PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Autoportret na en-ka:-D

SADPUNK44
17-12-2009, 01:47
Typówka, na Naszą Klasę; jest łazienka, jest goła klata, jest dywan na klacie, jest centralna lampa...chyba dobrze pojąłem konwencję?:mrgreen:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=lt67j2ujibdin3rb0nm.jpg)

mrpawcio
17-12-2009, 01:49
Nie ma lustra!!!

downunder
17-12-2009, 01:55
IMO spełniłeś wszystkie warunki by to zdjęcie z sukcesem na N-K wystawić. :mrgreen:

SADPUNK44
17-12-2009, 01:56
Nie ma lustra!!!

Shit!!!Ale bym musiał komórą robić...Dobra, dzisiaj mi się już nie chce, ale na następnym będzie lustro...:mrgreen:

Włóczykij
17-12-2009, 02:02
Zamiast lustra może być wyciągnięa ręka z dłonią wychodzącą poza kadr. ;) Będzie wiadomo, że sam sobie tę fotn-kę popełniłeś :))

A i chciałem dodać, że dżiny też wpożo!!! A może powinienem napisać: "supcio"?

spongo
17-12-2009, 08:18
Nad klatą popracuj .... taka rozczochrana ;)

jacek.gold
17-12-2009, 08:59
fuuuuuuuj
masz jakieś ekshibicjonistyczne zapędy

Gundrum
17-12-2009, 09:38
Ja bym bardziej te spodnie rozwalił. Wiszą za porządnie.

Duca
17-12-2009, 09:42
fajne zdjęcie chociaż kadr widział bym inny, mianowicie.... powinieneś trzymać aparat prawę ręką nad głową o skierować obiektyw tak aby punkt ostrości znajdował się na Twoich oczach... no wiesz takie pod kątem ;)

Locter
17-12-2009, 09:56
A ja jestem temu całemu przedsięwzięciu o nazwie "zdjecie na NK" przeciwny. Toż to forum o fotografii, a nie o łazienkowych gniotach (bez obrazy dla autora).

fryzio
17-12-2009, 10:47
plus za odwagę, ja bym się nie odważył takiej pracy tu opublikować :)

Andrzej1976
17-12-2009, 10:54
E bez lustra to lipa ...

spongo
17-12-2009, 11:02
...Toż to forum o fotografii, a nie o łazienkowych gniotach (bez obrazy dla autora).
A czymże jest ten łazienkowy autoportret, jak nie fotografią. Temat ma oszczędzić właśnie tego typu komentarze.
Przypuszczam, że gdyby jakaś pani z forum zrobiła sobie tego typu autoportret, to byś zwrócił uwagę na kadr a nie na temat.
Dla mnie zdjęcie zrobione poprawnie, przy następnym bardziej bym się światłem pobawił.
A tak po złości ja sobie zrobiłem około 3500 zdjęć tego typu, dla odważnych LINK (http://www.youtube.com/watch?v=AtG6fzrFV_o) ;)

Kraftsman
17-12-2009, 11:43
Tak właśnie rodzą się nowe trendy w sztuce. Dołączyłeś do zacnego grona przedstawicieli nurtu "autoportretu łazienkowego typu nasza-klasa". Sądząc po popularności tego rodzaju fotografii na naszym forum, wieszczę, że kierunek ten dorobi się szerokiego grona różnej maści naśladowców, kontynuatorów, epigonów.

Osobiście jestem pod wielkim wrażeniem.

mikkay
17-12-2009, 12:00
Przy takiej minie brakuje miecza samurajskiego, albo siekiery ;)

jackrabbit
17-12-2009, 12:06
kurde, fajnie ze jest ktos brzydszy ode mnie :mrgreen:

lustra i dziobka tylko brakuje :-D

SADPUNK44
17-12-2009, 17:50
Pomysł, jest autorstwa Ku6i, ja się tylko podpiąłem, cieszę się że jest odzew...:mrgreen:Jack, policzymy się w sylwestra:mrgreen::mrgreen::mrgreen:...pzdr

Imago
17-12-2009, 17:58
Łeee nie ma wuceta... :roll:
http://static5.demotywatory.pl/uploads/1260657148_by_Afalo_500.jpg
Swoją drogą jest to ciekawy pomysł na projekt fotograficzny - taki właśnie niby "brudny technicznie".

