Zobacz pełną wersję : wybor pomiedzy nikon d3000 a olympus e-520
witam .. to moj pierwszy post, jestem amatorka. naczytalam sie juz tak duzo ze nie ogarniam tej wiedzy mam jedynie proste pytanie gdybyscie mieli wybierac posrod dwoch ofert to ktora byscie wybrali i dlaczego?
Nikon D3000 (http://www.fotobasia.pl/product/aparaty-cyfrowe/nikon/nikon-d3000-z-ob-18-55mm-vr-oraz-55-200mm-vr/)
lub
Olympus E520 (http://www.e-fotojoker.pl/product/aparaty-cyfrowe/olympus/olympus-e-520-z-obiektywem-14-42mm-i-ob-40-150mm-ed/)
Witam! To zależy jakie masz ambicje związane z fotografią. Jeżeli myślisz skończyć zakupy na samym aparacie z kitem to wszystko jedno co weźmiesz. O wadach i zaletach obu aparatów już się naczytałaś (lepiej zostaw to onanistą sprzętowym). Niech głównym kryterium wyboru będzie przyszłość a dokładniej mówiąc przyszły świadomy wybór obiektywów. Miałem przez 2 lata do dyspozycji Olympusa E410 i Nikona D40. Wybrałem dla siebie system nikona bo tu znalazłem fajniejsze obiektywy dla moich potrzeb.
Wybrałem dla siebie system nikona bo tu znalazłem fajniejsze obiektywy dla moich potrzeb.
fajniejsze tzn. też w rozsądnej cenie - jestem skromnym amatorem
Wybrałem dla siebie system nikona bo tu znalazłem fajniejsze obiektywy dla moich potrzeb.
fajniejsze tzn. też w rozsądnej cenie - jestem skromnym amatorem
Weź Nikona, jeżeli fotografia cię wciągnie, to na dzień dobry jesteś w "dobrym systemie". Zmienisz puchę (dobre używki są do dostania za małe pieniądze), kupisz tanie szkło bez silnika i podepniesz spokojnie te dwa obiektywy z zestawu do tego. Z Olym już nie będzie tak fajnie cenowo.
A jeżeli fotografia cię nie wciągnie to zestaw nikona da Ci lepszy zakres ogniskowych na początek, niż ten Oly.
tomek 93
17-12-2009, 17:59
"A jeżeli fotografia cię nie wciągnie to zestaw nikona da Ci lepszy zakres ogniskowych na początek, niż ten Oly."
nie wiem dokładnie jak to jest z Olkiem, ale wydaje mi się, że przelicznik ogniskowej do pełnej klatki jest inny niż w Nikonie..
u Nas (tzn w DX) jest 1:1.5 a w Olku 1:1.75 czy nawet 1:2
ale w tym miejscu niech fachowcy powiedzą jak jest faktycznie
czyli z tym zakresem ogniskowej bywa różnie..
u Nas (tzn w DX) jest 1:1.5 a w Olku 1:1.75 czy nawet 1:2
W olku jest 1:2 czyli zakres ogniskowych w przeliczeniu na mały obrazek jest taki sam.
Fortaigne
17-12-2009, 18:27
(lepiej zostaw to onanistą sprzętowym)
słownik, słownik, słownik...
Witam. Moje pierwsze lustro to był Olek 510 z takim jaśniejszym kitem , bylem zachwycony , po dwóch latach zmieniłem na Nikona i.....jestem mega zachwycony (mnogość osprzętu , tu niczego nie brakuje). Milo wspominam Olka ale juz bym do niego nie powrócił. Fajna sprawa w Olku to stabilizacja w aparacie i to co dodają w komplecie - pełna wersja programu do obróbki fot (raw , jpeg).I szybki minus - szumy - ale to przez matryce 4/3.
Powinnas tez pójśc do sklepu i zobaczyć jak będą leżały te aparaty w reku , Olympus to naprawde mały aparat.
Pozdrawiam.
słownik, słownik, słownik...
Echolalia? Dziękuję za zwrócenie mi uwagi, przepraszam.
Tylko zastanów się czy na początek potrzebujesz od razu dwóch zoomów. Pogubisz się w tym wszystkim. Może zamiast 55-200, 35mm stałka. Ja bym brał Nikosia ze względu na system.
