuk ;)
smażonyjanusz
25-06-2010, 20:19
ja czekam z utęsknieniem aż się z powrotem pojawią...
tak samo zresztą czekam na gripa alpha z foto-tip.
klient chce, a oni nie mają ;( bu.
No to jak drodzy państwo ? Ruszyło się cos z jakością ? Widze, że sa oferty znaczone jako "Nowa wersja" na allegro.
Czy ktoś juz to kupował i może cos powiedzieć ? Jak je wogóle odróóżnić od starszych ? No i czy hulają w końcu ?
plusfoto
23-07-2010, 10:05
A gdzie jeśli wolno spytać bo ja widzę tylko dodatkowe odbiorniki. Foto-tip od kilku tygodni nie ma i nie wiadomo kiedy będzie miał bo całą partię odesłał a mega-pixel i fortis mają tylko tak jak mówiłem wcześniej tylko odbiorniki
można prosić o linka do alledrogo? nie moge znaleźć
plusfoto
23-07-2010, 14:50
wpisz w wysukiwarkę aledrogo pixel tr-331 i samo wyskoczy
na allegro te ceny to jakieś chore :)
Byłem w fototipie jakoś tydzień temu i mają być już wkrótce, tak do miesiąca.
Gość z szerokim uśmiechem się mnie spytał jak tam moje pixele, a ja mu odpowiedziałem że na szczęście super bo słyszałem że kolejna partia była jakaś popsuta....a on na to że mój jest właśnie z tamtej partii :D - więc ubaw miałem bo mój działa wyśmienicie i nawet dzień wcześniej byłem załamany bo byłem pewien że zgubiłem odbiornik i prawie się rozpłakałem, że przed sesją nie mam pixela, a nowego nigdzie kupię (w końcu znalazł się - wypadł mi kilka dni wcześniej w aucie :) )
więc różnie z tą 'całą popsutą' serią
plusfoto
26-07-2010, 13:02
O tym że wkrótce to ja właśnie słyszę gdzieś od miesiąca - a to za tydzień, a to za dwa a teraz że może w sierpniu.
Nie wiem czy to sprawa autosugestii ale wydawało mi się, że są. Niestety faktycznie teraz nie widzę. Zatem czekamy. A co sądzicie o tych innych PIXELACh
http://allegro.pl/item1156198577_radiowy_wyzwalacz_lamp_nikon_d300_d 3_d3x_d200_d700.html
Może ktoś to testował ?
Nie wiem czy to sprawa autosugestii ale wydawało mi się, że są. Niestety faktycznie teraz nie widzę. Zatem czekamy. A co sądzicie o tych innych PIXELACh
http://allegro.pl/item1156198577_radiowy_wyzwalacz_lamp_nikon_d300_d 3_d3x_d200_d700.html
Może ktoś to testował ?
pytanie na inny temat - to jest bez TTLa więc i bez CLSa i innych cudów także jeśli pytasz w tym temacie to nie tędy droga i jedynie mogę odradzić ;)
Jest sporo wątków o zwykłych radiach
elvis_biker
02-08-2010, 12:31
http://allegro.pl/item1157940054_wyzwalacz_radiowy_ittl_pixel_tr_331 _nowa_wersja.html tu niby jest już ta nowa wersja, czy ktoś miał już z nią styczność?
...jednak to tylko odbiornik
poprzednio też była jako 'nowa'
dopóki w foto-tipe nie będzie wystawionej nowej partii to takie opisy sprzedawców można między bajki wsadzić
plusfoto
02-08-2010, 15:43
Przeczytaj dokładnie ofertę.
Przeczytaj dokładnie ofertę.
kto?
jeśli ja to co dokładnie w tej ofercie?
plusfoto
03-08-2010, 08:34
Nie ty tylko elvis-biker
marszull
05-08-2010, 15:00
nowe pixele?
http://shop.ebay.com/?_from=R40&_npmv=3&_trksid=m570&_nkw=knight+%28tr-331,tr331%29
plusfoto
05-08-2010, 15:31
Taa - po doliczeniu przesyłki ponad 6 paczek.
