PDA

Zobacz pełną wersję : Użytkownicy SIGMY 24-70 2.8 MACRO

artur678
16-12-2009, 22:49
Chciałem się zapytać jak sprawuję się te szkło. Można przeczytać w sieci dosyć rozbieżne testy i oceny o tym szkle. Od bardzo wysokich ocen na www.photozone.de po średnie na www.optyczne.pl, aż po kiepskie (niektórzy użytkownicy). Czy szkło jest waarte tych blisko 2000 zł? Jak z AF i rzekomym mydle na 2.8. Dodam, że planuję go sprawdzić z d80.

Z góry dzięki za komentarze.

artur678
17-12-2009, 12:06
Nikt się nie wypowie?

Mariusz888
17-12-2009, 12:22
Ja nie jestem użytkownikiem ale skoro takie pustki tu panują to może się wypowiem o swoich doświadczeniach z fotkami z tego szkła ;) swego czasu też chciałem kupić to szkło i jeden z forumowiczów podesłał mi sample z S12-24 i S24-70/2.8 (tej bez HSM bo o tą wydaje mi się że pytasz wnioskując po cenie) - myślałem że szeroki kąt z zasady będzie miał gorsze rogi - jednak co się okazało? S12-24 miała bajecznie dobre rogi w porównaniu do S24-70.... :roll: W centrum było ogólnie dobrze na obu szkłach jednak to właśnie te boczne krawędzie a zwłaszcza narożniki wypadły w S24-70 bardzo cieniutko... (nawet S10-20 na 10mm ma spoooro lepsze niż to co zobaczyłem na tych samplach) ;) mam nadzieję że jeśli nikt nie pisze to chociaż to Ci trochę pomoże :)

Albert44
17-12-2009, 17:41
Mam, używam (bez HSM EX DG). To nie jest złe szkło. Pancerne, sprawny AF. Można jednak bardzo często trafić na egzemplarz z dużymi problemami na długim końcu z f2.8. Osobiście jednak poleciłbym (jeżeli nie ma możliwości "selekcji" egzemplarza Sigmy) Tamrona 28-75, pomimo "plastikowości" wizualnej zdecydowanie lepsze f2,8 na długim końcu.

artur678
18-12-2009, 08:04
Czyli raczej tamron niż w/w sigma?

samek
18-12-2009, 09:11
...oceny o tym szkle. Od bardzo wysokich ocen na www.photozone.de ... Czy szkło jest waarte tych blisko 2000 zł?

Jesteś pewny, że nie pomyliłeś? Za tę cenę to raczej poprzedni model Sigmy 24-70 - on ma wysoką ocenę na photozone?

artur678
18-12-2009, 09:25
A jaki jest tytuł posta? Przecież piszę, że nie chodzi o HSM ...

samek
18-12-2009, 09:31
A jaki jest tytuł posta? Przecież piszę, że nie chodzi o HSM ...

No tak tak... to poproszę linka do tej oceny na photozone.
Edit:
Może inaczej. Wiem, że jest ocena tej Sigmy na photozone - dla Canona.
Miałem tę Sigmę na Nikonie - duży zawód.

Albert44
18-12-2009, 10:33
Czyli raczej tamron niż w/w sigma?

Jeżeli nie masz możliwości "selekcji" to Tamron, takie jest moje zdanie.

kachusz
29-01-2010, 15:59
Trochę się spóźniłem, ale może jeszcze się komuś przyda...
Posiadam takową Sigmę. Moja sprawuje się dobrze, ale przejdę do szczegółów. AF działa dobrze - nie jest to demon szybkości, ale jakichś szczególnych wpadek nie zalicza (wcześniej z D70s, teraz z D90). Miałem to szczęście, że nie mam BF/FF, choć akurat z D300 kolegi się zdarzyło ostrzenie za punkt. Na ostrość zdjęć nie narzekam, choć zgodzę się z optycznymi, że jest miękki na długim końcu, ale nie jest to jakaś tragedia. Podoba mi się plastyka uzyskiwanego obrazu, ale to akurat rzecz względna, więc pomijam (w razie czego mogę podesłać sample, można ocenić samemu).
Z minusów - to jest duże i ciężkie szkło. Poza tym posiada koszmarne mocowanie filtrów - 82 mm. Dobry polar to wydatek sporo ponad 200 zł. Nie podoba mi się mechanizm zmiany AF/M - przesuwanie przód/tył. I bardzo istotna wada - są sytuacje w pracy pod światło, kiedy łapie się koszmarne bliki, a do tego następuje bardzo duży spadek kontrastu, nawet przy założonej osłonie. Mam kilka fotek, na których złapałem ten efekt. Dodatkową wadą - choć dla mnie mało istotną - jest łapanie cienia obiektywu przy pracy z wbudowaną lampą przy szerszych kątach (wyszło przy zabawie, właściwie z tej lampy nie korzystam na szczęście).
Z takich mniej istotnych zalet - solidna budowa, porządny pokrowiec oraz osłona przeciwsłoneczna w standardzie. Poza tym dobrze pracuje z F90x (jeden z powodów zakupu tego akurat szkła).
Podsumowując - jestem zadowolony mimo paru wad.

pioter m
29-01-2010, 19:16
@kachusz
Gwoli sprostowania. Przesuniecie pierscienia na obiektywie nie wylacza AF, a jedynie sprawia, ze pierscien nie obraca sie podczas pracy AF.
Bliki koszmarne nie sa. Nikkor 50/1.8 generuje wieksze.
Obrazuje przyjemnie ladnie oddaje kolorki. Dobrze sprawdza sie przy portretach.
Co do cienia. Na szerokim kacie chyba tylko kit 18-55 go nie rzuca. Jest o tym w instrukcji obslugi, ktora najwyrazniej wzgardziles...

kachusz
29-01-2010, 23:45
@pioter m
Z tym przełącznikiem to nie do końca tak - przełączenie go pozwala doostrzać ręcznie, jeśli się nie mylę (chwilowo nie mam jak sprawdzić). Bliki - w specyficznych warunkach - są moim zdaniem koszmarne, ponieważ zdjęcie takie do niczego się nie nadaje. Nikkora nie miałem, więc nie mam do czego porównać. Jeżeli daje jeszcze gorsze rezultaty, to kiepsko :(.
Faktycznie, w instrukcji jest o tym cieniu wspomniane - zapomniałem :). A przy tych rozmiarach obiektywu to tym bardziej... Ten rozmiar ma jeszcze jedną wadę, o której zapomniałem, mianowicie z założoną osłoną przeciwsłoneczną obiektyw częściowo zasłania światło lampki wspomagającej ostrzenie. Przy ustawionym lewym polu może to stanowić mały problem.
Wspomnę jeszcze, że zarówno pierścień ostrości jak i zooma pracują bardzo dobrze.
Jeżeli chodzi o obrazowanie to w 100% się zgadzam.