Olek ma format 4x3 i to jego największa wada. Szumy? Trzeba kupić lampę i oglądać odbitki na papierze, a nie na kompie 100% wtedy nie ma tematu.
pioter m
18-12-2009, 14:59
Olek ma format 4x3 i to jego największa wada.
Nie przesadzaj. Proporcje 4x3 to nie wada. Wada jest gestosc pikseli na mm^2. Czym ich wiecej, tym mniejsze. Im piksel mniejszy tym gorszy, bo siada dynamika tonalna. O szumach juz nie wspominam.
Nikon d3000 jest najslabasza zabawka nikona. Olympus kusilby duzo lepszym wykonaniem.
Ja nie kupilbym zadnego z nich. Predzej d60, czy nawet d40 (uzywane) i nikkora 18-105. Znakomite zabawki do nauki. Potem juz swiadomie mozna cos innego wybrac. Do nikona zdecydowanie latwiej.
Nocturnal-Amnesia
21-12-2009, 04:09
witam .. to moj pierwszy post, jestem amatorka. naczytalam sie juz tak duzo ze nie ogarniam tej wiedzy mam jedynie proste pytanie gdybyscie mieli wybierac posrod dwoch ofert to ktora byscie wybrali i dlaczego?
Nikon D3000 (http://www.fotobasia.pl/product/aparaty-cyfrowe/nikon/nikon-d3000-z-ob-18-55mm-vr-oraz-55-200mm-vr/)
lub
Olympus E520 (http://www.e-fotojoker.pl/product/aparaty-cyfrowe/olympus/olympus-e-520-z-obiektywem-14-42mm-i-ob-40-150mm-ed/)
Olek tylko ma sens z szkłem 9-18mm. Jego przewaga to pejzaże, zarówno szerokie (dzięki 9-18) jak i przez tele (dzięki crop factorowi x2.0). W każdym innym wypadku Nikon d3000 ma krytyczna przewagę. Jednak nie wiem czy 55~200 to mój idol.
Olek wymaga wiedzy i umiejętności. Wcale nie żartuję. Ma tendencję do przepalania co jest wynikiem małej rozpiętosci tonalnej. Robi spore błędy przy pracy z lampą. Chcąc uzyskać dobre rezultaty trzeba się napracować samodzielnie wywołując Rawy. Przy fotografii pamiątkowo - wakacyjnej pewnie nie będzie Ci się chciało. Efekt sporo zdjęć z większymi i mniejszymi poprzepalanymi obszarami. Szumy nie są takie straszne ale większe niż w Nikonie.
Niezaprzeczalna zaleta to cena za kita z dwoma obiektywami i porządne wykonanie.
Zastanów się nad Nikonem D5000 z 18-105. Może Mkołaj Cię wesprze?
Nawet Nikon D3000 będzie lepszym wyborem. Jeżeli dasz radę to z 18-105. Wystarczy potencjału na długi czas.
dziekuje wszystkim za odpowiedzi wybralma jednak nikona D3000 z obiektywami 18-55 i 55-200 z VR (http://www.virtualpc.pl/#p/25926)
Witaj wśród Nikoniarzy. Światła życzymy i przemyślanych kadrów :)
krzysztofz24
23-12-2009, 03:11
dziekuje wszystkim za odpowiedzi wybralma jednak nikona D3000 z obiektywami 18-55 i 55-200 z VR (http://www.virtualpc.pl/#p/25926)
I bardzo dobrze zrobilas , a zeby cie jeszcze utwierdzic w tym przekonaniu proponuje wejsc na allegro i zobaczyc ile jest dostepnych szkiel dla Nikona ,a ile dla Olympusa ,zarowno tych macierzystych jak i producentow niezaleznych.
Nocturnal-Amnesia
23-12-2009, 18:19
Witamy w świecie Nikona. Świetny wybór na początek. Miłej zabawy!
I bardzo dobrze zrobilas , a zeby cie jeszcze utwierdzic w tym przekonaniu proponuje wejsc na allegro i zobaczyc ile jest dostepnych szkiel dla Nikona ,a ile dla Olympusa ,zarowno tych macierzystych jak i producentow niezaleznych.
hmm - pod d3000 raczej nie tak wiele - w końcu d3000 nie ma śrubokręta - no chyba że komuś ostrzenie manualne nie przeszkadza....
Czyli w zasadzie pozostają tylko nowe szkiełka z własnym silniczkiem....