Zobacz pełną wersję : Podziel sie swoim workflow
jak w temacie ... w celu porównania i ewentualnych poprawek swojego :)
bo zawsze można się czegoś nauczyć od wielu lepszych ode mnie tutaj osób:)
ps. jak był takie temat to przepraszam ale albo za mało szukałem albo nie znalazłem ... co i tak na jedno wychodzi :)
u mnie wygląda to tak :
zdjęcie ---> NX2 --> tiff do cs2 ---> jpg
ewentualnie prosiłbym o podanie kto jakich poprawek dokonuje w poszczególnych programach.
Z góry dziękuje :)
wielicki
18-12-2009, 16:14
zdjęcie (NEF) ---> MS Expression Media (katalogowanie) ---> NX2 --> jpg lub tiff (w zależności od medium docelowego)
Ciekawy wątek, chętnie sam poczytam, bo bajzel w zdjęciach mam nieprzeciętny.
jacek.gold
18-12-2009, 16:39
aparat jpg-katalog :)
ok to u mnie wygląda to tak: raw -> konwersja na dng -> LR -> zapisanie do dng, lub jpg(w zalezności ile będzie obróbki w ps) -> PS -> jpg -> finito! (czasami z ps plik wędruje na chwilę do LR i jeszcze raz do PS)
jackrabbit
18-12-2009, 16:45
u mnie wyglada to tak
zdjecie - import na dysk za pomoca picasy - pozniej 90% kosz, 10% LR :mrgreen:
do osób które wywołują NX2 :
podczas wywoływania podciągacie kolory/kontrasty/jasność w NX ? czy już poprawiacie to w PS ?
Onia ale to co podciagamy to przeciez zależy od tego jakie to zdjecie ;) wiec nie wiem czy jest sens....
a u mnie to tak
LR wybieram fote ;) --> NEF na pulpit --> NEF W NX --> Tiff w CS --> jpg
no ja wiem ... ale chodzi mi bardziej o efekt :)
wielicki
18-12-2009, 18:47
do osób które wywołują NX2 :
podczas wywoływania podciągacie kolory/kontrasty/jasność w NX ? czy już poprawiacie to w PS ?
Z PS-a nie korzystam w żaden sposób. Wszystkie korekty robię w Capture NX2. Wszystkie wersje wywołania danego zdjęcia przechowuję w jednym NEF-ie.
jackrabbit
18-12-2009, 22:48
A picassa podgląda NEFy?
tak
cudo kochane! zbawcy moi, nie wiedziałem :)
karta pamieci -> twardziel -> windows/Infran View (selekcja) -> ACR -> PS CS3 -> jpg
karta pamieci -> dysk -> wstepna selekcja w Bridge -> 2 tyg przerwy -> druga selekcja w Bridge -> rok przerwy ^^ -> LR, obrobka, finalna selekcja w trakcie -> eksport DNG + JPG w rozdzialce do ogladania na duzym monitorze
karta pamieci -> twardziel -> windows/Infran View (selekcja) -> ACR -> PS CS3 -> jpg
U mnie identycznie.
Body > kosz. Czytnik > HD > kosz. NX > PSE > kosz.
Efekt, Musiałem zanabyć next 1TB HD ;-)
Body > kosz. Czytnik > HD > kosz. NX > PSE > kosz.
Efekt, Musiałem zanabyć next 1TB HD ;-)
ale wypalasz to jeszcze prócz tego na płytach ? :)
velaskez
19-12-2009, 22:18
Taa, pewnie na Dual Layer BluRay
billyeliot
20-12-2009, 07:14
RAW -> Karta -> Nikon Transfer -> InfranView (selekcja) -> PS CS4 -> jpg
Orkaniusz
20-12-2009, 08:55
NEF z aparatu do katalogu na dysku przenoszę zwykłym exploratorem windows - katalog nazywam wg wzoru "yyyy-MM-dd KrótkiOpis". Potem NEF do TIFF w CaptureOne (selekcja, kadrowanie, odszumianie, WB, expozycja, kolory, wyostrzanie). TIFF obrabiam w PS elements 7 (jak dziewczyny- face lifting :-), jak coś innego - to już mało co do roboty w PS - czasem konwersja na BW, jakieś Crossy, winiety), resize (bicubic sharper), jakaś ramka i zapis do JPG.
