PDA

Zobacz pełną wersję : Monitor do 4k

palians
16-12-2009, 20:47
Witam,

Zamierzam kupić monitor, który służyć miałby głównie do pracy: tworzenie grafiki i projektowanie stron. Okazjonalnie również do oglądania filmów i grania. Pomieszczenie w którym by stał jest średnio oświetlone a praca na nim często wykonywana by była również w nocy. Dysponuję budżetem ok 4 tys. Zainteresował mnie NEC MultiSync 2490WUXi2. Czy ten model jest dobry do tego typu zastosowań, czy może nie ma sensu wydawać do tego rodzaju zastosowań tylu pieniędzy na ten monitor. Czy rozdzielczość 1900x1200 na tym 24'' NECu nie jest za wysoka? Czy lepiej do takiej rozdzielczości już kupić NEC MultiSync 2690WUXi2.

Kyle
16-12-2009, 21:20
Może CG222W ?
http://www.eukasa.pl/monitory-lcd/sklep/725835/eizo/eizo-cg222w-bk/

... 3940 brutto

palians
16-12-2009, 21:35
Coś tanio w tym sklepie ten monitor stoi, gdzie indziej conajmniej 700zł drożej. Czy ten sklep jest sprawdzony? Czy może ten model jakiś okrojony czy coś?

Kyle
16-12-2009, 21:38
Coś tanio w tym sklepie ten monitor stoi, gdzie indziej conajmniej 700zł drożej. Czy ten sklep jest sprawdzony? Czy może ten model jakiś okrojony czy coś?Sklepu nie znam ... a monitor raczej okrojony nie jest ... bo niby jak ? ;)

palians
17-12-2009, 15:20
A co myślicie o EIZO S2433W? Czy 1900x1200 na 24 calach to nie za duża rozdzielczość? czy lepiej do takiej rozdzielczości już 26''?

Kyle
17-12-2009, 15:58
A co myślicie o EIZO S2433W? Czy 1900x1200 na 24 calach to nie za duża rozdzielczość? czy lepiej do takiej rozdzielczości już 26''?Ja bym tam wolał do takiej rozdzielczości 22" :P
A tak serio - 24" nie będzie za małe

d_an
17-12-2009, 21:41
Witam,

Zamierzam kupić monitor, który służyć miałby głównie do pracy: tworzenie grafiki i projektowanie stron.

Czy ten model jest dobry do tego typu zastosowań, czy może nie ma sensu wydawać do tego rodzaju zastosowań tylu pieniędzy na ten monitor. Czy rozdzielczość 1900x1200 na tym 24'' NECu nie jest za wysoka? Czy lepiej do takiej rozdzielczości już kupić NEC MultiSync 2690WUXi2.

Kurcze, powiem szczerze, że jak na osobę zajumującą sie profesjonalnie tworzeniem grafiki (piszesz, że potrzebujesz do pracy) to zadajesz dość zaskakujące pytania.
w pracy mam neca 24" na s-pva (zabij mnie nazwy modelu nie pamiętam) i zapewniam Cię, że rozdzielczość 1920 x 1200 nie jest za wysoka.

Hlynur
17-12-2009, 22:10
Radzę Ci ten Eizo 2433 to naprawdę rozsądny zakup. Pozdrawiam.

HYPER
17-12-2009, 22:12
jesli masz 4tys zl (no jak masz tyle to jeszcze pewnie ze 200zl wyskorbiesz :) to kup sobie nowke Eizo CG241W. Ja za nowke z pelna gwarancja dalem wlasnie 4250zl razem z transportem. Jedyny warunek jest taki, ze za taka cene w Polsce sie go nie dostanie.

palians
17-12-2009, 22:39
Kurcze, powiem szczerze, że jak na osobę zajumującą sie profesjonalnie tworzeniem grafiki (piszesz, że potrzebujesz do pracy) to zadajesz dość zaskakujące pytania.
w pracy mam neca 24" na s-pva (zabij mnie nazwy modelu nie pamiętam) i zapewniam Cię, że rozdzielczość 1920 x 1200 nie jest za wysoka.

Do tej pory pracowałem na NEC MultiSync FE2111SB. I jak dla mnie rozdzielczość 1600x1200 nie daje takiego komfortu pracy jak 1280x1024. Stąd moje obawy co do rozdzielczości 1920x1200 przy 24'' panoramicznym monitorze.

