PDA

Zobacz pełną wersję : Statyw na 3-kilosy

maćko160
15-12-2009, 20:53
witam, Potrzepuję zakupić statyw, musi być on stabilny i wytrzymały, ważne też żeby jego maksymalna wysokość nie była mniejsza niż 170-175cm(może być z głowicą), chcę mieć też pewność że utrzyma 2,5-3 kg zestaw, no i chyba najważniejsze cena, mój budżet wynosi 400 Pln-ów, dla "wszystkowiedzących" i "najmądrzejszych" na tym forum korzystałem z szukajki ale nie znalazłem nic dla mnie przydatnego;) powiem jeszcze że zastanawiałem sie nad Sherpą 600r jakoś tak odpowiada moim wymaganiom (przynajmniej na papierze) nic innego dogodnego nie znalazłem:)

Pozdrawiam i mam nadzieje że ktoś pomoże
maćko160:mrgreen:

Articool
16-12-2009, 13:22
Ja ze swojej strony polecam statywy Benro. Uważam, że posiadają najlepszy stosunek jakości do ceny i do zastosowań amatorskich, a nawet półprofesjonalnych są rewelacyjne. Tylko, aby kupić takowy z podanymi przez Ciebie parametrami trzeba wydać troszkę więcej. Przejrzyj sobie oficjalną stronę Benro > Czytelna i przejrzysta

ja_pegaz
16-12-2009, 13:37
Podepnę się do tematu. Jestem na kupnie statywu do D90+18-105.Chciałbym żeby statyw był stabilny w terenie, żeby byle lekki powiew wiatru nie stracił aparatu. W przyszłości mam zamiar zakupić 18-200 lub coś podobnego. I tu proszę o pomoc w wyborze bo nie mam tak dużego doświadczenia w tej kwestii.
Znalazłem na allegro takie statywy.:
http://www.allegro.pl/item839575469_statyw_goldphoto_yh324c_glowica_gold photo_yh430.html
http://www.allegro.pl/item840560882_statyw_velbon_sherpa_600_r_futeral_f _vat_600r.html
http://www.allegro.pl/item844174663_slik_statyw_pro_330dx_torba_na_staty w_wybor_1.html
http://www.allegro.pl/item846251869_promocja_slik_pro_340_dx_340dx_etui. html
http://www.allegro.pl/item847682546_slik_pro_500dx_z_glowica_fc_chorzow_ fvat.html

Co myślicie o tych statywach? Który moglibyście polecić , chyba że macie jakieś inne propozycje?
Pozdrawiam.

EuroLiberty
16-12-2009, 15:19
Ja ze swojej strony polecam statywy Benro. Uważam, że posiadają najlepszy stosunek jakości do ceny i do zastosowań amatorskich, a nawet półprofesjonalnych są rewelacyjne.

Benro, to tandetna chińszczyzna, która wcale nie należy do tanich. Miałem dwa statywy tej firmy i nigdyyyyyyyyyyyyy więcej. Za pierwszym razem uznałem, że miałem pecha. Za drugim razem w przypadek nie uwierzyłem i rozebrałem statyw na części, by zobaczyć co z nim nie tak. Kiedyś opisałem zarówno posiadane przeze mnie statywy (nadmienię, że najdroższe wersje tej firmy) oraz głowice kulowe tej firmy. Nie polecę tej firmy nikomu. Materiały użyte do budowy są niskiej jakości. Poziom wykonania drastycznie niski. Plastikowe blokady znajdujące się na końcówkach segmentów, to zbrodnia. Uważałbym również na podawany przez producenta dopuszczalny udźwig.

Gitzo
Manfrotto

Ewentualnie Velbon.

morzon
16-12-2009, 16:21
Jaki miałeś model Benro ?

Sam mam już jakiś czas i złego słowa nie mogę powiedzieć. Super stabilne, materiały sprawiają dobre wrażenie, zatrzaski też są jak najbardziej ok. Głowica jest ok, dobrze trzyma, nie popuszcza. Przy mocniejszym przykręceniu utrzymuje nawet wiszący w pionie D700+MB-D10 i 70-200 podpięte za aparata, a nie stopke do szkła...
Dziwie się trochę Twojej opinii, bo to chyba pierwsza negatywna jaką słyszę na ich temat (przy zakupie właśnie opiniami się sugerowałem poniekąd, ale też własnym macaniem). MF za porównywalną kase daje znacznie słabszy sprzęt... z tym, że ja cały czas mówie o kwotach <600zł.

