PDA

Zobacz pełną wersję : Białe plamki

d5000user
15-12-2009, 18:59
Ostatnio podzczas lekkich opadów śniegu robiłem zdjęcia nocne nikonem d5000 w trybie automatycznym z lampą. Na zdjęciach roiło się od białych plamek przypominających gwiazdy. Wiem, że może to być spowodowane odbitym od płatków śniegu światłem flesza, ale na zdjęciach mojego znajomego, wykonanych nikonem d80 w tym samym czasie również w trybie automacznym z lampą i na tych samych ustawieniach czułości zjawisko to nie wystąpiło.
Jak myślicie czy to może być jakiś błąd?
Jeśli możecie wykonajcie parę fotek nikonem d5000 w podobnych warunkach i wyślijcie mi je na mój adres
[email protected]

Matey3000
15-12-2009, 19:01
To moze bys te zdjecie-a pokazal?

mpwt
15-12-2009, 19:03
A może ty po prostu pokażesz nam to zdjęcie?

Antonioo
15-12-2009, 19:37
no ciekaw jestem cóż to może być:D.... może ziarno iso, może odbicie od płatków śniegu, może miałeś włączoną redukcję czerwonych oczu, i poczęstowałeś płatki śniegu kilkoma błyskami, to Ci oddały.....o. a może kolega nie miał.....i jemu wyszło lepiej.... ale zdjęcie by się przydało, najlepiej bez obróbki, żeby exif został,,,,,taaaak, to sobie można gdybać i gdybać...

d5000user
15-12-2009, 20:49
http://picasaweb.google.pl/kornelp2/AparatZdjeciaProbne# <--tutaj są te zdjęcia

no ciekaw jestem cóż to może być:D.... może ziarno iso, może odbicie od płatków śniegu, może miałeś włączoną redukcję czerwonych oczu, i poczęstowałeś płatki śniegu kilkoma błyskami, to Ci oddały.....o. a może kolega nie miał.....i jemu wyszło lepiej.... ale zdjęcie by się przydało, najlepiej bez obróbki, żeby exif został,,,,,taaaak, to sobie można gdybać i gdybać...

lampa była ustawiona na tryb auto

mpwt
15-12-2009, 20:55
http://picasaweb.google.pl/kornelp2/AparatZdjeciaProbne# <--tutaj są te zdjęcia

Gratuluję, udało ci się zrobić zdjęcie spadającym płatkom śniegu :)

Antonioo
15-12-2009, 20:56
pada śnieg ,pada śnieg.....noooo trzaskałeś/łaś portreciki płatkom śniegu :D , a na 3 to wg mnie plamka po tym jak płatek rozpuścił się na obiektywie:D.......

d5000user
16-12-2009, 00:16
Uff... dzięki za pomoc

Articool
16-12-2009, 00:30
Tak mnie tylko zastanawia jak Kolega robił zdjęcia tym D80, że płatków nie było widać > patrz białych plamek :)

Antonioo
16-12-2009, 00:32
może przestało padać ;)

junak20
16-12-2009, 00:42
Miałem kiedyś podobną historię: małym kompakcikiem robiłem zdjęcia podczas balu na dość dużej sali. Doznałem "szoku" jak zobaczyłem,że na zdjęciach jest pełno plamek (podobnych do twoich ale bledszych). Myślałem, że może ktoś napluł na obiektyw albo matrycę szlag trafił. Po balu przejrzałem obiektyw -czysty a zdjęcia zaczął robić znowu wporządku. Informację co to może być znalazłem na jednej z witryn foto, gdzie gość opisał jak wysłał aparat z podobną "usterką" do serwisu (opis zilustrowany był zdjęciem robionym w podobnych warunkach i podobnymi plamkami). Tam mu odpisali, że to jest najprawdopodobniej kurz, oświetlony lampą błyskową, który dawał taki "bokeh".

lewAp7
16-12-2009, 09:59
a pamięta ktoś o duszach poległych żołnierzy? :mrgreen: W jakimś szmatławcu chyba kiedyś było o tym...