Kyle
17-12-2009, 23:26
Do tej pory pracowałem na NEC MultiSync FE2111SB. I jak dla mnie rozdzielczość 1600x1200 nie daje takiego komfortu pracy jak 1280x1024. Stąd moje obawy co do rozdzielczości 1920x1200 przy 24'' panoramicznym monitorze.Włączysz cleartype, powiększysz czcionki i literki będą ostre, gładkie i duże (wiem że jeszcze nie każdy element w np. Photoshop się skaluje ale myślę że kiedyś to dorobią ;) )

d_an
18-12-2009, 08:41
Do tej pory pracowałem na NEC MultiSync FE2111SB. I jak dla mnie rozdzielczość 1600x1200 nie daje takiego komfortu pracy jak 1280x1024. Stąd moje obawy co do rozdzielczości 1920x1200 przy 24'' panoramicznym monitorze.

Wiesz, do niedawna w domu siedziałem na CTR tam też wolałem 1280x1024 niż 1600 x 1200, jednak przy 24 calach jest ok. A przestrzeń panoramicznego monitora jest bardzo wygodna - powywalasz na stronę palety, których często używasz i zostaje sporo miejsca na przestrzeń roboczą. Nawet praca na dwóch oknach jest w miarę wygodna. A jak robisz coś w 3D to już zupełnie - każdy cal jest na wagę złota.

Tom01
19-12-2009, 01:46
Sklepu nie znam ... a monitor raczej okrojony nie jest ... bo niby jak ? ;)

To ja proponuję przeczytać warunki gwarancji.

marszull
19-12-2009, 01:59
To ja proponuję przeczytać warunki gwarancji.

Przeciez nikt nam nie wysle gwarancji do przeczytania :-)
czy nie moglbys od razu napisac jasno, jesli znasz odpowiedz?

Tom01
19-12-2009, 02:17
Przeciez nikt nam nie wysle gwarancji do przeczytania :-)
czy nie moglbys od razu napisac jasno, jesli znasz odpowiedz?

Oczywiście że mogę napisać i napisałem już nie raz. Zdarzało mi się jednak czytać rozmaite inwektywy, zapewne pisane z "wdzięczności", sugerujące napędzanie klientów do własnej dystrybucji. Fakty są natomiast takie, że to są inne monitory w sensie sortu, objęte inną gwarancją z kilkoma bardzo wrednymi wykluczeniami napisanymi małym druczkiem. To nie teoria, w ostatnim roku bezpośrednio sam miałem styczność z kilkoma beznadziejnymi przypadkami z niepełnowartościowym sprzętem, zakończonymi stratą poważnych pieniędzy, bo gwarancja czegoś nie objęła, były trudności z jej realizacją albo minęła po niecałych 2 latach pomimo zapewniania o 5. Na tego typu artykułach jest maksymalnie 8-10% marży. Jeśli cena się różni o 20% lub więcej to logicznym jest, że coś jest na rzeczy. Okazji nie ma, to bajki dla naiwnych.

marszull
19-12-2009, 03:30
Moim zdaniem jednak okazje sie zdazaja, firmy czesto czyszcza magazyny ze sprzetu ktory im nie schodzi, wchodzi nowy typ itd
Spojrzalem sobie na ceny innych monitorow na tej stronie i raczej nie odstaja od sredniej, a wrecz przeciwnie nawet ja przewyzszaja
Jeszcze inna sprawa to ze ludzie sa sklonni zaryzykowac kupujac sprzet sporo taniej, jesli chodzi tylko o gwarancje (patrz zakupy body w USA, w tej chwili moze nie, ale jakis czas temu roznica byla naprawde spora czy tez kupno refurb)
Ja sam kupilem monitor w UK w colorconfidence, duzo taniej niz w Polsce, okazalo sie ze ma wypalony jeden subpixel i w zasadzie po uzgodnieniu moglem go odeslac i kupic nowy, ale przemyslalem sprawe i dalem sobie spokoj (w tej chwili to nawet nie pamietam gdzie ten subpixel byl)
A roznica w cenie byla spora, plus mozliwe zakupy bez placenia vat i moim zdnaniem sie oplacalo.
Oczywiscie dobrze jest wiedziec ze rzy taiej cenie moga wyniknac jakies klopoty, ale mozna tez przyjac optymistyczny wariant ze tych klopotow nie bedzie ;-)
Ale juz nie offtopuje ;-)