tu jest taniej http://cgi.ebay.pl/PIXEL-TR-331-Flash-Wireless-Trigger-SET-for-Nikon-i-TTL-/250595995386?cmd=ViewItem&pt=Camera_Flash_Accessories&hash=item3a58af6efa
marszull
05-08-2010, 15:34
pewnie za chwile beda tansze, ale mysle ze to jest wlasnie ta wersja "poprawiona" na ktora wszyscy czekaja
tylko tu sprzedawca pisze jasno i wyraznie ze "The TR-331 is not compatible with Nikon CLS system"
czyli jeden nadajnik i odbiornik dziala jak kabel, zreszta lamp musi sie komunikowac podczerwienia/przedblyskami
no i są już allegro (http://allegro.pl/pixel-tr-332-wyzwalacz-radiowy-ttl-do-lamp-nikon-i1226108934.html), brał ktoś teraz bo to chyba inna firma sprzedaje niż wtedy?
plusfoto
20-09-2010, 21:14
T w koncu który jest sprzedawany 331 czy 332
331 jest do Nikona, a 332 do Canona. Wydaje się, że sprzedawane są oba.
neverhood
09-03-2012, 22:49
witam
pozwole sobie odswiezyc watek
czy ktos uzywa tej nowej wersji pod nikona czyli Pixel TR-331 King
jesli tak, to gdzie mozna kupic w Polsce i jak sie sprawuje z lampami studyjnymi, czy dziala bez zarzutow czy moze sa z nim problemy
andrzejp
04-04-2012, 19:34
Śmiało polecam,
wersja bez zastrzeżeń, działa idealnie z lampami studyjnymi jak i błyskowymi.
Powtarzalność 100% no i najważniejsze, że na nadajnik można założyć lampę
i pracować.
Wprawdzie ja dopiero od dzisiaj testuję,ale kolega ma już dłużej i wszystko działa idealnie.
Link do sklepu;
http://www.mega-pixel.pl/search.php?subcat=&text=king
sklep profesjonalny,szybki kontakt i przesyłka.
Art Erie
04-04-2012, 19:43
[...] no i najważniejsze, że na nadajnik można założyć lampę
i pracować.[...]
Robiłeś taki myk? Bo według instrukcji sanki na nadajniku są przeznaczone dla dodatkowego modułu ( odpowiednik AC3 w PW).
andrzejp
04-04-2012, 19:55
Tak jest, działa jak należy i to bez myka:wink:
Zakładasz lampę w sanki odbiornika i działa wspaniale,spróbuj.
Super,
jedna lampka na body z lekkim światłem druga na dowolnej orbicie:lol:
Art Erie
04-04-2012, 20:00
Tak jest, działa jak należy i to bez myka:wink:
Zakładasz lampę w sanki odbiornika i działa wspaniale,spróbuj.
Już sprawdziłem działa w TTL :)
andrzejp
04-04-2012, 20:04
No to się cieszę, więc kolejny plus dla tych wyzwalaczy8-)
adrzeju pytanko: Rozumiem, że body widzi nadajnik jako jedną lampę. Czy korekcje wprowadzane na lampach (tej w sankach nadajnika i w odbiorniku) w trybie TTL działają ? Jak się te korekcje mają do korekcji zadanej na aparacie?
andrzejp
20-04-2012, 16:22
Witaj,
body przenosi wszystkie korekcje na lampy na nadajniku,ale nie oddzielnie na pojedyncze lampy.
Jak sterujesz 2 lampami to jednakowo na dwie lampy podaje parametry z body.
Zoone cotrol pozwoli na indywidualną korekcję każdej z lamp:smile:)
Ale można także sterować
Przepraszam, że odświeżam stary wątek ale zakupiłem tr-331 i mam z nim mały problem. Podpinam wyzwalacz pod d700 i odbiornik pod sb-900 i jest problem z synchronizacją błysku w I-TTL, tzn. gdy lampa jest ustawiona w tryb TTL błyska, ale za wcześnie, co oczywiście skutkuje tym, że nie widać błysku na zdjęciu. Aparat w manualu, czas migawki ustawiałem od 1/10s-1/250. Natomiast gdy przełączę się w tryb GN, błysk zostaje wyzwolony prawidłowo, ale to już chyba nie jest I-TTL, prawda? Czy miał ktoś już może podobny problem?
Zauważyłem, że gdy TX i RX są w TTLu a lampa w manualu lub RPT to błysk jest wyzwalany również w odpowiednim momencie. Natomiast gdy włącze TTL lub TTL BL to dalej błyska za wcześnie... Czy może to być wina jakichś złych ustawień w body lub lampie?
szybkie pytanie poza wątkiem - czy ten pixel gada z innymi pixelami - mam tutaj na myśli odbiorniki soldier ;> próbował ktoś?