Zobacz pełną wersję : D&B
Znalazłem taki o to tutorial
http://nienna1990.deviantart.com/art/Dodge-and-Burn-Tutorial-Part-1-101369803
http://nienna1990.deviantart.com/art/Dodge-and-Burn-Tutorial-Part-2-101370039
Technika pracochłonna i jak dla mnie na razie trochę trudna. Na razie wychodzi mi to kulawo ale polecam po efekty są po tym bardzo ciekawe.
Ta technika jest rewelacyjna gdzieś wcześniej już widziałem jej opis w formie filmowego tutoriala i póki co stosuje do wszystkiego od krajobrazu po portret.
nie wiem czego brakuje prostszej wersji http://www.photoshopessentials.com/photo-editing/dodge-burn/
ale efekt jest podobny,
znawców tematu proszę o porównanie i wskazanie zalet lub wad tego sposobu
Technika pracochłonna [...]
Matko kochana... jak dla mnie to jakiś horror, jebacka na pół dnia. Nie powiem... bo efekt świetny (a tutorial pouczający), ale jak dla mnie workflow nie do zaakceptowania ze względu na niewyobrażaną czasochłonność. Stempel + Healing Brush + kilka prostych sztuczek i można w spoooro krótszym czasie dojść do podobnych efektów.
Stempel + Healing Brush + kilka prostych sztuczek i można w spoooro krótszym czasie dojść do podobnych efektów.
To pokaż tych kilka prostych sztuczek:)
To też zależy od zdjęcia, ale np. można baźgrać miękkim pędzlem w kolorze skóry na nowej warstwie (zmniejszając odpowiednio krycie), można dodać troszkę szumu symulującego fakturę skóry. I standardzik — rozmycie powierzchniowe z odpowiednią maską i kryciem.
Ale i tak, wyżej wspomniane przeze mnie narzędzia odwalają największą robotę czyli usuwanie niedoskonałości cery — trójca: stempel, healing brush i patch tool.
diabel200
28-06-2010, 20:22
Byłby ktoś skłonny i chętny:):) do przełożenia tutków podanych przez PoLaRosa na nasz język? plosę:):). Jeśli nie to będę musiał z tym żyć dalej:)
Technika pracochłonna i jak dla mnie na razie trochę trudna. Na razie wychodzi mi to kulawo ale polecam po efekty są po tym bardzo ciekawe.A tablet masz? :) Stosuje te technike juz od dluzszego czasu, ale ludziom bez tabletu -- zdecydowanie odradzam. Myszka, to... mozna sie pociac. ;)
Swider, nie demonizuj, nie jest to znowu az tak pracochlonne. :) To nie jest technika do obrabiania 30 zdjec modelkowych dziennie (chociaz na upartego tez by sie dalo). To jest do cycania naprawde swietnych jakosciowo fot z minimalnymi skazami wylazacymi na cudnej ogolnie cerze lub spod dobrze zrobionego makijazu, i ktore maja isc na duze powiekszenia, gdzie techniki ktore opisales, po prostu sa rozpoznawalne na odleglosc.
de Fresz
29-06-2010, 13:46
No z tą cudną skórą u zawodowych modelek, nawet najlepiej na świecie wymalowanych, to nie szalejmy – idealne to one będą po Szopowaniu;-)
Technika o tyle dobra, że nie daje płaskiej glacy, tak popularnej w kolorowych magazynach. Nie idealna (da się*wypatrzyć lekkie przebarwienia w tym przykładzie np. tam gdzie były zmarszczki pod oczami), bo takiej nie ma, są inne sprawdzające się czasem lepiej, generalnie zawsze trzeba kombinować i łączyć różne metody, w zależności od czasu, jakości zdjęć, potrzeb.
Acz ten tutek uświadamia jeden fakt (przynajmniej tym, którzy wcześniej sobie nie zdawali z tego sprawy) – dobre zrobienie w Szopie takiego zdjęcia w rozmiarze choćby gazetowym, nie mówiąc o większych, to dla sprawnego zawodnika ładne kilka godzin roboty. Tu nie ma "szybko i łatwo", nie ma magicznych metod, jeśli ma być zrobione dobrze, to jest żmudna dłubanina. Inną kwestią jest to, że do netu w większości przypadków to nie ma sensu, bo poza mocno skadrowanymi twarzami i tak tego aż tak nie będzie widać, więc można sobie pozwolić na prostsze rozwiązania.
Trupa sprzed roku odkopujecie... :)
Swider, nie demonizuj, nie jest to znowu az tak pracochlonne. :) To nie jest technika do obrabiania 30 zdjec modelkowych dziennie (chociaz na upartego tez by sie dalo). To jest do cycania naprawde swietnych jakosciowo fot z minimalnymi skazami wylazacymi na cudnej ogolnie cerze lub spod dobrze zrobionego makijazu, i ktore maja isc na duze powiekszenia, gdzie techniki ktore opisales, po prostu sa rozpoznawalne na odleglosc.