mp_
19-12-2009, 11:21
[quote=palians;1638329]Witam,

Zamierzam kupić monitor, który służyć miałby głównie do pracy: tworzenie grafiki i projektowanie stron. Okazjonalnie również do oglądania filmów i grania. Pomieszczenie w którym by stał jest średnio oświetlone a praca na nim często wykonywana by była również w nocy. Dysponuję budżetem ok 4 tys. Zainteresował mnie NEC MultiSync 2490WUXi2. Czy ten model jest dobry do tego typu zastosowań, czy może nie ma sensu wydawać do tego rodzaju zastosowań tylu pieniędzy na ten monitor. Czy rozdzielczość 1900x1200 na tym 24'' NECu nie jest za wysoka? Czy lepiej do takiej rozdzielczości już kupić NEC MultiSync 2690WUXi2.[/quote

Hej!
Nie kupuj monitora za 4k jak masz do wydania 4k.. kup taki za 2,5k i kalibrator + oprogramowanie QUATO iColor display... Uwierz mi, że ZNACZNIE lepiej na tym wyjdziesz jeśli chodzi o odwzorowanie barw. Kalibracja monitora ma znacznie większe znaczenie niż jego jakość – oczywiście najlepiej byłoby mieć taki za 4k i kalibrator ale chyba nie plnujesz założyć drukarni offsetowej ani przygotowalni DTP dla tego nie ma co przeginać ;) Patrz by monitor miał matryce IPS, SIPS albo SPVA i był neckiem albo Eizo... będzie śmigać ładnie –obiecuję ;)

Tom01
19-12-2009, 12:41
Moim zdaniem jednak okazje sie zdazaja, firmy czesto czyszcza magazyny ze sprzetu ktory im nie schodzi, wchodzi nowy typ itd

Nie mówimy w tej chwili o takich przypadkach a konkretnej ofercie.

Jeszcze inna sprawa to ze ludzie sa sklonni zaryzykowac kupujac sprzet sporo taniej

Na tym m.in. polega wolny rynek. Jestem tylko zdecydowanym przeciwnikiem kłamstw, jakoby sprzęt ów był identyczny jak sprzedawany przez Alstora, bo tak nie jest.

Ja sam kupilem monitor w UK w colorconfidence, (...) A roznica w cenie byla spora, plus mozliwe zakupy bez placenia vat i moim zdnaniem sie oplacalo.

CC w Polsce nie sprzedaje już od roku monitorów z własnej dystrybucji. Wie Pan dlaczego? Bo ja wiem.

Oczywiscie dobrze jest wiedziec ze rzy taiej cenie moga wyniknac jakies klopoty, ale mozna tez przyjac optymistyczny wariant ze tych klopotow nie bedzie ;-)

Każdy tak zakłada, ale na kogoś jednak trafi niespodzianka. Dlaczego tak o tym nudzę? Przykład dość drastyczny. Zdarza mi się tworzyć oferty, jeździć z prezentacjami i dostać kosza, bo klient po rozmowach ze mną, zamówił monitor w innej firmie takiej jak Eukasa czy innej będącej przedłużeniem zagranicznych sieci detalicznych. Handlowiec za każdym razem solennie zapewniał klienta, że to ten sam sprzęt, tylko tańszy bo w Polsce vat, duże marże itd. Oczywiście, co jest do przewidzenia, słowa moje są w takim wypadku olewane, bo namawia, odstrasza od konkurencji. Kilka tygodni temu jeden z takich monitorów, nomen omen kosztujący ponad 20 tys zł, popsuł się. Sprzedawca do spółki z dystrybutorem skierowali klienta do polskiego serwisu gwarancyjnego Eizo. Serwis zbadał sprawę w fabryce i okazało się że pomimo wieku niecałych 2 lat (zapewniano o 5 latach) sprzęt nie ma gwarancji i naprawę musiałby wykonać na własny koszt. Oczywiście odpowiedź była odmowna i klientowi polecono skierować się do serwisu który wystawił "5 letnią" gwarancję. Wówczas okazało się*że sorry, ale już nie ma gwarancji bo małym druczkiem było sprytne wykluczenie. Takich przypadków jest więcej. Nie mam nic przeciwko ofertom, choćby i 3x tańszych Eizo produkowanych do jakichś dziwnych celów w kopalniach Chile, tylko do licha gdzie elementarna uczciwość?

marszull
19-12-2009, 16:55
CC w Polsce nie sprzedaje już od roku monitorów z własnej dystrybucji. Wie Pan dlaczego? Bo ja wiem.