ku6i
17-12-2009, 23:50
No, nareszcie jakaś praca godna dłużej uwagi :)
Hm... ja kadrowałbym znacznie wyżej, tuż nad ręcznikiem, dzięki czemu wprowadziłbyś element tajemniczości (grozy? :D). Ziarenko i WB na plus, dobrze wpisują się w konwencję, choć ja raczej zdecydowałbym się na jedną z 2 dróg:
- idziesz w emoklimaty (choć mam pewne obiekcje związane z wiekiem i wyglądem) i robisz konwersję do cz-b. Tutaj masz 2 możliwe rozwiązania: albo podkręcasz kontrast na maksa niebezpiecznie zbliżając się w stronę grafiki lub go znacznie obniżasz dzięki czemu praca utrzymana zostanie w szaro-szarym klimacie. Będzie to aluzja do smutku i niezrozumienia postaci na zdjęciu przez otaczający go świat.
- masz gdzieś żyletkową młodzież i chcesz zostać królem n-k. Wtedy zaprzyjaźniasz się bliżej z suwakami "kontrast" oraz "nasycenie", zwłaszcza z ich skrajnymi prawymi rejonami. Jednak wtedy warto byłoby zmienić nieco otoczenie zdjęcia na nieco bardziej przestrzenne, np. wiejskie podwórko, czy pole za stodołą. Dodatkowymi atrybutami wzmacniającymi przekaz zdjęcia mogły by być np. cycata solaroblondyna i Golf III (ew. BMW serii 3, ale to już lekkie wykraczanie poza konwencję).
Podobają mi się te spodnie w prawym dolnym rogu, ich ciemny odcień ładnie równoważy biel płytek na przeciwległym narożu zdjęcia.

A tak na poważnie: git focia, ode mnie dyszka!

fajne zdjęcie chociaż kadr widział bym inny, mianowicie.... powinieneś trzymać aparat prawę ręką nad głową o skierować obiektyw tak aby punkt ostrości znajdował się na Twoich oczach... no wiesz takie pod kątem ;)

Oj, nie, nie! Focia z ręki to całkowicie odrębny gatunek, do niego dojdziemy później.

A ja jestem temu całemu przedsięwzięciu o nazwie "zdjecie na NK" przeciwny. Toż to forum o fotografii, a nie o łazienkowych gniotach (bez obrazy dla autora).

Tak właśnie rodzą się nowe trendy w sztuce. Dołączyłeś do zacnego grona przedstawicieli nurtu "autoportretu łazienkowego typu nasza-klasa". Sądząc po popularności tego rodzaju fotografii na naszym forum, wieszczę, że kierunek ten dorobi się szerokiego grona różnej maści naśladowców, kontynuatorów, epigonów.

Locter, ale czy przy każdym zdjęciu na forum, które Ci się nie podoba i jest w innym stylu niż preferujesz piszesz, że jesteś przeciwny takim zdjęciom?

Pomysł, jest autorstwa Ku6i, ja się tylko podpiąłem, cieszę się że jest odzew...:mrgreen:Jack, policzymy się w sylwestra:mrgreen::mrgreen::mrgreen:...pzdr

Jeszcze się okaże, że uczeń przerośnie mistrza ;) Moc jest w Tobie silna!

tonacja
18-12-2009, 10:35
Tak dla większej ekspresji powinieneś zastosować jeszcze lampę błyskową z komórki trzymaną nieco powyżej głowy, skierowaną w stronę aparatu... wtedy uzyskałbyś atrakcyjny błysk nad głową...niby to aureolę anielską... teraz takie zdjęcia są w cenie na NK :P

