Zobacz pełną wersję : Nowy monitor i problem z CMS - jak ustawic spojne srodowisko??
Prorok78
18-12-2009, 12:23
Witam,
Temat jest taki - dojechal do mnie nowy monitor HP LP 2275W - jest to monitor szerokogamutowy na matrycy PVA.
Na potrzeby tego posta zakladamy ze jest poprawnie skalibrowany (jeszcze nie jestale dostalem od kolegi ktory posiada identyczna sztuke plik icc i wartosci nastaw dla temp barw. - wiec mozna uznac ze jest mniej wiecej:)
I teraz powstaje pytanie jak poustawiac wszystkie elementy CMS tak by kolory w kazdej z aplikacji byly spojne i tak by ogladajac moje zdjecia poprzez www na innych sprzetach tez wygladaly ok?
Wiem ze u mnie, by moc ogladac zdjecia np z netu (sRGB) musze miec przegladarke z obsluga CMS ale jak to zrobic w druga strone??
Mam dajmy na to nef'a z d300 w aRGB. W PS (lub w NCNX) obrabiam go sobie (majac ustawione srodowisko pracy na aRGB) i zalozmy ze wyglada tak jak bym chcial... teraz kilka konkretow:
- jak go zapisac, konwertowac do sRGB czy nie, zalaczac profil czy nie, tak by po wrzuceniu na serwer, na normalnym monitorze wyswietlilo sie poprawnie??
- pytanie jak wyzej ale jak go obrabiac (z punktu widzenia zarzadzania kolorem) tak by przygotowac do druku w labie (mam profil z laba) i tak by moc korzystac z funkcji colorproofing w PS (podglad zdjecia w zalozonym profilu barwnym)
- jak obrabiac i konwertowac ale do wydruku na drukarce (dwie drukarki, HP i Epson- do kazdej jest profil)
Przegladam i czytam wszystko na temat na forum i nie tylko, ale im wiecej czytam tym wiekszy metlik mam w glowie...
ogolne zalozenia jakie mam to praca w jak najszerszym srodowisku ze wzgledu na mozliwosci korekcji barw, a potem konwersja w taki sposob zeby mozna bylo wydrukowac w labie (lub na drukarce), pokazac na www i zdjecia wygladalyby identycznie (lub akceptowalnie podobnie....
Poki co otworzylem sobie jakies stare zdjecie z zapietym profilem sRGB w Szopie i IE i widac wyraznie ze w Szopie jest ladnie a w IE przejechane kolory...:) - z tego wynika ze zarzadanie kolorem w systemie dziala i profil monitora jest w uzyciu...:) aha - system to wista jesli ma to znaczenie :)
Czy mozecie cos podpowiedziec ?? Gdzie i jakie ustawienia powinny byc zeby to wszystko sie zgralo ??
Krzychu_Z
18-12-2009, 12:55
Poki co otworzylem sobie jakies stare zdjecie z zapietym profilem sRGB w Szopie i IE i widac wyraznie ze w Szopie jest ladnie a w IE przejechane kolory...:) - z tego wynika ze zarzadanie kolorem w systemie dziala i profil monitora jest w uzyciu...:) aha - system to wista jesli ma to znaczenie :)
Z tego tylko wynika że PS ma CMS a IE go nie ma, co specjalnym odkryciem nie jest.
W skrócie :
Do sieci - konwersja do sRGB (zawsze z załączonym profilem, inaczej by było bez sensu)
softproof w PS - ustawiasz custom na profil urządzenia wyjściowego i stosownie do tego obrabiasz zdjęcie - później drukując z PS ustawiasz "Photoshop manages color" i w sterowniku drukarki wyłączasz całkowicie zarządzanie kolorem (zakładam że te profile drukarki to jakieś sensowne są). Co do używania profilu od kolegi z identyczną sztuką - nie polecam, jak chcesz to zrobić z głową (a widać że chcesz) to kalibruj swoją sztukę i to spektrofotometrem (bo szerokogamutowy).
Prorok78
18-12-2009, 13:05
dzieki za odpowiedz :)
Wiem ze uzywanie profilu od kogos nie bardzo ma sens ale w tym momencie to taka partyzantka jest - zeby na szybko wszystko sprawdzic i poustawiac tak jak ma byc a pozniej dopiescic (np poprzez oprofilowanie i zmiane tego profilu na taki zrobiony na moim egzemplarzu)..