Każdy tak zakłada, ale na kogoś jednak trafi niespodzianka. Dlaczego tak o tym nudzę? Przykład dość drastyczny. Zdarza mi się tworzyć oferty, jeździć z prezentacjami i dostać kosza, bo klient po rozmowach ze mną, zamówił monitor w innej firmie takiej jak Eukasa czy innej będącej przedłużeniem zagranicznych sieci detalicznych. Handlowiec za każdym razem solennie zapewniał klienta, że to ten sam sprzęt, tylko tańszy bo w Polsce vat, duże marże itd. Oczywiście, co jest do przewidzenia, słowa moje są w takim wypadku olewane, bo namawia, odstrasza od konkurencji. Kilka tygodni temu jeden z takich monitorów, nomen omen kosztujący ponad 20 tys zł, popsuł się. Sprzedawca do spółki z dystrybutorem skierowali klienta do polskiego serwisu gwarancyjnego Eizo. Serwis zbadał sprawę w fabryce i okazało się że pomimo wieku niecałych 2 lat (zapewniano o 5 latach) sprzęt nie ma gwarancji i naprawę musiałby wykonać na własny koszt. Oczywiście odpowiedź była odmowna i klientowi polecono skierować się do serwisu który wystawił "5 letnią" gwarancję. Wówczas okazało się*że sorry, ale już nie ma gwarancji bo małym druczkiem było sprytne wykluczenie. Takich przypadków jest więcej. Nie mam nic przeciwko ofertom, choćby i 3x tańszych Eizo produkowanych do jakichś dziwnych celów w kopalniach Chile, tylko do licha gdzie elementarna uczciwość?

Co do CC to moge sie domyslac ;-) co nie zmienia faktu ze mimo wszystko tamten zakup uwazam za udany :-)
A co do reszty wypowiedzi to oczywiscie sie zgadzam, a teksy malym druczkiem warto czytac i jak cos jest nie tak to zwracac (przy zakupie przez net mamy na to 10 dni) ;-)

Lesiu83
19-12-2009, 17:37
Nie mówimy w tej chwili o takich przypadkach a konkretnej ofercie.

To ja bym się chciał dowiedziec dlaczego ? Mieszkam w Anglii i mam do wyboru te trzy sklepy internetowe:

1. http://shop.colourconfidence.com/index.php?jssCart=5982b092699725f386c48d053df29f23
2. http://www.nativedigital.co.uk/shop/section.php?xSec=10
3. http://www.jigsaw24.com/results.aspx?KD=eizo

w wymienionych sklepach znajduje się CC i chciałbym się dowiedziec dlaczego tam nie kupowac i czy pozostałe dwa sklepy są w porządku ?

Tom01
19-12-2009, 18:44
To ja bym się chciał dowiedziec dlaczego ? Mieszkam w Anglii i mam do wyboru te trzy sklepy internetowe:(...) chciałbym się dowiedziec dlaczego tam nie kupowac i czy pozostałe dwa sklepy są w porządku ?

Poszło po prostu o problemy reklamacyjne i znacznie gorsze warunki gwarancji niż w Polsce. Dotyczy to ogólnie dystrybutora w UK, nie tylko CC.

Cytat z gwarancji:
"The warranty period of the backlight is warranted only if the monitors are used within the recommended brightness of up to and including 80 cd/m2 for the CG222W, 100 cd/m2 for the CG221 / CG211, and 120 cd/m2 for the CG301W / CG243W / CG242W / CG241W / CG232W with the color temperature between 5,000 K-6,500 K and limited to three (3) years from the date of purchase subject to the usage time being less than or equal to 10,000 hours."