Nie no zgadza się... Jeśli ktoś bawi się w wypasione druki na większych formatach i do poprawienia ma buźkę modelki z fachowo zrobionym makijażem -- można się bawić. Ja pisząc posta patrzyłem przez pryzmat naszego forum, gdzie ludzie najczęściej fotografują (poza garstką forumowiczów żyjących z tego typu fotografii) swoje dziewczyny, znajome czy "modelki amatorki", a zdjęcia publikują w sieci... Wtedy, wspomniane przeze mnie narzędzia i metody starczą w zupełności.
Tablet mam :) Makijażystkę mam Modelki z brzoskwiniową cerą i brakiem dowodu ;) też czasem się trafiają i wtedy D&B jest świetnym sposobem ( w wydaniu Nienny). W pozostałych bardziej "skomplikowanych" przypadkach jest on po prostu za bardzo pracochłonny :) chyba że jak mówiłeś mówimy o perełkach .
probowalem zabawy tym sposobem myszka... nie skonczylem nawet jednego zdjecia a juz odpuscilem...
moze faktycznie potrzebny jest tablet albo melisa
moze faktycznie potrzebny jest tabletNie "moze faktycznie", tylko na pewno.
musze sobie sprawic takie cudenko
tylko na razie nie mam czasu nawet na forum poszukac info na ten temat, a jestem zielony :)
[...] jestem zielony :)
Ja też... i to podwójnie -- to fajny kolor ;)
Poszukałem coś po necie, to mnie przekonało że to jednak fajna metoda:
http://ruud92.deviantart.com/art/Photograph-by-Vitaly2-OLD-WORK-93277272?q=boost%3Apopular+D%26B&qo=20
de Fresz
14-07-2010, 15:39
Blueh! Ależ paskudztwo. Proszę, nie idź tą drogą.
The Structorr
14-07-2010, 16:07
Blueh! Ależ paskudztwo. Proszę, nie idź tą drogą.
Zgadzam się, gdyby nie fotka BEFORE pomyślałbym że to render z jakiegoś 3ds maxa czy innego takiego wynalazku.
diabel200
01-08-2010, 06:19
Przez przypadek właśnie znalazłem tłumaczenie tutka nienny. Czy to cyt: "Wybieramy kombinację klawiszy Alt+Ctrl+Shift+E aby skopiować warstwę ze zdjęciem" jest poprawne?? bo coś mi się wydaje że nie.
http://fotolite.pl/index.php/2010/01/retusz-skory-technika-dodge-burn/
Przez przypadek właśnie znalazłem tłumaczenie tutka nienny. Czy to cyt: "Wybieramy kombinację klawiszy Alt+Ctrl+Shift+E aby skopiować warstwę ze zdjęciem" jest poprawne?? bo coś mi się wydaje że nie.
http://fotolite.pl/index.php/2010/01/retusz-skory-technika-dodge-burn/Oczywiscie, ze nie. Duplikat warstwy to Ctrl+j. Niemniej Alt+Ctrl+Shift+E tez warto zapamietac. Ten skrot tworzy nowa warstwe, ktora jest polaczaczeniem wielu innych (widocznych) warstw, istniejacych w dokumencie, pozostawiajac rzecz jasna w nienaruszonym stanie to, co polaczy. Czysto toeretycznie powinno to zadzaialac jako duplikat warstwy, takze wtedy, kiedy dokument zawiera jedna warstwe, co daloby efekt wlasnie zduplikowania warstwy, ale jak widac -- nie dziala. :) Dziwne, ze nikt tego nie wylapal podczas tlumaczenia.
Wiesiek_Demon
09-08-2010, 10:02
Oczywiscie, ze nie. Duplikat warstwy to Ctrl+j. Niemniej Alt+Ctrl+Shift+E tez warto zapamietac. Ten skrot tworzy nowa warstwe, ktora jest polaczaczeniem wielu innych (widocznych) warstw, istniejacych w dokumencie, pozostawiajac rzecz jasna w nienaruszonym stanie to, co polaczy. Czysto toeretycznie powinno to zadzaialac jako duplikat warstwy, takze wtedy, kiedy dokument zawiera jedna warstwe, co daloby efekt wlasnie zduplikowania warstwy, ale jak widac -- nie dziala. :) Dziwne, ze nikt tego nie wylapal podczas tlumaczenia.
to ja sie podłacze do tematu :)
na początku osłodze... STIG powalają Twoje prace ze strony :) rewelacja szczena opada...
dlubalem wczoraj kilka godzin w zdjęciu... faktycznie efekt czasochlonny bardzo... za nic w świecie jednak nie udaje mi się uzyskac takiego koloru cery i świetlistości... Podpowiecie w którą strone iść...