PDA

Zobacz pełną wersję : Pomocy!!! Czym zasilac F100?

tojo
28-10-2006, 19:58
W tej chwili korzystam z baterii LR6 (Duracell), starczaja mi na jakies 3-4 filmy. Strasznie denerwuje mnie ich krotka zywotnosc. Nie wspomne juz o zwyklych R6 od mniej reklamujacych sie producentow. Mialem nawet taki przypadek ze po jednej klatce baterie byly do wymiany. Czy tak pradozerny jest F100? Czy moze mam jakis wadliwy egzemplarz? A moze akumulatorki bylyby jakims rozwiazaniem?
Prosze o rade!

R
28-10-2006, 20:09
nie wiem jak jest z F100... ale 90x z gripem i BATERIAMI dobrej firmy potrafi zrobic 50 rolek i wiecej...

Jacek_Z
28-10-2006, 21:03
mój F100 był tez prądożerny. Ale nie aż tak. Robiłem około 20 rolek na komplecie baterii LR6. Wyjściem są akku, lepiej raz zainwestowac jak dużo fotografujesz.

tojo
28-10-2006, 22:59
Dzieki za odpowiedzi!
Na usprawiedliwienie mojego F100 dodam, że dużo eksperymentuje z pomiarem światla, przymykam przyslone, a malo pstrykam. Byc może stąd wynika mala wydajnosc mojego zestawu.

Wyjściem są akku, lepiej raz zainwestowac jak dużo fotografujesz.

Właśnie to chciałem wiedzieć. A możesz polecic jakies sprawdzone akku?

anwas
29-10-2006, 01:16
Dzieki za odpowiedzi!
Na usprawiedliwienie mojego F100 dodam, że dużo eksperymentuje z pomiarem światla, przymykam przyslone, a malo pstrykam. Byc może stąd wynika mala wydajnosc mojego zestawu.

Właśnie to chciałem wiedzieć. A możesz polecic jakies sprawdzone akku?

Po ostatnich przejściach z popularnymi paluszkami ODRADZAM STANOWCZO wszystko co produkuje Duracell.Alkaliczne baterie z terminem wazności 7 lat skończyły sie po 10 zdjeciach/nie wyrabiaja z poborem energii,po prostu są z gównianych materiałów i maja dużą rezystancję wewnętrzną/Tylko atakują agresywną reklamą i ceną i to wszystko...To samo miał znajomy z lampą blyskową podczas ślubu.Dość dobrze spisuja się Energizer oraz trudno dostępna Varta.Zakumulatorków posiadam Sanyo 2300mah/bardzo polecam/oraz GP/nic szczególnego -ot normalne aku/Ponoć super jest tez Varta,ale nigdzie nie mogę uświadczyć.Do aku pamiętaj o ładowarce procesorowej z detekcją napięcia i z funkcją rozładowywania.Pomimo iż twierdzi się że aku nie posiadaja efektu pamięci to każdorazowe rozładowywanie i nie doładowywanie w trakcie akumulatorków znacznie podnosi jakość ich pracy.I nie pchaj do tego F100 zwykłych baterii bo za komplet płacisz 4 zł/i robisz 20 fotek/a aku Sanyo 2300mah na Allegro kosztują ok 25 zł i prawidłowo uformowane potrafią służyć przez lata.

A doczytałem że też wkładasz DURACELL.Witaj w klubie oszukanych...Ja się po prostu wk....łem bo wyszedłem w góry i aparat mi zdechł po 10-tym zdjęciu.Alkaliczne Duracele sa warte max.4 zł /a nie 10/ i nadaja się do zegarków ciekłokrystalicznych /i to w lecie/Dla mnie ta firma juz nie istnieje...

sprocket
29-10-2006, 05:04
Z tymi bateriami duracel wszystko mozliwe, ja uwazalem je za bardzo dobre bo nigdy innych nie kupowalem, ostatnio kupilem w dollarstore baterie Panasonic za dolara i zrobilem 150zdjec lampa blyskowa SB28 i dalej nic nie sygnalizuje spadku mocy, troszke sie zdziwilem bo to takie wlasnie baterie wklada sie do zegarkow kuchennych albo do pilota.
Milego dnia :)

anwas
29-10-2006, 07:44
Z tymi bateriami duracel wszystko mozliwe, ja uwazalem je za bardzo dobre bo nigdy innych nie kupowalem, ostatnio kupilem w dollarstore baterie Panasonic za dolara i zrobilem 150zdjec lampa blyskowa SB28 i dalej nic nie sygnalizuje spadku mocy, troszke sie zdziwilem bo to takie wlasnie baterie wklada sie do zegarkow kuchennych albo do pilota.
Milego dnia :)

Należy jeszcze pamiętać iż na rózne rynki są produkty tej samej firmy,ale róznej jakości.Generalnie na wschód trafia chłam w znacznie wyzszych cenach.Smutne...

mirek
29-10-2006, 09:55
Aparat zasilam bateriani Duracell zakupionymi w Berlinie ,prawie zawsze zrobie ok.10 rolek a i w sb28 wystarczajia
na dlugo.Co do bateri zakupionych na naszym rynku to mialem podobnie zle doswiadczenia.
Pozdrawiam Mirek

tojo
29-10-2006, 17:24
Jeszcze raz dziekuje za zainteresowanie moim problemem!
Wniosek z tego, ze musze jak najszybciej przejsc na akku!

Pozdrawiam
Wojtek

R
29-10-2006, 17:33
moje doswiadczenie pokazalo, ze znacznie lepiej sprawowuja sie baterie AAA niz akumulatory. Baterie dluzej koncza swoje zycie. Akumulatory padaja natychmiast. Oczywiscie chodzi mi o to jak sie zachowuja po wykonaniu wielu rolek.

tojo
29-10-2006, 22:55
moje doswiadczenie pokazalo, ze znacznie lepiej sprawowuja sie baterie AAA niz akumulatory. Baterie dluzej koncza swoje zycie. Akumulatory padaja natychmiast. Oczywiscie chodzi mi o to jak sie zachowuja po wykonaniu wielu rolek.

Nie za bardzo rozumiem :???: . To w końcu akumulatory czy baterie beda lepsze?

Wojtek

yossarian
30-10-2006, 13:39
Bardzo dobre baterie alkaliczne (Varta ze zmienionym napisem) są dostępne w IKEA. Akumulatorki mają tą wadę że gdy leżą, to same się rozładowują. Więc jeżeli nie robisz kilkunastu rolek miesięcznie, to prędzej się rozładują "od leżenia" niż od działania. A baterie mogą sobie leżeć do końca terminu ważności.

Jacek_Z
30-10-2006, 15:41
stawiałbym jednak na akku. używa się ich w wielu innych urządzeniach, też w lampie błyskowej i innych domowych sprzętach. ja polecałbym 3 zestawy po 4 sztuki - czyli w efekcie 12. W gryf miesci się 6, a jest problem z ładowarkami do tylu naraz.
6 w gryfie, 6 w zapasie. przed większą, ważniejszą sesją doładowywać. ładowarka z funkcją rozładowywania albo ładująca także 2 akku. to optymalne rozwiązanie - ale gdy kto dużo fotografuje (albo w ogóle używa dużo sprzętów na akku)

Adams
01-11-2006, 22:01
A gdzie i jaką można kupić ładowarkę procesorową. W Poznaniu nie znalazłem i zakupiłem drugą 3 godzinna GP, bo ta 30 minutowa to nieporozumienie.