To co jest dla mnie problemem, to bardziej ilość wersji pośrednich zdjęcia (NEF, TIFF, JPG Duży, JPG Mały (do WEB), czasem chcę zacować plik .PSD) - i sensowne przechowywanie tego... Może w tym względzie macie coś fajnego do zaproponowania...
microbot
20-12-2009, 20:01
-> Aparat
-> Czytnik CF w lapie
-> przegrywam za pomocą TC do katalogu z datą i opisem
(aby mi sie sortowały katalogi po bożemu zaczynam od daty wg notacji RRMMDD_opis)
-> NEF (przeglądam w XnView)
-> ACR (przewalam wybrane NEF'y)
-> TIFF (do osobnego podkatalogu TIFF)
-> JPG (do osobnego podkatalogu JPG)
Co każde 10 GB archiwizuje na zewnętrznym dysku
Cos bym w tym workflow zmienił - moze soft do katalogowania fotek i wyszukiwania po tagach - bo tego jest sporo i pomimo pozornego pożądku znalezienie danego tematu trwa chwilkę.
Nie, ale chyba zacznę. Temperatura mi się w chałupie podniesie, bo na globalne ocieplenie chyba nie ma co liczyć :mrgreen:
karta pamięci w czytniku -> katalog na dysku twardym -> ACR -> PS -> jpg
1. NEFy laduja poprzez czytniki Sandiska na dysk z danymi (nazwa katalogu identyfikujaca impreze -- bez zadnych dat, czy innych numerkow).
2. Przegladam i kasuje nadmiarowe w ViewNX. Na koniec zmieniam seryjnie nazwy (aby byly rozpoznawalne takze jako pojedyncze pliki, i mialy sensowna numeracje), opisuje, dodaje slowa kluczowe, itd.
3. Korekty w NC.
4. RAWExtractorem wyciagam duze prevki.
5. Miedle te prevki akcja w Photoshopie, ktora resampluje, podostrza, dodaje podpis, i zapisuje do JPGa.
6. Arles Image Web Page Creator generuje z tych JPGow galeryjke.
7. FlashFXP wysyla na serwer.
Tak to wyglada w przypadku reportazu.
Jesli jest to mniejsza ilosc zdjec, i zalezy mi na jak najwyzszej jakosci, to pomijam etap RAWExtractora i zapisuje normalnie do TIFFa.
pawel.szczerba
21-12-2009, 00:24
Zdjęcia
1) NEF
2) Z karty do katalogu na dysku.
--> Dla zdjęć z wyjazdów staram się przed wykonaniem kroku 3 zrobić geotagowanie (o ile nie zapomniałem zapisać śladu).
3) Import do LR (zmiana nazwy na <data>-<nazwa>, katalogi w strukturze rok-miesiąc-dzień).
4) Selekcja, wybrane zdjęcia do kolekcji.
5) Obróbka:
- od góry do krzywych
- kadrowanie
- filtr połówkowy
- pędzelek
- czasami spot removal
- staram się opisywać (keywords)
Jeżeli robię zdjęcie dla siebie, czyli mam chęć i czas się pobawić to w kroku 5) robię jeszcze to:
- kilka kopii wirtualnych (w zależności od eksperymentów)
A potem w zależności od odbiorcy:
6.1) Dla rodziny
- eksport kolekcji do jpg + czasami generowanie galerii web
6.2) Na potrzeby zawodowe (nie moje ;))
- eksport kolekcji do slideshow w pdf
6.3) Dla siebie
a) LR --> edit in PS
b) PS (krzywe, wyostrzanie, retusz, czasami coś więcej jeżeli potrafię ;-))
c) LR --> edit copy in PS
d) PS (zmniejszenie, ramka, wyostrzanie - ostatnio robię w Smart Object'ach, więc korzystam z tego, co było w pkt. b)
e) PS --> eksport do jpg (zazwyczaj Shift-Ctrl-Alt-S)
Backup
1) Baza LR - korzystając z mechanizmu konfigurowanego w Edit | Catalog Settings | General | Backup
2) Zdjęcia (NEF'y + PSD, te, które są w LR) - za pomocą SyncToy
Wszystko na dysk zewnętrzny wpięty w sieć domową.
Od czasu do czasu (ręcznie, niesystematycznie) - na oddzielny dysk przenośny, trzymam gdzieś w szafce
1) Najpierw fotografuję w RAW wzorzec CC24 w świetle sceny, na której będę później robić zdjęcia.
2) Następnie konwertuję za pomocą DNG profile convertera pliki RAW do DNG i tworzę profil za pomocą DNG Profile Editora.