Po naszemu: Wymienione monitory serii CG nie mają wcale 5-letniej gwarancji tylko 3-letnią lub 10 tys godzin zależnie co pierwsze upłynie. W polskiej gwarancji takich wykluczeń nie ma.

marszull
19-12-2009, 18:52
Ale ja wlasnie o czyms takim pisalem. Jesli ktos se na to zgadza w zamian za nizsza cene to chyba ok. Tylko kwestia tego zeby o tym wiedzial i tu jest chyba pies pogrzebany. Ja na przyklad wiedzialem, ze mam inna gwarancje niz monitory z polskiej dystrybucji, ale jak wspomnialem cena roznila sie znacznie.

lukaszk
19-12-2009, 20:15
Po naszemu: Wymienione monitory serii CG nie mają wcale 5-letniej gwarancji tylko 3-letnią lub 10 tys godzin zależnie co pierwsze upłynie. W polskiej gwarancji takich wykluczeń nie ma.

W sumie to troche dziwne, bo przeciez gwarancji udziela producent a nie dystrybutor.
EIZO przeciez na swojej stronie pisze o 5-cio letniej gwarancji.
http://www.eizo.com/global/support/warranty/index.html

czyli każdy monitor kupiony w oficjalnej sieci dystrybucyjnej, niezależnie od kraju, powinien mieć 5 lat gwarancji.

Tom01
19-12-2009, 20:58
EIZO przeciez na swojej stronie pisze o 5-cio letniej gwarancji.
http://www.eizo.com/global/support/warranty/index.html

czyli każdy monitor kupiony w oficjalnej sieci dystrybucyjnej, niezależnie od kraju, powinien mieć 5 lat gwarancji.

Tak? Proszę to przeczytać jeszcze raz. :)

lukaszk
19-12-2009, 21:09
Czego nie doczytalem?
5 lat na monitor i 3 lata na matryce i gwarancja ważna w krajach w ktorych jest autoryzowany dystrybutor eizo

Tom01
19-12-2009, 21:24
Czego nie doczytalem?
5 lat na monitor i 3 lata na matryce i gwarancja ważna w krajach w ktorych jest autoryzowany dystrybutor eizo

Tego że reklamuje się 5 letnią gwarancję w UK i DE pomimo że faktycznie jest krótsza.

lukaszk
19-12-2009, 22:05
Tego że reklamuje się 5 letnią gwarancję w UK i DE pomimo że faktycznie jest krótsza.

Nie patrzyłem jak jest UK ale w DE gwarancja jest 5-cio letnia
http://www.eizo.de/support/garantie.html

Właśnie spojrzałem:
http://eizo.co.uk/pdf/5_year_warranty.pdf
w UK też jest 5 lat, więc pewnie jednak na oficjalnej stronie EiZO piszą prawdę :-)

Tom01
19-12-2009, 22:46
ale w DE gwarancja jest 5-cio letnia (...) w UK też jest 5 lat

Różnica jest w tym, że Pan czyta co piszą, a ja kilkukrotnie w ostatnich miesiącach miałem okazję sprawdzić jak jest naprawdę. Dysponuję nawet kontaktami do klientów, którzy również wzięli takie zapisy za dobrą monetę. Obecnie są, delikatnie mówiąc, zawiedzeni.

lukaszk
19-12-2009, 23:09
Czyli dystrybutorzy w DE i UK piszą nieprawdę i wprowadzają klienta w błąd?
Nie sądze.
Zresztą sam byłem ciekawy jak to jest z respektowaniem gwarancji EIZO wystawionej w innych krajach, więc napisałem email do alstora i dostałem odpowiedź, że honorują gwarancję wystawioną w innych krajach i nie ma problemu z naprawą gwarancyjną.
Czas naprawy może być tylko dłuższy niż w przypadku monitora z polskiej dytrybucji i trzeba dostarczyć go do alstora na własny koszt.

A jeśli Pana klienci są zawiedzeni obsługą gwarancyjna to proponuję, żeby napisali list z prośba o wyjaśnienia bezpośrednio do centrali EIZO, ponieważ to producent daje gwarancję a nie pośrednik, czy dystrybutor.
Jeśli jest tak jak Pan pisze i klienci mają problem z wyegzekwowaniem praw wynikających z gwarancji to jest bardzo duże uchybienie i kładzie się cieniem na jakość obsługi klienta ktoregoś z dystrybutorów.

Tom01
19-12-2009, 23:22
Czyli dystrybutorzy w DE i UK piszą nieprawdę i wprowadzają klienta w błąd?
Nie sądze.

Wszystko jest napisane czarno na białym. Cytat podałem. Kwesta tylko gdzie leży granica pomiędzy wprowadzaniem w błąd a niedopowiedzeniem.