To ze PS ma CMS a IE nie ma to wiem - dlatego napisalem ze wiem ze musze uzywac aplikacji posiadajacych CMS..
Chodzi mi o to gdzie i jakie profile, przestrzenie barwne itd poustawiac zeby to wszystko ze soba zagralo... bo co mi z dobrego oprofilowanego monitora jak dam gdzies ciala i kolory beda przeklamywane w jedna lub druga strone ?:(:(
dominikpl72
18-12-2009, 13:56
Ja mam wrażenie, że Ty byś chciał tak - "mam ustawiony jeden NAJLEPSZY ŹRÓDŁOWY profil do wszystkich docelowych zastosowań" - czyli chodzi Ci o najbardziej UNWIERSALNY profil wyjściowy. Wg mojej (skromnej) wiedzy - tak się nie da. Profil UNIWERSALNY nie będzie NAJLEPSZYM w poszczególnych zastosowaniach.
Najbardziej UNIWERSALNY jest sRGB - bo najlepiej wyjdzie i na ekranie nie skalibrowanym, i w przeglądarce i na największej liczbie drukarek.
Wszyscy znamy pytanie "dlaczego kolory z przestrzeni Adobe RGB wychodzą w efekcie wyblakłe?" - dlatego że większość docelowych "odbiorców": przeglądarka u zwykłych zjadaczy chleba, monitor u zwykłych zjadaczy chleba, drukarka - nie przeniesie nam wszystkich barw obszaru Adobe RGB.
Reasumując:
Jeżeli szukasz profilu UNIWERSALNEGO - stosuj sRGB (ja tak robię).
Jeżeli szukasz profilu NAJLEPSZEGO - będziesz musiał tą samą fotkę osobno obrabiać pod każde zastosowanie docelowe (bo za każdym razem SOFT PROOF ON da inny efekt).
pozdrawiam
Prorok78
18-12-2009, 14:14
no tak... ja nie mam problemu z tym zeby forke przekonwertowac lub nawet obrobic od poczatku pod konkretne zastosowanie... chcialbym tylko wiedziec ze to sie nie rozjezdza :)) tzn ze jak robie z zalozeniem ze pod www to Ty na swoim monitorze zobaczysz mniej wiecej to co ja :) a jesli robie pod wydruk (np w labie) to wiem ze jak wlacze softproof z profilem laba i tak obrobie, to jak odbiore wydruk to bedzie taki sam jak w chwili obrobki...:)
nie chce ustawienia 'dobrego na wszystko' - chce zrozumiec i umiec sie dostosowac tak zebym wiedzial co jak i dlaczego ustawiam i jakie to ma dac efekty :) - poki co niestety bladze po ciemku...:( - i sie potykam w dodatku...
Krzychu_Z
18-12-2009, 14:48
Chodzi mi o to gdzie i jakie profile, przestrzenie barwne itd poustawiac zeby to wszystko ze soba zagralo... bo co mi z dobrego oprofilowanego monitora jak dam gdzies ciala i kolory beda przeklamywane w jedna lub druga strone ?:(:(
Tak naprawdę jak masz działający CMS (i aplikacje go posiadające) to wszystko jedno co ustawisz (uogólniając) i będzie dobrze. Osobiście obrabiam w Adobe RGB (i do niej renderuję RAW'y), z niej także drukuję (używając oczywiście sofproofa i profilu drukarki), do sieci - konwersja w sRGB. Z labu nie korzystam, ale jak korzystałem to używałem jego profilu (ale nie żadnego generic tylko takie stworzone dla konkretnej maszyny i rodzaju profilu) i do jego przestrzeni konwertowałem. A w ogóle to Czornyj tony tekstu na temat tutaj napisał...
Prorok78
18-12-2009, 14:58
Wiem ze Czornyj napisal... problem w tym ze tego jest tak duzo i dla tak roznych przykladow ze juz zdazylem sie 10 razy pogubic :)
Ja mam wrażenie, że Ty byś chciał tak - "mam ustawiony jeden NAJLEPSZY ŹRÓDŁOWY profil do wszystkich docelowych zastosowań" - czyli chodzi Ci o najbardziej UNWIERSALNY profil wyjściowy. Wg mojej (skromnej) wiedzy - tak się nie da. Profil UNIWERSALNY nie będzie NAJLEPSZYM w poszczególnych zastosowaniach.