3) Kolejnym krokiem jest otwarcie plików DNG w ACR. Tutaj zapinam wcześniej utworzony profil barwny, ustawiam WB, decyduję o tonalności, kontrastowości, kontraście śródtonowym, ostrości oraz dokonuję wstępnej obróbki globalnej i z grubsza obróki lokalnej. Zdjęcia renderuję do przestrzeni edycyjnej AdobeRGB lub ProPhoto z 16-o bitową kwantyzacją i zapisuję jako .psd
4) W Photoshopie dokonuję bardziej precyzyjnej obróbki lokalnej - plamkowanie, lokalne podnoszenie kontrastu i kontrastu śródtonowego, miejscowe rozjaśnianie i przyciemnianie itp. badzianie. Po uzyskaniu odpowiedniego efektu tworzę kopię zdjęcia, włączam na niej symulację przestrzeni barwnej drukarki+papieru, których mam zamiar używać i staram się podciągnąć wygląd odbitki tak, by wyglądała jak dopracowany oryginał, a następnie ją zapisuję.
5) Tak przygotowane zdjęcia drukuję za pomocą Qimage, który - po rozmieszczeniu powiększeń na formacie - dokonuje konwersji do profilu urządzenia wyjściowego, hybrydowej interpolacji do odpowiedniego rozmiaru i rozdzielczości, a następnie optymalnie podostrza zdjęcia.
to i ja sie podepne, i wszyscy przechowujecie RAW po wywolaniu? czy po wywolaniu do tiff, jpga czy czegokolwiek RAW leci do kosza?
to i ja sie podepne, i wszyscy przechowujecie RAW po wywolaniu?Oczywiscie.
Rozumiem że wyostrzanie (sharpen) na samym końcu lub wcale. A kiedy usuwacie aberracje chrom., kiedy w którym momencie usuwacie szum? itd.
to i ja sie podepne, i wszyscy przechowujecie RAW po wywolaniu? czy po wywolaniu do tiff, jpga czy czegokolwiek RAW leci do kosza?
ja przechowuje także :)
A kiedy usuwacie aberracje chrom., kiedy w którym momencie usuwacie szum? itd.No przeciez oczywiste, ze na etapie obrobki podstawowej (NEF).
zgrywam raw na twardziela -> bridge i wyrzucanie cienizny -> ACR (temperatura na podstawie szarej karty a nastepnie podbijanie kontrastu, saturacji .. w szystko zalezy od zdjecia) -> cs4 (tu zalezy od zdjecia ale curves albo levels, obrobka skory, konwersje b/w, jakies tam "efekty" i na koncu wyostrzanie. zapis do jpg)
zostawiam sobie raw. z racji "malego" doswiadczenia. "odkrylem" ze zdjecia zrobione rok wczesniej na dzien dzisiejszy obrobilbym inaczej :D
Stig: dlaczego nie robisz konwersji do jpg w CNX? Rawextractor jest szybszy, lepszy czy kwestia przyzwyczajenia?
Stig: dlaczego nie robisz konwersji do jpg w CNX? Rawextractor jest szybszy, lepszy czy kwestia przyzwyczajenia?Sprobuj. :D Konwersja do TIFF/JPGa w CNX to w zaleznosci od ilosci zdjec i korekt na nich wprowadzonych -- od kilkunastu do kilkudziesieciu minut (dla typowego reportazu). RAWExtractor wyciaga JPGi w kilka sekund.
1) Najpierw fotografuję w RAW wzorzec CC24 w świetle sceny, na której będę później robić zdjęcia.
2) Następnie konwertuję za pomocą DNG profile convertera pliki RAW do DNG i tworzę profil za pomocą DNG Profile Editora.
Po konwersji RAW -> DNG kasujesz rawy?
sadze ze kasuje bo DNG to to samo co RAW tylko bardziej "otwarty" ;) - ale to juz neich Czornyj odpowie
Po konwersji RAW -> DNG kasujesz rawy?
Kasuję. DNG to praktycznie RAW.
U mnie aparat->czytnik->bridge->acr->cs4, czasami kończę już na etapie CR zależy od zdjęcia. Zapisuję w jpg zachowuję nef.
Nie wiem czy to nie OT ale może by ktoś wrzucił zady i walety dng to ważne dla workflow chyba. Wielu chyba jest nie zdecydowanych konwertować czy nie.
Leci do kosza. Decyzja na dniach podjęta o pozbyciu się wszystkich RAW-ów, które na dysku leżały. :) Od kiedy używam formatu NEF - czyli jakieś 3,5 roku - nie zdarzyło mi się nigdy powrócić do raz już wywołanego pliku. A komuś tak?