Zresztą sam byłem ciekawy jak to jest z respektowaniem gwarancji EIZO wystawionej w innych krajach, więc napisałem email do alstora i dostałem odpowiedź, że honorują gwarancję wystwaioną w innych krajach i nie ma problemu z naprawą gwarancyjną.

Oczywiście, ale w ramach gwarancji dystrybutora a nie swojej. Jak podałem przykład, dystrybutor w UK odesłał klienta z uszkodzonym monitorem, któremu skończyła się gwarancja UK po niecałych 2 latach, zapewne licząc że polski serwis go naprawi. Brak mi słów żeby określić*takie postępowanie. Dopiero kiedy Alstor ujawnił klientowi kruczek, serwis w UK przyznał prawdę.

A jeśli Pana klienci są zawiedzeni obsługą gwarancyjna to proponuję, żeby napisali list z prośba o wyjaśnienia bezpośrednio do centrali EIZO, ponieważ to producent daje gwarancję a nie pośrednik, czy dystrybutor.

Proponuję zatem poczytać o gwarancji, bo z poziomu użytkownika producent nie ma do tego nic. I to nie moi klienci, do mnie tylko zwrócili się o pomoc, bo dystrybutorzy w UK i DE ich olali. Z takimi przypadkami mam do czynienia co kilka miesięcy i szczerze mówiąc niedobrze mi się robi na widok ofert wpuszczających ludzi na miny.

Jeśli jest tak jak Pan pisze i klienci mają problem z wyegzekwowaniem praw wynikających z gwarancji to jest bardzo duże uchybienie i kładzie się cieniem na jakość obsługi klienta ktoregoś z dystrybutorów.

Nie nie mają problemu z wyegzekwowaniem, tylko nie mają czego egzekwować.

lukaszk
19-12-2009, 23:41
Oczywiście, ale w ramach gwarancji dystrybutora a nie swojej. .

Nie w ramach gwarancji dystrybutora tylko "...na warunkach wymienionych w ogólnoświatowej gwarancji EIZO..." .

Czyli własnie na podstawie 5-cio letniej gwarancji, z której słynie firma EIZO i chyba nie ma sensu tego podważać, ponieważ jest to jeden z atutów tej marki i wpływa pozytywnie na sprzedaż również w polsce ;-)
Osobiście chciałbym, żeby nie było żadnych problemów z naprawą w UK czy DE monitora EIZO zakupionego w Polsce.
Generalnie sam kupiłem 3 lata temu appla macbooka w USA i nie miałem problemu z naprawą w Polsce.
Wystarczył sam nr seryjny.
Liczę na to, że firma EIZO jak i jej przedstawiciele w innych krajach działają równie uczciwie i na podobnych (jasnych) zasadach.

Tom01
19-12-2009, 23:48
Nie w ramach gwarancji dystrybutora tylko "...na warunkach wymienionych w ogólnoświatowej gwarancji EIZO..." . Czyli własnie na podstawie 5-cio letniej gwarancji, z której słynie firma EIZO i chyba nie ma sensu tego podważać, ponieważ jest to jeden z atutów tej marki i wpływa pozytywnie na sprzedaż również w polsce ;-)

Oj chyba jednak Pan nie umie czytać ze zrozumieniem. ;)

Osobiście chciałbym, żeby nie było żadnych problemów z naprawą w UK czy DE monitora EIZO zakupionego w Polsce.

W tą stronę nie ma problemu.

lukaszk
19-12-2009, 23:53
Oj chyba jednak Pan nie umie czytać ze zrozumieniem. ;)

Czego nie zrozumiałem bo nie rozumiem ? :-)
Ten cytat nt. ogólnoświatowej gwarancji pochodził właśnie z listu od Alstora.

Tom01
19-12-2009, 23:59
Czego nie zrozumiałem bo nie rozumiem ? :-)
Ten cytat nt. ogólnoświatowej gwarancji pochodził właśnie z listu od Alstora.

Skoro ma Pan cytat to tam jest wszystko napisane. W gwarancji ogólnej, stosowanej m.in. w UK i DE monitory serii CG nie mają pełnej 5-letniej gwarancji i dodatkowo jest ona ograniczona do 10 tys godzin, czyli przy intensywnym użytkowaniu około 2 lata.

lukaszk
20-12-2009, 00:10
Jest 5 lat na monitor ale tylko 3 lata albo 10.000 godzin na samą matrycę LCD to fakt.
Ale o tych 3 latach jest rownież napisane na głownej stronie EIZO, nie ma natomiast tego wykluczenia na stronach alstora.

