Zobacz pełną wersję : Pomocy!!! Czym zasilac F100?
W tej chwili korzystam z baterii LR6 (Duracell), starczaja mi na jakies 3-4 filmy. Strasznie denerwuje mnie ich krotka zywotnosc. Nie wspomne juz o zwyklych R6 od mniej reklamujacych sie producentow. Mialem nawet taki przypadek ze po jednej klatce baterie byly do wymiany. Czy tak pradozerny jest F100? Czy moze mam jakis wadliwy egzemplarz? A moze akumulatorki bylyby jakims rozwiazaniem?
Prosze o rade!
nie wiem jak jest z F100... ale 90x z gripem i BATERIAMI dobrej firmy potrafi zrobic 50 rolek i wiecej...
mój F100 był tez prądożerny. Ale nie aż tak. Robiłem około 20 rolek na komplecie baterii LR6. Wyjściem są akku, lepiej raz zainwestowac jak dużo fotografujesz.
Dzieki za odpowiedzi!
Na usprawiedliwienie mojego F100 dodam, że dużo eksperymentuje z pomiarem światla, przymykam przyslone, a malo pstrykam. Byc może stąd wynika mala wydajnosc mojego zestawu.
Wyjściem są akku, lepiej raz zainwestowac jak dużo fotografujesz.
Właśnie to chciałem wiedzieć. A możesz polecic jakies sprawdzone akku?
Dzieki za odpowiedzi!
Na usprawiedliwienie mojego F100 dodam, że dużo eksperymentuje z pomiarem światla, przymykam przyslone, a malo pstrykam. Byc może stąd wynika mala wydajnosc mojego zestawu.
Właśnie to chciałem wiedzieć. A możesz polecic jakies sprawdzone akku?
Po ostatnich przejściach z popularnymi paluszkami ODRADZAM STANOWCZO wszystko co produkuje Duracell.Alkaliczne baterie z terminem wazności 7 lat skończyły sie po 10 zdjeciach/nie wyrabiaja z poborem energii,po prostu są z gównianych materiałów i maja dużą rezystancję wewnętrzną/Tylko atakują agresywną reklamą i ceną i to wszystko...To samo miał znajomy z lampą blyskową podczas ślubu.Dość dobrze spisuja się Energizer oraz trudno dostępna Varta.Zakumulatorków posiadam Sanyo 2300mah/bardzo polecam/oraz GP/nic szczególnego -ot normalne aku/Ponoć super jest tez Varta,ale nigdzie nie mogę uświadczyć.Do aku pamiętaj o ładowarce procesorowej z detekcją napięcia i z funkcją rozładowywania.Pomimo iż twierdzi się że aku nie posiadaja efektu pamięci to każdorazowe rozładowywanie i nie doładowywanie w trakcie akumulatorków znacznie podnosi jakość ich pracy.I nie pchaj do tego F100 zwykłych baterii bo za komplet płacisz 4 zł/i robisz 20 fotek/a aku Sanyo 2300mah na Allegro kosztują ok 25 zł i prawidłowo uformowane potrafią służyć przez lata.
A doczytałem że też wkładasz DURACELL.Witaj w klubie oszukanych...Ja się po prostu wk....łem bo wyszedłem w góry i aparat mi zdechł po 10-tym zdjęciu.Alkaliczne Duracele sa warte max.4 zł /a nie 10/ i nadaja się do zegarków ciekłokrystalicznych /i to w lecie/Dla mnie ta firma juz nie istnieje...
sprocket
29-10-2006, 05:04
Z tymi bateriami duracel wszystko mozliwe, ja uwazalem je za bardzo dobre bo nigdy innych nie kupowalem, ostatnio kupilem w dollarstore baterie Panasonic za dolara i zrobilem 150zdjec lampa blyskowa SB28 i dalej nic nie sygnalizuje spadku mocy, troszke sie zdziwilem bo to takie wlasnie baterie wklada sie do zegarkow kuchennych albo do pilota.
Milego dnia :)
Z tymi bateriami duracel wszystko mozliwe, ja uwazalem je za bardzo dobre bo nigdy innych nie kupowalem, ostatnio kupilem w dollarstore baterie Panasonic za dolara i zrobilem 150zdjec lampa blyskowa SB28 i dalej nic nie sygnalizuje spadku mocy, troszke sie zdziwilem bo to takie wlasnie baterie wklada sie do zegarkow kuchennych albo do pilota.
Milego dnia :)
Należy jeszcze pamiętać iż na rózne rynki są produkty tej samej firmy,ale róznej jakości.Generalnie na wschód trafia chłam w znacznie wyzszych cenach.Smutne...
Aparat zasilam bateriani Duracell zakupionymi w Berlinie ,prawie zawsze zrobie ok.10 rolek a i w sb28 wystarczajia
na dlugo.Co do bateri zakupionych na naszym rynku to mialem podobnie zle doswiadczenia.
Pozdrawiam Mirek
Jeszcze raz dziekuje za zainteresowanie moim problemem!
Wniosek z tego, ze musze jak najszybciej przejsc na akku!
Pozdrawiam
Wojtek
moje doswiadczenie pokazalo, ze znacznie lepiej sprawowuja sie baterie AAA niz akumulatory. Baterie dluzej koncza swoje zycie. Akumulatory padaja natychmiast. Oczywiscie chodzi mi o to jak sie zachowuja po wykonaniu wielu rolek.
moje doswiadczenie pokazalo, ze znacznie lepiej sprawowuja sie baterie AAA niz akumulatory. Baterie dluzej koncza swoje zycie. Akumulatory padaja natychmiast. Oczywiscie chodzi mi o to jak sie zachowuja po wykonaniu wielu rolek.
Nie za bardzo rozumiem :???: . To w końcu akumulatory czy baterie beda lepsze?
Wojtek
yossarian
30-10-2006, 13:39
Bardzo dobre baterie alkaliczne (Varta ze zmienionym napisem) są dostępne w IKEA. Akumulatorki mają tą wadę że gdy leżą, to same się rozładowują. Więc jeżeli nie robisz kilkunastu rolek miesięcznie, to prędzej się rozładują "od leżenia" niż od działania. A baterie mogą sobie leżeć do końca terminu ważności.
stawiałbym jednak na akku. używa się ich w wielu innych urządzeniach, też w lampie błyskowej i innych domowych sprzętach. ja polecałbym 3 zestawy po 4 sztuki - czyli w efekcie 12. W gryf miesci się 6, a jest problem z ładowarkami do tylu naraz.
6 w gryfie, 6 w zapasie. przed większą, ważniejszą sesją doładowywać. ładowarka z funkcją rozładowywania albo ładująca także 2 akku. to optymalne rozwiązanie - ale gdy kto dużo fotografuje (albo w ogóle używa dużo sprzętów na akku)
A gdzie i jaką można kupić ładowarkę procesorową. W Poznaniu nie znalazłem i zakupiłem drugą 3 godzinna GP, bo ta 30 minutowa to nieporozumienie.