Leci do kosza. Decyzja na dniach podjęta o pozbyciu się wszystkich RAW-ów, które na dysku leżały. :) Od kiedy używam formatu NEF - czyli jakieś 3,5 roku - nie zdarzyło mi się nigdy powrócić do raz już wywołanego pliku. A komuś tak?Nie raz, nie dziesiec, nie sto... Praktycznie co kilka tygodni wracam do NEFow, bo tylko te trzymam w archiwum (+ czasami prevki JPGowe, w postaci kopii galeri lezacej w necie). Jesli wiec potrzebuje zdjecie do jakiejs publikacji offsetowej czy do innych zastosowan, to i tak otwieram NEFy i wprowadzam nowe/inne ustawienia (bo akurat taki mam kaprys/zamysl).
jackrabbit
01-01-2010, 13:48
ja wywalam JPG, RAWy trzymam
automatyczne zgrywanie zdjęc po podpięciu apartu do komputera (folder, którego nazwa to data - automatycznie) --> następnie taki/opisy albumu w PICASA -> LR
Nie raz, nie dziesiec, nie sto...
ostatnio wrocilem do rawa z d70tki :D
ostatnio wrocilem do rawa z d70tki :DU mnie to wrecz norma. :)
1.Podpinam puszkę, zrzucam na dysk.
2. Otwieram C1 3.7.7 (mój ulubiony -najprostszy i najszybszy program do wołania RAWów!!!) usuwam niepotrzebne, korekty barwy i ekspozycji - zapis do tiFF w podkatalogu.
3. Otwieram CS3 - a w nim Tiffy które bazgrze, maluje, poprawiam, na koniec wyostrzam, jedna akcją zamieniam na 8Bit, sRGB i zapisuje jako jpg w podkatalogu.
Jak sie uzbiera na dysku tyle, że sie już nie da nic zapisać - siadam na pół nocy i przerzucam wszystko na DVD.
a ze tak zapytam - nikt nie konwertuje do DNG?
trzymacie NEFy?
ja konwertuję do DNG i wywalam NEFy.
żeby było jeszcze śmieszniej obecnie pracuję na LR3 beta
trzymacie NEFy?Nikon Capture nie otwiera DNG. :)
Nikon Capture nie otwiera DNG. :)
Totalne ignorowanie formatu DNG - kolejny powód do tego, by kochać korporacje :D
trzymacie NEFy?
Ja konwertuję do DNG, bo mój C1 nie czyta NEFów z D300s.
NEFy zacząłem kasować, bo po nie chcę trzymać plików 2 razy. Do tego jak zrobię selekcje w DNG to bym musiał robić jakąś synchronizację w NEF, żeby mieć te same zdjęcia.
Powoli zaczynam się przekonywać do formatu DNG, chociaż ma pewne minusy, np. nie ma w C1 presetów do WB, nie są widoczne przez CNX.
Powoli zaczynam się przekonywać do formatu DNG, chociaż ma pewne minusy, np. (...), nie są widoczne przez CNX.
To akurat minus CNXa ;)
To akurat minus CNXa ;)
Zgadza się. Miałem na myśli minusy przejścia z formatu NEF na DNG, a nie minusy samego formatu.
Grabasimo
14-01-2010, 16:05
U mnie wyglada to tak. RAW + Jpg (jesli sie realizuje co nieco), normalnie to jpg w reszcie przypadkow. Tak wyglada selekcja w body. nastepnie katalogowanie na komputerze w wydarzenia. Kolejnym etapem backup na dysk zdjec za pomoca F-Spot'a wedlug daty. Dla nef'ow osobne katalogi.
Dalej do obrobki Nef'wo URaw i eksport do Gimp'a. Ostatnio testuje rowniez programy do wywolania nef'ow LightZone i RawTherapee wszystko wersje pod linux'a. Programow do podgladu nef'ow mi nie potrzeba bo nautilus sam generuje podglad a szybko mozna powiekszyc podglad.
A efekty w Gimpie mozna uzyskac b.szybko takie same jak LuciusArt za pomoca 2 pluginow
Zgadza się. Miałem na myśli minusy przejścia z formatu NEF na DNG, a nie minusy samego formatu.
Jak już wszyscy przekonwertujecie nefy (lub inne rawy) na DNG, to wtedy kochane Adobe wyłuska (na razie darmowy) konwerter raw z Photoshopa i Lightrooma i sprzeda wam za małe 1K (nadzieja, że w zł).
Pooszka => NEF(RAW) => LR => (PS lub nie) => tiff => dysk.
Tiff => SNS Resizer => jpg
Jak już wszyscy przekonwertujecie nefy (lub inne rawy) na DNG, to wtedy kochane Adobe wyłuska (na razie darmowy) konwerter raw z Photoshopa i Lightrooma i sprzeda wam za małe 1K (nadzieja, że w zł).
