PDA

Zobacz pełną wersję : polaroid

Bartek - NinoVeron
16-12-2009, 04:20
hmmmm...

nie wiem jak to określić ale ...
szukam czegoś (polaroid) czym bym mógł momentalnie na każdej sesji wykonać jedną czy dwie fotki poglądowe i wpiąć sobie na tablice (zwykłą, korkową) z przykładowym zdjęciem z danej sesji

i tu mam pytanie ... co moglibyście mi polecić...
jaki model polaroida (lub czego bardzo podobnego)... w jakiej cenie i gdzie można nabyć filmy do takiego ustrojstwa???

aaaa..... nie interesuje mnie nic cyfrowego i drukarka
chodzi mi tylko i wyłącznie o fotografię typu polaroid

malita
16-12-2009, 11:50
podpinam się pod temat aby go śledzić

radekone
16-12-2009, 20:55
http://www.fujifilm.com/products/film_camera/instant/

pelno tego na ebayu lezy, albo tansze z hong kongu albo uzywki za niewielkie pieniadze. kasetki tez tansze niz do polaroida.

Bielik
17-12-2009, 21:04
http://www.polapremium.com/ tu http://theimpossibleproject.com/ i tu kupujesz materiały Polaroida albo gdziekolwiek Fuji. najlepsza byłaby ścianka do średniego formatu bo można na fuji robić. a jak nie to SX-70 albo jakiś z serii 600. Instax 210 też nie jest zły, tylko masz 35mm ogniskową.

marcin_G
17-12-2009, 22:59
Ja swojego czasu miałem Kieva 88 i kasetę Polaroida do tego. Spisywało sie to bardzo ładnie, tylko ergonomia kiepska, bo kaseta duuuuuża była. Ale do zdjęć natychmiastowych, jak nabardziej OK

borowik23
11-01-2010, 18:27
Na allegro swego czasu było sporo Polaroidów, obecnie jakoś strasznie tego ubyło :/ sam ubolewam, wspominam czasy dzieciństwa i zabawe tym sprzętem ;)

Paweł Kania
11-01-2010, 18:29
A nie lepiej jakąś drukarkę termosublimacyjną ?

axer
11-01-2010, 19:36
A nie lepiej jakąś drukarkę termosublimacyjną ?

A po co?

borowik23
11-01-2010, 19:40
A po co?

W sumie fajny pomysł - jeśli załozyciel tematu chce robic zdjecia poglądowe - karta w drukarkę, i praktycznie polaroid jest :)

Paweł Kania
11-01-2010, 19:43
A po co?

A do drukowania zdjęc.

axer
11-01-2010, 19:56
A do drukowania zdjęc.

I to ma być substytut dla polaroida?

Polaroid służy analogowcom do sprawdzenia ustawień wszelakich. Robienie zdjęcia na kliszy, wywołanie, skanowanie i drukowanie na drukarce zajmie jednak trochę za dużo czasu. A mając cyfrę nie trzeba nic drukować, by się przekonać, czy wszystko jest dobrze poustawiane.

Bartek - NinoVeron
12-01-2010, 04:12
no właśnie o to mi chodziło aby nie bawić się w żadne urządzenia cyfrowe, obróbki, drukarki itp...
na to mam czas używając Nikonów :D

mnie chodzi o to aby wykonać parę poglądowych zdjęć ... kliknąć, poczekać 20-40 sekund i mieć zdjęcie w ręku
polaroid to jest to czego mi trzeba
problemem dla mnie jest to, że polaroidów jest multum modeli, a ja się na nich nie znam
nie wiem, które są najlepsze i jakie wkłady są najpopularniejsze i jednocześnie dostępne w przystępnych cenach

czy są polaroidy, które można użyć w studio? lub wyzwolić z lampami błyskowymi?

Paweł Kania
12-01-2010, 10:47
OK, skoro wolisz polaroida.

Ale odnośnie drukarek termo* sparwa wygląda tak, że wrzucasz kartę w takie urzadzenie, druk trwa ok.30-60 sek, odrazu na urzadzeniu mozesz sobie poprawic jasność kontrast, kolorki albo nic nie ruszać i prosto z karty walić.

A nie wiem czy nawet jeszcze z protszych nie ma z PictBridge (aparat kablem do drukarki przez USB i drukujesz - wtedy drukarka nie musi mieć wyświetlacza i całego softu do działania bez kompa).

Imo to jest prostsze i bardziej praktyczne niż Polaroid.

Kuba
12-01-2010, 13:51
no tak, ale chyba koledze chodziło o pracę z analogiem, nie cyfrą;p

ulv
13-01-2010, 02:11
Nero N6 moje analogi nie posiadają żadnych kart i PictBridgy, ale za to do dwóch mogę założyć kasetę Pola ;-)

Pozdrawiam
Ulv

MirekM
25-01-2010, 13:53
No a Polaroid PoGo ? Jest wersja aparat razem z drukarką , jest sama drukarka . Co prawda wielkość odbitki malutka , ale sprzęt wejdzie do bocznej kieszeni torby fotograficznej . Najważniejsze dla mnie że można zrobić odbitrę w terenie . Łącze USB i Blu . Sam czekam na przesyłkę (jeszcze z tydzień) , i po testach dam znać co to warte.

Skibek
26-01-2010, 23:30
A do drukowania zdjęc.
Na plenerze na przykład ;)

No.. chyba, że wersja kieszonkowa na bateryjkę płaską ;)

yendash
27-01-2010, 15:41
Polaroid to fajna zabawa, trochę niestety kosztuje no ale.. Jak szukasz jako osobnego urządzenia to po prostu rozejrzyj się za czymś do czego bezproblemowo można w ogóle dostać ładunki i w rozsądnej cenie. Z drugiej strony, nie wiem co chcesz osiągnąć. Przy aparacie na statywie i wymianie ścianki z polaroidem można ocenić to co ważne a jakbym miał robić taką próbną odbitkę a potem ganiać z cyfrą...to chyba tylko dla sztuki.
Chociaż oczywiście widziałem jakie robi wrażenie na modelach używanie czegoś tak:) archaicznego.

ulv
31-01-2010, 11:51
Hmm... a ganiać potem z analogiem? Czy to też robi wrażenie na modelach jako coś archaicznego? Świat nie kończy się na cyfrze.
Jest jeszcze coś takiego jak Polaroid 55 do wielkiego formatu, który daje i pozytyw i negatyw... tylko ta cena.

sevenoo
31-01-2010, 14:56
zobacz czy do twojego analoga nie mozna dokupic kasety na polaroidy, swietna sprawa do mamiyki sa i dzialaja bardzo fajnie. Fakt ze cenowo boli jak cholera , bo material drogi;)

para_wodna
04-02-2010, 15:09
Cholernie drogie sa kasety do mamijki. Zresztą filmy do zwykłych polaroidów też do najtańszych nie należą.
Mam nadzieję, że polaroid w końcu wypuści jakies nowości na rynek, bo tęsknie za tego typu fotografią :(

ulv
05-02-2010, 22:04
Może nie Polaroid, bo oni położyli krzyżyk już na materiałach natychmiastowych, ale The Impossible Project tak. Już odliczają do premiery :-)
http://www.the-impossible-project.com/