Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Minimalizm?

KaeF
16-12-2009, 03:50
Umieściłem to zdjęcie już w innej części forum jako bonus, ale wydaje mi się, że tutaj trafi do konkretnych krajobrazowiczów [a w szczególności do grupy irlandzkiej]:D

Czy to już jest "pejzaż minimalistycznie", czy nie? Zenit 12XP, CZ 35/2.4, Ilford BW 400ISO C-41, Czas B f/16.
Praktycznie bez obróbki, oprócz automatycznych levelsów i kadru 16:9 od krawędzi do krawędzi

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.kaef.ovh.org/fots/nikon2.jpg)

Pozdrawiam
Kamil

Locter
16-12-2009, 04:05
Nie wiem czy to minimalizm, ale na pewno jest to dobre zdjęcie ;)

KaeF
16-12-2009, 04:24
Ło jeżu! Locter pochwalił moje zdjęcie. Muszę zrobić screenshota dla moich dzieci, bo jak będę stary, to mi wnuki nie uwierzą w taką historię:D
Dzięki:D

Piotr_ek
16-12-2009, 04:54
Czy to już jest "pejzaż minimalistycznie", czy nie?

Nie. Minimalizm to wyodrębnienie jednego elementu z krajobrazu. Kamyk, łódka, rower... tu masz o wiele za dużo. Dodatkowo moim zdaniem zdjęcie minimalistyczne (dobre) musi posiadać klimat - umiejętne wyodrębnienie jednego elementu z otoczenia i pokazanie go w ten sposób by rodziło u potencjalnego odbiorcy uczucie ciszy, spokoju, bezruchu itp. Minimalistyczne kadry są zazwyczaj banale w swej konstrukcji i wykonane bardzo estetycznie.
Fotografia, którą prezentujesz jest dobrym zdjęciem. Ale niestety nie jest to prawdziwy "czysty" minimal. Za dużo tu się dzieje... Pozdrawiam :)

KaeF
16-12-2009, 06:06
umiejętne wyodrębnienie jednego elementu z otoczenia i pokazanie go w ten sposób by rodziło u potencjalnego odbiorcy uczucie ciszy, spokoju, bezruchu itp.

Ok, czyli jadę jeszcze raz na urlop, czekam na mgłę. Jachcik lekko wypycham na jezioro i z pomostu robię fotkę na dłuuugim czasie, żeby rozmazać jak najbardziej fale. Mam nadzieję, że jachcik nie zniknie za bardzo we mgle i go później znajdę kajakiem, bo mnie stary udusi paskiem od aparatu:D

Greg77
16-12-2009, 07:50
Ok, czyli jadę jeszcze raz na urlop, czekam na mgłę. Jachcik lekko wypycham na jezioro i z pomostu robię fotkę na dłuuugim czasie, żeby rozmazać jak najbardziej fale. Mam nadzieję, że jachcik nie zniknie za bardzo we mgle i go później znajdę kajakiem, bo mnie stary udusi paskiem od aparatu:D

:D
Ladne zdjecie!

KaeF
16-12-2009, 07:55
Jestem wzruszony. Święta Trójca Krajobrazowiczów doceniła moje zdjęcie. A wystarczyło zmienić Nikona na Zenita:D

(a tak swoją drogą - tylko nikomu nie mówcie, bo bana dostanę - Zenitem łatwiej się robi zdjęcia:D )

Greg77
16-12-2009, 08:00
Jestem wzruszony. Święta Trójca Krajobrazowiczów doceniła moje zdjęcie. A wystarczyło zmienić Nikona na Zenita:D

(a tak swoją drogą - tylko nikomu nie mówcie, bo bana dostanę - Zenitem łatwiej się robi zdjęcia:D )

Oj wcale nie latwiej.....! Ale jak juz robisz Zenitem to dasz rade z Nikonem;)

<| MICHAŁ |>
16-12-2009, 08:15
zdjęcie minimalistyczne (dobre) musi posiadać klimat - umiejętne wyodrębnienie jednego elementu z otoczenia i pokazanie go w ten sposób by rodziło u potencjalnego odbiorcy uczucie ciszy, spokoju, bezruchu itp.
wiem o gustach sie nie dyskutuje. ale doby minimal wywoluje u mnie uczucie wszechogarniajacej nudy, zwlaszcza jesli widze caly czas kamienie, gruz, pomosty i lodki
ile razy mozna pokazywac wlasciwie to samo :mrgreen:

a zdjecie z zenka dobre - sam mam jeszcze nowke sztuke "niesmiganą"

malasana
16-12-2009, 09:08
Podoba sie, bardzo dobre foto.

Andrzej1976
16-12-2009, 09:36
Fajne foto.

wingeo
16-12-2009, 09:50
... może nie jest ortodoksyjny minimal, .... ale ładne zdjęcie to tak:)

Al Koholik
16-12-2009, 20:57
Nie ważne czy minimal czy nie-minimal! Ważne, że zdjęcie dobre!

tormentol
17-12-2009, 01:19
dobre foto mz, jest git

Strus
17-12-2009, 08:59
No to ja sie wylamie. Mi sie nie podoba. Ale to raczej dlatego ze ja sie w takich niby_minimalach_ale_nie_do_konca z pomostem i lodeczka, nie potrafie dopatrzec niczego ciekawego. Zeby jeszcze cos sie dzialo, jakies swiatlo fajne, jakies kontrasty, jakies cus po prostu.. :D A tu nic - potworna wrecz nuda. Jestem na nie.

PS - jabys Mamiya albo Hasslem robil to tez bym byl na nie.

SunFire
17-12-2009, 11:17
ladne czyste foto.