Wtedy to już będę mam nadzieję tak stary, że wrócę do slajdów ;O
Zresztą i tak wszyscy będą używać Picasa 12, który będzie lepszy od wszystkich innych programów do RAW, a zdjęcia będą robić telefonami Nexus Seven. A zamiast DNG będzie GOO ;)
Baart1980
19-04-2012, 14:15
Ok, macie np 100 NEFów. wybieracie z nich 8, które są najlepsze do obróbki w PS. Co robicie z resztą ? wywalacie ?
Ja robię selekcję taką, że to co niepotrzebne, idzie od razu do kosza, a zostawiam tylko JPG, które uważam za wartościowe (wspomnienia), bo pstrykam NEF+JPG. Wybrane NEFy następnie obrabiam w LR, stamtąd wędrują do PS w wersji JPG.
Baart1980
19-04-2012, 14:31
Dzięki za odpowiedź.
Czyli zachowujesz część JPG obrobionych przez aparat i część NEFów, które sam chcesz obrobić ?
U mnie problem polega na tym, że fotografuję w takim samym formacie jak Ty - NEF + JPG.
Mam więc dylemat, czy średniaki przechowywyać jako zwykłe, nieruszane przeze mnie JPG, czy dopieszczać je w PS, czy może w ogóle dopieszczać je na poziomie NEFa ? A może je po prostu wywalić, bo i tak do nich nie wrócę ?
Widzisz, ja wiem, kiedy robię zdjęcia typowo do publikacji, a kiedy jest to "rodzinne" spotkanie. :-P Rodzinne przeglądam mało dokładnie, w większości NEFy idą do kosza, a te fajne obrabiam i czasami drukuję. Te do publikacji (czyli sesje) przeglądam i usuwam od razu NEF+JPG nieostre/rozmyte, a jak mam zdublowane fotki, to wybieram najlepszą, a drugą kasuję. Tego, co nie publikuję, nie dopieszczam. Strata czasu, bo po co? Dla siebie?
Patrz na własne potrzeby. Ja nie mam tyle miejsca na dysku/DVD, żeby to wszystko zgrywać. I tak do tego nie zaglądam, jest bo jest na wszelki wypadek. Planuję zakup terabajtowego dysku, ale to w przyszłości. I tak nie zmienię mojej "selekcji", bo jest wygodna i konkretna. Nie trzymam śmieci. :D
Baart1980
19-04-2012, 15:02
I o to mi chodziło. Dzięki
Baart1980
31-08-2012, 08:53
To ja jeszcze dodam pytanie co do workflow.
Kiedy stosujecie końcowe wyostrzanie zdjęcia ? Tzn chodzi mi o to, czy wyostrzacie plik JPG, czy lepiej zrobić to w TIFF lub PSD po zmniejszeniu ?
Tzn chodzi mi o to, czy wyostrzacie plik JPG, czy lepiej zrobić to w TIFF lub PSD po zmniejszeniu ?No pomysl… Skoro JPG to kompresja stratna, to po otwarciu takiego pliku i wyostrzeniu, musisz przeciez jeszcze raz zapisac do JPG (innego wyjscia nie ma). W tym momencie ponownie kompresujesz (tracisz na jakosci). Jesli nie pracujemy od poczatku na JPGu, to wszystkie operacje nalezy wykonywac na plikach, ktore sa zapisane bez kompresji stratnej. JPG jest juz finalnym plikiem do powieszenia w sieci / wykonania odbitki.
Baart1980
31-08-2012, 11:21
dzięki. W takim razie pozostaje TIFF, PSD, DNG.
dzięki. W takim razie pozostaje TIFF, PSD, DNG.A takze PNG, BMP, czy cokolwiek innego, co umozliwia zapis 24-bit bez kompresji stratnej. Ja generalnie obracam sie w trzech formatach (oprocz rzecz jasna NEFa). Tiff – podczas manipulowania seria zdjec (wolanie z NEFa, batch processing akcjami czy jakies operacje (po NC) w CameraRAW). PSD – w zasadzie tylko podczas pracy nad zdjeciami innymi niz fotoreportaze (kiedy po prostu trzeba cos beblac na warstwach). Jesli zalezy mi na zachowaniu warstw, to finalnie zapisuje taki plik w postaci tiff layered z kompresja zip. JPG – oczywiscie tylko do finalnej prezentacji (internet, jakies odbitki, czy wydruki (jesli trzeba material poslac netem).
Baart1980
31-08-2012, 13:40
Ekstra, dzięki za pełną informację :)