Najbardziej UNIWERSALNY jest sRGB - bo najlepiej wyjdzie i na ekranie nie skalibrowanym, i w przeglądarce i na największej liczbie drukarek.
Wszyscy znamy pytanie "dlaczego kolory z przestrzeni Adobe RGB wychodzą w efekcie wyblakłe?" - dlatego że większość docelowych "odbiorców": przeglądarka u zwykłych zjadaczy chleba, monitor u zwykłych zjadaczy chleba, drukarka - nie przeniesie nam wszystkich barw obszaru Adobe RGB.
Reasumując:
Jeżeli szukasz profilu UNIWERSALNEGO - stosuj sRGB (ja tak robię).
Jeżeli szukasz profilu NAJLEPSZEGO - będziesz musiał tą samą fotkę osobno obrabiać pod każde zastosowanie docelowe (bo za każdym razem SOFT PROOF ON da inny efekt).
pozdrawiam
Nie istnieją jakieś "ogólnie zadowalające" profile. W sieci króluje sRGB - fotografowie współpracujący z drukarniami używają AdobeRGB (ekranowy-RGB) i EuroFogra w Europie (rózne wersjie - CMYK). Wszystko sprowadza się do dogadania się z odbiorcą fotografii. Nie ma uniwersalnej recepty. Najważniejsze by robić zdjęcia z profilem RGB zapewniającym największą możliwą przestrzeń RGB (np AdobeRGB) - przestrzeń odtwarzanych kolorów zawsze można zmniejszyć na potrzeby www, zwiększyć wstecznie raczej nie da się.
Oczywiście ideałem by było, gdyby można robić fotki urządzeniem pracującym w przestrzeni L*a*b* - ale to jak na dzisiejszą techikę nie jest mozliwe :-(
Prorok78
23-12-2009, 19:14
Super...tyle ze ja teorie znam :(:( Pytalem o konkretna rzecz (z opisem co i jak robie)... Robie w Adobergb, mam monitor szerokogamutowy z wlasnym profilem, wiem ze musze uzywac softu dzialajacego z CMS..
Pytanie jest jedno - jak ( i gdzie) poustawiac poszczegolne profile tak by uzyskac spojne srodowisko... Np czy ps ma miec na stale zapiety profil Adobergb (w ktorym robie i obrabiam zdjecia) czy profil monitora? Czy otwierajac w PS zdjecie bez profilu mam go konwertowac do Adobergb czy do profilu monitora (a moze do srgb)?? Monitor ma wlasny profil, zdjecia robie i obrabiam w Argb, na www beda konwertowane do srgb a do labu... = no wlasnie - na srgb czy profil labu ??
Mogę tylko napisać jak sam to robię - ale to nie będzie recepta uniwersalna
Krzychu_Z
23-12-2009, 19:43
Pytanie jest jedno - jak ( i gdzie) poustawiac poszczegolne profile tak by uzyskac spojne srodowisko... Np czy ps ma miec na stale zapiety profil Adobergb (w ktorym robie i obrabiam zdjecia) czy profil monitora?
Profil monitora musi być zapięty w systemie i nigdzie więcej - jeżeli tam będzie to PS będzie z niego korzystał.
Co do Adobe RGB - PS oczywiście go ma, natomiast pytanie z jakim profilem podstawisz mu plik do obróbki - jeżeli będzie jpg z aparatu to zależnie od ustawionej tam przestrzeni będzie w sRGB albo AdobeRGB i PS to zobaczy - jeżeli profil nie będzie się zgadzał z ustawieniami (tymi pod Ctrl-Shift-K) to zapyta (przy defaultowych policy) co ma zrobić...
Czy otwierajac w PS zdjecie bez profilu mam go konwertowac do Adobergb czy do profilu monitora (a moze do srgb)??
Po pierwsze jak masz skalibrowany monitor to w tym momencie zapominasz o profilu monitora i nie wracasz do niego.
