PDA

Zobacz pełną wersję : Pomocy!!Pierścienie pośrednie do nikona d60

ruudex
18-12-2009, 14:36
Cześć kupiłam pierścienie pośrednie bez przenoszenia automatyki i mam taki problem: gdy je montuje i zakładam obiektyw to na ekranie lustrzanki (nikon d60) pisze ze obiektyw nie został zamontowany, gdy zadzwoniłam do faceta od którego to kupowałam to powiedział, że trzeba coś ustawić w menu. Bardzo was proszę o pomoc, bo ja nie mam zielonego pojęcia co trzeba zrobić.

JacekCz
18-12-2009, 14:50
pewnie jakis manual M? Nie mam D60.

Dawaj tytuł który coś znaczy, tu wszyscy chcą "pomocy" (oprócz tych co się chcą pochwalić ;) )

puch24
19-12-2009, 02:07
Kurczę blade, mam ochotę wyruszyć na jakąś krucjatę przeciwko sprzedającym na Allegro te tanie pierścienie po ok. 50 zł a nie informującym kupujących że:

1) pierścieni nie można użyć z obiektywami typu G (bez pierścienia przysłon), bo wtedy przysłona jest zawsze przymknięta do minimalnego otworu i nie można jej otworzyć ani nią sterować w żaden sposób

2) pierścienie pośrednie przeznaczone są w zasadzie do obiektywów o stałej ogniskowej, 50 mm i dłuższej. Z krótkimi zoomami często w ogóle nie można uzyskać ostrości.

Szczytem wszystkiego są aukcje takich pierścieni do Nikona w których sprzedajacy przekonują, że mimo braku sprzężenia przysłony można przysłonę otworzyć, i podają jak to zrobić - tyle, że opis działa dla aparatów Canon (o ile się orientuję), natomiast w Nikonie nic to nie da! To już ewidentne wprowadzanie kupującego w błąd!

A teraz konkrety:
Z tymi obiektywami które masz Twoich pierścieni nie można użyć. Z dwóch powodów podanych powyżej. Kropka. Musisz kupić stałoogniskowy obiektyw wyposażony w pierścień przysłon.

JacekCz
19-12-2009, 06:34
Kurczę blade, mam ochotę wyruszyć na jakąś krucjatę przeciwko sprzedającym na Allegro te tanie pierścienie po ok. 50 zł a nie informującym kupujących że:
.... w Nikonie nic to nie da! To już ewidentne wprowadzanie kupującego w błąd!

A teraz konkrety:
Z tymi obiektywami które masz Twoich pierścieni nie można użyć. Z dwóch powodów podanych powyżej. Kropka. Musisz kupić stałoogniskowy obiektyw wyposażony w pierścień przysłon.

Kupić ... lub wyegzekwować swoje prawo (towar niezgodny z opisem itd), od negatywnego opisu allegro poczynając, na cięższym kalibrze kończąc.

puch24
19-12-2009, 14:51
Chodzi mi o to, że jest to kolejna osoba która, zachęcona opisami aukcji i wyczytanymi/zasłyszanymi gdzieś stwierdzeniami że "żeby robić makro trzeba kupić pierścienie", nie wiedząc ani na jakiej zasadzie pierścienie działają (= nie nadają się do krótkich zoomów), ani nie wiedząc o ograniczeniach technicznych tych tanich pierścieni (niemożność współpracy z obiektywami G), zupełnie niepotrzebnie je kupiła - ku swemu rozczarowaniu, ale oczywiście ku zadowoleniu sprzedawcy, który w tym przypadku jeszcze udzielił zupełnie błędnej informacji o przestawianiu czegoś w menu aparatu.

yupy
19-12-2009, 18:54
wow jak to dobrze, ze jest takie forum a cżłowiek taki jak ja by kupiła bo miał w planach takie pierścienie

adolfik9501
20-12-2009, 12:30
Tak to jest jak minimalnym wkładem własnym chce się uzyskać jakieś info. Mówią "kup najtańsze pierścienie". Ok. Ale poświęcić na zaznajomienie się z tematem 10 minut co by zobaczyć z czym to się je to już się nie chce. Przeca się pytało "co do makro" i te "dupki" z forum powinny mi wyłożyć wszystko co i jak. Co z tego, że w poprzednich postach temat poruszany był pierdylion razy, teraz JA pytam więc należy mnie traktować wyjątkowo!