wesol
18-12-2009, 18:15
tandeta a nie N-K !
- brak mydelniczki, szamponów czy jakichkolwiek innych środków czystości w tle
- za poprzednikami zdjęcie bez odbicia w lustrze nie jest zdjęciem na N-K
- brak przepalenia od lampy błyskowej, MUSI BYĆ BŁYSK gdziekolwiek w kadrze, a najlepiej w lustrze zasłaniający pół twarzy
- nie rozchyliłeś nawet trochę ręcznika, nie napiąłeś ramienia, nie masz głębokiego wdechu w połączeniu z wypchnięciem klatki piersiowej, wreszcie nie wypiąłeś nawet pół pośladka nawet do lustra, więc jak laski mają na Ciebie lecieć
- brak reki wychodzącej z kadru
- zdjęcie musi być robione z góry (perspektywa z lotu ptaka)
- nie wykonałeś klasycznego "dziubka", ani szeroko otwartego oka,
- uchwyciłeś prawie pół swojego ciała - ŹLE, zdjęcie należy kadrować jak najciaśniej, nie wolno zmieścić nawet całej głowy
- nie poszalałeś z balansem bieli, brak zafarbu, ani zbyt dużego kontrastu
- zdjęcie jest ostre co jest ewidentnym błędem

to chyba na tyle podstawowych uwag - jak poprawisz będziemy dalej szukać :)

SADPUNK44
18-12-2009, 21:54
Dzięki wszystkim, za sugestie, przepraszam, ale jestem początkujący, w jakże trudnym temacie, jakim jest Fotografia Łazienkowa...postaram się zastosować do Waszych uwag, przy następnych swoich pracach.Mam też kilka pytań, do tuzów Fotografii Łazienkowej:
-Czy lustro musi być upier...one?
-Czy lustrzanka odbita w lustrze, nie łamie konwencji?
-Czy włosy mają być mokre, czy też raczej puszyste?
-Jaką mam gwarancję,że po zastosowaniu się do Waszych fachowych uwag, będę miał dużo "Zaproszeń do znajomych"?

:lol::lol::lol:

bognik
18-12-2009, 22:00
Jaka lustrzanka?! Takie ,,foteczki" robi się komórką! :mrgreen:

darko
18-12-2009, 22:16
-Jaką mam gwarancję,że po zastosowaniu się do Waszych fachowych uwag, będę miał dużo "Zaproszeń do znajomych"?

No i jeszcze zapomniałeś o efekcie zakrzywienia framugi drzwi poprzez powiększenie/pomniejszenie niektórych części ciała :mrgreen:

Archibald
19-12-2009, 00:32
Taaaaa, teraz moja kolej... :mrgreen:

Strus
19-12-2009, 01:19
-Czy lustro musi być upier...one?
-Czy włosy mają być mokre, czy też raczej puszyste?

Ad 1 - Oczywista oczywistosc
Ad 2 - Lustrzanka ????? Grzeszysz.... Zeby tak prezny i potezny nurt fotograficzny kalac. wstydz sie !! I najlepiej od zaraz
Ad 3 - Head and Shoulders 2 in 1 - W trakcie beda mokre, potem puszyste. I bez lupiezu
Ad 4 - Gwarancji nie masz kompletnie zadnej ale za to podniesiesz morale

:mrgreen: :mrgreen:

ku6i
19-12-2009, 01:57
Taaaaa, teraz moja kolej... :mrgreen:

Oho! Czarny koń nadbiega! :D

Imago
19-12-2009, 10:18
I koniecznie jeszcze musi być data na zdjęciu - zdjęcie bez wielkiej rażącej w oczy daty się nie liczy :mrgreen:.

shaolin
19-12-2009, 10:21
Jak zobaczylem zdjecie, to pomyslalem o tym samym - NIE MA LUSTRA! a bez tego na NK furory nie zrobisz ;)

SADPUNK44
20-12-2009, 02:14
Widzę, że tylko ja jestem taki głupi, tyle osób się deklarowało, jaki to świetny pomysł, że tylko czekają, kto pierwszy...wyluzowani jesteście, jak mojej babci rower...komentować, to każdy...Obrażam się...:(

ku6i
20-12-2009, 05:15
Sadpunk, nie frasuj się! Chyba zainspirowaliśmy fotopolis:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.fotopolis.pl/obrazki/CanonS90-face.jpg)
:mrgreen:
(za http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10118&p=6)

Archibald
20-12-2009, 20:58
...Obrażam się...:(

Wyluzuj, nie bądź jak mój "kolo" z pracy ;-) Jak znajdę chwilkę to się obnażę, nie mam tyle wolnego czasu co Ty... :mrgreen: