Zobacz pełną wersję : Paint Shop Pro Photo X2 Ultimate - ktoś pracuje w tym programie?
coxinelle
17-12-2009, 23:30
Witam, chciałam sie zapytac czy ten program jest warty uwagi, tzn czy warto przerzucić sie z photoshopa na niego. Dostaje go w prezencie, dlatego nie wiem czy wogóle zagłębiać się w nim.
Jeżeli ktoś miał przyjemność pracy w tym programie, proszę o radę :)
sciagnelem demo, dwa razy przysiadalem do tego programu i nie dalem rady, nie wiem, moze ze mna cos nie tak ;)
Ja uzywam na PSPP X2 - bez ultimate:) Ale różnice są chyba niewielkie o ile w ogóle są.
Jeżeli masz PS-a to przesiadka jest raczej bezsensu. Zwłaszcza, że zapewne zainwestowałeś w produkt Adobe.
W zakresie obróbki foto PSPP jest programem o podobnej funkcjonalności, choć nie tak dopracowanej jak w PS-ie, z mniejszą liczbą narzędzi. I paroma upierdliwymi niedoróbkami. Upraszaczajc, PSPP to taki PS dla ubogich.
Wracając do Twojego pytania, porównałbym taki ruch do zamiany samochodu ferrari enzo na (powiedzmy) nissana Z350. Oba to samochody sportowe, ale...
sciagnelem demo, dwa razy przysiadalem do tego programu i nie dalem rady, nie wiem, moze ze mna cos nie tak ;)
Używam PSP od niepamiętnych czasów i jak kiedyś pierwszy raz próbowałem Photoshopa to też tak miałem :) Aktualnie podobnie jest z GIMPem. Myślę, że to jest tylko kwestia przyzwyczajenia.
Ja uzywam na PSPP X2 - bez ultimate:)
Ja używam PSPP X2 - z ultimate :) (dokładniej to wersja 12.50). Nie pamiętam jakie są różnice pomiędzy "z" i "bez" ultimate ale dotyczyło to chyba głównie jakiś mniej istotnych dodatków.
W zakresie obróbki foto PSPP jest programem o podobnej funkcjonalności, choć nie tak dopracowanej jak w PS-ie, z mniejszą liczbą narzędzi. I paroma upierdliwymi niedoróbkami.
Z tym się muszę zgodzić. Mnie najbardziej przeszkadza, że:
- sporo funkcji nie chce pracować na plikach 16 bitów/kanał - wymuszają przejście do 8 bitów,
- wbudowany wywoływacz RAWów jest bardzo kiepski, o małych możliwościach,
- nie ma do PSP pluginów firm trzecich więc trzeba się opierać wyłącznie na funkcjonalności samego PSP,
- nie ma do PSP tutoriali jak do Photoshopa ale w większości przypadków, przy odrobinie wprawy w PSP, można te tutoriale sobie łatwo zaadaptować do PSP.
Za to u mnie PSP świetnie się sprawdza jako uzupełnienie do LR.
Upraszaczajc, PSPP to taki PS dla ubogich
Za duże uproszczenie :) Kwestia potrzeb. Powiedziałbym raczej, że PSP to taki PS dla amatorów (niekoniecznie początkujących). Założę się, że dla większości osób będzie w zupełności wystarczający, szczególnie w tandemie z LR.
Podsumowując, PSP jest moim zdaniem naprawdę dobrą alternatywą dla Photoshopa dla osób, które nie potrzebują kompletu bajerów z tego drugiego. Każdy sam musi się zastanowić czy potrzebuje Paintshopa czy wystarczy mu o wiele tańszy PSP - różnica w cenie spora ( pomijam "darmowe bezterminowe wersje testowe" ;) ).
Na wersji Ultimate otworzysz NEFy z D90 z tego co wiem.
W wersji nie-ultimate też otworzysz ale w obu przypadkach efekt tego otworzenia będzie średnio-przeciętny :(
- nie ma do PSP pluginów firm trzecich więc trzeba się opierać wyłącznie na funkcjonalności samego PSP,
- nie ma do PSP tutoriali jak do Photoshopa ale w większości przypadków, przy odrobinie wprawy w PSP, można te tutoriale sobie łatwo zaadaptować do PSP.
Za to u mnie PSP świetnie się sprawdza jako uzupełnienie do LR.
O ile sie nie mylę do PSP można podłączać wtyczki te same co do PS-a.
A u mnie uzupełnia DxO 6 :).
Przy okazji pytanie: udało Ci się opanować w PSP zarządzanie kolorem. Ostatnio próbowałem podpiąć profil drukarki i efekty były mizerne.
O ile sie nie mylę do PSP można podłączać wtyczki te same co do PS-a.
Masz rację, można PSowi podkraść wtyczki. Dawno się w to nie bawiłem ale pamiętam, że kiedyś próbowałem i nie zawsze chciało to dobrze działać. Być może przy aktualnej wersji nie ma już tego problemu. A może ja coś nie tak wtedy robiłem.
Przy okazji pytanie: udało Ci się opanować w PSP zarządzanie kolorem. Ostatnio próbowałem podpiąć profil drukarki i efekty były mizerne.
Cały mój zestaw daleki jest od tego żeby można było go poprawnie skalibrować ale próbowałem zrobić co się da. Mam jakoś oprofilowany monitor i stosuję profil do drukarki jaki dostarczył producent, papier też firmowo-drukarkowy. Przy drukowaniu wyłączam wszelkie sztuczki z kolorem w oprogramowaniu drukarki zdając się całkowicie na PSP. Ta kombinacja daje u mnie najlepsze rezultaty choć daleko jej do doskonałości.
