Zobacz pełną wersję : Nikon 14-24 i problem
Tomasz29
17-12-2009, 01:54
Witam mam pytanie kupilem niedawno nikkora 14-24 2.8 pohulal 3 dni i mam problem z ostroscia stanal na nieskonczonosci probuje krecic pierscieniem od ostrosci i nic w okienku ani drgnie nie wiem co to moze byc moze silniczek? nie mam pojecia z gory dzieki za odpowiedz pozdrawiam
Moim zdaniem "serwis się kłania".
Tomasz29
17-12-2009, 02:02
tez tak myslalem tylko z czystej ciekawosci chcial bym wiedziec co to moze byc
Tę ciekawość rozwieje dość szybko serwisant.
Profesjonalne szkło kosztujące małą fortunę pada po 3 dniach użytkowania. Masakra jakaś :evil: ;)
Tomasz29
18-12-2009, 01:40
no masakra ale niestety tak bywa
no masakra ale niestety tak bywa
Jedyne pocieszenie, że to nie do polskiego serwisu pójdzie :D Napisz już po naprawie ile to trwało i jak wyglądało. Może ktoś od nas to przeczyta...
Tomasz29
18-12-2009, 02:04
Napisze napewno szklo wysylam bez watpienia do niemiec mowili ze jakies 2 tyg i bedzie u mnie
Napisze napewno szklo wysylam bez watpienia do niemiec mowili ze jakies 2 tyg i bedzie u mnie
Sam się napalam na to szkiełko, więc chętnie przeczytam, co też się stało...
Profesjonalne szkło kosztujące małą fortunę pada po 3 dniach użytkowania. Masakra jakaś :evil: ;)
Bez przesady z tą masakrą.Nawet najlepsze sprzęty mają prawo odmowy wykonania zadania.
no jasne, nie ma co robic szopki, złośliwość rzeczy martwych, trzymać kciuki zeby sprawnie naprawili :) pozdro
maniek750
18-12-2009, 22:04
no jasne, nie ma co robic szopki, złośliwość rzeczy martwych, trzymać kciuki zeby sprawnie naprawili :) pozdro
Dokladnie ;-) Czasami tak bywa. Nawet jakbys kupil sprzet za 30k to moze sie spartolic :-)
Mariusz888
18-12-2009, 22:17
Dokladnie ;-) Czasami tak bywa. Nawet jakbys kupil sprzet za 30k to moze sie spartolic :-)
Pozostaje na pocieszenie fakt że kiedyś na innym forum widziałem jak gościowy po 5 dniach padła migawka w C 1Ds MkIII odesłał do serwisu i znów padła po tygodniu więc... ;) 2 migawki w 2 tygodnie w takim sprzęcie... jak widać nieszczęścia chodzą parami ;) jak widać wszystko może paść ;)
kiedyś na innym forum widziałem jak gościowy po 5 dniach padła migawka w C 1Ds MkIII odesłał do serwisu i znów padła po tygodniu więc... ;
Niemożebno, wszyscy wiedzą, że tylko Nikony się psują ;)
Pozostaje na pocieszenie fakt że kiedyś na innym forum widziałem jak gościowy po 5 dniach padła migawka w C 1Ds MkIII odesłał do serwisu i znów padła po tygodniu więc... ;) 2 migawki w 2 tygodnie w takim sprzęcie...
W sobotę robiłem zdjęcia na koncercie HEY. I przed koncertem zebrało się tam nas kilku stałych fotoreporterów, większość z Canonami. No i tak chwilę pogadaliśmy, zeszło na sprzęt, kolesie pogapili się na mojego Nikona, westchnęli, że to porządny sprzęt (a na paskach mieli piątki i Marki). Ja na to, że przecież i się psują (Nikony), i serwis nie-ten-tego, na co oni się tylko zaśmiali i powiedzieli, że czytali o naszych problemach, ale że przy ich serwisie to pikuś (nawet nie pan Pikuś). I że gdyby mieli teraz wchodzić w system, to na pewno w system Nikona.
Ot, taka ciekawostka...
