Zobacz pełną wersję : D300S i dżwignia sprzężenia światłomierza?
Jako że od niedawna mam ten aparat, zacząłem czytać instrukcję i tam jest napisane oraz pokazane na rys Dźwignia sprzężenia światłomierza. Co to jest i do czego służy?
TNX
Chodzi o taki ruchomy pierścień wokół bagnetu? Umożliwia odczyt przesunięcia pierścienia przysłony, dzięki czemu możliwa jest praca światłomierza z obiektywami manualnymi.
z obiektywami manualnymi.
Nikonowskimi czy w ogóle?
Jak mam po Zenicie to też?
Zgodnymi z bagnetem Nikon F Ai, czyli zenitowskie (M42) odpadają.
siedemczwartych
16-12-2009, 13:10
obiektyw manualny ma pierścień przysłony, który ma odpowiedni zaczep.
Zaczep ten (jak sama nazwa mówi) zaczepia o zaczep zamontowany w aparacie.
Dzięki temu obracajac pierścień przysłony "informujesz" body o położeniu pierścienia.
Wprowadzając wcześniej do body informacje o obiektywie bez CPU będziesz miał wyświetlaną wartość przysłony.
dzięki wielkie za szybkie info!
Pzdr
Z drobną poprawką: obiektywy AF posiadające pierścień przysłon oczywiście rzeczony zaczep również posiadają.
obiektyw manualny ma pierścień przysłony, który ma odpowiedni zaczep.
Zaczep ten (jak sama nazwa mówi) zaczepia o zaczep zamontowany w aparacie.
Dzięki temu obracajac pierścień przysłony "informujesz" body o położeniu pierścienia.
Wprowadzając wcześniej do body informacje o obiektywie bez CPU będziesz miał wyświetlaną wartość przysłony.
siedemczwartych
16-12-2009, 14:03
Z drobną poprawką: obiektywy AF posiadające pierścień przysłon oczywiście rzeczony zaczep również posiadają.
słuszna racja :)
Wtedy też nalezy pamiętać by w body (D700, D3s) ustawić czy przysłona jest regulowana pierścieniem czy pokrętłem poprzez body.
Nie wiem czy D300s też już ma tę pozycje w menu:
W D3s to jest "f8"
W D3s to jest "f8"
nawet d200 ma :)
słuszna racja :)
Wtedy też nalezy pamiętać by w body (D700, D3s) ustawić czy przysłona jest regulowana pierścieniem czy pokrętłem poprzez body.
W D3s to jest "f8"
Ma.
I też jest to f8:)
odkopię..
czy ta dźwignia chodzi wam płynnie?
mam na myśli, że jak weżmiecie palcem ją przesuniecie to wraca najdalej jak może?
ostatnio podpiąłem tc-200 stary do 80-200 i przysłona miała wartość 96.. jak coś tam przesunąłem to zeszło do 22..
Dziś miałem chwilę to patrzyłem na to i ta dźwignia się przycina..
problem występuje tylko z tym tc-200. jak podłącze 80-200 na zablokowanym f22 to wszystko śmiga.
Czy przycinająca się dźwignia jest problemem, czy o czymś jeszcze zapomniałem?
Jeżeli tak to jaki jest koszt jej regulacji?
Byłem w serwisie, gdyż mam blisko pracy, zerkneli i stwierdzili, że działa prawidłowo ale żeby sprawdzić to na 3 tygodnie u nich trzeba zostawić bo mają dużo sprzętu.
Czy ktoś podpowie, czemu pokazuje mi f 96 po podłaczeniu telekonwertera?
przedmuchaj ją po całym obwodzie sprężonym powietrzem.
nikoniarz
25-12-2014, 11:37
U mnie na D300 działa bardzo energicznie. Jak naciągnę choć odrobinę i puszczę, to aż stuknięcie słychać tak mocno wraca. W D3 bardziej zamula, aczkolwiek wraca do końca, tyle, że powoli, bez stuku. TC nie mam więc nie sprawdzę niestety.
Po czasie pierścień potrafi się przykurzyć i zaczyna mulić albo całkowicie się zacina. Serio pisałem, trzeba przedmuchać i będzie działać jak nowy. Podczas czyszczenia dobrze jest ruszać ten pierścień, czyszczenie będzie skuteczniejsze.
nikoniarz
25-12-2014, 11:48
Po czasie pierścień potrafi się przykurzyć i zaczyna mulić albo całkowicie się zacina. Serio pisałem, trzeba przedmuchać i będzie działać jak nowy. Podczas czyszczenia dobrze jest ruszać ten pierścień, czyszczenie będzie skuteczniejsze.
Okej, wierzę Ci. Akurat ten element jest tak zrobiony (wąski, spasowany kanałek), że faktycznie kurz i wszelkie brudy wpływają na jego pracę. Aczkolwiek ja osobiście nic robić nie będę bo nie korzystam z tego "dodatku". Napisałem tylko jak to działa u mnie.