Porówanie bezpośrednie mam do Slika 400DX i 500DX - które są raczej marne w porównaniu do tego, a kosztują podobnie.

Dziwnie. Może trafiłeś jakieś podróby? Ale to chyba cholernie mało realne...

TMB
16-12-2009, 16:26
ja polecam FT-666 cena 305 zł, stabilny i wys. 170cm! Nawet jak sie rozleci to sie kupi nowy i jeszcze raz nowy to wyniesie 900zł....a manfrotto minimum 1000zł...

EuroLiberty
16-12-2009, 16:54
Jaki miałeś model Benro ?

Wyciągnąłem, to g z szafy, by sprawdzić. Niestety na statywie brakuje oznaczeń (co mnie nie dziwi). Głowica B-1. Pierwszy statyw wrócił do sklepu. Drugi wyląduje na śmietniku. Głowicę B-1 chętnie komuś odsprzedam.

Dziwie się trochę Twojej opinii, bo to chyba pierwsza negatywna jaką słyszę na ich temat (przy zakupie właśnie opiniami się sugerowałem poniekąd, ale też własnym macaniem).

Poszukaj dokładniej. Ja ze statywu korzystam bardzo często. I prawdopodobnie tu tkwi problem. Kiepskie materiały szybko ulegają zużyciu. Po kolejnych problemach poszukałem info w sieci, by zorientować się czy warto nadal tkwić przy tej firmie. Na zachodnich forach znalazłem sporo uwag pochodzących od ludzi, którzy mają podobne przejścia z produktami tej firmy, co ja.

Statywy, to dalej tandeta. Ponoć poprawili się z głowicami. Pierwszym razem miałem głowicę pierwszej serii i wolę nie wypowiadać się o jej jakości. Druga pochodząca z ostatniej serii działa, ale nie mam do niej zaufania.

Porówanie bezpośrednie mam do Slika 400DX i 500DX - które są raczej marne w porównaniu do tego, a kosztują podobnie.

Rownież niedoceniałem tej części foto ekwipunku. Nieporozumieniem jest dźwiganie sprzętu za naście tysięcy złotych polskich na tanim statywie.

Dziwnie. Może trafiłeś jakieś podróby? Ale to chyba cholernie mało realne...

Statywy kupione w powszechnie sznowanym sklepie internetowym. Po za tym nikt nie podrabia tego chińczyka ;-) Bądźmy szczerzy... jak towar jest podobnej jakości, co produkty konkurencji, to i cenę ma podobną. "Taniość" musi się czymś objawić.

Ja wyleczyłem się z Benro skutecznie. Gitzo jest bardzo drogie więc wróciłem do Manfrotto. 458B NEOTEC PRO w UK kosztuje troszkę ponad 200GBP więc pakowanie się w chińską tandetę nie ma najmniejszego uzasadnienia. Na marginesie dodam, że wiele sklepów nie oferuje Benro ze względu na... (no właśnie ;-)).

Articool
16-12-2009, 17:01
EuroLiberty: Pewnie że Manfrotto, a Gitzo jeszcze lepsza firma, tylko że tam to autor wątku może sobie co najwyżej zatrzask kupić do statywu, uwzględniając budżet. (Specjalnie przekoloryzowałem)

Posiadam Benro A-350EX i nie mam nic do zarzucenia. Na temat Slików, Velbonów się nie wypowiadam bo nie korzystałem, ale wybierając statyw je odrzuciłem i nie była to decyzja pochopna.

Do autora: Poczytaj forum, bo dużo wątków było, odnośnie statywów, w tym przedziale cenowym.

morzon
16-12-2009, 17:29
Poszukaj dokładniej. Ja ze statywu korzystam bardzo często. I prawdopodobnie tu tkwi problem. Kiepskie materiały szybko ulegają zużyciu. Po kolejnych problemach poszukałem info w sieci, by zorientować się czy warto nadal tkwić przy tej firmie. Na zachodnich forach znalazłem sporo uwag pochodzących od ludzi, którzy mają podobne przejścia z produktami tej firmy, co ja.

