PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor DX 16-85 3.5-5.6 G ED VR pytania

jonash
17-12-2009, 10:52
Witam,
wczoraj zakupiłem używanego NIKKORA jak w tytule. Nie miałem czasu na testy więc mam pytanie do użytkowników jaka jest praktyczna skuteczność systemu VR (to mój pierwszy obiektyw z VR)? Ponadto proszę o jakieś opinie tzn. ostrość, szybkość, bokeh itp. Będę wdzięczny za odpowiedzi.

Pozdrawiam

morzon
17-12-2009, 11:08
Witam,
Ponadto proszę o jakieś opinie tzn. ostrość, szybkość, bokeh itp

Przecież go już masz!! Zrób zdjęcie i zobacz :roll:

jonash
17-12-2009, 12:44
Nawet już zrobiłem 20 min temu jakąś zimową fotę ale czasami dobrze zasięgnąć opinii innych :)

marekm
17-12-2009, 14:37
Nawet już zrobiłem 20 min temu jakąś zimową fotę ale czasami dobrze zasięgnąć opinii innych :)

Despite some shortcomings the Nikkor AF-S 16-85mm f/3.5-5.6G ED VR DX is probably still the best DX standard zoom lens in Nikon mount to date. It is very sharp throughout the range although there could be a little less field curvature (curved focus field) at 16mm. The level of distortions and lateral CAs is comparatively moderate for such a lens (still a bit high in absolute terms). Vignetting is generally well controlled except at 16mm @ f/3.5.
Więcej (http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests/377-nikkor_1685_3556vr)

dem
18-12-2009, 22:13
Witam,
wczoraj zakupiłem używanego NIKKORA jak w tytule. Nie miałem czasu na testy więc mam pytanie do użytkowników jaka jest praktyczna skuteczność systemu VR (to mój pierwszy obiektyw z VR)? Ponadto proszę o jakieś opinie tzn. ostrość, szybkość, bokeh itp. Będę wdzięczny za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Jeśli chodzi o skuteczność VR, to z doświadczenia powiem, że jakieś 3EV nie więcej, czyli przy @85mm da się zrobić nieporuszone zdjęcie przy około 1/10 sek.
Ostrość bardzo dobra, szybkość AF przeciętna, bokeh zadowalający. Oczywiście są to moje subiektywne odczucia po kilku miesiącach użytkowania.

pawel1967
18-12-2009, 22:30
Jest opis w photo zone i obszerny test . Co do systemu redukcji drgań to przesiadając się z Pentaxa (redukcja drgań wewnątrz aparatu) można mieć niedosyt , ale to nie tylko ten obiektyw

marekm
18-12-2009, 23:35
Jest opis w photo zone i obszerny test . Co do systemu redukcji drgań to przesiadając się z Pentaxa (redukcja drgań wewnątrz aparatu) można mieć niedosyt , ale to nie tylko ten obiektyw

Wyłącznie niedosyt finansowy. Redukcja w szkle jest droższa, ale dużo bardziej skuteczna.

pawel1967
19-12-2009, 18:32
To ciekawe dlaczego muszę używać teraz krótszych czasów pracujac Nikonem kiedy w Pentaxsie K10 mogłem bez problemu pracować bez poruszenia na 1/8 sekundy przy 30mm , Nikonem D300s już tego nie zrobię muszę użyć 1/15 sekundy aby nie było efektu poruszenia . Niestety tutaj Nikon się nie popisał . Mam porównanie z moim dawnym Pentaxem

Piotr_
19-12-2009, 19:28
To ciekawe dlaczego muszę używać teraz krótszych czasów pracujac Nikonem kiedy w Pentaxsie K10 mogłem bez problemu pracować bez poruszenia na 1/8 sekundy przy 30mm , Nikonem D300s już tego nie zrobię muszę użyć 1/15 sekundy aby nie było efektu poruszenia . Niestety tutaj Nikon się nie popisał . Mam porównanie z moim dawnym Pentaxem

Widać trzeba było kupić K7 a nie D300s. Właściwie jak go opchniesz to starczy i na K7 + jakieś szkiełko.

pawel1967
20-12-2009, 11:36
K7 ma słabszą współpracę z lampami błyskowymi , ma dużo mniej skuteczny AF , choć od roku Pentax robi coś w tym kierunku . Jego podstawowy obiektyw 16-50/2,8 (współpraca z Tokina) ma powalającą dystorsje na 16mm i aberracje chromatyczną . Ceny lamp i dotatków do Pentaxa drenuja mocniej kieszeń niż do Nikona . Dobra optyka stałoogniskowa jest bardzo droga . 35/1,8 tak jak w Systemie Nikona nie kupię z drugiej ręki za 600zł tylko dwa razy drożej jeśli wogóle . Brakuje Rawów DNG w Nikonie ale da sie z tym żyć

mtt
21-12-2009, 09:54
Moja opinia o 16-85 - najostrzejszy zoom jaki miałem, gdyby nie to że zakres mi nie pasował to bym go zostawił :) Ale używało się go z przyjemnością, co jest także zasługą dobrej, metalowej budowy, a to już rzadkość w nowych zoomach nikkora, innych niż 2.8 oczywiście :)