Żadna ciekawostka, jestem ucieleśnieniem ich słów. W Canonie pracowałem ładnych kilka lat, ostatnie na jedynkach i piątkach. Zrobiłem teraz to, o czym oni mówili.
streetfighter69
18-12-2009, 23:03
Z tego co ja slysze, to Zytnia nie jest taka najgorsza, ponoc daja rade, choc sam nie mialem przyjemnosci korzystac... :) Na CB wszyscy pisza, ze Zytnia przy Postepu to luksus :)
Żadna ciekawostka, jestem ucieleśnieniem ich słów. W Canonie pracowałem ładnych kilka lat, ostatnie na jedynkach i piątkach. Zrobiłem teraz to, o czym oni mówili.
Himi, a co dokladnie sklonilo Cie do zmiany systemu?
Hahaha, no nie mogę. Jak to jest, że kanoniarze zazdroszczą nikonowcom i odwrotnie?? Trawa z drugiej strony płotu bardziej zielona?
streetfighter69
19-12-2009, 00:28
Hahaha, no nie mogę. Jak to jest, że kanoniarze zazdroszczą nikonowcom i odwrotnie?? Trawa z drugiej strony płotu bardziej zielona?
Chyba cos w tym jest :) Ja na awaryjnosc nie patrze, bo ta jest zapewne podobna po jednej i drugiej stronie. Patrze za to, ktory system daje mi wiecej pod katem tego, co robie. I chyba tutaj jest glowna roznica miedzy systemami N i C. Nie zajmuje sie reporterka, wiec nie potrzebuje szczelnosci, klatek na sekunde i 51 pol AF. Wazniejszy dla mnie jest sposob obrazowania matrycy i obiektywow, ich swiatlosila oraz plastyka. ISO 50 ma dla mnie wieksze znaczenie niz ISO 25600. Dlatego moge powiedziec, ze 5d oferuje mi wiecej niz D700 za polowe ceny. Te druga polowe ceny moge przeznaczyc np. na 85L zamiast N85/1.4 i nadal mam lepszy obrazek. Tak na to patrze, to mnie interesuje. Wiem, czego potrzebuje i jest to swiadomy wybor. Dlatego nie zazdroszcze Nikoniarzom D700 i 14-24 :) A tym bardziej nie zazdroszcze im serwisu na Postepu... :)
Bo to jest tak, że zawsze lepie gdzie nas nie ma.
Długo by gadać czemu zmieniłem. W skrócie to tak: potrzebowałem szybkiej FF. Jedyne co mi pasowało obecnie w C (po pracy na 1ds2 i obu piątkach) to 1dsIII. Jego cena przy możliwościach to ponury żart. d700 to zupełnie inna bajka, w zasadzie wszystko czego mi trzeba (przy kompromisie jakości obrazka w powiększeniach 1:1 - tu canon wygrywa). A szkła? Żal mi 35L - ale mam 35/1,8, który jakby nie winieta to obśmiałby elkę - jakość na 1,8 taka sama a cena....700 vs 4500.
Płaczę po 135L - tu w nikonie czarna d...a. A dalej to już radocha - 14-24 w zamian za dobre, ale gorsze od niego 16-35IIL. 50G za totalną nędzę w tym zakresie w Canonie (1,4 zabawka, 1,2L przepłacone szkło) i 85/1,4 - lepsze od C1,8 i na pewno szybsze od L. SB900 to już kompletny kosmos w stosunku do 580 EX - dużo lepiej. Słowem - za te samą kasę mam nowe puszki i szkła oddając używane w C. Po sezonie powiem więcej, na razie jestem zadowolony.
Tomasz29
15-01-2010, 20:42
Witam dziś właśnie odebrałem szkło z serwisu super robota obiektyw naprawiony i kalibrowany teraz jest ostry jak brzytwa nie ma śladu że był rozkręcany nawet. Wada to blokujący się silniczek wymienili go na nowy.Szkło zawoziłem do serwisu w Irlandii tylko 50 km od domu wiec było bliżej niż do Niemiec.Naprawdę serwis godny polecenia na dole pisze adres może komuś się przyda Pozdrawiam
SLR SERVICE CENTRE
Rathmolyon, Co. Meath
tel.+353469557151
email
[email protected]