Lenie same są sobie winni! Do tego bezgraniczna wiara w marketingowy bełkot i opisy aukcji utwierdza mnie w przekonaniu, że matki głupców są zawsze w ciąży. Myślenie znajduje się w odwrocie...

puch24
20-12-2009, 17:13
Do tego, żeby samemu zorientować się, jakie muszą być spełnione warunki techniczne, by można było korzystać z tych tanich pierścieni i jakie są ich ograniczenia, trzeba wiedzieć coś o makrofotografii, o tworzeniu obrazu przez obiektywy i o różnych sposobach ustawiania ostrości, a także wiedzieć o różnych wersjach bagnetu Nikona i narzucanych przez nie ograniczeniach.
Niby prosta sprawa - ale nikt się z tą wiedzą nie urodził, i nic dziwnego, że początkujący, którzy kupili pierwszą tanią lustrzankę w życiu, z podstawowym obiektywem "kitowym", nie posiadają tej wiedzy, bo i skąd? Musieliby się "wgryzać" w techniczne detale, a tego często właśnie nie chcą robić, albo trudno im tę wiedzę znaleźć w jednym miejscu, skondensowaną, w pigułce.

I dlatego myślę, że nie od rzeczy byłoby umieścić na górze "przyklejony" temat wyjaśniający w przystępny sposób na jakiej zasadzie działają pierścienie pośrednie, i w związku z tym z jakimi obiektywami należy ich używać, a z jakimi nie można, oraz jakie są ograniczenia związane z przenoszeniem napędu przysłony, "elektryki", itd. - po prostu żeby w przystępny, prosty sposób wyjaśnić kiedy zakup pierścieni - i jakich pierścieni - będzie miał sens.

Na razie widzę tylko, że co trochę posiadacze amatorskich lustrzanek (bez AI) z kitowymi zoomami typu G kupują te tanie pierścienie i potem szukają na forum ratunku. Temat powraca, ale wcale nie tak łatwo znaleźć odpowiedzi, bo giną one wśród kolejnych nowych wątków. Trzeba by było naprawdę trochę poszukać - i z góry wiedzieć czego szukać! Może więc Admin przyklei taki temat na górze?

akselb3
20-12-2009, 17:47
To tak samo jak w przypadku obiektywów Falcon, zmień tryb na M i będzie wszystko w porządku:) sterowanie ostrości za pomocą pierścienia na obiektywie.
Pozdrawiam

puch24
20-12-2009, 18:00
Nic to nie da! Z innego posta tej samej osoby (ruudex) wynika, że ma Tamrona 18-200 i Nikkora 18-55. Oba te obiektywy NIE MAJĄ pierścienia przysłon, więc z tymi pierścieniami pośrednimi, które niczego nie przenoszą, przysłona będzie zawsze przymknięta do otworu minimalnego (22-32) i nie ma prostego sposobu żeby ją otworzyć.

Poza tym, pierścienie pośrednie w połączeniu z krótkimi zoomami mogą w ogóle nie dawać ostrego obrazu - co najwyżej najcieńsze pierścienie pojedynczo z zoomem nastawionym na dłuższą ogniskową (i to raczej tym dłuższym, a więc przy ogniskowych 100-200 mm).

Owszem, przestawienie aparatu w tryb M pozwoli wyzwolić migawkę, ale dobrego zdjęcia i tak raczej się nie zrobi.

adolfik9501
20-12-2009, 22:54
A tyle razy pisano o obiektywach G i zwykłych pierścieniach, o N50/1.8+pierścienie, o pierścienie+adapter M42/N+Helios... Ale kto by to czytał...

