Zobacz pełną wersję : FE2 instrukcja po polsku??
Wpadł mi w łapy Nikonik FE2, cieszę się jak "gupi" bo stanie idealnym, ale...ale... ja dziecko fotografii cyfrowej jestem i nie wiem jak go ugryźć :)
szukam w internecie, ale nie widzę, może Wy wiecie czy jest instrukcja do tego aparatu w naszym języku??
Wszelaka pomoc jest przydatna ;)
Przecież to jeden z najbardziej intuicyjnych aparatów, instrukcja całkowicie zbędna. Napisz z czym masz problem.
http://mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/nikonfeseries/fe2/basic1.htm
co prawda po angielsku, ale przeglądarka może przetłumaczyć na język kali umieć kali muc
sejmajnejm
16-12-2009, 13:32
tak jak napisali. jest genialny i prosty w obsludze jak konstrukcja cepa.
Jedyne przydatne wskazowki dla nowego posiadacza to:
- otwieranie scianki po przesunieciu dynksa z blokada i wyciagniecie rolki. Po czesciowym wyciagnieciu i napotkaniu oporu - ciagniemy mocniej - wtedy puszcza zamek.
- zmiana czasu naswietlania z automatu na inny czas po wcisnieciu blokady na szczycie pokretla z czasami.
- podobnie zmiana korekcji ekspozycji - po wcisnieciu blokady obok pokretla z korekcja
- zmiana czulosci po lekkim uniesieniu pierscienia z czuloscia
- pamiec ekspozycji jest w tej samej galce co samowyzwalacz (galka do obiektywu - pamiec pomiaru, w druga strone - samowyzwalacz.
- wielokrotna wkspozycja po przytrzymaniu dynksa przy dzwigni naciagu filmu (w czasie naciagania filmu).
- swiatlomierz nie dziala do momentu az na liczniu pojawi sie 1. Wczesniej aparat robi 'zdjecia' z czasem 1/250.
te i wiecej jeszcze szczegolow mozna poznac przegladajac nawet bez znajomosci jezyka strone juz podana w poprzedniej wiadomosci.
Aparat jest rewelacyjny :-) isc i robic zdjecia.
pzdr.
A.
tak jak napisali. jest genialny i prosty w obsludze jak konstrukcja cepa.
Jedyne przydatne wskazowki dla nowego posiadacza to:
- otwieranie scianki po przesunieciu dynksa z blokada i wyciagniecie rolki. Po czesciowym wyciagnieciu i napotkaniu oporu - ciagniemy mocniej - wtedy puszcza zamek.
- zmiana czasu naswietlania z automatu na inny czas po wcisnieciu blokady na szczycie pokretla z czasami.
- podobnie zmiana korekcji ekspozycji - po wcisnieciu blokady obok pokretla z korekcja
- zmiana czulosci po lekkim uniesieniu pierscienia z czuloscia
- pamiec ekspozycji jest w tej samej galce co samowyzwalacz (galka do obiektywu - pamiec pomiaru, w druga strone - samowyzwalacz.
- wielokrotna wkspozycja po przytrzymaniu dynksa przy dzwigni naciagu filmu (w czasie naciagania filmu).
- swiatlomierz nie dziala do momentu az na liczniu pojawi sie 1. Wczesniej aparat robi 'zdjecia' z czasem 1/250.
te i wiecej jeszcze szczegolow mozna poznac przegladajac nawet bez znajomosci jezyka strone juz podana w poprzedniej wiadomosci.
Aparat jest rewelacyjny :-) isc i robic zdjecia.
pzdr.
A.
do większości już sam doszedłem poza nastawą iso :)
Mam pewien kłopot, gdy nastawię jakikolwiek czas i wyzwolę migawkę lustro się podniesie i tak zostaje, dopiero opada gdy przekręcę pokrętło czasów na M250.
edytka: migawka i lustro ładnie pracują tylko na M250.
Czego nie wiem ?? ;)
sejmajnejm
16-12-2009, 17:03
moze slaba bateria? Gdy jest ustawiony czas automatyczny, to wskazowka swiatlomierza pokazuje czas w wizjerze na dlugo (ok 15 sekund) czy od razu opada?
pzdr.
A.
moze slaba bateria?
sałaba bateria
Jest jeszcze jedna opcja - zaśniedziałe styki w tym kapselku dociskającym baterię. Tak czy inaczej - na 100% problem z zasilaniem. M250 to jedyny czas mechaniczny w tym korpusie. Założę się, że światłomierz też Ci nie działa ;)
Jeśli wymiana baterii nic nie da weź kawałeczek folii aluminiowej i zrób z niej kulkę, którą wsadzisz między koszyczek a baterię (centralnie, by nie zrobić zwarcia) i takie kombo wkręcisz na miejsce. Zadziała :)
dzięki Panowie, dużo pomogliście.
Jeśli mogę Was jeszcze prosić o wskazanie na alledrogo baterii, bo boję się, że tych podanych w instrukcji może już nie być na rynku i nie chcę kupić babola.
LR44 (http://allegro.pl/listing/search.php?sg=0&string=lr44) lub SR44 (http://allegro.pl/item837352528_bateria_gp357_sr44_357_v357_d357_sp3 57_sr44sw.html). Odpuść allegro, na miejscu w elektrycznym albo innym fotojokerze kupisz od ręki. U zegarmistrza pewnie też.
dzięki axer, podpowiedź mi proszę jeszcze jaką kliszę na dzień dobry zakupić ( chcę B&W z dość mocnym ziarnem). Niestety ja się nie znam i nie znam nikogo kto się zna na wołaniu kliszy, więc pewnie po naświetleniu pójdzie do jakiegoś labu do wywołania.
dzięki axer, podpowiedź mi proszę jeszcze jaką kliszę na dzień dobry zakupić ( chcę B&W z dość mocnym ziarnem). Niestety ja się nie znam i nie znam nikogo kto się zna na wołaniu kliszy, więc pewnie po naświetleniu pójdzie do jakiegoś labu do wywołania.
Ciężko coś poradzić, skoro nie planujesz sam się tym zająć. Oddając do wywołania komuś nieznajomemu film cz-b do zimnego procesu zdajesz się na jego wiedzę, umiejętności czy widzimisię. Zainwestuj trochę w koreks i chemię, a efekty będą takie jakie chcesz.
Jeśli lubisz ziarno - zacznij od kodakowego TRI-Xa, możesz go sforsować do wyższych czułości. Rodinal powinien dać ładne, widoczne ziarno. Czasy wywołania znajdziesz na digitaltruth (http://www.digitaltruth.com/devchart.php). Poprzeglądaj sobie także forum Korexu oraz pdfy ciemnia1.pdf do ciemnia8.pdf. Google Ci je znajdzie jak dobrze zapytasz.
Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to tutaj też pomożemy :)
enthropia
24-12-2009, 22:14
Witam.
Bateryjki są bardzo popularne, widziałem jakiś czas temu nawet w MediaMarkecie.
Co do filmu, skoro na wołaniu filmów się nie znasz, to zawsze możesz spróbować Kodaka 400BW albo Ilford XP2, które woła się w C41, z tym że gigantycznego ziarna z nich nie będzie.
Do tego duze kontrasty.
Jak ma byc ladnie, z niezlymi szarosciami to polece Kodaka ProFoto 400BW (do C-41). Jednak do FP4+ to mu daleko.