Czyli albo Alstor ma lepszą gwarancję od ogólnoświatowej EIZO albo wkradł się błąd na stronę.
Jeśli faktycznie alstor udziela lepszej gwarancji, to jest to oczywiście jakieś uzasadnienie trochę wyższej ceny.

Tom01
20-12-2009, 00:32
Jest 5 lat na monitor ale tylko 3 lata albo 10.000 godzin na samą matrycę LCD to fakt.
Ale o tych 3 latach jest rownież napisane na głownej stronie EIZO, nie ma natomiast tego wykluczenia na stronach alstora.

Nie samą matrycę a matrycę i podświetlenie, czyli element który w zasadzie jako jedyny się zużywa. Prawdopodobieństwo usterki podświetlenia do "reszty" jest jak 50:1.

Czyli albo Alstor ma lepszą gwarancję od ogólnoświatowej EIZO albo wkradł się błąd na stronę. Jeśli faktycznie alstor udziela lepszej gwarancji, to jest to oczywiście jakieś uzasadnienie trochę wyższej ceny.

Alstor ma najlepszą gwarancję na Eizo w UE. To nie jest tak, że Eizo to jakiś ósmy cud świata. Marka jest kojarzona z wysoką jakością w PL, poza granicami mniej. Ale za granicą wielkie sieci detaliczne kupują w fabryce najtańsze sorty i dają denną gwarancję, a w zasadzie jej brak. W Polsce jest odwrotnie.

Lesiu83
20-12-2009, 00:45
na stronie www.eizo.com jest napisane:

Warranty
Warranty Term by Product Type
Warranty Term Applicable Products
5 years
(see details below) FlexScan SX3031W, SX2761W, SX2462W, SX2461W, HD2442W, HD2441W, S2411W, S2433W, S2432W, S2431W, EV2411W, S2402W, S2401W, S2410W, EV2333W, EV2313W, EV2303W, S2242W, S2233W, S2232W, S2231W, S2202W, S2201W, L997, S2100, S2111W, S2110W, L985EX, S2031W, S2001W, S2000, EV2023W, L887, L885, L797-U, L797, L795, L788-i, L788, S1961, S1932, S1931, S1921, S1911, S1901, S1910, M1950, L778, L768, M1900, L767, L695, S1731, S1721, S1701, L578, L568, L567, M1700, L557, P1700, L551, L550, S1501-B, S1501, ColorEdge CG301W, CG243W, CG242W, CG241W, CG232W, CG221, CG222W, CG220, CG211, CG210-N, CG210, CG21, CG19, CE240W, CE210W, FORIS FX2431
3 years FlexScan LCD monitors not listed above, as well as (eClient products), i·Sound unit for LCD monitors
1 year Optional LCD monitor arms, stands, hoods, and ColorEdge CX1 Color Calibrator* that are sold separately from the monitors.

This listing includes discontinued models.

* The warranty term for the ColorEdge CX1 is one year in Asia and Africa and two years in Europe.

All warranties are valid only in countries or territories where EIZO authorized distributors are located.

For further warranty details, please visit our Contact EIZO page to get in touch with the authorized EIZO distributor in your region.
5 Year Limited Warranty

Products covered by the 5 year limited warranty (see listing above) are subject to the following principal terms and conditions.

1. The product shall be free from defects in material and workmanship for a period of five (5) years, but subject to the usage time being 30,000 hours or less from the date of purchase.

2. The warranty period for the LCD panel (and backlight for ColorEdge models) is limited to three (3) years from the date of purchase except with the following cases:

* For the CG210-N and CG19, the warranty period of the backlight is limited to three (3) years from the date of purchase, but brightness deterioration is not covered. The warranty period of the backlight is warranted only if the monitors are used within the recommended brightness of up to and including 80 cd/m2 for the CG222W, 100 cd/m2 for the CG221 / CG211, and 120 cd/m2 for the CG301W / CG243W / CG242W / CG241W / CG232W with the color temperature between 5,000 K-6,500 K and limited to three (3) years from the date of purchase subject to the usage time being less than or equal to 10,000 hours.