Po drugie, to skąd weźmiesz to zdjęcie bez profilu ? Tutaj cokolwiek nie zrobisz, może być źle bo nie wiadomo co się stanie po konwersji, więc najlepiej unikaj takich zdjęć... RAW nie ma przestrzeni, ale w momencie otwarcia go np. w ACR jest renderowany do którejś...
Monitor ma wlasny profil, zdjecia robie i obrabiam w Argb, na www beda konwertowane do srgb a do labu... = no wlasnie - na srgb czy profil labu ??
Jak lab i laborant ma ręce i nogi i jego profil ma ręce i nogi to do profilu labu.
"Jak lab i laborant ma ręce i nogi i jego profil ma ręce i nogi to do profilu labu." - gratuluję tekstu.
To chyba najlepsze posumowanie tego wątku. Nic nie zastąpi zdrowego rozsądku w podejściu do kolorów.
Bardzo fajnie to napisałeś. Kalibratory i dobre monitory tylko pomagają tym, którzy widzą barwy. Napewną sprzętem nie da się zastąpić wrażliwości na kolor.
Pytanie jest jedno - jak ( i gdzie) poustawiac poszczegolne profile tak by uzyskac spojne srodowisko... Np czy ps ma miec na stale zapiety profil Adobergb (w ktorym robie i obrabiam zdjecia) czy profil monitora?
Wszystko zależy od przeznaczenia zdjęcia. Jeśli Adobe to tylko dla siebie albo jeśli posiadasz drukarkę dla której nie jest problemem wydruk w takiej przestrzeni. Poza tym Adobe to nie jest recepta ani czary mary na mega udane zdjęcia. Wystarczyłoby, aby urządzenie drukowało w całej przestrzeni sRGB i 95% osób byłaby zadowolona. Profil Adobe został trochę zmitologizowany a wiele osób myśli ,że pod tym profilem kryją się niebiańskie kolory :)
Czy otwierajac w PS zdjecie bez profilu mam go konwertowac do Adobergb czy do profilu monitora (a moze do srgb)??
Zależne od przeznaczenia zdjęcia. Poza tym niczego nie trzeba konwertować. Skonwertuj sobie kiedyś zdjęcie do AdobeRGB i profilu monitora a będziesz miał odpowiedź, które Cię tak nurtuje:) Gwarantuje, że większych różnic nie uświadczysz. Minimalne a to dlatego, że twój monitor nie pokrywa 100% przestrzeni Adobe.
Monitor ma wlasny profil, zdjecia robie i obrabiam w Argb, na www beda konwertowane do srgb a do labu... = no wlasnie - na srgb czy profil labu ??
Najważniejsza rzecz ,o której wszyscy zapominają to urządzenie drukujące w labie. Można sobie zapinać, konwertować, podpinać, profilować , softproofować, kalibrować monitor i tak się nie uzyska najlepszych efektów, jeśli się nie wie na jakich zasadach dane urządzenie działa. Nawet jak lab udostępnia swój profil to i tak wypada wszystko przetestować. Ponadto lab musi dawać możliwość nieingerencji w zdjęcia przez urządzenie drukujące i przez laboranta. Lab musi dbać o kalibrację swoich urządzeń itp. Osobiście przetestowałem na wszelkie sposoby lab Vertis . Jak znajdę chęci inny lab również. Wiem teraz jak działa urządzenie w Vertis i jak należy przygotować zdjęcia, aby odbitka była najbardziej zbliżona do tego co widzę na monitorze. Z innymi labami postępuje się podobnie. Trzeba przetestować różne warianty konwersji, profili itd. najlepiej na udostępnionych "printer test images" fuji, kodaka, atkinsona itp.
Podaj nazwę tego "Labowego" drukującego urządzenia uniwersalnego - w każdych warunkach - "nobel" już czeka. He wszystko sprowadza sie do doświadczenia i dobrej współpracy z technikami z firmy drukującej. I na tym dobre wyniki naszych fotografii polegają. Od początku tego wątku o tym piszemy.