Cały mój zestaw daleki jest od tego żeby można było go poprawnie skalibrować ale próbowałem zrobić co się da. Mam jakoś oprofilowany monitor i stosuję profil do drukarki jaki dostarczył producent, papier też firmowo-drukarkowy. Przy drukowaniu wyłączam wszelkie sztuczki z kolorem w oprogramowaniu drukarki zdając się całkowicie na PSP. Ta kombinacja daje u mnie najlepsze rezultaty choć daleko jej do doskonałości.
Moje próby skończyły się na tym samym, przy czym ja mam profil zrobiony pod konkretny papier i tusz. Włączenie profilu pod PSP i wyłączenie zarządzania na poziomie drukarki skończyło się na wydrukach istotnie odbiegających kolorystycznie od oryginału. Żeby było zabawniej jak drukuje na tym samym profilu spod QImage - jest OK, a nawet bardziej.
Albo w PSP jest jakiś myk z ustawieniem profilu albo to zwyczajnie nie działa.
Ja pracuje tylko na PSP X2 - sądze, że jest bardzo dobrym programem do obróbki zdjęć.
Narzekacie na jakies rzeczy, których mu brakuje i porównujecie do PS-a, jak dla mnie to czysto teoretyczne gadanie.
Porównajcie cenę? Wówczas widać znaczacą różnicę.
A generalnie troche ironicznie powiem, że trzeba robić od razu dobre zdjęcia - wówczas nie potrzeba PS-a do poprawek ;) wystarczy PSP X2 ;)
Ja pracuje tylko na PSP X2 - sądze, że jest bardzo dobrym programem do obróbki zdjęć.
Narzekacie na jakies rzeczy, których mu brakuje i porównujecie do PS-a, jak dla mnie to czysto teoretyczne gadanie.
A generalnie troche ironicznie powiem, że trzeba robić od razu dobre zdjęcia - wówczas nie potrzeba PS-a do poprawek ;) wystarczy PSP X2 ;)
To nie jest teoretyczne gadanie, używam kolejnych wersji PSP od 3 lat. Kilka jego wad mi przeszkadza i nie widzę powodu aby o nich nie pisać, skoro ktoś pyta.
Kundzior
16-01-2010, 11:12
Używałem PSP kiedyś we wcześniejszych wersjach. Powiem tak świetny program do nauki obróbki, późniejsze przejście na PSa było bardzo łatwe z PSP. PSP jest łatwiejszy w opanowaniu niż PS.
Nie miałem żadnych komedii kolorystycznych z PSP, spisywał się doskonale.
Jedyne narzekanie jakie do tej pory zauważyłem to te Twoje, że my niby narzekamy... ;)
Porównywałem do PSa bo to chyba najbardziej popularny soft tego rodzaju i najbardziej podobny więc takie porównanie jest najlepiej zrozumiałe dla kogoś kto pyta się ile taki PSP jest wart. Gdybym uważał, że nic nie jest wart to nie używałbym go przez tyle lat.
Porównaliśmy, porównaliśmy...
Podsumowując, PSP jest moim zdaniem naprawdę dobrą alternatywą dla Photoshopa dla osób, które nie potrzebują kompletu bajerów z tego drugiego. Każdy sam musi się zastanowić czy potrzebuje Paintshopa czy wystarczy mu o wiele tańszy PSP - różnica w cenie spora.
Coś mi się wydaje apie, że niezbyt dokładnie przeczytałeś co zostało wcześniej w wątku napisane ;)
Dla naprawdę dobrych zdjęć to nawet MSPaint to za dużo ;)
I takich zdjęć życzyłbym sobie i innym :D
hostman22
19-01-2010, 14:42
- nie ma do PSP tutoriali jak do Photoshopa ale w większości przypadków, przy odrobinie wprawy w PSP, można te
jest jedno i drugie. :) Co to samych pluginów to miałem ich sporo obecnie mam cały pakiet NIK :D
U mnie jest do główny program do obróbki. RAW nie wywoływałem więc nie wiem czy efekt będzie dla mnie zadowalający czy nie. Jeżeli ma być mocniejsza modyfikacja posiłkuję się gimpem, a z photochłopem już dawno się pożegnałem.
No OK, trochę przesadziłem z tą "wyłączną funkcjonalnością samego PSP" co w świetle możliwości stosowania wtyczek od PSa nie jest do końca prawdziwe. Chodziło mi o to, że wtyczki pisane specjalnie do PSP nie są za bardzo ciekawe i przydatne a takie jak NIK, o których piszesz, to doPSowy produkt, gdzie na stronie producenta PSP określany jest jako "other Adobe Photoshop plug-in compatible application". Ale zgadzam się, że ostatecznie to wszystko jedno jaka to wtyczka byle działała :)
Przy okazji, też używam PSP i do PSa mnie nie ciągnie :D ... ale RAWy w PSP to nie bardzo...
hostman22
21-01-2010, 23:14
A masz może jakieś ciekawe skrypty?
Co do jakości rawów tutaj jest taki mały teścik porównawczy test (http://www.alpha-numerique.fr/index.php?option=com_content&view=article&id=266%3Aalpha-700-comparatif-de-11-logiciels-de-developpement-de-fichiers-raw&catid=70%3Adeveloppement-des-raws&Itemid=321&limitstart=2). Ładnie pokazuję jakie różne mogę być wyniki.