Hmm, rzeczywiście, odkąd kupiłem to w sumie mało używam, z racji tego, że mniej landszaftów pstrykam ostatnio. Zobaczymy co będzie po przyszłym sezonie, jak się będzie sprawował.

Rownież niedoceniałem tej części foto ekwipunku. Nieporozumieniem jest dźwiganie sprzętu za naście tysięcy złotych polskich na tanim statywie.

To prawda.

Statywy kupione w powszechnie sznowanym sklepie internetowym. Po za tym nikt nie podrabia tego chińczyka ;-)

Dlatego właśnie pisałem, że to chyba mało realne ;)

No cóż, może z czasem zweryfikuje swoją opinie na temat tej firmy, póki co wszystko działa świetnie i naprawdę nie mogę złego słowa powiedzieć. W przedziale cenowym w którym szukałem statywu (<600zł) Benro oferował najlepszą jakość i stabilność. Droższymi zbytnio się nie interesowałem, więc nie wiem jak tam sprawa wygląda.
Co prawda nigdy nie miałem statywu z naprawdę wysokiej półki, więc może stąd brak odniesienia...z tym, że to znowu zupełnie inna półka i zbytnio porównywać tego nie ma sensu... 200GBP to ~2x drożej.

maćko160
16-12-2009, 20:07
Hmm... wogóle to dzięki że ktoś sie tu odezwał reasumując, po przeczytaniu waszych oraz opinii innych (troche poszperałem) stwierdzam iż chyba dołoże drugie tyle do budżetu i kupie coś porządnego co będe miał na lata, i w razie rozrostu ekwipunku będzie potrafiło utrzymać sprzęt dlatego zapoluje chyba na Manfrotto 055xprob z jakąś głowicą (biore pod uwage kulową 496 rc2 albo 804 rc?, jedyną jego wadą[statywu] jest waga:( ) no w każdym razie dzięki widze że macie spore pojęcie o statywach z tych niższych półek dlatego sądzę że nie sprawi wam większego trudu polecenia czegoś podobnego do w/w Manfrotto może mieć troche mniejszy udźwig jeżeli ma to wpłynąć na wage, tak więc jeszcze poprawie budżet <800zł z głowicą:mrgreen: oczywiście wolałbym żeby została mi reszta w postaci paru złociszy, jeszcze raz dzieki ;)

ja_pegaz
17-12-2009, 17:18
Hmmmmm. Czyli mam rozumieć że wszystkie z tych statywów nie nadają się dla amatora??? Myślałem że zmieszczę się do 400 - 450 zł. W MediaMarkt "macałem" trochę Slika 500 dx Nawet ok,ale mojej drugiej połówce bardziej spasował Slik 330 dx.(lżejszy) Niestety w Bielskim MediaMarkt są tylko Sliki i nic poza tym,a w FotoJokerze jakieś First-y tylko do 200 zł. Więc nawet gdybym chciał to innych marek nie "pomacam" bo po prostu ich nie ma. Proszę o pomoc.:) Pozdrawiam

Articool
17-12-2009, 18:03
Pewno że się nadają, tylko jeżeli ktoś używa sprzętu amatorskiego tak, jak by to był profesjonalny, to nie dziwota że się rozlatuje...

O Slikach też czytałem sporo dobrego. Przeszukaj forum to też znajdziesz dużo informacji. Trzeba tylko się nauczyć odsiewać te skrajne informacje.

zyzio666
20-12-2009, 14:06
Ja mam Velbona Sharpe 600R. Zarypisty statyw. Stabily, grube nogi z blokadami. Mozliwość skrócenia sztycy. Instalowałem na nim pokaźnych rozmiarów kamere i nadal był bardzo stabilny. Dosyć lekki. Cena niezła, okolo 300-350 zł. JAk dla mnie szkoda kasy na Manfrotto. Wolę różnicę odłożyć na szkło lub gripa:) Jestem pewien, że będziesz zadowolony

ja_pegaz
30-12-2009, 15:31
No i stało się. Dzisiaj byłem Chorzowie w sklepie Fotoland i kupiłem w końcu statyw :) W sumie tylko tam miałem okazję porównać kilka statywów z różnych półek cenowych.Wybór padł jednak na Slik-a 500 DX. Tylko on wydał mi się najstabilniejszy w tej cenie. Dziękuje za wszelkie rady i napiszę coś więcej jak go wypróbuje i jak się sprawuje. Pozdrawiam.