Przyklejenie tematu z rozkminieniem sprzętu makro dla początkujących nic nie da bo zapewne 5 na 100 go przeczyta. Reszta zada pytanie.

mpwt
20-12-2009, 23:00
A tyle razy pisano o obiektywach G i zwykłych pierścieniach, o N50/1.8+pierścienie, o pierścienie+adapter M42/N+Helios... Ale kto by to czytał...

Hej, a ja tu całe elaboraty na ten temat pisałem. Jak widać lubimy się uczyć na błędach...

A ja sam mam manualne pierścienie i sobie chwalę, działałem z nimi na D70s a teraz na D700. A jak ktoś lubi obiektywy Gie to już jego sprawa :p

Do tych pierścieni dokupiłbym jakąś stałkę do Nikona z pierścieniami do przesłony ewentualnie jakiegoś Heliosa 44 i przejściówkę (bez soczewki!). Efekt przy makro będzie lepszy jak pierścienie za 300 zł i kitowy Gie obiektyw.

adolfik9501
20-12-2009, 23:11
(...)

Do tych pierścieni dokupiłbym jakąś stałkę do Nikona z pierścieniami do przesłony ewentualnie jakiegoś Heliosa 44 i przejściówkę (bez soczewki!). Efekt przy makro będzie lepszy jak pierścienie za 300 zł i kitowy Gie obiektyw.

I co zrobiłeś!? Wspierasz lenistwo. :mrgreen: Teraz zamiast poszukać odpowiedź mają na tacy więc następnym razem również zapytają zamiast poszperać po forum. ;)

mpwt
20-12-2009, 23:36
I co zrobiłeś!? Wspierasz lenistwo. :mrgreen: Teraz zamiast poszukać odpowiedź mają na tacy więc następnym razem również zapytają zamiast poszperać po forum. ;)

Może w wolnej chwili coś wystukam i przykleję (a może ktoś inny chętny? :) ).

A święta idą więc będę miły. Bo zaraz ktoś powie, że bez sensu zabieram głos ;)

ruudex
26-12-2009, 23:56
wiekie dzieki wszystkim

Pete67
27-12-2009, 23:02
A może wystarczyło podpowiedzieć dziewczynie - kup dla eksperymentu najtańszy stały obiektyw manual 50mm np f1.8 - aby tylko miał pierścień przysłony... (i do nikona) i będzie z tego c ałkiem fajne tanie makro.
Często przebijanie się przez "mądre" pouczania że trzeba czytać trzeba włożyc wysiłek... to koszmar, czasami przykro się czyta niektóre uwagi... zwłaszcza w odpowiedziach wobec osób które dopiero startują z przygodą foto....
inna sprawa że często padają pytania które siępowielają po kilkanaście razy w miesiącu.. :) - ale wystarczy wkleic komus link naprowadzający zamiast lamentowac na lenistwo i brak chęci czytania.
a może NIKON mógłby się wysilic jak to zrobiło np SONY na optyczne.pl i jakiś prosty podręcznik połączony z reklamą - przeznaczony właśnie dla tych którzy zaczynają...
Pomysł z wątkami dla wybitnie początkujących jest moim zdaniem jak najbardziej trafny.
Pozdrawiam

adolfik9501
27-12-2009, 23:08
1. Link naprowadzający: Użyj opcji "szukaj" (http://forum.nikon.org.pl/search.php) i myśl!

2. Nikon się wysilił i ma http://www.szerokikadr.pl/.

EDIT: Czy dostając do ręki książkę (czy np. film), również oczekujesz, że ktoś nakieruje Cię do ciekawego fragmentu co byś nie musiał czytać za dużo bo Ci się nie chce? Pytanie do wszystkich wygodnych.

EDIT2: Nie oczekuję odpowiedzi.

mpwt
27-12-2009, 23:12
A może wystarczyło podpowiedzieć dziewczynie -

A sugerujesz, że nikt tu nie podpowiedział? Podpowiedział i to aż z nawiązką...