Podaj nazwę tego "Labowego" drukującego urządzenia - "nobel" już czeka
Chodziło o urządzenie drukujące w labie, nie w L*a*bie :lol:
Teoretycznie można by skonstruować urzadzenie sterowane koordynatami L*a*b i mielibyśmy wtedy drukarkę "drukującą w L*a*b-ie" - tyle, że nie wykorzystywała by ona wszystkich możliwych wartości tej przestrzeni ;)
Chodziło o urządzenie drukujące w labie, nie w L*a*bie :lol:
Sorry - nieporozumienie co do terminologii.
Choć myślę, nie gniewaj się "Czornyj", ze tu nie jest jasne pojęcie LAB
Jesteś "Czornyj" pewien, że "Giani" wie co to L*a*b*? - lub "lab"?
myślę, że giani pisząc o "labie" myślał o miejscu, w którym wykonuje się odbitki, a nie o przestrzeni barwnej stworzonej w 1976 roku przez Commission Internationale de l'Eclairage ;)
Podaj nazwę tego "Labowego" drukującego urządzenia uniwersalnego - w każdych warunkach - "nobel" już czeka
No no no, poczucie humoru jak znalazł. Jestem ciekaw gdzie użyłem stwierdzenia "przestrzeń barwna Lab". Może mi to wskażesz .
He wszystko sprowadza sie do doświadczenia i dobrej współpracy z technikami z firmy drukującej
Tylko po co ten cały wykład skoro za każdym razem musisz się dogadać z technikiem, aby odbitka była taka jaką chcesz. Myślę, że chodzi o coś innego. Napisałem powyżej, ale chyba nie zakumałeś.:mrgreen: albo ja napisałem w dziwnej tonacji, którą tylko Czornyj potrafi rozszyfrować :)
I na tym dobre wyniki naszych fotografii polegają. Od początku tego wątku o tym piszemy.
Początek wątku był o czymś innym, no ale ja się nie znam tak dobrze jak ty mistrzu.
Jesteś "Czornyj" pewien, że "Giani" wie co to L*a*b*? - lub "lab"?
Trolling ?
myślę, że giani pisząc o "labie" myślał o miejscu, w którym wykonuje się odbitki, a nie o przestrzeni barwnej stworzonej w 1976 roku przez Commission Internationale de l'Eclairage ;)
Bingo:-D
Profil monitora musi być zapięty w systemie i nigdzie więcej - jeżeli tam będzie to PS będzie z niego korzystał.
...jak masz skalibrowany monitor to w tym momencie zapominasz o profilu monitora i nie wracasz do niego.
To pierwsze zdanie sprawiło, że taka mega poświata szybko przechodząca w wieeeelką jasność ogarnęła całe moje raczkujące pojmowanie systemowego zarządzania kolorem.
Przy okazji, pożyczyłem sobie X-Rite i1 display2... i tak:
Pierwszy raz zapuściłem kalibrację metodą "basic"... mega poprawa w cieniach, "current temp. (chyba) 5400K"
Kolejny raz wybrałem "Advanced mode".. Przed procesem kalibracji wybrałem takie ustawienia:
- Temp 6500K
- gamma 2.2
- janość: 90
Wszystko było ok do momentu regulacji trzech suwaków "RGB" Zacząłem regulację od najbardziej wysuniętego,tj od "B" który był max wysunięty w lewo. (Temp na początku wskazywała 5200K) Niestety nawet max wysunięcie na prawo tego suwaka nie spowodowało przesunięcia wskaźnika w kierunku "zielonego środka z wartością 0" Maksymalną temp jaką udało mi się uzyskać to 5900K (przy ustawieniu suwaków "R" i "G" na wartościach bliskich "0" a suwaka "B" na prawie 100)
Po tej kalibracji nastąpiło odczuwalne ochłodzenie kolorystyki, (wg mnie na korzyść choć zapewne nie umiałbym tego obronić) i chyba dalsze uwypuklenie informacji znajdujących się w cieniach.... Czy coś robiłem źle, że nie mogłem osiągnąć temperatury 6500K?
Czy coś robiłem źle, że nie mogłem osiągnąć temperatury 6500K?
OK... udało się osiągnąć 6500K. Teraz niebieski zatrzymał się na wartości 76.... wszak dalej nie czuję tego niebieskiego suwaka... Pomiędzy wartościami 76 a 98 temperatura cały czas wynosiła 6500K - a niebieska dominanta przy najwyższych wartościach była pokaźna.