wojtas0009
02-01-2010, 18:39
podepnę się z pytaniem o Velbon- wszyscy polecają Sherpe 600R- mówiąc, że jednym z niewielu minusów jest brak gąbek na nogach- a co powiecie o Sherpie 800R? Znalazłem taką za 288zł nową, z gąbkami- parametrami bardzo podobna do 600R- w czym tkwi różnica?
Używa ktoś Sherpy 800R? Czy według was lepiej kupić Slik'a 330DX czy Velbon 600R lub właśnie 800R?
oglądałem 600R i najbardziej spodobała mi się głowica... ;)

adolfik9501
02-01-2010, 23:03
(...) a co powiecie o Sherpie 800R? Znalazłem taką za 288zł nową, z gąbkami- parametrami bardzo podobna do 600R- w czym tkwi różnica?
(...)

Co za problem porównać specyfikacje i wyciągnąć wnioski?

wojtas0009
03-01-2010, 00:37
myślałem raczej o jakiejś różnicy w wykonaniu... ale dobra ;) dzięki za odpowiedź...

chezzi
03-01-2010, 19:58
Ja w plenerze używam Sherpa 600R. Spisuje się b. dobrze ale do ideału mu ciut brakuje. Jednak za taką kasę mogę polecić ten statyw.

-bob-
03-01-2010, 20:22
korzystam z monopoda Benro i głowicy, którą podpinam również pod statyw MF, głowica jak i noga jest spoko, daje radę najcięższej kombinacji z mojej stopki

GeparD
04-01-2010, 02:29
a ja jeszcze wspomne o Goldphoto YH324 z glowica YH420 o ktych byl calkiem pokazny watek, o tutaj: http://nikon.org.pl/showthread.php?t=22676

najt
05-01-2010, 20:12
ostatnio na mrozie (jakeis -16 bylo), głowica statywu na ktorym mialem lampe po prostu pękła, oczywiscie statyw jakis no name i na szczescie mialem obklojeną podstawke i lampe taśmą bo bym musial ejszcze zakupić lampe :) ale w koncu postanowilem zakupić sobie jakis dobry statyw. Cały czas sie zastanawiam nad benro a-350ex z głowicą KB-0. Może w koncu bede używać monopodu bo bez głowicy to marnie jest :) zakupie i dam znać czy warto było :)

grzesiok
07-01-2010, 02:44
też sie zdziwłem negatywnymi opniniami o benro bo ja ze swojego jestem abrdzo zadowolony i odnoszę wrażenie że jest to poniekąd solidna firma
a co do

Głowicę B-1 chętnie komuś odsprzedam.

jaka cena by Cie interesowała?

najt
11-01-2010, 16:35
zakupiłem a-550ex z głowicą KB-1
waga dla mnie w sam raz, można sobie głowice u dołu zawiesić, jest stabilny, głowica świetnie wykonana i mam nadzieje ze warto bylo wydać tyle kasy i czekam aż brat mi zwróci szkiełko zeby iśc porobić panoramy :)

EuroLiberty
11-01-2010, 17:46
też sie zdziwłem negatywnymi opniniami o benro bo ja ze swojego jestem abrdzo zadowolony i odnoszę wrażenie że jest to poniekąd solidna firma
a co do

jaka cena by Cie interesowała?

Jest nowa. Ile dasz? Pisz na PW. Daj uczciwą cenę, a statyw A-269 dorzucę Ci za free :-D Jest również jak nowy. Wieczorem mogę Ci wysłać kilka fotek. Pościągałem mu jedynie gumy z zacisków, bo były tragicznej jakości.

PS. Co, prawda do statywów Benro mam sporo uwag, ale nie oznacza, to że z moim jest coś nie tak. One takie są :-) Jak komuś odpowiada ich jakość, to nie zamierzam nikomu ich na siłę odradzać.

Pozdrawiam