PDA

Zobacz pełną wersję : obsługa D100

kursman12
17-12-2009, 16:12
Witam!
Mam pytanie co do jednej opcji w D100. Otóż jest to Antishok. Zauważyłem, że przy włączeniu tej funkcji dzieje się coś w stylu stabilizacji obrazu - na długich czasach mniejsze rozmazania jak bez włączonej funkcji. Czy jest to tak? Czy raczej tylko taka trochę ściema i mi się wydaje? :D
p.s. Jak by ktoś miał instrukcje obsługi w jęz. polskim Dsetki, byłbym bardzo wdzięczny za udostępnienie.

BugsBunny
17-12-2009, 19:34
Anti-shock w D100 to jest to samo co w późniejszych modelach exposure delay/opóźniona ekspozycja - migawka otwiera się z pewnym ( 0.4s ) opóźnieniem w stosunku do podniesienia lustra, tak aby zdążyły się wytłumić jego drgania

kursman12
17-12-2009, 20:24
No właśnie, to jest słychać. Ale to pozwala z bardziej krótkim czasem robić zdjęcia z ręki? Wedle moich obserwacji tak, ale chce się upewnić.

BugsBunny
17-12-2009, 20:26
nie, to jest raczej dla np. zdjęć krajobrazowych ze statywu, dla uniknięcia drgań własnych aparatu. Czas otwarcia migawki nie ma tu znaczenia.

igg
18-12-2009, 10:38
Pomaga przy czasach na granicy utrzymania, np 1/30s na 50mm (75 po cropie) jest ostre.
Ale tylko do statycznych scen, bo opóźnienie w stosunku do AF jest spore (jakieś 0,5s) i ruchome cele, np. dzieci juz uciekają z płaszczyzny ostrości.

Podaj email, spróbuje po południu wysłać Ci instukcje_pl (dzięki Szuwar!!!), spróbuje bo ma 19MB, ale do mnie z problemami jakos doszło.

Szuwar
18-12-2009, 19:49
Przy krajobrazach z ręki jest to nieoceniona funkcja dla mnie dla uzyskania dłuższych czasów przy danej ogniskowej.

Ja mam taki patent (właśnie go sprzedaje :)) przy statycznych scenach w D100:

mam włączone dwie funkcje
- czas wyzwolenia migawki po 2 lub 5 sekundach
- Anty szoka :)

Kadruję, wstrzymuję oddech, naciskam spust, po 2 sek. jest ciach i ..... można utrzymać naprawdę długie czasy :)

kursman12
18-12-2009, 23:18
Pomaga przy czasach na granicy utrzymania, np 1/30s na 50mm (75 po cropie) jest ostre.
Ale tylko do statycznych scen, bo opóźnienie w stosunku do AF jest spore (jakieś 0,5s) i ruchome cele, np. dzieci juz uciekają z płaszczyzny ostrości.

Podaj email, spróbuje po południu wysłać Ci instukcje_pl (dzięki Szuwar!!!), spróbuje bo ma 19MB, ale do mnie z problemami jakos doszło.

no z ruchomymi tak i myslalem, ale na martwa np. jest ok. Robie 1/20 z ta funkcja na 50 i je git

Przy krajobrazach z ręki jest to nieoceniona funkcja dla mnie dla uzyskania dłuższych czasów przy danej ogniskowej.

Kadruję, wstrzymuję oddech, naciskam spust, po 2 sek. jest ciach i ..... można utrzymać naprawdę długie czasy :)

sprobuje jak wroce do domu:) tylko ja musz sie nauczyc wstrzymywac oddech :]

kursman12
18-12-2009, 23:22

sprobuje jak wroce do domu:) tylko ja musz sie nauczyc wstrzymywac oddech :]

krzysztof jot
21-12-2009, 16:08
przeceniacie chyba nazwe, faktycznie sprytną ale niestety to nie ma nic wspólnego z jakimikolwiek systemami stabilizacji obrazu. Osiem lat temu mając D100 nawet nie zwróciłem uwagi jak to ładnie sie nazywa :). Nic nie zyskujesz, kursman12 jesteś mega podatnym medium na sugestie :) "...Zauważyłem, że przy włączeniu tej funkcji dzieje się coś w stylu stabilizacji obrazu..." W działaniu aparatu nic się nie zmienia poza jednym - BugsBunny napisał i nie dorabiaj do tego ideologii - normalnie pstrykasz i jest lustro/migawka/fotka, a tu lustro...migawka/fotka. Coś zblizonego do samowyzwalacza tylko tu pozwala ewentualnie "uspokoić się" body umieszczonemu na statywie po "walnieciu" lustrem :) - przydatne np. w makrofotografii. Nie ma to wpływu na jakakolwiek stabilizacje czegokolwiek tym bardziej podczas robienia z reki - no chyba że taka autosugestia :) pozwala stabilniej dzierżyć aparat w dłoni.

MirekM
21-12-2009, 17:42
Może mieć znaczenie przy lżejszych , amatorskich statywach .

Szuwar
24-12-2009, 12:29
przeceniacie chyba nazwe, faktycznie ...................

Krzyśku, zapewne nie jest to VR, ale jeżeli przy 210mm + DX byłem w stanie swoją metodą uzyskać z ręki czasy rzędu 1/160 to uważam, że jest to super metoda :). Wiem również, że przy WYŁĄCZONYM Anty Szoku :) niestety AŻ takich czasów nie uzyskiwałem, choć i tak były dłuższe niż przewiduje prawidło odwrotności.
Natomiast wiadomą rzeczą jest, że każdy ma inną rękę.

Kiedyś mówiło się , że klapnięcie lustra ma tak naprawdę wpływ (przy statywie) przy 1/15 i 1/8.

Zresztą - każdy z nas ma jakieś czarodziejskie mikstury :)