* For the ColorEdge CG220, the LCD panel is limited to three (3) years and the backlight is limited to two (2) years from the date of purchase.

a na stronie www.eizo.co.uk jest napise:

THE EIZO INDUSTRY LEADING FIVE-YEAR WARRANTY!
EIZO is currently the only monitor manufacturer to have a 5-year warranty, as
standard, on the majority of its extensive monitor range purchased since January
1st 2005!
Scope of UK warranty
Please see below the warranty cover for your EIZO monitor

EIZO FlexScan Products

The standard ‘return to base’ EIZO 5 year warranty applies to the majority* of
the EIZO FlexScan range. It includes all aspects of the monitor and is valid for up
to five years or 30,000 hours of operation, whichever comes first.

EIZO ColorEdge Products

All EIZO ColorEdge CG and CE products purchased in the UK since 24th February
2008 are all covered by the new EIZO 5-year ‘on-site warranty’**. With the help
of our servicing partner, the new warranty includes an on-site monitor double
swap-out facility, ensuring you are not without your EIZO monitor if anything
should go wrong.

EIZO RadiForce, M-series & MX-series Products

All EIZO RadiForce, M-series and MX-series products purchased in the UK since
30th July 2007 are all covered by the new EIZO 3- year or 5-year*** ‘on-site
warranty’**. With the help of our servicing partner, the new warranty includes a
next day, on-site monitor double swap-out facility.
For any warranty query please call the Service Hotline on 01344 355756 open
Monday to Friday from 9:00 until 17:30.
For further information please look to the relevant warranty sheet for information
on your product on the support page on www.eizo.co.uk or email
[email protected] to find out more.

* Excludes EIZO Touchscreen monitors and 15” EIZO FlexScan monitors
** On-Site warranty only valid for products in mainland UK.
*** The following EIZO Medical monitors are covered by the 5-year On Site
warranty service:
RadiForce GX320
RadiForce GS320
RadiForce GX220
RadiForce GS220
FlexScan S2411W-M
FlexScan S2100-M
FlexScan S1910-M
FlexScan MX190
**The following EIZO Medical monitors are covered by the 3-year On Site
warranty service:
RadiForce GS510
RadiForce GS310
RadiForce G22
RadiForce G21
RadiForce G20
RadiForce G11
RadiForce R31
RadiForce RX210
RadiForce R22
RadiForce R12

Osoba która pisze poprawnie po angielsku niech napisze e-maila jak to dokładnie jest z monitorami serii CG, CE, S Flexscan i czy są jakieś wykluczenia ... Jeśli się ktoś nie znajdzie to sam postaram się to wyjaśnic :]

nazca
29-12-2009, 00:04
A co myślicie o EIZO S2433W? Czy 1900x1200 na 24 calach to nie za duża rozdzielczość? czy lepiej do takiej rozdzielczości już 26''?

Rozdzielczość może być za mała... ale nie za duża. :)
Dla mnie 1920x1200 przy 24" to trochę za mała rozdzielczość... Za duża plamka.

raptor88
30-12-2009, 13:24
Nie samą matrycę a matrycę i podświetlenie, czyli element który w zasadzie jako jedyny się zużywa. Prawdopodobieństwo usterki podświetlenia do "reszty" jest jak 50:1.

Alstor ma najlepszą gwarancję na Eizo w UE. To nie jest tak, że Eizo to jakiś ósmy cud świata. Marka jest kojarzona z wysoką jakością w PL, poza granicami mniej. Ale za granicą wielkie sieci detaliczne kupują w fabryce najtańsze sorty i dają denną gwarancję, a w zasadzie jej brak. W Polsce jest odwrotnie.

Chwilka, bo ja już się pogubiłem. To w końcu ile jest tej gwarancji? 3 czy 5 lat albo godzin, ile 30 tys.? Bo wiadomo że matryca i podświetlenie "umiera" pierwsza więc gwarancja właśnie na to jest najważniejsza.

Interesuje mnie kwestia gwarancyjna modeli S2433 i SX2462.

Tom01
30-12-2009, 14:05
Interesuje mnie kwestia gwarancyjna modeli S2433 i SX2462.

W Polsce 5 lat lub 30 tys godzin zależy co pierwsze upłynie.

raptor88
30-12-2009, 22:02
W Polsce 5 lat lub 30 tys godzin zależy co pierwsze upłynie.

Na matrycę i podświetlenie?

Tom01
30-12-2009, 22:05
Na matrycę i podświetlenie?

Na całość.